Domov ReceptyKoláče a zákusky Čerešňový koláč s makom

Čerešňový koláč s makom

Autor: Veronika Čopíková
Čerešňový koláč s makom

Makové úsmevy, čerešničky v blúzke a nezabudnuteľná Hana Hegerová s pesničkou Čerešne. To všetko sa mi vybaví, keď píšem tento recept na čerešňový koláč s makom. Tentokrát som si pre vás pripravila kombináciu cesta z cmaru a chrumkavého maku, ktorý dopĺňa kopček mascarpone a sladkých bordových čerešní. Koláč nie je príliš sladký a cesto je na prvý pohľad a zahryznutie netradičné, ale mne práve jeho inakosť chutí. Budem sa tešiť, ako ho vyskúšate a dáte mi vedieť, či máte radi skôr klasické koláče, alebo vám chutí aj kúsok netradičnosti. :)

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 20 cm

  • 180 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 40 g maku
  • 3 vajcia
  • 90 g trstinového cukru
  • 90 ml kokosového oleja
  • 240 ml cmaru
  • hrsť čerešní
  • hrsť orechov
  • mascarpone/tvaroh
  • štipka soli

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Čerešňový koláč s makom

Jednoduchý čerešňový koláč s makom

V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, mak a štipku soli. V druhej miske vyšľaháme ručne metličkou vajcia s cukrom, pridáme rozpustený kokosový olej a cmar (obidve by mali mať izbovú teplotu) a opäť prešľaháme. Suché ingrediencie prisypeme k tekutým a ručne premiešame, aby sa ingrediencie dobre spojili. Následne cesto vylejeme do okrúhlej, vymastenej formy.

Navrch poukladáme čerešne, ktoré sme zbavili kôstok a posypeme hrsťou nasekaných orechov. Ja som použila pistácie, ale koláč je výborný aj s vlašskými orechmi, mandľami či lieskovcami. Formu s koláčom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 55 minút. Či je koláč upečený, otestujeme špáradlom. Ak je koláč upečený, vytiahneme ho z rúry a necháme vychladnúť na kuchynskej linke. Pred podávaním ozdobíme koláč kopčekom osladeného mascarpone alebo tvarohu a ozdobíme ho čerstvými čerešňami. Nech vám chutí!

Čerešňový koláč s makom

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Katka 26.6.2021 - 10:47
Vynikajúci koláčik. 🙂 Nenáročný a hrozne chutný. Už sme ho robili niekoľkokrát. 🙂
Reaguj
Regina 23.6.2020 - 11:11

Ahoj, môžem použiť len hladkú múku špaldovú nie celozrnnú a namiesto cmaru acidko?
Ďakujem za odpoveď :)

Reaguj
Eva 7.4.2020 - 12:34

Ahoj Veronika, mak si pouzila mlety?
Dakujem za odpoved :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 14:04

Ahoj Eva, použila som nemletý mak :) Ale pre lepšiu stráviteľnosť je vhodnejšie použiť mak mletý :)

Reaguj
Jana 31.10.2019 - 15:16

Zatiaľ len teoretizujem, ale už pri prvom pohľade na recept vyzerá byť super-podľa mojich predstáv, tak už len vyskúšam, len si počkám na príchod dcéry, aby som ho potom nezniesla zo sveta sama! Ďakujem za zaujímavý receptík!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:49

Ďakujem pekne Janka :) Veľmi sa teším, že ťa recept zaujal, naozaj sa odlišuje od klasických receptov, ale ja mám tú cmarovú konzistenciu cesta rada, tak som zvedavá, čo na ňu s dcérou poviete :)

Reaguj
Top