Oreo - dve kakaové sušienky spojené vanilkovým krémom. Neodolateľná kombinácia kakaa a vanilky, v spojení s pohárom mlieka navodzuje atmosféru domáckosti. Vyložené nohy, zvuk dažďa a povestné namáčanie Oreo v mlieku. Na chvíľku sa v nás opäť prebúdza to zvedavé dieťa, keď oddeľujeme sušienky od seba, zubami zbrúsime krém a následne schrúmeme sušienky namočené v mlieku. Je v tom postupnosť, objavovanie a radosť. :) Na prípravu domácich Oreo sušienok nepotrebujete veľa ingrediencií a väčšina z nich sa nájde v každej kuchynskej komôrke. Tento a ďalšie chutné recepty nájdete aj v mojej kuchárskej knižke.
A tomu malému zvedavému dieťaťu, ktoré sa skrýva v každom z nás, bude určite chutiť aj táto sladká nostalgická spomienka - piškótový koláč s pudingom, vrstvou kyslej smotany a hoblinami horkej čokolády.
Ingrediencie
na cca. 30 ks
- 190 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
- 55 g holandského kakaa (čím kvalitnejšie kakao, tým úžasnejšie Oreo)
- 3/4 ČL jedlej sódy
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL instantnej kávy
- 1/4 ČL soli
- 115 g masla izbovej teploty
- 100 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 1ČL vanilkovej pasty (alebo vanilkového extraktu)
Na krém:
- 50 g masla izbovej teploty
- 150 g jemného tvarohu (alebo krémového syra)
- 1 ČL vanilky (mletej vanilky, extraktu alebo pasty)
- 3 ČL trstinového cukru (alebo medu)

Postup na domáce oreo
1 V miske zmiešajte múku, soľ, jedlú sódu, prášok do pečiva, instantnú kávu a kakao. Vo veľkej miske vymiešajte maslo s cukrom dohladka. Pridajte vajce a vanilku a ešte chvíľku mixérom miešajte. K hladkej zmesi pridajte suché ingrediencie, ktoré máte v prvej miske.
2 Premiešajte vareškou a následne rukou, kým nevytvoríte malú placku. Následne túto placku zabaľte do fólie a vložte do chladničky minimálne na jednu hodinu. Cesto si môžete pripraviť aj deň či dva vopred, aby ste si mohli upiecť čerstvé keksíky keď sa vo vás prebudí maškrtnosť, alebo ak ste šikovnice stihnete všetko v jeden deň. :)
3 Cesto po vybratí z chladničky položte na jemne pomúčenú dosku či silikónovú podložku. Predtým, než ho začnete vaľkať valčekom, trošku ho zohrejte v rukách, pretože po vybratí z chladničky bude tvrdé. Keď cítite, že cesto je mäkšie, prikryte ho zhora potravinárskou fóliou a následne vyvaľkajte na asi 4 mm hrúbku. Poldecákom vykrajujte kolieska. Uložte ich na papierom vyložený plech s asi 2 cm odstupom a pečte pri 180 °C približne 7 - 10 minút. Z tejto dávky cesta mi vyšlo 60 koliesok, teda 30 ks Oreo cookies.
Domáca Nutela
Čo presne obsahuje pravá Nutella? Táto domáca nutela je v porovnaní s ňou niekoľkokrát zdravšia!
4 Krém si pripravíme jednoducho. Najprv vymiešame dohladka maslo s cukrom, pridáme vanilkovú pastu (ak máte vanilkový lusk, pridajte zrniečka z lusku, dodajú náplni pravú vanilkovú chuť) a jemný tvaroh alebo krémový syr (Lučina, Philadelphia). Rozmiešame.
5 Krémom natrieme jednu časť sušienky a spojíme druhou. Vrchnú časť jemne pritlačíme, aby sa nám náplň rovnomerne rozložila po celej ploche sušienky. Uložíme do vzduchotesnej nádoby a skladujeme v chladničke. Takto vydržia pár dní, kým domáce oreo nespapáte.

Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
36 komentárov
Ahoj Katka, super, to sa veľmi teším, že oreo chutila aj vám aj dcérke :) Plnka je na začiatku redšia, ale potom pekne stuhne a mne chutí viac, než maslový krém :)
drzte palce, kedze som lemra a nechce sa mi ho valkat, spravila som z cesta taku salamku, dala do chladnicky a chcem ju len nakrajat na kolieska, snad to bude zlepsovak :)
Ahoj Zuzka, no znie to ako parádny zlepšovák, budem sa tešiť, ak nám dáš vedieť, ako to dopadlo :)
jj, bol to zlepsovak 😄 staci ostry noz a netreba valkat teda
Perfektné, ďakujem, že si nám dala vedieť :) Krásny nový rok ti želám :)
Ďakujem krásne Mirka, teším sa, že chutilo :) Odporúčam v tom prípade medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkať, vie to dosť pomôcť :)
Ďakujem za krásnu spätnú väzbu Magdaléna :) Som veľmi rada, že ti chutili a nabudúce možno dvojitú dávku? :D
Ďakujem krásne Aneta, teším sa, že chutí :)
Mala som podobny problem, tak ak by ste vedeli poradit bolo by to super 😊
Ahojte baby…ja som valkala na silikónovej podložke a na vrch cesta dávam potravinársku fóliu (valka sa cez tú fóliu)…tak to ide super, netreba ani pomúčiť a cesto sa nedrolí…takto robím všetky takéto keksikove recepty :)
Ďakujeme krásne Daniela za tip na vaľkanie bez starostí :)
Aj ja som ich skúšala akurát včera a našťastie som si prečítala radu s fóliou pred vaľkaním a môžem povedať, že veľmi pomohla, ďakujem :) Keksíky zožali úspech a určite ich niekedy spravím znovu :)
Ahoj Janka, veľmi sa teším, že sušienky sa podarili, chutili a upečieš ich znovu :)
Martinka odporúčam v tomto prípade vyvaľkať cesto medzi dvoma papiermi na pečenie, buď tak, ako píše Daniela, že dáš cesto na silikónovú podložku a navrch cesta papier na pečenie alebo medzi dvoma papiermi na pečenie, ak nemáš podložku :)
Ahoj Silvia, teším sa, že oreo sušienky ti chutili a chcela by si ich robiť znovu a znovu :) Ak sa cesto lepí, najlepšie je vyvaľkať ho medzi dvoma papiermi na pečenie, vtedy to ide oveľa lepšie :) Alebo podsypať väčším množstvom múky a potom štetčekom múku zo sušienok dať dole :) A cesto netreba príliš miesiť, lebo potom je lepkavejšie a lepí sa na podložku :)
Ďakujem krásne, teším sa, že chutili :)
Perfektné, veľmi sa teším Zuzka, že mali oreo sušienky úspech :)
Super jsem unesena
Ďakujem krásne Marie, to sa teším! :)
Ahoj Veronika,
tvoje Oreo mi padli do oka a chystám sa ich urobiť na Vianoce. Prosím ťa, ako dopredu ich môžem pripraviť, aby boli stále dobré a nevysušili sa.
Ďakujem 🤗
Ahoj Radka, teším sa, že ťa recept na domáce oreo zaujal a chystáš sa ich vyskúšať :) Sušienky si môžeš pripraviť dopredu, myslím, že 2 týždne by pri skladovaní na suchom mieste v krabici prikryté mali vydržať. Plniť krémom až tesne pred Vianocami, keďže tvaroh dlho nevydrží :)
Ahoj Veronika, dnes som skusala z tvojej knihy tieto oreo susienky a teda musim povedat,ze su priam bozske, neskutocna chut a urcite pribudnu na zoznam vianocnych kolacikov. :) Kniha je neskutocna cela, postupne prechadzam receptami :)
Ahoj Iveta, teším sa, že si oreo sušienky vyskúšala a ešte viac, že ti chutili :) Aj u nás sa pečú pravidelne na Vianoce, je to príjemná zmena a zároveň ju majú radi nielen deti, ale aj dospelí :) A ďakujem za spätnú väzbu ku knihe, som rada, že sa ti páči a si s ňou spokojná! :)
Ahoj Veronika,
vcera som premyslala co napiect kolegyniam do prace k meninam a vyskocil na mna na Facebooku tento recept. A kedze vsetci zboznujeme Oreo, bolo rozhodnute :) A teda poviem ti, ze sa podarili uzasne, v praci mizli raketovou rychlostou, nazvali sme ich vyparovacie :) Kolegyna ihned pytala recept a ja s radostou sirim dalej. Dakujem za skvely recept!
Ahoj Lenka, v prvom rade ti prajem všetko najlepšie k tvojim včerajším meninám :) Teším sa, že Facebook ešte funguje a inšpiruje k pečeniu či vareniu z môjho blogu :) A ešte viac, že domáce Oreo sušienky vám v práci chutili, dokonca až tak, že dostali prívlastok vyparovacie :D Teším sa, že šíriš recept aj môj blog ďalej, cením si to!
Milá Veroniko, aj keď som objavila váš blog len tento týždeň, už si pochutnávam na týchto skvelých sušienkách, dokonca aj moje vyberavé dieta ocenilo ich baječnú chuť, určite sa chystám otestovat vaše ďalšie recepty, keď vydáte knihu, hneď ju kupujem😉
Ahoj Dáša, veľmi sa teším, že si objavila môj blog :) A ešte viac, že sa ti domáce oreo sušienky vydarili a chutia nielen tebe ale aj tvojmu dieťaťu :) A ďakujem za motivujúci záver, budem sa veľmi tešiť, keď si kúpiš moju knižku, veľa to pre mňa znamená :)) Krásny deň ti prajem a dúfam, že ti budú rovnako chutiť aj ďalšie moje recepty.
Ahoj Veronika,
mozem namiesto spaldovej muky pouzit nejaku orechovu, bezlepkovu? Sledujem Tvoj blog, je super.
Dakujem moc,
Lia
Ahoj Lia, ďakujem krásne, teším sa, že sa ti môj blog páči :) Chceš spraviť bezlepkovú verziu Oreo? Skombinovala by som v tomto prípade mandľovú múku s napr. pohánkovou, bezlepkové múky pri sušienkach väčšinou spôsobujú to, že sú omnoho krehkejšie a lámu sa. Ale ak sa dobre skombinujú, tak to ide :) Vyskúšam spraviť aj bezlepkové oreo a ak sa podarí, pridám túto verziu na blog :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie.