Domov ReceptyBez lepku Lieskovo orieškové sušienky

Lieskovo orieškové sušienky

Autor: Veronika Čopíková
Lieskovo orieskove susienky

Akonáhle skončí babie leto a začne upršaná, zamračená a chladná jeseň, začínam sa tešiť v tomto kruhu depresívnych nálad a ani za nič bože vstávania z postele na jedinú vec. Vianoce. Sú hmatateľné, zelené, žiarivo svetielkujúce a voňajúce. Medovníkmi, vareným vínom, uponáhľanými darčekmi a smiechom. Tieto Vianoce si privolávam o trošku skôr v podobe prvých vianočných sušienok. Takže lieskové oriešky nemusíte použiť len do domácej nutely, ale aj do jednoduchých a lahodných sušienok. Tak hor sa piecť lieskovo orieškové sušienky, aby ste si mohli zahryznúť do kúska Vianoc. :D

Ingrediencie

na 20 sušienok

Cesto

  • 100 g lieskových orechov
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky polohrubej (použite pohánkovú múku, ak chcete upiecť bezlepkové sušienky)
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 70 g trstinového cukru (jemne mletého, alebo s vysokým podielom melasy)

Náplň

  • 50 g nasekanej horkej čokolády

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Lieskovo orieškové sušienky - lieskovce

Lieskovo orieškové sušienky, ktoré vám rozvoňajú byt

Menší plech si vyložíme papierom na pečenie, nasypeme naň lieskové oriešky a dáme piecť do rúry na 10 - 15 minút pri 160 °C až kým lieskovce nie sú zlatohnedé.  Následne ich vysypeme na utierku a zbavíme šupky. Nerobíme to prstami ale pomocou utierky šúchame lieskovce tak, aby z nich zliezla šupka. Keď vychladnú, rozmixujeme ich na múčku.  

Jednoduchý banánový chlieb

Ak máte doma zrelé banány  a neviete čo s nimi, tento recept bude pre vás záchranou :D

Do misky vysypeme pomleté lieskové orechy, pridáme múku, cukor a na kocky nakrájané maslo izbovej teploty.  Všetky ingrediencie zmiešame rukou dokopy, až kým nie je cesto hladké. Rozdelíme ho na 4 kusy a každý kus zrolujeme na dlhší tenší plát. Pláty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.  Každý plát narežeme na rovnaké časti (asi 8 g) a vyformujeme do guľky. Vždy pracujeme s jedným plátom a ostatné nechávame v chladničke. Vyformované guľky opäť odložíme do chladničky na 1 hodinu.

Lieskovo orieškové sušienky

Následne guľky v primeraných odstupoch pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme 15 minút pri 160 °C. Po upečení vytiahneme sušienky z rúry a necháme ich vychladnúť. V miske si nad parou roztopíme čokoládu. Necháme vychladnúť, až kým nám čokoláda nezhustne tak, aby sa nám pri naberaní neroztekala. Na lyžičku si naberieme čokoládu, "natrieme" na sušienku a na to prilepíme ďalšiu sušienku.

Lieskovo orieškové sušienky

Spojené sušienky odložíme do chladničky, aby čokoláda pekne stuhla a sušienky sa neodlepovali. Potom vložíme do vzduchotesnej nádoby a po kúskoch si vychutnávame jemné spojenie lieskových orieškov a čokolády. Nech vám chutí!

Lieskovo orieškové sušienky

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

7 komentárov

Natália 15.12.2021 - 21:00
Dobry vecer. Vyzeraju nadherne, chystam sa ich tieto Vianoce robit. Dala by sa pouzit aj silikónova forma na oriesky? Namiesto tvarovania guliek? Ďakujem :)
Reaguj
Martina 12.11.2018 - 20:37

Ahoj Veronika, uz som piekla viacero kolacikov z tvojich receptov a teraz uz vyzeram, co upeciem na Vianoce okrem nasej domacej klasiky. :) Chcela by som sa ale opytat cim mixujes orechy na mucku, nejaky overeny mixer, lebo uz sa mi stalo, ze som nieco kupila a vobec to nezodpovedalo tomu, co to malo byt. :) Dakujem pekne za odpoved, Martina

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.11.2018 - 21:16

Ahoj Martina, teším sa, že si už vyskúšala viacero mojich koláčikov. Dúfam, že ti chutili :) Super, že už teraz hľadáš, čo vypekať na Vianoce, tento recept je viac než vhodným adeptom. :) U nás je veľmi obľúbený. Orechy mixujem momentálne po troškách v mlynčeku na kávu, alebo si kupujem rovno mleté. Mixér, ktorý by sa popasoval s orechmi v pohode a bez ustavičného vyberania trošku múčky a opätovného mixovania, som bohužiaľ ešte nenašla. Ale chystám sa hľadať :)

Reaguj
Khai 24.12.2017 - 5:26

Vyzeralo to ako dobry receptik, ale bohuzial recept je miestami nie celkom jasny. Napriklad oxymoron ako „zrolovat na plat“ neprida receptu velmi na zrozumitelnosti. Podobne je to s „vyformujeme do gulky“ nad obrazkom so susienkami tvorenymi dvoma polgulami (alebo este niecim plochsim).

V konecnom dosledku sa vsak pecenie podarilo, aj ked susienky su velmi krehke, povedal by som este krehsie ako vanilkove rozky. (Teda aspon tie moje). Ale jest sa daju a okoliu chutia.

Reaguj
Veronika Čopíková 26.12.2017 - 12:31

Ahoj Khai, veľmi pekne ďakujem za tvoj komentár :) Priznám sa, že až po takomto komentári si človek uvedomí, že keď píše recept, môže byť jasný pisateľovi ale nie tak jasný samotnému čitateľovi :) Zrolovať na plát znamená rukami vyvaľkať na dlhší tenší plát (ako hada), z ktorého po stuhnutí odkrajuješ po kúskoch pričom každý kúsok v dlaniach vyformuješ do guľky. Guľky pri pečení padnú a stanú sa z nich pologule. Následne ich spájaš čokoládou z tých strán, ktoré sa dotýkali plechu, teda papiera na pečenie. Každopádne som rada, že sa dali jesť a okoliu chutili :) Sušienky sú po upečení krehké, treba ich nechať vychladnúť a po spojení s čokoládou uložiť do chladničky. Takto stuhnú a už nie sú krehké. Nezrozumiteľnosti v recepte upravím a ak by si ešte niekedy nebolo niečo jasné budem rada, ak mi dáš vedieť :) Ďakujem ti a prajem krásne sviatky. Veronika

Reaguj
Laurey 9.12.2017 - 20:41

Opäť ďalší chutno – vyzerajúci recept. Ja už sa neviem dočkať vianočného pečenia (a hlavne jedenia). 😁😄😘

https://laureysworldkitchen.blogspot.sk

Reaguj
Veronika Čopíková 10.12.2017 - 21:30

ďakujem krásne :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box