Aký recept sa vám najčastejšie spája s Vianocami? U nás nesmú nikdy chýbať medovníky. Piekli sme ich vždy v predstihu, aby do Vianoc stihli zmäknúť, poukladali sme ich do veľkého bieleho hrnca, uložili do špajze a potom tajne chodili vyjedať. :) Ja som mala najradšej ešte teplé medovníky priamo z plechu, boli chrumkavé, zakázané a preto aj najviac lákavé. Keďže s touto dobou sa nám spája rýchlosť, internet a snaha stihnúť všetko s prehľadom, dala som dokopy všetky tri ingrediencie a pripravila si pre vás tento recept na super mäkké medovníky. Neobsahujú ani gram bielej múky, zvonku sú chrumkavé a zvnútra mäkučké. A nepotrebujú odležať, takže ich môžete piecť pár dní pred Vianocami alebo trebárs aj na Štedrý deň ako ja. :D
Ingrediencie
- 250 g celozrnnej pšeničnej múky (jemnej)
- 50 g mandľovej múky
- 1 ČL jedlej sódy
- 100 g trstinového cukru Muscovado (má vyšší obsah melasy)
- 100 g medu
- 75 g masla
- 2 vajcia + 1 vajce na potretie medovníkov
- 1 ČL škorice
- 2 ČL perníkového korenia

Mäkké medovníky z celozrnnej múky
1 Do misky, ktorú používame na vodný kúpeľ si postupne navážime všetky ingrediencie okrem múk a jedlej sódy. Dáme tam teda trstinový cukor, med, na kocky nakrájané maslo, vajcia, škoricu a perníkové korenie. Vo vodnom kúpeli na strednom plameni necháme za občasného miešania všetko dobre rozpustiť. Trvá to asi 5 minút. Po rozpustení a zmiešaní všetkých uvedených ingrediencií zložíme misku zo sporáka a necháme oddychovať 10 minút.
Mandľové sušienky - Bethmännchen
Nemecké vianočné marcipánové guľky, voňajúce mandľami a medom. Tieto sušienky sú upečené s menším množstvom cukru, kvalitným marcipánom a z bezlepkových múk.
2 Po uplynutí času pridáme do našej tekutej zmesi celozrnnú pšeničnú a mandľovú múku zmiešanú s jedlou sódou a dobre premiešame, aby sa nám tekuté a suché ingrediencie dobre prepojili. Vareškou alebo lopatkou vymiešané cesto preložíme do potravinárskej fólie, dobre zabalíme a odložíme na noc do chladničky.

3 Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky a necháme hodinu na kuchynskej linke. Následne cesto rozdelíme na polovicu alebo tretiny a vyvaľkáme na podložke alebo na papieri na pečenie (s cestom sa výborne pracuje a netreba ho ani podsypávať múkou). Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme naše obľúbené tvary medovníkov, dbáme ale na to, aby sme na jednom plechu (ktorý si vyložíme papierom na pečenie) piekli vždy medovníky rovnakého tvaru. Pečieme 8 minút pri 180 °C.
4 Po upečení potrieme každý medovník vyšľahaným vajíčkom. Medovníky sa budú krásne lesknúť a nebudú potrebovať žiadne zdobenie. :) Ale fantázii sa medze nekladú, takže určite môžete aj zdobiť alebo vyskúšať čokoládovú či citrónovú polevu. Nech vám chutí!


