Domov ReceptyBez lepku Lieskovo orieškové sušienky

Lieskovo orieškové sušienky

Autor: Veronika Čopíková
Lieskovo orieskove susienky

Akonáhle skončí babie leto a začne upršaná, zamračená a chladná jeseň, začínam sa tešiť v tomto kruhu depresívnych nálad a ani za nič bože vstávania z postele na jedinú vec. Vianoce. Sú hmatateľné, zelené, žiarivo svetielkujúce a voňajúce. Medovníkmi, vareným vínom, uponáhľanými darčekmi a smiechom. Tieto Vianoce si privolávam o trošku skôr v podobe prvých vianočných sušienok. Takže lieskové oriešky nemusíte použiť len do domácej nutely, ale aj do jednoduchých a lahodných sušienok. Tak hor sa piecť lieskovo orieškové sušienky, aby ste si mohli zahryznúť do kúska Vianoc. :D

Ingrediencie

na 20 sušienok

Cesto

  • 100 g lieskových orechov
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky polohrubej (použite pohánkovú múku, ak chcete upiecť bezlepkové sušienky)
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 70 g trstinového cukru (jemne mletého, alebo s vysokým podielom melasy)

Náplň

  • 50 g nasekanej horkej čokolády

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá Kuchárka

Recenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Lieskovo orieškové sušienky - lieskovce

Lieskovo orieškové sušienky, ktoré vám rozvoňajú byt

Menší plech si vyložíme papierom na pečenie, nasypeme naň lieskové oriešky a dáme piecť do rúry na 10 - 15 minút pri 160 °C až kým lieskovce nie sú zlatohnedé.  Následne ich vysypeme na utierku a zbavíme šupky. Nerobíme to prstami ale pomocou utierky šúchame lieskovce tak, aby z nich zliezla šupka. Keď vychladnú, rozmixujeme ich na múčku.  

Jednoduchý banánový chlieb

Ak máte doma zrelé banány  a neviete čo s nimi, tento recept bude pre vás záchranou :D

Do misky vysypeme pomleté lieskové orechy, pridáme múku, cukor a na kocky nakrájané maslo izbovej teploty.  Všetky ingrediencie zmiešame rukou dokopy, až kým nie je cesto hladké. Rozdelíme ho na 4 kusy a každý kus zrolujeme na dlhší tenší plát. Pláty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.  Každý plát narežeme na rovnaké časti (asi 8 g) a vyformujeme do guľky. Vždy pracujeme s jedným plátom a ostatné nechávame v chladničke. Vyformované guľky opäť odložíme do chladničky na 1 hodinu.

Lieskovo orieškové sušienky

Následne guľky v primeraných odstupoch pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme 15 minút pri 160 °C. Po upečení vytiahneme sušienky z rúry a necháme ich vychladnúť. V miske si nad parou roztopíme čokoládu. Necháme vychladnúť, až kým nám čokoláda nezhustne tak, aby sa nám pri naberaní neroztekala. Na lyžičku si naberieme čokoládu, "natrieme" na sušienku a na to prilepíme ďalšiu sušienku.

Lieskovo orieškové sušienky

Spojené sušienky odložíme do chladničky, aby čokoláda pekne stuhla a sušienky sa neodlepovali. Potom vložíme do vzduchotesnej nádoby a po kúskoch si vychutnávame jemné spojenie lieskových orieškov a čokolády. Nech vám chutí!

Lieskovo orieškové sušienky

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 57 Priemer: 4.1]

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Martina 12.11.2018 - 20:37

Ahoj Veronika, uz som piekla viacero kolacikov z tvojich receptov a teraz uz vyzeram, co upeciem na Vianoce okrem nasej domacej klasiky. :) Chcela by som sa ale opytat cim mixujes orechy na mucku, nejaky overeny mixer, lebo uz sa mi stalo, ze som nieco kupila a vobec to nezodpovedalo tomu, co to malo byt. :) Dakujem pekne za odpoved, Martina

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.11.2018 - 21:16

Ahoj Martina, teším sa, že si už vyskúšala viacero mojich koláčikov. Dúfam, že ti chutili :) Super, že už teraz hľadáš, čo vypekať na Vianoce, tento recept je viac než vhodným adeptom. :) U nás je veľmi obľúbený. Orechy mixujem momentálne po troškách v mlynčeku na kávu, alebo si kupujem rovno mleté. Mixér, ktorý by sa popasoval s orechmi v pohode a bez ustavičného vyberania trošku múčky a opätovného mixovania, som bohužiaľ ešte nenašla. Ale chystám sa hľadať :)

Reaguj
Khai 24.12.2017 - 5:26

Vyzeralo to ako dobry receptik, ale bohuzial recept je miestami nie celkom jasny. Napriklad oxymoron ako „zrolovat na plat“ neprida receptu velmi na zrozumitelnosti. Podobne je to s „vyformujeme do gulky“ nad obrazkom so susienkami tvorenymi dvoma polgulami (alebo este niecim plochsim).

V konecnom dosledku sa vsak pecenie podarilo, aj ked susienky su velmi krehke, povedal by som este krehsie ako vanilkove rozky. (Teda aspon tie moje). Ale jest sa daju a okoliu chutia.

Reaguj
Veronika Čopíková 26.12.2017 - 12:31

Ahoj Khai, veľmi pekne ďakujem za tvoj komentár :) Priznám sa, že až po takomto komentári si človek uvedomí, že keď píše recept, môže byť jasný pisateľovi ale nie tak jasný samotnému čitateľovi :) Zrolovať na plát znamená rukami vyvaľkať na dlhší tenší plát (ako hada), z ktorého po stuhnutí odkrajuješ po kúskoch pričom každý kúsok v dlaniach vyformuješ do guľky. Guľky pri pečení padnú a stanú sa z nich pologule. Následne ich spájaš čokoládou z tých strán, ktoré sa dotýkali plechu, teda papiera na pečenie. Každopádne som rada, že sa dali jesť a okoliu chutili :) Sušienky sú po upečení krehké, treba ich nechať vychladnúť a po spojení s čokoládou uložiť do chladničky. Takto stuhnú a už nie sú krehké. Nezrozumiteľnosti v recepte upravím a ak by si ešte niekedy nebolo niečo jasné budem rada, ak mi dáš vedieť :) Ďakujem ti a prajem krásne sviatky. Veronika

Reaguj
Laurey 9.12.2017 - 20:41

Opäť ďalší chutno – vyzerajúci recept. Ja už sa neviem dočkať vianočného pečenia (a hlavne jedenia). 😁😄😘

https://laureysworldkitchen.blogspot.sk

Reaguj
Veronika Čopíková 10.12.2017 - 21:30

ďakujem krásne :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box