Domov ReceptyBez lepku Mrkvová torta s mascarpone

Mrkvová torta s mascarpone

Autor: Veronika Čopíková
Mrkvová torta

Keď som pred 2 rokmi zakladala tento blog, jedným z mojich snov a túžob bolo ocitnúť sa s niektorým z mojich výtvorov v časopise. Po roku sa mi môj sen splnil, spolu s krátkym rozhovorom a receptom na marcipánové guľky som mala tú česť byť v časopise F.O.O.D. :) Odvtedy uplynul ďalší rok a ja vám s radosťou môžem povedať, že táto krásna mrkvová torta sa objaví aj v budúcom čísle Dobré jedlo. Veľmi sa teším z týchto drobných "úspechov", pretože sú pre mňa dôkazom toho, že sa v pečení zlepšujem. A odtiaľ to už je len takých 100 krôčikov k vlastnej knižke. Raz. Dovtedy si upečte túto mrkvovú tortu s mascarpone a vôňou Vianoc.

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 18 cm

Cesto na 2 korpusy

  • 4 vajíčka (bielka a žĺtka oddelene)
  • 100 g + 2 PL trstinového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 1 vanilkový struk
  • kôra a šťava z 1 bio pomaranča
  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 200 g mandľovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Krém na tortu

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone izbovej teploty
  • 30 g práškového cukru

Na ozdobu

  • plátky pomaranča
  • physalis
  • čokoládové guľôčky

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Mrkvová torta

Mrkvový korpus na tortu bez lepku

Najprv si pripravíme cesto na 1 korpus: v miske vyšľaháme 2 bielka so štipkou soli do snehu. Do tuhého snehu zašľaháme 1 polievkovú lyžicu cukru. V druhej miske vyšľaháme do peny 2 žĺtka s ½ ČL škorice, 50 g cukru, zrniečkami z polovice vanilkového struku a kôry a šťavy z polovice pomaranča. Po vyšľahaní do peny pridáme 100 g nastrúhanej mrkvy a 1/3 snehu z bielkov a jemne vareškou alebo ručne metličkou premiešame, aby sa nám ingrediencie pekne spojili.

Jednoduchá Sacherova torta

Sacherova torta, tak jednoduchá a predsa tak slávne zapísaná v srdciach, či v chuťových pohárikoch mnohých sladkopahltníkov.

Na záver pridáme 50 g mletých orechov, 100 g mandľovej múky, ½ ČL kypriaceho prášku, ktoré sme si predtým zmiešali dokopy a zvyšok snehu a opäť jemne premiešame. Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme naspodku vyložili papierom na pečenie a boky vymastili maslom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 160 °C 25 až 35 minút. Či je korpus upečený zistíme špáradlom, ak je po vytiahnutí z korpusu suché, môžeme rúru vypnúť a korpus nechať vychladnúť. Rovnakým spôsobom si pripravíme a upečieme aj druhý korpus.

Mrkvová torta

Krém na mrkvovú tortu

Pripravíme si ho jednoducho: v miske mixérom premiešame mascarpone s práškovým cukrom a po častiach k nemu pridávame vyšľahanú šľahačku. Za každým ručne premiešame. Hotový krém natrieme na prvý korpus (vrch korpusu môžete zrezať, ak chcete získať rovnomernejšiu plochu), urovnáme a položíme naň náš druhý korpus. Zvyškom krému natrieme vrchnú časť druhého korpusu a ak vám zostalo ešte dosť krému, môžete jemne obtrieť aj boky torty. Tortu odložíme do chladničky na 4 hodiny. Na záver tortu ozdobíme podľa chuti a kuchynských zásob, mrkva sa výborne dopĺňa s pomarančom a čokoládou, takže ja som na ozdobu zvolila plátky bio pomaranča, physalis a čokoládovo-orieškové guľôčky. Nech vám chutí!