Pri tomto recepte som sa inšpirovala receptom na perníky od Lenky z blogu Zdravé pečenie.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
28 komentárov
Ďakujem krásne Katka :) Teším sa, že medovníky sa podarili a chutili tak ako aj všetky ostatné, ktoré sa ti už podarilo vyskúšať :)
Všetko som dodržala a cesto ani po prisypaní múky nemá tuhšiu konzistenciu. Ale už je v chladničke. 😀 Uvidím zajtra.
Tak teda zhustlo vám cesto? :) Práve som ho vymiešala a taktiež bolo úplne riedke.
Ahoj Katarína, ako dopadlo nakoniec pečenie? Zhustlo cesto v chladničke? :)
Ahoj Martina, ako nakoniec dopadlo pečenie? Cesto by malo pekne stuhnúť v chladničke, dáš mi prosím vedieť, či sa tak stalo? :)
Jeeej ďakujem krásne Milena :) Teším sa, že medovníčky sa podarili a chutili :)
Skvele medovníky, zatiaľ najlepšie aké som robila. Krásne mäkké.
Ďakujem krásne, som rada, že sa vydarili a sú mäkké, presne, ako píšem :)
Vdaka za recept na medovniky.Su uuuuuzasne👏👏🙏
Ďakujem, veľmi sa teším, že chutia :)
Perníky su skvelé, vydarili sa a sú mäkké! A ja použila som namiesto mandľovej múky, ktorú som nemala doma, kokosovú.
Super, veľmi sa teším, že sa medovníky vydarili a sú mäkké, presne ako píšem v recepte :) A nemala si ich s použitím kokosovej múky také hutnejšie? Alebo teda, v akom množstve si použila kokosovú múku? Pretože sa dáva do koláčov v menšom pomere, nakoľko saje väčšie množstvo tekutín, tak zo zvedavosti by som chcela vedieť, ako si bola spokojná s konzistenciou :) Ďakujem pekne za informáciu a prajem krásne sviatky!
Velmi sa tesim z receptu na medovniky,kde nejde pol kila cikru navyse.Urcite vyskusam👏👏👏🙏
Ahoj Natália, super, veľmi sa teším, že recept na medovníky vyskúšaš a dúfam, že bude chutiť :) Veru tak, snažím sa, nech je toho cukru v koláčoch čo najmenej, väčšinou ho tam býva zbytočne veľa, takže je kde uberať :)
Ahok Veronika. Prave sa mi minula psenicna celozrnna, co by som mohla namiesto nej? Mam spaldu celozrnnu a raznu celozrnnu. :)
Ahoj Janka, namiesto pšeničnej celozrnnej môžeš kľudne použiť špaldovú celozrnnú :) Teším sa, že medovníky vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie :) Prajem ti krásne sviatky!
Super recept, určite som ho nerobila posledný krát. Použila som špaldovú celozrnnú múku a keďže sa nám nakopilo veľa orechov, tak som namiesto mandlí použila vlašské orechy. Gramáž som nemenila a vyšli krásne a velmi chutné perníčky. A oceňujem že v recepte je málo cukru. Ďakujem :-)
Ahoj Domi, teším sa, že sa medovníky podľa môjho receptu vydarili :) Cukor sa snažím dávať čo najmenej, aby to bolo sladké tak akurát a mohli sme si koláčik vychutnávať bez výčitiek :)
Dobry den
Akej konzistencie bude cesto? Ja ho mam take velmi hutne, nie celkom tekute, ako koby „plastelina“ je to tak spravne?
Ahoj Marcela, cesto má mať hutnejšiu konzistenciu, aby sa ti potom dobre vaľkalo a vykrajovalo medovníčky :) Takže by to malo byť v poriadku :)
Perníčky sa vydarili. :) Sú vynikajúce a skutočne zostali mäkké.
Ďakujem za receptík
Erika, ďakujem krásne, že si mi dala vedieť :) Veľmi sa teším, že sa medovníky vydarili a sú také, ako ich opisujem :) Pekný deň a budem sa tešiť, ak vyskúšaš ďalšie recepty.
Zdravim, mna by zaujmalo ci sa da nahradit celozrnna muka pohankou a maslo napr kokosovym olejom alebo inou bezmliecnou variantov tuku. Dakujem :)
Ahoj Mirka, celozrnnú pšeničnú múku môžeš nahradiť pohánkovou, alebo inou bezlepkovou múkou, ak chceš pripraviť bezlepkové medovníky :) Dobrá je aj tapioková či konopná múka, pokojne nakombinuj :) Maslo nahraď ghee alebo kokosovým olejom. Bezlepkové a bezlaktózové medovníky ešte nemám vyskúšané, takže budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo v tvojej verzii – po úprave receptu :) Krásny deň ti prajem.
Zdravím, môžem namiesto mandľového múky použiť inú? Alebo dostať celozrnnou? ďakujem.
Ahoj Zuzka, samozrejme, mandľovú múku môžeš zameniť za inú prípadne navýšiť o 50 g množstvo celozrnnej pšeničnej múky :) Držím palce, nech sa medovníky vydaria! :)