moje najobľúbenejšie návraty domov zo školy sa spájali práve s vôňou kysnutého slivkového či čučoriedkového koláča. Kysnuté cesto sa u nás robilo vo veľkom a z jednej várky sa upiekli okrem kysnutého koláča plného ovocia aj tri záviny a domáca pizza s lečom. Tieto dni boli pre nás takým malým-veľkým sviatkom a asi práve tu sa zrodila moja láska k jedlu. :) Odvtedy horí nekonečným plameňom skúšania a experimentovania. :D A tak to bolo aj v prípade tohto receptu na kysnutý koláč so slivkami, začiatok som dodržala takmer do bodky vďaka čomu sa mi podarilo upiecť cesto ako od maminy, ubrala som však cukor a posýpku, ktorá sa bežne pripravuje z hrubej múky, masla a cukru, som nahradila mojím obľúbeným marcipánom.
Ušetríte si tak z celého pečenia jeden z krokov a recept bude opäť o čosi jednoduchší a rýchlejší na prípravu. A ja sa budem tešiť, ak ho vyskúšate! Tento recept vznikol vďaka milej spolupráci so spoločnosťou LG. Vyskúšaj aj moje vylepšené tradičné recepty - nadýchanú čerešňovú bublaninu s chrumkavými mandľovými plátkami či strúhaný ríbezľový koláč so snehom.
Ingrediencie
na jeden veľký plech
- 250 g hladkej pšeničnej múky
- 250 g polohrubej pšeničnej múky
- 42 g čerstvého droždia
- 300 ml mlieka
- 100 ml repkového oleja
- 3 PL trstinového cukru
- 1 PL rumu
- 1 vajce
- ½ ČL soli
- 500 g sliviek
- cukor podľa chuti
- 100 – 150 g marcipánu

1Na sporáku zohrejeme 100 ml mlieka (malo by byť teplé, ale nie horúce). Do teplého mlieka prstami rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a jemne premiešame. Prikryjeme utierkou a asi 15 minút necháme stáť na teplom mieste, aby vznikol kvások.
2 Do väčšej misky vsypeme hladkú a polohrubú múku, soľ, dve lyžice cukru a premiešame vareškou. Pridáme 200 ml mlieka, repkový olej, rum, vajce a kvások a pomocou stolového mixéra s hákmi na hnetenie vymiesime ingrediencie na cesto. Cesto oddelíme od misky stierkou, posypeme trochou múky a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste 45 – 60 minút.
3 Cesto preložíme na pomúčenú silikónovú podložku a valčekom vyvaľkáme na obdĺžnik veľkosťou podobný plechu, na ktorom budeme kysnutý koláč piecť. Cesto opatrne preložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 10 minút.
4 Slivky prekrojíme na polovicu prípadne na štvrtinky a posypeme cukrom podľa chuti. Premiešame a necháme chvíľku postáť. Následne slivky jemne povtláčame do cesta a navrch nastrúhame trochu marcipánu, ktorý nám nahradí mrveničku pripravenú z hrubej múky, masla a cukru. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme ho približne 30 – 40 minút. Po uplynutí 20 minút môžete plech otočiť, aby sa koláč upiekol rovnomerne z oboch strán.


Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Nie je to privela drozdia? Zvycajne sa dava kocka drozdia na kilo muky, tu je kocka na pol kilo muky, nie je cesto citit prilis drozdim?
Ahoj Vladimíra, do tohto cesta som dávala kocku droždia a nie je ho cítiť droždím :) Ale pokojne ak si zvyknutá dávať len polovicu kocky na pol kila múky, tak daj toľko :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie :)
Milá Gita, ďakujem za úžasnú spätnú väzbu ku kysnutému koláčiku :) Veľmi sa teším, že ťa zaujal a budem rada, ak vyskúšaš moju obmenu so strúhaným marcipánom :) O krok menej, ale predsa veľmi dobrý výsledok a ešte aj spomienka na babičku v jednom :) A ďakujem za želanie, veľmi si to vážim :)
Milá Gabriela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom, veľmi ste ma potešili :) Krásny deň Vám želám :)