Mrkvová torta

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 59 Priemer: 3.8]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Nikoleta 30.4.2019 - 13:13

Ahoj Veronika, prosim Ta cim by sa dala nahradit mandlova muka? pripadne v akom pomere? napr. 100g mandlovej muky + 100g hladkej muky? Dakujem za odpoved :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:31

Ahoj Nikoleta, mandľovú múku môžeš nahradiť presne v tom pomere, ktorý uvádzaš, teda 100 g mandľovej + 100 g hladkej múky (pšeničnej, špaldovej, atď.). Držím palce, nech sa vydarí a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :)

Reaguj
Eva 23.4.2019 - 10:19

Ahoj Veronika,
dalsi super receptik odskusany a vysiel na vybornu 👌👌❤Prvykrat presne podla tvojho postupu a druhykrat teraz s malymi pridavkami 😆mamine na narodky a veeelmi nam vsetkym chutila🍰🍰Cesto perfektne stavnate a s tou plnkou no mnam ☺Mala som trosku ribezloveho dzemu tak som ho minula pod prvu vrstvu plnky a do druhej vrstvy plnky som este rozpustila cokoladu (nedala som cukor), kedze som cokoholik. Obe verzie skvele.Mas super receptiky ktore sa daju prisposobit podla chuti…bud viac orechov, maku, viac smotanove ci cokoladove..,👌👏Dnes idem skusit Sacherovu tortu…Dakujeme za inspiraciu a nech sa ti dari ❤❤

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 23.4.2019 - 17:21

Ahoj Evka, ďakujem krásne za nádhernú spätnú väzbu k mrkvovej torte i k ostatným receptom :) Veľmi sa teším, že ti chutila a vyšla tak dobre – úpravy sú povolené, treba prispôsobiť vlastným chutiam a stavu špajzičky :D Držím palce, nech sa Sacherova torta vydarí a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :) Krásny deň!

Reaguj
Jana 8.3.2019 - 21:43

Ahoj Veronika, dlhsie som hladala recept na zdravu mrkvovu tortu, vyguglila som ich vela, ale ked som nasla tu Tvoju, bolo rozhodnute. Korpus mi vysiel velmi pekne, pouzila som aj trochu pomaranc.stavy, ale nie 100 ml, len tak od oka, aby bolo cesto vlacne. Upieklo sa krasne, je lahucke, napriek tpmu mnozstvu orechov. Plnku som kustik osviezila 1 cajovou lyzickou rumu, lebo sa mi to mascarpone zdalo mdle. V konencom dosledku ten rum nie je vobec citit, ale chut plnky akoby ozila. Teraz torticka oddychuje v chladnicke, zajtra pride jej velka chvila. Dufam,ze nasim oslavencom bude chutit. Dakujem za dalsi skvely recept!!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 17:37

Ahoj Janka, teším sa, že si spomedzi toľkých skvelých receptov na Google vybrala práve ten môj :) Som rada, že korpus vyšiel a je ľahučký a na pohľad krásny :) Rum je zaujímavý nápad, ja zvyknem používať citrónovú šťavu, alebo likér, takže verím, že aj rum super oživil chuť krému. Dúfam, že oslávencom aj tebe chutila a zaradí sa medzi tvoje obľúbené :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Paula 7.3.2019 - 11:59

Ahoj Veronika, torta je VYNIKAJUCA! Aj ked ja to robim ako rez, takze spravim len jeden korpus a po dlzke rozrezem – lepsie sa to kraja a vynde viac kuskov.
Upiekla som ho vcera manzelovi do prace a ze za pol hodinu bolo po nom.
Dakujem za super recept (aj pre bezlepkacov, ktorym ja som :) )

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 17:34

Ahoj Paula, ďakujem krásne za spätnú väzbu :) Veľmi sa teším, že mrkvová torta chutila a zjedla sa tak rýchlo :) Budem pridávať určite ešte viac bezlepkových receptov, tak budem rada, ak ich niekedy vyskúšaš :)

Reaguj
Peter Procházka 18.12.2017 - 7:15

Vdaka za zaujimavy recept. Link na Sacherovu tortu je asi chybny. Otvoril sa mi recept na cesnacku teda trosku iny ako som ocakaval :)

Reaguj
Veronika Čopíková 18.12.2017 - 8:35

Ahoj Peter, ďakujem za upozornenie, už som to opravila :) Ale aj tá cesnačka podľa receptu od babičky stojí za vyskúšanie :D Pekný deň ti prajem. Veronika

Reaguj
Peter Procházka 18.12.2017 - 15:21

To je jasne ze stoji za vyskusanie hlavne v tomto obdobi pomoze s kazdecim :)

Reaguj
Veronika Čopíková 26.12.2017 - 12:16

presneeee :) krásne sviatky ti prajem :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box