Domov ReceptyKoláče a zákusky Fantastické čerešňové cupcakes

Fantastické čerešňové cupcakes

Autor: Veronika Čopíková
Cupcakes

Čerstvé, šťavnaté a okúzľujúce - všetky tieto aspekty spĺňa tento základný recept na cupcakes. Pre mňa sú to také malé tortičky plné radosti, počnúc mäkučkým čokoládovým cestom, čerešňovou náplňou, rozprávkovým ružovým krémom a jednou sladkou rubínovou čerešničkou navrchu. Recept na čerešňové cupcakes sa skvele hodí na akékoľvek príležitosti - od rodinných osláv, sviatkov, sladké potešenie do práce či pekný víkend s tvojou polovičkou.

Cupcake vs. muffin, aký je medzi nimi rozdiel?

Cupcake sa podobá na muffin, odlišuje sa však jemnejším cestom a krémovou čiapočkou navrchu. :-) Za mňa sú skvelé obidve verzie, či je to cupcake alebo muffin, ak chceš niektoré z nich vyskúšať, odporúčam môj recept na jednoduché čokoládové muffiny s domácou nutelou, banánové muffiny s čokoládou či vláčne mrkvové muffiny s orieškami.

Dnešný recept na čerešňové cupcakes vznikol v spolupráci so značkou kuchynských spotrebičov Haier. Od tejto značky mám vstavanú rúru I-Message Steam Series 6, ktorú používam takmer 7 mesiacov. Rúra je nielen krásnou dizajnovou vychytávkou, ale tiež sa s ňou výborne pracuje vďaka jednoduchému intuitívnemu ovládaniu prostredníctvom digitálneho displeja a musím povedať, že je mojou dobrou parťáčkou pri tvorbe nových rýchlych a jednoduchých receptov. :-)

Ingrediencie

na 12 ks

Cesto

  • 130 g hladkej celozrnnej špaldovej múky (môžeš použiť aj hladkú pšeničnú alebo celozrnnú)
  • 40 g kakaa
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 90 g masla
  • 200 ml acidofilného mlieka
  • 100 g horkej čokolády

Čerešňová náplň

  • 300 g čerešní
  • 1 - 2 PL trstinového cukru

Krém na cupcakes

  • 250 g mascarpone
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 2 PL trstinového cukru
  • 3 PL čerešňovej šťavy (získame pri príprave čerešňovej náplne)
  • 12 čerešní na ozdobu

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Cupcakes

Základný recept na cupcakes

1Najprv roztopíme maslo a necháme ho vychladnúť. Medzitým vyšľaháme v miske vajcia s cukrom. Pridáme vlažné rozpustené maslo a acidofilné mlieko a ručne premiešame metličkou. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, aby sa nezrazili. V druhej miske zmiešame múku, kakao, kukuričný škrob, kypriaci prášok do pečiva a štipku soli. Suché ingrediencie prisypeme k mokrým a jemne premiešame, aby sa spojili. Na záver do cesta vmiešame nasekanú horkú čokoládu.

2

Do formy na muffiny vložíme papierové košíčky alebo silikónové formičky. Naplníme ich cestom a plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme približne 25 minút na funkcii horný a dolný ohrev (otestujeme špáradlom, či sú upečené). Upečené cupcakes vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Čerešne odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. Vsypeme do hrnca, posypeme cukrom a na strednom plameni privedieme do varu. Následne teplotu znížime a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Čerešňovú náplň necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme cupcakes na naplnenie.

Krém na cupcakes a zdobenie cupcakes

3Do každého vychladnutého koláčika vyrežeme malý kužeľovitý otvor v hĺbke cca 2,5 cm (vyrezané cesto nevyhadzujeme, ale odkrojíme z neho špičku, ktorou neskôr otvory na cupcakes uzatvoríme). Perfektne ti na to poslúži vykrajovač jablčných jadierok, ktorý sa dá kúpiť za pár eur a má akurátny priemer aj dĺžku. Postup, ako vyrezávam do cupcakes otvor na náplň, si môžeš pozrieť vo videu. Ak vykrajovač nemáš, otvor sa dá spraviť aj pomocou noža či lievika. Vzniknuté dierky vyplníme takmer po okraj čerešňovou náplňou a otvor uzatvoríme odkrojenou špičkou cesta.

4V miske vyšľaháme mascarpone s cukrom, smotanou na šľahanie a čerešňovou šťavou (tá nám vznikla pri varení čerešní s cukrom) na krémovú konzistenciu. Ak je to potrebné, krém dosladíme a odložíme na hodinu do chladničky, aby trochu stuhol. Na cupcakes navrstvíme pár lyžičiek krému a ozdobíme ich čerešňami. Ak chceš dosiahnuť ešte krajšie zdobenie, naplň krémom cukrárske vrecko a každý cupcake ozdob pomocou vybranej zdobiacej špičky. Na zdobenie cupcakes po navrstvení krému je najlepšie ovocie, prípadne nejaká bylinka či nasekaná horká čokoláda. Cupcakes môžeš pokvapkať čerešňovou šťavou, bude to pekný a chutný kontrast farieb. :-)

Video

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Čopíková (@lenivakucharka)

Recept vznikol v spolupráci so značkou kuchynských spotrebičov Haier.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Kika 2.8.2023 - 22:35
Dobrý deň Veronika, tie cupcakes vyzerajú famózne. Ako ich pečiete, horný a dolný ohrev alebo s ventilátorom?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.8.2023 - 16:51

Pekný deň želám, Kika, ďakujem krásne :) Pečiem ich na horný a dolný ohrev, idem hneď pridať aj do receptu, nech je kompletný :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšaš a som zvedavá, čo naň povieš :)

Reaguj