Medovníky sú jednoduchou dobrotou, ktorá sa mi spája so začiatkom príprav na Vianoce. Piekli sme ich vždy v predstihu, aby do Vianoc stihli zmäknúť. Poukladali sme ich do veľkého bieleho hrnca, uložili do špajze a potom tajne chodili vyjedať. :-) Ja som mala najradšej ešte teplé medovníky z plechu, boli chrumkavé, zakázané a preto aj najviac lákavé. :D Ale keďže v tejto dobe máme viac nestíhačky, mám pre vás recept na medovníky, ktoré sú mäkké hneď. Mäkké medovníky sú pripravené z celozrnnej múky pre zdravšie chrumkanie, kombinácie menšieho množstva cukru a medu a voňavých korení. A hlavne nepotrebujú odležať, takže ich môžeš upiecť aj pár dní pred Vianocami.
Vyskúšaj aj ďalšie recepty na vianočné pečivo - moje obľúbené zázvorové sušienky s čokoládou, mäkučké čokoládové crinkles, špaldové perníčky s čokoládovou polevou, fantastické šuhajdy s orechmi, kakaové popraskance alebo domáce oreo sušienky, ktoré sa dokonale hodia k poháru mlieka.
Ingrediencie
- 250 g celozrnnej pšeničnej múky (jemnej)
- 50 g mandľovej múky
- 1 ČL jedlej sódy
- 100 g trstinového cukru Muscovado (má vyšší obsah melasy)
- 100 g medu
- 75 g masla
- 2 vajcia + 1 vajce na potretie medovníkov
- 1 ČL škorice
- 2 ČL perníkového korenia
Ako upiecť mäkké medovníky
1 Do misky, ktorú použijeme na zohrievanie ingrediencií vo vodnom kúpeli, dáme cukor, med, na kocky nakrájané maslo, vajcia, škoricu a perníkové korenie. Vo vodnom kúpeli na strednom plameni necháme za občasného miešania všetko dobre rozpustiť (cca 5 minút). Následne misku zložíme zo sporáka a necháme odpočívať 10 minút. Po uplynutí času pridáme do zmesi pšeničnú a mandľovú múku zmiešanú s jedlou sódou. Dobre premiešame, aby sa ingrediencie prepojili. Stierkou preložíme cesto na potravinársku fóliu, zabalíme a odložíme na noc do chladničky.
2Na druhý deň vyberieme cesto z chladničky a necháme odpočívať hodinu na kuchynskej linke. Potom cesto rozdelíme na polovicu/tretiny a vyvaľkáme na podložke alebo na papieri na pečenie. S cestom sa výborne pracuje, takže ho netreba podsypávať múkou. Z cesta vykrajujeme obľúbené tvary medovníkov, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
3Dbáme na to, aby sme na jednom plechu piekli medovníky rovnakého tvaru. Medovníky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 8 minút. Po upečení potrieme každý medovník vyšľahaným vajíčkom. Medovníky sa budú krásne lesknúť a netreba ich zdobiť. Ale fantázii sa medze nekladú, takže medovníky môžeš ozdobiť zdobiacou polevou alebo ich namočiť do čokolády a posypať jedlými ozdobami. :-)
Pri tomto recepte som sa inšpirovala receptom na perníky od Lenky z blogu Zdravé pečenie.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
30 komentárov
Ďakujem krásne Lenka, teším sa, že medovníčky chutia a pečú sa už niekoľko rokov :-)
Ďakujem krásne Katka :) Teším sa, že medovníky sa podarili a chutili tak ako aj všetky ostatné, ktoré sa ti už podarilo vyskúšať :)
Všetko som dodržala a cesto ani po prisypaní múky nemá tuhšiu konzistenciu. Ale už je v chladničke. ? Uvidím zajtra.
Tak teda zhustlo vám cesto? :) Práve som ho vymiešala a taktiež bolo úplne riedke.
Ahoj Katarína, ako dopadlo nakoniec pečenie? Zhustlo cesto v chladničke? :)
Ahoj Martina, ako nakoniec dopadlo pečenie? Cesto by malo pekne stuhnúť v chladničke, dáš mi prosím vedieť, či sa tak stalo? :)
Jeeej ďakujem krásne Milena :) Teším sa, že medovníčky sa podarili a chutili :)
Skvele medovníky, zatiaľ najlepšie aké som robila. Krásne mäkké.
