Domov ReceptyBezmäsité jedlá Francúzske palacinky – crêpes suzette

Francúzske palacinky – crêpes suzette

Autor: Veronika Čopíková
Francúzske palacinky crepes suzette

Francúzske palacinky sú dokonalou sladkou bodkou na záver každej večere či slávnostného obeda. Ja ich rada pripravujem aj na nedeľné raňajky, keď si doprajeme dlhší spánok a neskoršie raňajky. Tieto palacinky sú tiež známe pod názvom Crêpes Suzette - venované nádhernej Suzette, ktorá podľa legiend stála za nešikovnosťou čašníka obsluhujúceho vtedy budúceho kráľa Eduarda VII.  Experimentovať sa oplatí, dôkazom sú aj tieto palacinky s pomarančovou omáčkou, ktoré sú jednoduché a pritom neskutočne chutné! Spôsob prípravy francúzskych palaciniek je rôzny, ja som zvolila ten najjednoduchší, ktorý zvládne aj úplný začiatočník.

Pri príprave palaciniek som otestovala panvicu z viacvrstvovej nerezovej ocele od českej značky Fabini, priznám sa, že na začiatku som sa bála toho, či sa palacinky nebudú lepiť, ale výsledok bol perfektný! V postupe nájdeš môj tip na to, ako ich pripraviť bez toho, aby sa do cesta či na panvicu musel pridávať tuk počas pečenia.

Vyskúšaj aj moje ďalšie inšpirácie na nedeľné raňajky - tvarohové palacinky, jablkové lievance s ovsenými vločkami, zeleninovú panvičku (alias shakshuku), avokádovú nátierku s granátovým jablkom, čokoládovú babku s orieškami alebo slivkové crumble.

Ingrediencie

na cca 8 palaciniek

  • 2 vajcia
  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 150 g hladkej pšeničnej múky
  • štipka soli

Pomarančová omáčka

  • 250 ml čerstvej šťavy z pomarančov
  • kôra z bio pomaranča
  • 60 g trstinového cukru
  • 50 g masla
  • 50 ml likéru Grand Marnier

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Francúzske palacinky crepes suzette

Francúzske palacinky a pečenie v nerezovej panvici

1V miske vyšľaháme vajcia s mliekom. Pridáme preosiatu múku a štipku soli a dobre premiešame, aby v ceste nezostali žiadne hrudky. V prípade potreby môžeme palacinkové cesto prešľahať ručným mixérom. Pripravené riedke cesto necháme odležať na kuchynskej linke približne 15 minút.

2

Po uplynutí času dobre rozohrejeme panvicu - ja som na pečenie palaciniek použila nerezovú panvicu z viacvrstvovej ocele s Ø 26 cm. Aby sa palacinky podarili, treba nerezovú panvicu v prvom rade dobre zohriať - spravíme si teda test, ak sa nám zdá panvica zohriata, vyprskneme na ňu prstami pár kvapiek vody, tie by mali na panvici začať tancovať. :-) Vtedy pridáme do panvice 1 - 1,5 PL repkového oleja a panvicou párkrát pokrúžime tak, aby sa olej dostal aj na okraje. Panvicu ďalej zohrievame až do okamihu prvého zadymenia, párkrát ňou počas toho zakrúžime. Je to otázka minúty, v podstate v tomto kroku robíme z nerezovej panvicu nepriľnavú panvicu.

Vyskúšaj aj tieto recepty s pomarančom

3Následne panvicu stiahneme zo sporáka a olej opatrne vytrieme papierovou kuchynskou utierkou. Panvicu položíme naspäť na sporák a nalejeme na ňu naberačku cesta. Panvicou okamžite pokrúžime, aby sa cesto rozprestrelo rovnomerne. Palacinku pečieme na strednom plameni dozlatista. Takto postupujeme, až kým neminieme všetko cesto. Do cesta ani na panvicu už netreba pridávať žiaden tuk. 

Pomarančová omáčka

4

Do panvice s vyššími okrajmi vylejeme šťavu z čerstvo odšťavených pomarančov. Pridáme cukor a kôru z jedného bio pomaranča a za občasného miešania privedieme do varu. Následne pridáme kocky masla a miešame, kým sa rozpustia. Do horúcej omáčky prilejeme likér a za občasného miešania varíme, až kým omáčka trochu nezhustne. Vtedy pridáme do omáčky palacinky zložené do trojuholníkov a z oboch strán ich chvíľku necháme zohriať. Hotové palacinky nasiaknuté pomarančovou omáčkou preložíme na tanier a ozdobíme plátkami pomarančov, prípadne kopčekom kyslej smotany alebo crème fraîche.

Francúzske palacinky crepes suzette

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

3 komentáre

Eva 22.2.2024 - 21:41

Milá Veronika, síce škoda, že palancinky nie sú celozrnné špaldové ako tie naše, ale ďakujem za správu, že sa to dá aj v nerezovej panvici! Vytiahnem svoju starú, z vena pred 28 rokmi a použijem položenú na liatinovú platničku na plynovom horáku.

Reaguj
Elena 22.2.2024 - 17:39
Ahoj Veronika, dnes som vyskúšala recept na francúzske palacinky s pomarančovou omáčkou. No teda, boli úplne skvelé. Síce som nedala kôru z pomaranča (nemala som bio) a žiaľ, nemala som ani ten likér, ale aj tak boli famózne. Cez víkend robím opäť a teraz skúsim zohnať aj ten likér. Veľká vďaka za tento jednoduchý a skvostný recept. Teším sa na ďalšie. :-)
Reaguj
Gabika 21.2.2024 - 20:31

Milá Veronika, recept na Tvoje francúzske palacinky patrí k mojim najobľúbenejším. Robím ich ako relax na záver varenia :) A teraz je tu aj chýrna pomarančová omáčka, hneď len čo nájdem dobré bio pomaranče, vyskúšam. Grand Marnier asi nahradím koňakom Armagnac – azda bude rovnako dobré… :) Veľká vďaka za Tvoje recepty, či sú to polievky, či sacherka alebo iné dobroty.

Reaguj