Domov ReceptyDomáce recepty Čokoládové crinkles

Čokoládové crinkles

Autor: Veronika Čopíková
Crinkles

Crinkles plné horkej čokolády, vnútri mäkučké a zvonku jemne chrumkavé a k tomu krásne popraskané. Pomaličky sa nám blížia Vianoce a ja už v mysli zdobím stromček, zvŕtam sa v kuchyni a balím jednu škatuľku cukroviniek za druhou... a tak ako každý rok, aj tento k nim pribalím čokoládové crinkles. Crinkles sú ako stvorené k šálke mlieka, kávy či horúcej čokolády. Ak hľadáš jednoduchý recept, s ktorým sa ti čokoládové crinkles určite podaria, vyskúšaj ten môj, nájdeš tu videorecept aj moje tipy, s ktorými sa ti podaria mäkučké a popraskané čokoládové crinkles. A odpočítavanie dní do Vianoc môže začať. :-)

Vyskúšaj aj moje ďalšie jednoduché recepty na sušienky a sladké drobnosti pod zub - kakaové crinkles s krásnym farebným cukrom, korenisté zázvorové sušienky s čokoládou, mäkučké špaldové perníčky, rýchle sušienky z ovsených vločiek a moje obľúbené lieskovo-orieškové sušienky z 5 ingrediencií.

Ingrediencie

na cca 30 crinkles

  • 100 g horkej čokolády (s obsahom kakaa 65 % a viac)
  • 60 g masla
  • 2 vajcia
  • 70 g trstinového cukru
  • 80 g hladkej pšeničnej múky
  • 40 g kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • práškový cukor na obalenie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Videorecept na čokoládové crinkles

Najlepšie čokoládové crinkles - krásne popraskané a vnútri mäkučké

1 V menšom hrnci roztopíme na miernom plameni kocky masla s nalámanými kúskami čokolády. Premiešame a necháme trochu vychladnúť. Medzitým vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. K vyšľahaným vajciam pridáme vlažnú čokoládovo-maslovú zmes, premiešame a pridáme suché ingrediencie - preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, preosiate kakao a štipku soli. Dobre premiešame stierkou, misku s cestom obalíme fóliou a odložíme do chladničky na 90 až 120 minút.

Vyskúšaj aj tieto vianočné dobroty

2Z kúskov cesta formujeme malé guľky (1 guľka by mala vážiť približne 10 až 14 gramov), ktoré obalíme v práškovom cukre a v primeraných odstupoch ich ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C 10 až 11 minút. Po upečení necháme crinkles vychladnúť. Čokoládové crinkles skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, prípadne priamo na tanieri v kuchyni, garantujem ale, že do adventu ti v tomto prípade nevydržia. :D

Moje tipy

  • Ako skladovať crinkles - crinkles skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, aby nezoschli. My sme ich zvykli dávať do papierových krabíc vyložených nastrihaným sáčkom, tým sme ich zľahka prikryli a krabicu následne zatvorili. Vydržali nám takto niekoľko týždňov, aj keď sme sme ich chodili neustále vyjedať :D
  • Ako dlho vydržia crinkles - pri správnom skladovaní (viď vyššie) vydržia crinkles niekoľko týždňov
  • Čo robiť, aby sa ti crinkles neroztiekli na placky - pri príprave si treba dať pozor na konzistenciu guliek, ak sa zohrejú formovaním v rukách príliš, poukladaj ich na papier na pečenie a daj na 10 minút do chladničky, aby trochu stuhli. Formuj maličké guľky, jedna guľka by mala vážiť 10 až 14 gramov, na začiatku si ich odváž, pomôže ti to získať predstavu, aké veľké by zhruba mali byť :-)
  • Koľko crinkles vyjde z uvedenej dávky - z daného množstva ti pri veľkosti guliek, ktorú uvádzam, vyjde približne 30 popraskancov
  • Ak sa chceš vyhrať s chuťou crinkles, odporúčam ti niekedy pridať do cesta aj 1 ČL perníkového korenia, vo výsledku budú chutiť crinkles ako popraskané čokoládové perníky
  • Na blogu nájdeš okrem tohto receptu aj recept na kakaové crinkles, kde som sa vyhrala s použitím farebného cukru, ktorý crinkles krásne rozžiari.
Crinkles
Crinkles

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

9 komentárov

Mirka 29.1.2024 - 8:52
Ahoj Veronika. Ďakujem za úžasný recept, zmizli za chvíľku, čiže budem musieť robiť nový pekáčik. Len mám jednu otázku... vo vnútri som tie koláčiky nemala také šťavnaté, boli suché prečo? Nechala som ich tam 11 minút ako píšeš. Ďakujem za odpoveď. Mirka
Reaguj
Veronika 22.12.2023 - 18:54
Veronika, úúúžasné sú. Práve som ich vytiahla z rúry a všetci sa na ne vrhli. Musím ich chrániť vlastným telom, aby niečo na sviatky zostalo. :D Dostala som otázku, či by sa dali aj s rumom urobiť? :) Ak áno, koľko asi rumu na takúto dávku cesta, aby sa dobre upiekli?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.12.2023 - 10:36

Ďakujem krásne Veronika, veľmi sa teším, že crinkles sa podarili a chutia :-) Treba nájsť dobrú skrýšu :D Podľa mňa by sa dali urobiť aj s rumom, pridala by som tak 1 – 1,5 PL :-)

Reaguj
Andrea 24.11.2023 - 12:37
krásne prepracovaný recept aj s videom. Ďakujem
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 23:28

Jeeeej ďakujem krásne Andrea :-)

Reaguj
Erika 22.11.2023 - 8:56
Zdravim, prosím, môžem trstinový cukor nahradiť erytritolom? Vďaka za odpoved
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 23:27

Pekný deň želám, Erika, s erytritolom nemám v rámci pečenia až také skúsenosti, ale myslím si, že v tomto recepte ním môžete nahradiť trstinový cukor :-) Ak by ste to skúšali, prosím dajte mi vedieť, ako sa crinkles podarili a či chutili :-)

Reaguj
ibojka 15.11.2023 - 13:58
Ahoj Veronika, strašne si ma potešila receptom " popraskancov". Pamätám si ho z detstva, ale nemohla som ho raz nájsť medzi rodinnými receptami a teraz ako keby mi spadol z neba od teba. Presne tak sme robili aj my a teraz sa veľmi teším, že si ich urobím a vrátim sa do detstva. Veľmi pekne ti ďakujem za recept Ibojka
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.12.2023 - 23:25

Ahoj Ibojka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :-) Veľmi sa teším, že som akurát trafila to, čo si hľadala a budem sa tešiť na to, až ich spravíš a dáš mi potom vedieť, či chutili podobne ako popraskance, ktoré si jedávala v detstve :-) A želám krásne blížiace sa sviatky!

Reaguj