Ďakujem krásne, som rada, že sa vydarili a sú mäkké, presne, ako píšem :)
Vdaka za recept na medovniky.Su uuuuuzasne???
Ďakujem, veľmi sa teším, že chutia :)
Perníky su skvelé, vydarili sa a sú mäkké! A ja použila som namiesto mandľovej múky, ktorú som nemala doma, kokosovú.
Super, veľmi sa teším, že sa medovníky vydarili a sú mäkké, presne ako píšem v recepte :) A nemala si ich s použitím kokosovej múky také hutnejšie? Alebo teda, v akom množstve si použila kokosovú múku? Pretože sa dáva do koláčov v menšom pomere, nakoľko saje väčšie množstvo tekutín, tak zo zvedavosti by som chcela vedieť, ako si bola spokojná s konzistenciou :) Ďakujem pekne za informáciu a prajem krásne sviatky!
Velmi sa tesim z receptu na medovniky,kde nejde pol kila cikru navyse.Urcite vyskusam????
Ahoj Natália, super, veľmi sa teším, že recept na medovníky vyskúšaš a dúfam, že bude chutiť :) Veru tak, snažím sa, nech je toho cukru v koláčoch čo najmenej, väčšinou ho tam býva zbytočne veľa, takže je kde uberať :)
Ahok Veronika. Prave sa mi minula psenicna celozrnna, co by som mohla namiesto nej? Mam spaldu celozrnnu a raznu celozrnnu. :)
Ahoj Janka, namiesto pšeničnej celozrnnej môžeš kľudne použiť špaldovú celozrnnú :) Teším sa, že medovníky vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie :) Prajem ti krásne sviatky!
Super recept, určite som ho nerobila posledný krát. Použila som špaldovú celozrnnú múku a keďže sa nám nakopilo veľa orechov, tak som namiesto mandlí použila vlašské orechy. Gramáž som nemenila a vyšli krásne a velmi chutné perníčky. A oceňujem že v recepte je málo cukru. Ďakujem :-)
Ahoj Domi, teším sa, že sa medovníky podľa môjho receptu vydarili :) Cukor sa snažím dávať čo najmenej, aby to bolo sladké tak akurát a mohli sme si koláčik vychutnávať bez výčitiek :)
Dobry den
Akej konzistencie bude cesto? Ja ho mam take velmi hutne, nie celkom tekute, ako koby „plastelina“ je to tak spravne?
Ahoj Marcela, cesto má mať hutnejšiu konzistenciu, aby sa ti potom dobre vaľkalo a vykrajovalo medovníčky :) Takže by to malo byť v poriadku :)
Perníčky sa vydarili. :) Sú vynikajúce a skutočne zostali mäkké.
Ďakujem za receptík
Erika, ďakujem krásne, že si mi dala vedieť :) Veľmi sa teším, že sa medovníky vydarili a sú také, ako ich opisujem :) Pekný deň a budem sa tešiť, ak vyskúšaš ďalšie recepty.
Zdravim, mna by zaujmalo ci sa da nahradit celozrnna muka pohankou a maslo napr kokosovym olejom alebo inou bezmliecnou variantov tuku. Dakujem :)
Ahoj Mirka, celozrnnú pšeničnú múku môžeš nahradiť pohánkovou, alebo inou bezlepkovou múkou, ak chceš pripraviť bezlepkové medovníky :) Dobrá je aj tapioková či konopná múka, pokojne nakombinuj :) Maslo nahraď ghee alebo kokosovým olejom. Bezlepkové a bezlaktózové medovníky ešte nemám vyskúšané, takže budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo v tvojej verzii – po úprave receptu :) Krásny deň ti prajem.
Zdravím, môžem namiesto mandľového múky použiť inú? Alebo dostať celozrnnou? ďakujem.
Ahoj Zuzka, samozrejme, mandľovú múku môžeš zameniť za inú prípadne navýšiť o 50 g množstvo celozrnnej pšeničnej múky :) Držím palce, nech sa medovníky vydaria! :)