Domov ReceptyDomáce recepty Mäkké medovníky z celozrnnej múky

Mäkké medovníky z celozrnnej múky

Autor: Veronika Čopíková
Medovníky

Aký recept sa vám najčastejšie spája s Vianocami? U nás nesmú nikdy chýbať medovníky. Piekli sme ich vždy v predstihu, aby do Vianoc stihli zmäknúť, poukladali sme ich do veľkého bieleho hrnca, uložili do špajze a potom tajne chodili vyjedať. :) Ja som mala najradšej ešte teplé medovníky priamo z plechu, boli chrumkavé, zakázané a preto aj najviac lákavé. Keďže s touto dobou sa nám spája rýchlosť, internet a snaha stihnúť všetko s prehľadom, dala som dokopy všetky tri ingrediencie a pripravila si pre vás tento recept na super mäkké medovníky. Neobsahujú ani gram bielej múky, zvonku sú chrumkavé a zvnútra mäkučké. A nepotrebujú odležať, takže ich môžete piecť pár dní pred Vianocami alebo trebárs aj na Štedrý deň ako ja. :D

Ingrediencie

  • 250 g celozrnnej pšeničnej múky (jemnej)
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 100 g trstinového cukru Muscovado (má vyšší obsah melasy)
  • 100 g medu
  • 75 g masla
  • 2 vajcia + 1 vajce na potretie medovníkov
  • 1 ČL škorice
  • 2 ČL perníkového korenia

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Medovníky

Mäkké medovníky z celozrnnej múky

Do misky, ktorú používame na vodný kúpeľ si postupne navážime všetky ingrediencie okrem múk a jedlej sódy. Dáme tam teda trstinový cukor, med, na kocky nakrájané maslo, vajcia, škoricu a perníkové korenie. Vo vodnom kúpeli na strednom plameni necháme za občasného miešania všetko dobre rozpustiť. Trvá to asi 5 minút. Po rozpustení a zmiešaní všetkých uvedených ingrediencií zložíme misku zo sporáka a necháme oddychovať 10 minút.

Mandľové sušienky - Bethmännchen

Nemecké vianočné marcipánové guľky, voňajúce mandľami a medom. Tieto ušienky sú upečené na zdravší spôsob, s menším množstvom cukru, kvalitným marcipánom a z bezlepkových múk.

Po uplynutí času pridáme do našej tekutej zmesi celozrnnú pšeničnú a mandľovú múku zmiešanú s jedlou sódou a dobre premiešame, aby sa nám tekuté a suché ingrediencie dobre prepojili. Vareškou alebo lopatkou vymiešané cesto preložíme do potravinárskej fólie, dobre zabalíme a odložíme na noc do chladničky.

Medovníky

Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky a necháme hodinu na kuchynskej linke. Následne cesto rozdelíme na polovicu alebo tretiny a vyvaľkáme na podložke alebo na papieri na pečenie (s cestom sa výborne pracuje a netreba ho ani podsypávať múkou). Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme naše obľúbené tvary medovníkov, dbáme ale na to, aby sme na jednom plechu (ktorý si vyložíme papierom na pečenie) piekli vždy medovníky rovnakého tvaru. Pečieme 8 minút pri 180 °C.

Medovníky

Po upečení potrieme každý medovník vyšľahaným vajíčkom. Medovníky sa budú krásne lesknúť a nebudú potrebovať žiadne zdobenie. :) Ale fantázii sa medze nekladú, takže určite môžete aj zdobiť alebo vyskúšať čokoládovú či citrónovú polevu. Nech vám chutí!

