Domov ReceptyKoláče a zákusky Tartaletky s vanilkovým krémom

Tartaletky s vanilkovým krémom

Autor: Veronika Čopíková
Tartaletky

Univerzitné bzučanie je v plnom prúde a ja mám stále pocit, že nič nestíham. Poznáte to, keď máte v hlave hŕbu povinností a plánov, ktoré chcete stihnúť, ale je ich toľko, že neviete, s čím začať skôr až si nakoniec uvedomíte, že len sedíte na pohovke a zúfalo beháte očami po stene? Tak to som ja do bodky a do písmena.

 

Takže tento víkend trošku spomaľujem tempo, užívam si leňošenie v záhrade, dobrú knihu, čaj z čerstvej medovky, hojdám sa v kresle a počúvam spev vtákov. Myšlienky zastaviť neviem, ale aspoň ich trošku spomalím. :) A aby tomu nič nechýbalo, mám pre vás tip na jednoduchý, ale krásny dezert, pripravený do hodinky aj so zdobením a servírovaním! Dnes vám teda predpisujem túto chutnú mlsku a la tartaletky. 

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky (použila som napoly špaldovú a pšeničnú)
  • 100 g trstinového práškového cukru (stačí pomlieť trstinový cukor na prášok v kávovom mlynčeku)
  • 120 g masla
  • 1 vajce

Krém na tartaletky

  • 450 ml mlieka
  • 1 vanilkový puding (použila som puding dmBio z DM-ky a neviem si ho vynachváliť! Obsahuje len kukuričný škrob, 1,6 % bourbon vanilky a himalájsku soľ, takže na rozdiel od mnohých iných pudingov v ňom nenájdete arómu a farbivá, ale pravú vanilku)
  • 2 PL trstinového cukru
  • drobné ovocie na ozdobu (červené ríbezle, maliny, čučoriedky, čerešne)
  • mandľové plátky
  • lístky čerstvej mäty

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím

Ako si spraviť cesto na tartaletky

V miske spracujeme múku, maslo a cukor na mrveničku. Pridáme vajce a miešame, kým nedostaneme hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na pol hodiny. Po 30 minútach cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 8 častí a všetky postupne vyvaľkáme.

Rýchla čerešňová bublanina

Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustené vychladnuté maslo a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame...

Vymazané formičky vyložíme cestom (cesto môžeme jemne popichať vidličkou, aby sa nám pri pečení nenafúklo), prikryjeme alobalom a pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia. Potom dáme alobal dole a pečieme ešte 2 - 3 minúty. Koláčiky vyberieme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

Jednoduchý vanilkový krém na tartaletky

Kým nám cesto chladne, pripravíme si krém. Je to vlastne len uvarený puding, ale je krásne hustý a vanilkový, takže sa dokonale hodí ako náplň do tartaletiek. :) Do hrnca si dáme variť 300 ml mlieka s 2 lyžicami cukru (občas premiešame, aby sa nám cukor dobre rozpustil).

 

V nádobe si vidličkou rozmiešame 150 ml mlieka s pudingovým práškom a keď nám začne z mlieka v hrnci stúpať para, prilejeme k nemu rozmiešaný pudingový prášok. Miešame a čakáme, kým nám puding nezhustne a nezačnú sa na ňom tvoriť veľké bubliny. Hrniec stiahneme zo sporáka a miešame, kým nám puding nevychladne.

Tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím

Vychladnutým pudingom si naplníme zdobiace vrecúško, vyberieme si nejakú peknú špičku a naplníme tartaletky. Krém si následne môžete nahladko urovnať s lyžičkou alebo mu ponechať  štruktúru špirály (alebo môžete tartaletky naplniť pudingom lyžicou a jemne urovnať - budete mať menej riadov na umývanie).

 

Navrch poukladáme drobné ovocie, najlepšie čerstvé a servírujeme. Ja som ozdobila tartaletky s vanilkovým krémom čerstvými malinami, mätou z črepníka a posypala rozdrobenými mandľovými lupienkami. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 79 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Martina 4.9.2018 - 21:14

Super recept. Ja sa uz dlhšie chystám na tartelky,ale neviem ake formicky si kupit. S akými ste spokojná a dobre sa s nimi pecie? Pripadne kde ste ich kúpili. Mam take kovove kupene,ale bojim sa ze sa mi v nich cesto bude prichytavat….. . Dakujem:).

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 5.9.2018 - 18:08

Ahoj Martinka, ďakujem pekne, teším sa, že ťa recept na tartaletky zaujal :) Ja mám silikónové formičky, z podobného materiálu ako sú tie na muffiny, len trošku hrubšie. Ľahko sa vyberajú a neprichytávajú sa o formu. Už som piekla aj rôzne iné koláčiky v nich, nielen tartaletky a u mňa spokojnosť :) Je to značka Ernesto od Lidl, mali ich vtedy v takej fialovej farbe. Pozerala som, u nás e-shop nemajú ale v Česku je, tak možno ich nájdeš tam.

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box