Domov ReceptyKoláče a zákusky Tartaletky s vanilkovým krémom

Tartaletky s vanilkovým krémom

Autor: Veronika Čopíková
Tartaletky

Univerzitné bzučanie je v plnom prúde a ja mám stále pocit, že nič nestíham. Poznáte to, keď máte v hlave hŕbu povinností a plánov, ktoré chcete stihnúť, ale je ich toľko, že neviete, s čím začať skôr až si nakoniec uvedomíte, že len sedíte na pohovke a zúfalo beháte očami po stene? Tak to som ja do bodky a do písmena.

 

Takže tento víkend trošku spomaľujem tempo, užívam si leňošenie v záhrade, dobrú knihu, čaj z čerstvej medovky, hojdám sa v kresle a počúvam spev vtákov. Myšlienky zastaviť neviem, ale aspoň ich trošku spomalím. :) A aby tomu nič nechýbalo, mám pre vás tip na jednoduchý, ale krásny dezert, pripravený do hodinky aj so zdobením a servírovaním! Dnes vám teda predpisujem túto chutnú mlsku a la tartaletky. 

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky (použila som napoly špaldovú a pšeničnú)
  • 100 g trstinového práškového cukru (stačí pomlieť trstinový cukor na prášok v kávovom mlynčeku)
  • 120 g masla
  • 1 vajce

Krém na tartaletky

  • 450 ml mlieka
  • 1 vanilkový puding (použila som puding dmBio z DM-ky a neviem si ho vynachváliť! Obsahuje len kukuričný škrob, 1,6 % bourbon vanilky a himalájsku soľ, takže na rozdiel od mnohých iných pudingov v ňom nenájdete arómu a farbivá, ale pravú vanilku)
  • 2 PL trstinového cukru
  • drobné ovocie na ozdobu (červené ríbezle, maliny, čučoriedky, čerešne)
  • mandľové plátky
  • lístky čerstvej mäty

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím

Ako si spraviť cesto na tartaletky

V miske spracujeme múku, maslo a cukor na mrveničku. Pridáme vajce a miešame, kým nedostaneme hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na pol hodiny. Po 30 minútach cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 8 častí a všetky postupne vyvaľkáme.

Rýchla čerešňová bublanina

Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustené vychladnuté maslo a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame...

Vymazané formičky vyložíme cestom (cesto môžeme jemne popichať vidličkou, aby sa nám pri pečení nenafúklo), prikryjeme alobalom a pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 160 stupňov Celzia. Potom dáme alobal dole a pečieme ešte 2 - 3 minúty. Koláčiky vyberieme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

Jednoduchý vanilkový krém na tartaletky

Kým nám cesto chladne, pripravíme si krém. Je to vlastne len uvarený puding, ale je krásne hustý a vanilkový, takže sa dokonale hodí ako náplň do tartaletiek. :) Do hrnca si dáme variť 300 ml mlieka s 2 lyžicami cukru (občas premiešame, aby sa nám cukor dobre rozpustil).

 

V nádobe si vidličkou rozmiešame 150 ml mlieka s pudingovým práškom a keď nám začne z mlieka v hrnci stúpať para, prilejeme k nemu rozmiešaný pudingový prášok. Miešame a čakáme, kým nám puding nezhustne a nezačnú sa na ňom tvoriť veľké bubliny. Hrniec stiahneme zo sporáka a miešame, kým nám puding nevychladne.

Tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím

Vychladnutým pudingom si naplníme zdobiace vrecúško, vyberieme si nejakú peknú špičku a naplníme tartaletky. Krém si následne môžete nahladko urovnať s lyžičkou alebo mu ponechať  štruktúru špirály (alebo môžete tartaletky naplniť pudingom lyžicou a jemne urovnať - budete mať menej riadov na umývanie).

 

Navrch poukladáme drobné ovocie, najlepšie čerstvé a servírujeme. Ja som ozdobila tartaletky s vanilkovým krémom čerstvými malinami, mätou z črepníka a posypala rozdrobenými mandľovými lupienkami. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Martina 4.9.2018 - 21:14

Super recept. Ja sa uz dlhšie chystám na tartelky,ale neviem ake formicky si kupit. S akými ste spokojná a dobre sa s nimi pecie? Pripadne kde ste ich kúpili. Mam take kovove kupene,ale bojim sa ze sa mi v nich cesto bude prichytavat….. . Dakujem:).

Reaguj
Veronika
Veronika 5.9.2018 - 18:08

Ahoj Martinka, ďakujem pekne, teším sa, že ťa recept na tartaletky zaujal :) Ja mám silikónové formičky, z podobného materiálu ako sú tie na muffiny, len trošku hrubšie. Ľahko sa vyberajú a neprichytávajú sa o formu. Už som piekla aj rôzne iné koláčiky v nich, nielen tartaletky a u mňa spokojnosť :) Je to značka Ernesto od Lidl, mali ich vtedy v takej fialovej farbe. Pozerala som, u nás e-shop nemajú ale v Česku je, tak možno ich nájdeš tam.

Reaguj
Top