Medovníky

Pri tomto recepte som sa inšpirovala receptom na perníky od Lenky z blogu Zdravé pečenie.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 41 Priemer: 3.7]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

18 komentárov

Anička 21.12.2019 - 15:35

Skvele medovníky, zatiaľ najlepšie aké som robila. Krásne mäkké.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:12

Ďakujem krásne, som rada, že sa vydarili a sú mäkké, presne, ako píšem :)

Reaguj
Natalia 15.12.2019 - 19:38

Vdaka za recept na medovniky.Su uuuuuzasne👏👏🙏

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:11

Ďakujem, veľmi sa teším, že chutia :)

Reaguj
Maca 14.12.2019 - 17:02

Perníky su skvelé, vydarili sa a sú mäkké! A ja použila som namiesto mandľovej múky, ktorú som nemala doma, kokosovú.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:11

Super, veľmi sa teším, že sa medovníky vydarili a sú mäkké, presne ako píšem v recepte :) A nemala si ich s použitím kokosovej múky také hutnejšie? Alebo teda, v akom množstve si použila kokosovú múku? Pretože sa dáva do koláčov v menšom pomere, nakoľko saje väčšie množstvo tekutín, tak zo zvedavosti by som chcela vedieť, ako si bola spokojná s konzistenciou :) Ďakujem pekne za informáciu a prajem krásne sviatky!

Reaguj
Natalia 10.12.2019 - 21:22

Velmi sa tesim z receptu na medovniky,kde nejde pol kila cikru navyse.Urcite vyskusam👏👏👏🙏

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 20:09

Ahoj Natália, super, veľmi sa teším, že recept na medovníky vyskúšaš a dúfam, že bude chutiť :) Veru tak, snažím sa, nech je toho cukru v koláčoch čo najmenej, väčšinou ho tam býva zbytočne veľa, takže je kde uberať :)

Reaguj
Jana 20.12.2018 - 7:44

Ahok Veronika. Prave sa mi minula psenicna celozrnna, co by som mohla namiesto nej? Mam spaldu celozrnnu a raznu celozrnnu. :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:34

Ahoj Janka, namiesto pšeničnej celozrnnej môžeš kľudne použiť špaldovú celozrnnú :) Teším sa, že medovníky vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie :) Prajem ti krásne sviatky!

Reaguj
Marcela 16.12.2018 - 17:13

Dobry den

Akej konzistencie bude cesto? Ja ho mam take velmi hutne, nie celkom tekute, ako koby „plastelina“ je to tak spravne?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 18:06

Ahoj Marcela, cesto má mať hutnejšiu konzistenciu, aby sa ti potom dobre vaľkalo a vykrajovalo medovníčky :) Takže by to malo byť v poriadku :)

Reaguj
Erika 13.12.2018 - 20:37

Perníčky sa vydarili. :) Sú vynikajúce a skutočne zostali mäkké.
Ďakujem za receptík

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:06

Erika, ďakujem krásne, že si mi dala vedieť :) Veľmi sa teším, že sa medovníky vydarili a sú také, ako ich opisujem :) Pekný deň a budem sa tešiť, ak vyskúšaš ďalšie recepty.

Reaguj
Mirka 11.12.2018 - 11:46

Zdravim, mna by zaujmalo ci sa da nahradit celozrnna muka pohankou a maslo napr kokosovym olejom alebo inou bezmliecnou variantov tuku. Dakujem :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:05

Ahoj Mirka, celozrnnú pšeničnú múku môžeš nahradiť pohánkovou, alebo inou bezlepkovou múkou, ak chceš pripraviť bezlepkové medovníky :) Dobrá je aj tapioková či konopná múka, pokojne nakombinuj :) Maslo nahraď ghee alebo kokosovým olejom. Bezlepkové a bezlaktózové medovníky ešte nemám vyskúšané, takže budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako to dopadlo v tvojej verzii – po úprave receptu :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Zuzana 4.12.2018 - 22:02

Zdravím, môžem namiesto mandľového múky použiť inú? Alebo dostať celozrnnou? ďakujem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 8.12.2018 - 18:24

Ahoj Zuzka, samozrejme, mandľovú múku môžeš zameniť za inú prípadne navýšiť o 50 g množstvo celozrnnej pšeničnej múky :) Držím palce, nech sa medovníky vydaria! :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box