Domov ReceptyBez laktózy Jahodové pyré a jahodový sirup

Jahodové pyré a jahodový sirup

Autor: Veronika Čopíková
Jahdové pyré a sirup

Popri učení sa na skúšky mám strašnú chuť zavárať. Čokoľvek a kedykoľvek. A do hocijakej sklenenej nádobky. Je v tom trošku romantiky a spomienky na staré časy, keď všetko bolo domáce, voňavé a chutné. Dnes, keď si chcem dať niečo, čo aspoň trošku zaváňa poctivou výrobou i surovinami, musím chodiť ďaleko a častokrát aj siahnuť hlboko do vrecka. A študentské vrecká nie sú také hlboké a plné, ako vrecká pracujúcich. Takže v sobotu som si vysúkala rukávy a vo svojej malej kuchyni som spustila výrobničku na všetko dobré!

 

Dnes sa chcem s vami podeliť o recept na úžasné jahodové pyré, ktoré si môžete zavariť a odložiť na studené zimné večery, alebo ho môžete celé zjesť tak ako ja. Priznám sa, že som neodolala, jedla som a jedla, až kým mi necinkla lyžička o dno pohárika. Spolu s pyré si vyrobíte aj sladučký jahodový sirup, ktorý môžete použiť do limonád alebo do smoothie. Juj, veľmi sa teším, že som našla taký super recept od Miriam Kalisovej, ktorá s nami zdieľa lásku k jedlu a pečeniu. Poďme si teda spraviť jahodové pyré a jahodový sirup!

Ingrediencie

  • 1350 g jahôd
  • 100 ml šťavy z bio citrónov
  • 10 g čerstvej mäty (odporúčam pestovať doma na okne, darí sa jej všade, keď sa o ňu s láskou staráte)
  • 1 ČL mletej vanilky
  • 500 g trstinového cukru

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Vanilková Panna Cotta 

Tá chuťovo najlepšia panna cotta musí spĺňať tri dôležité podmienky - správnu mieru trasľavosti, akurátnej sladkosti a mieru smotanovosti.

Postup na jahodové pyré a jahodový sirup

Z košíka jahôd navyberáme nepoškodené (žiadne plesnivé či nahnité) jahôdky, ktoré umyjeme, odstopkujeme a vložíme do sklenenej nádoby. Zasypeme cukrom, pridáme mletú vanilku a citrónovú šťavu. Z kvetináča si odstopkujeme pár lístkov mäty, ktoré pošúchame v rukách a vhodíme do misy. Umytými rukami poroztláčame všetky jahody, aby nám pekne pustili šťavu (moja obľúbená časť). Misku zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky odpočívať asi na 24 hodín.

Jahodové pyré a sirup

Na druhý deň jahody scedíme cez sitko a polievkovou lyžicou jemne poroztláčame, aby sme vytlačili všetku šťavu. Šťavu nalejeme do menších fliaš (200 - 500 ml), zatvoríme a uložíme do chladničky. Fľaše predtým poriadne umyjeme so saponátom, prepláchneme vriacou vodou s octom  a následne vypláchneme horúcou vodou z kohútika. Je potrebné klásť prehnaný dôraz na hygienu a prepláchnuť aj naberačku a lievik, aby vám sirup čo najdlhšie vydržal.

 

Ak chcete, môžete sirup povariť tak, že si zohrejete šťavu na 80 stupňov, varíte pri tejto teplote asi 10 minút a následne ešte horúce plníte do fliaš. Ja som uprednostnila nevarený sirup, pretože napriek tomu, že vydrží kratšie, chutí lepšie. Takže rozhodnutie ponechám na vás. Obidva sirupy skladujeme v chladničke, pretože neobsahujú veľa konzervantov, takže pijeme rýchlo a veľa. :D

 

A teraz poďme na to najlepšie. V sitku nám zostali roztlačené jahody, ktoré môžeme použiť na výrobu pyré. Jahody môžete naplniť do umytého sterilizovaného pohárika, zatvoriť a šup s ním do chladničky! Najlepšie na miesto, ktoré je viditeľné len pre vás, lebo je mňamózne a je ho málo, takže delenie je ťažké a plné pochybností. Alebo môžete roztlačené jahody rozmixovať a v hrnci priviesť na 80 stupňovú teplotu, 10 minút nechať jemnučko bublať a potom už len plniť do poriadne umytých pohárikov.  Uložíme dolu hlavou do utierky a necháme vychladnúť.

 

Uff už len pri písaní receptu som dostala chuť na toto pyréčko, takže keď budete robiť, pošlite mi jedno. Dúfam, že sa vám jahodové pyré a jahodový sirup vydaria a budú všetkým chutiť!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 38 Priemer: 3.3]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box