Domov ReceptyBabičkine recepty Kysnutý koláč so slivkami

Kysnutý koláč so slivkami

Autor: Veronika Čopíková
Kysnutý koláč so slivkami

moje najobľúbenejšie návraty domov zo školy sa spájali práve s vôňou kysnutého slivkového či čučoriedkového koláča. Kysnuté cesto sa u nás robilo vo veľkom a z jednej várky sa upiekli okrem kysnutého koláča plného ovocia aj tri záviny a domáca pizza s lečom. Tieto dni boli pre nás takým malým-veľkým sviatkom a asi práve tu sa zrodila moja láska k jedlu. :) Odvtedy horí nekonečným plameňom skúšania a experimentovania. :D A tak to bolo aj v prípade tohto receptu na kysnutý koláč so slivkami, začiatok som dodržala takmer do bodky vďaka čomu sa mi podarilo upiecť cesto ako od maminy, ubrala som však cukor a posýpku, ktorá sa bežne pripravuje z hrubej múky, masla a cukru, som nahradila mojím obľúbeným marcipánom. Ušetríte si tak z celého pečenia jeden z krokov a recept bude opäť o čosi jednoduchší a rýchlejší na prípravu. A ja sa budem tešiť, ak ho vyskúšate! Tento recept vznikol vďaka milej spolupráci so spoločnosťou LG.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na jeden veľký plech

  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 g polohrubej pšeničnej múky
  • 42 g čerstvého droždia
  • 300 ml mlieka
  • 100 ml repkového oleja
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 PL rumu
  • 1 vajce
  • ½ ČL soli
  • 500 g sliviek
  • cukor podľa chuti
  • 100 – 150 g marcipánu

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Kysnutý koláč so slivkami

1Na sporáku zohrejeme 100 ml mlieka (malo by byť teplé, ale nie horúce). Do teplého mlieka prstami rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a jemne premiešame. Prikryjeme utierkou a asi 15 minút necháme stáť na teplom mieste, aby vznikol kvások.

2 Do väčšej misky vsypeme hladkú a polohrubú múku, soľ, dve lyžice cukru a premiešame vareškou. Pridáme 200 ml mlieka, repkový olej, rum, vajce a kvások a pomocou stolového mixéra s hákmi na hnetenie vymiesime ingrediencie na cesto. Cesto oddelíme od misky stierkou, posypeme trochou múky a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste 45 – 60 minút.

3 Cesto preložíme na pomúčenú silikónovú podložku a valčekom vyvaľkáme na obdĺžnik veľkosťou podobný plechu, na ktorom budeme kysnutý koláč piecť. Cesto opatrne preložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 10 minút.

4 Slivky prekrojíme na polovicu prípadne na štvrtinky a posypeme cukrom podľa chuti. Premiešame a necháme chvíľku postáť. Následne slivky jemne povtláčame do cesta a navrch nastrúhame trochu marcipánu, ktorý nám nahradí mrveničku pripravenú z hrubej múky, masla a cukru. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme ho približne 30 – 40 minút. Po uplynutí 20 minút môžete plech otočiť, aby sa koláč upiekol rovnomerne z oboch strán.

Kysnutý koláč so slivkami
Kysnutý koláč so slivkami

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Gita 22.10.2022 - 10:43
Veronika, mnaaaaaaaam, vyzera uuuuzasne, moja babka ho robievala, ale s posypkou, ale ja skusim podla Teba s marcipanom, uz sa tesiiiim. Zelam vela-vela zdravicka a dalsie krasne a hlavne vyborne recepty
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.10.2022 - 18:40

Milá Gita, ďakujem za úžasnú spätnú väzbu ku kysnutému koláčiku :) Veľmi sa teším, že ťa zaujal a budem rada, ak vyskúšaš moju obmenu so strúhaným marcipánom :) O krok menej, ale predsa veľmi dobrý výsledok a ešte aj spomienka na babičku v jednom :) A ďakujem za želanie, veľmi si to vážim :)

Reaguj
Gabriela 21.10.2022 - 15:12
Veronika všetky vaše recepty sú famozne
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.10.2022 - 18:38

Milá Gabriela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom, veľmi ste ma potešili :) Krásny deň Vám želám :)

Reaguj
Top