Domov ReceptyBabičkine recepty Nepečené kokosové guľky s čokoládou

Nepečené kokosové guľky s čokoládou

Autor: Veronika Čopíková
Kokosové guľky

Nepečené kokosové guľky sú jeden z receptov, na ktorý som natrafila v zošitkoch priateľovej babičky. Recept som si trošku upravila, pokiaľ ide o ingrediencie a množstvo cukru a zároveň som pridala moje vylepšenie - polevu z horkej čokolády a pečených lieskových orieškov. Ak si tak ako ja, milovníkom kombinácie kokosu a čokolády,  tento rýchly a jednoduchý recept na kokosové guľky si zamiluješ. :-) Chuťou ti možno pripomenie niektoré sladkosti z detstva, ktoré sme si kupovali z ušetreného vreckového alebo ich dostávali v mikulášskom balíčku. Budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš a dáš mi v komentári pod receptom vedieť, akú sladkosť ti táto kombinácia chutí pripomína.

Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty plné kokosu či horkej čokolády - čokoládovo-kokosový koláč a la bounty, jednoduchú čokoládovú penu, koláč bez múky a pridaného cukru, hriešne čokoládový lávový koláč, švédsky čokoládový koláč Kladdkaka, či obľúbený čokoládový nepečený cheesecake.

Ingrediencie

na cca 20 kokosových guliek

  • 125 g strúhaného kokosu
  • 60 g maslových sušienok
  • 60 g kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • 20 ml smotanového likéru
  • štipka mletej vanilky

Čokoládovo-oriešková poleva

  • 100 g horkej čokolády
  • 40 g lieskových orechov

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Kokosové guľky

Nepečené kokosové guľky rýchlo a jednoducho

1Do misky nasypeme strúhaný kokos (odporúčam použiť kvalitný, ktorý rozvoniava hneď po otvorení), pridáme na kocky nakrájané maslo, štipku mletej vanilky, na jemno rozmixované maslové sušienky (ja momentálne najradšej používam Galletti sušienky) a smotanový likér (použila som Baileys). Následne pripravíme cukrový sirup - do malého hrnca nasypeme cukor a pridáme 40 ml vody. Na miernom až strednom plameni privedieme za občasného miešania do varu a potom varíme na nižšom plameni, až voda s cukrom zhustne na cukrový sirup. Hrniec stiahneme zo sporáka a necháme vychladnúť 10 minút.

2

Vychladnutý sirup prilejeme do misky a celú zmes dobre premiešame rukou až nám vznikne placka, ktorá by mala byť jemne lepkavá, podľa potreby teda pridáme ešte trochu likéru alebo vody. Vyformovanú placku zabalíme do potravinárskej fólie alebo položíme do misky a vložíme na 30 minút do chladničky. Po uplynutí času odoberáme z cesta menšie kúsky, ktoré v dlaniach vytvarujeme do guliek. Vytvarované guľky môžeme vložiť ešte na chvíľu do chladničky, aby opäť stuhli.

3

Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu a podľa potreby pridáme 1 - 2 ČL panenského kokosového oleja. Do roztopenej čokolády primiešame na hrubo rozmixované lieskové orechy (ja na mixovanie orechov i sušienok používam tento tyčový mixér) a v poleve obalíme jednotlivé guľky (skvelým pomocníkom na odkvapkanie prebytočnej polevy je špáradlo). Guľky ukladáme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke cca 30 minút (vzniknuté dierky od špáradla stačí jednoducho zakryť troškou čokolády). A potom sa už pustíme do vychutnávania. :-)

Moje tipy

  • Ako zvýrazniť chuť lieskových orieškov? Pred rozmixovaním odporúčam lieskové orechy nasypať na plech a dať piecť do rúry vyhriatej na 200 °C cca 5 až 6 minút. Ak majú orechy šupku, po pečení v rúre pôjde dať ľahko dole, môžeš to spraviť buď pošúchaním orechov medzi prstami alebo pomocou utierky. Pečené lieskové orechy bez šupky vložíme do sekáčika a rozmixujeme na menšie kúsky (nie na múčku).
  • Čím nahradiť smotanový likér? Namiesto likéru môžeš použiť aj rum, ovocnú šťavu alebo čistú vodu - pridávaj postupne, aby ti vznikla kompaktná, jemne lepkavá kokosová placka.
Kokosové guľky

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.