Domov ReceptyČo na obed? Jednoduchá fazuľová polievka

Jednoduchá fazuľová polievka

Autor: Veronika Čopíková
Fazuľová polievka

Vždy, keď na blog pridávam nový recept na polievku, vybaví sa mi moje polievkové detstvo. Takmer každú nedeľu sme mali slepačí vývar, pečené kura s ryžou a domácim kompótom a po ňom nasledoval vanilkový puding. Niekedy sa to obmieňalo podľa dostupnosti surovín a chuti experimentovať, ale takto na jeseň a počas studenej zimy sme pravidelne jedávali polievky zo strukovín. A fazuľová polievka bola jedna z nich. S domácimi rezancami a fazuľou zo záhrady - skrátka dobrota, ktorá zahreje na tele i na duši. :) Tú moju som robila už niekoľkokrát, opäť jednoduchá, len zo zopár ingrediencií a bez zápražky. Verím, že si pochutíte!

Ingrediencie

na 6 porcií

  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g veľkej strakatej fazule
  • 5 väčších zemiakov
  • 3 mrkvy
  • 1,5 l vody
  • zeleninový bujón v bio kvalite
  • 1 PL tapiokového škrobu
  • olivový olej
  • 1 bobkový list
  • soľ a čierne korenie
  • hrsť petržlenovej vňate
  • široké rezance

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Fazuľová polievka

Fazuľová polievka, ktorá príjemne zahreje a zasýti

Suchú fazuľu si večer (pred varením samotnej fazuľovej polievky) dopredu namočíme a necháme cez noc odstáť. V hrnci zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Keď je cibuľa hotová, pridáme  fazuľu a bobkový list, zalejeme horúcou vodou z kanvice a varíme 45 minút. Po uplynutí času pridáme na kocky nakrájané zemiaky, na kolieska nakrájanú mrkvu a zeleninový bujón (prípadne polievkové korenie). Prikryjeme pokrievkou a varíme, kým fazuľa nezmäkne (cca  30 minút). Ja mám rada, keď je fazuľa trochu chrumkavá, takže v priebehu varenia ochutnávam a vypínam vtedy, keď som s výsledkom spokojná. Preto odporúčam čas varenia prispôsobiť tomu, akú fazuľovú polievku máte radi. :)

Keď je polievka takmer hotová, odčerpáme z nej cca 100 ml polievkovej vody. Tú necháme vychladnúť, aby sme do nej následne mohli pridať polievkovú lyžicu tapiokového škrobu (tapiokový škrob vám polievku zahustí bez toho, aby ste museli robiť zápražku alebo zahusťovať múkou). Vidličkou dobre premiešame, aby vo vode neboli hrudky a vylejeme do fazuľovej polievky. Necháme prejsť varom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Ak chcete tapiokový škrob vynechať, roztlačte lyžičkou zopár uvarených zemiakov, ktoré vám polievku taktiež pekne zahustia. Polievku servírujeme so širokými rezancami a hrsťou nasekanej petržlenovej vňate. Ešte lepšiu chuť jej dodáte vtedy, ak počas varenia pridáte do polievky na kocky nakrájanú slaninu (stačí 30 až 50 g).

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 35 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

július 10.12.2019 - 18:48

zdá sa to super ale napíšem viac keď ju vyskúšam

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 21:40

Budem sa tešiť na spätnú väzbu Július :)

Reaguj
Ida Gálová 6.12.2019 - 10:04

Tapiokový škrob môže v našich končinách nahradiť v pohode zemiakový, potom to bude skutočne „jednoduchá“ polievka.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 21:39

Pekný deň prajem Ida, samozrejme, treba si recept prispôsobiť podľa surovín, ktoré v kuchyni využívate :) Ja tapioku používam bežne pri pečení a úplne ňou nahrádzam zemiakový či kukuričný škrob :)

Reaguj
Jana 5.12.2019 - 15:30

Presne takto varievala fazulovu polievku moja babka. Velka vdaka za pripomenutie skveleho receptu, okamzite ju zaradujem na vikendovy jedalnicek:) mnamky:)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 21:19

Ahoj Janka, jeeej, tak to sa veľmi teším, že som mohla pripomenúť :) Dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box