Cez víkendy si rada doprajem bohaté raňajky. Väčšina z nich zahŕňa vajíčka - na sladko i na slano, pričom poslednú dobu mám najradšej vajíčkovú pomazánku. Asi to bude tým, že sa blížia sviatky a ja pri zemiakovom šaláte najradšej krájam nadrobno práve vajíčka - popri krájaní z nich ujedám a nakoniec musíme dať variť novú várku. :D Vajíčková pomazánka je taká klasika, jednoduchá a rýchla na prípravu a pritom neskutočne dobrá. Stačí naozaj pár kvalitných ingrediencií a chutné raňajky sú na stole. Ja som ju tentokrát podávala s pastrami, hrachovými výhonkami a celozrnným sendvičom. Bola to pochúťka, tak určite neváhajte skúšať nové kombinácie. Tento a ďalšie chutné recepty nájdete aj v mojej kuchárskej knižke.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
- 170 g masla
- 6 vajec
- 1/2 menšej červenej cibule
- 2 ČL plnotučnej horčice
- 1 ČL chrenu (zo sklíčka - môžete vynechať)
- soľ
- čierne korenie
- nakladané uhorky
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Naozaj najlepšia pomazánka, nič viac nič menej netreba a s domácimi vajíčkami sa jej neviem dojesť.
Eva
Výborná nátierka! Inak super nápad pridať aj chren, som dala trošku viac, ako je uvedené v recepte a oplatilo sa, chutila úplne skvele :)
Mirka
Dnes som robila túto vajíčkovú pomazánku prvý krát, a môžem povedať, je výborná, jemná, mňam a ďakujem za recept.
Danka
Ako sa robí vajíčková pomazánka
1 Maslo vytiahneme z chladničky, nakrájame na menšie kocky a vložíme do misky. Do menšieho hrnca dáme vajíčka, zalejeme ich vodou a dáme variť. Najprv ich varíme na strednom plameni a keď začnú vrieť, znížime teplotu a varíme cca 8 až 10 minút. Následne z vajíčok zlejeme horúcu vodu, zalejeme ich studenou, vylejeme a necháme trochu vychladnúť. Ešte teplé vajíčka ošúpeme (takto sa mne lúpu ľahko a krásne ide škrupinka dole) a opláchneme. Pozdĺžne prekrojíme, žĺtka dáme do misky k maslu a bielka nasekáme nadrobno. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, horčicu a chren (nebojte sa ho, v tomto pomere je úplne jemný). Premiešame, osolíme, okoreníme a ochutnáme. Ak je to potrebné, ešte dochutíme soľou a čiernym korením.
Jednoduchá rybacia pomazánka
Je z tuniaka a bez majonézy. Stačí vám zopár ingrediencií a 10 minút vášho času (za predpokladu, že v chladničke máte uvarené vajíčko).
2 Na záver pridáme 4 až 5 menších nakladaných uhoriek, ktoré si nakrájame nadrobno. Jemne vmiešame do pomazánky. Vajíčkovú pomazánku natrieme v hrubšej vrstve na sendvič alebo kus chlebíka a navrch dáme zopár hrachových výhonkov, kúsky pastrami a zakryjeme druhou časťou sendviča alebo chlebíkom, ktorý sme jemne potreli vajíčkovou pomazánkou. Recept je na základnú pomazánku, kombinovať ju už môžete podľa vlastnej chuti - výborná je s nasekanou jarnou cibuľkou či pažítkou. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
35 komentárov
Ďakujem krásne Peter, teším sa, že chutí :)
Nič v zlom. Ale keď už uverejňujete recepty, tak píšte o NÁTIERKE a nie o POMAZÁNKE.
Prečo?
V slovenčine je spisovný výraz nátierka. Odvodzuje sa od slova natierať a označuje zmes z viacerých druhov potravín určenú na natieranie chleba alebo pečiva.
Pripravila mu chlieb s tvarohovou nátierkou. Hostia chválili pestrý výber zeleninových nátierok.
Slovo pomazánka sa k nám dostalo z českého jazyka. V slovenčine síce existuje sloveso pomazať, znamená však ušpiniť (napr. oblečenie) alebo v súvislosti s cirkevnými obradmi vysvätiť (napr. za kňaza).
Asi tak to p. Vladimír myslel, len nemal snahu vysvetliť 🙂. Bloger nie je slovenčinár, netreba to brať tak vážne, ide o papanicu 😉. Vajíčková je mňam.
Ďakujem krásne Zuzana, teším sa, že vajíčková nátierka chutí :) A ďakujem aj za skvelé vysvetlenie, super ste to napísali :)
Pekný deň želám Vladimír, ďakujem pekne za upozornenie :) Uvedomujem si, že spisovne je to u nás v slovenčine nátierka, veľa Slovákov však vajíčkovú nátierku stále vyhľadáva na internete pod slovom pomazánka, preto som zvolila tento názov, nech sa recept dostane k čo najširšiemu počtu ľudí :)
Odporucam,mame ju zaradenu v jedalnicku min 2 krat do mesiaca.Vyborna chut a este v fany den uz nie je.
Ďakujem pekne za odporúčanie Michaela, veľmi sa teším, že vajíčková pomazánka chutí a robievate si ju pravidelne :)
Sympatická a šikovná Veronika,len tak ďalej mám radosť,že také mladé žieňa je tak šikovné,kočky berte si príklad
Ahoj, veľmi pekne ďakujem! :) Teším sa, že sa ti môj blog páči a verím, že všetci, ktorí sa sem chodia inšpirovať, sú tiež veľmi šikovní, vo varení, či v iných oblastiach :)
Dnes som robila túto vajíčkovú pomazánku prvý krát, a môžem povedať,je výborná,jemná,mňam a ďakujem za recept.
Ďakujem krásne Danka, teším sa, že si ju vyskúšala a chutila ti :)
Naozaj najlepšia pomazánka, nič viac nič menej netreba a s domácimi vajíčkami sa jej neviem dojest 😉
Ahoj Eva, ďakujem za skvelú spätnú väzbu, veľmi sa teším, že ti vajíčková pomazánka chutila :) S domácimi vajíčkami je najlepšia, presne ako píšeš :))
Výborná nátierka! Inak super nápad pridať aj chren, som dala trošku viac, ako je uvedené v recepte a oplatilo sa, chutila úplne skvele :)
Ahoj Mirka, ďakujem za spätnú väzbu k receptu, veľmi sa teším, že ti vajíčková pomazánka chutila :)
Dnes som skusala tuto vajickovu pomazanku a je naozaj vynikajuca,aj manzelovi velmi chutila. :) Dakujem za recept. :)
Ahoj, super, veľmi sa teším, že vám chutila :) Dúfam, že budú aj ostatné :)
Ahoj Veronika,
recept vyzerá naozaj skvele, určite vyskúšam.
Jinak já dělám po velkonocích ze zbylých vajec s česnekem, tu milujeme :-)
na hrubém struhadle nastrouhám vejce, osolím, opepřím, přidám prolisovaný česnek a domácí majonézu, vím, majonéza, ale aspoň domácí.
Iva
Iva
Ahoj Iva, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) A ďakujem aj za super tip na slanú dobrotu, ja mám veľmi rada cesnak, takže niekedy skúsim :D Krásny deň ti prajem :)
Tak s takouto vajíčkovou pomazanou som sa ešte nestretla. Vypadá suprovo.Odchádzam na niekoľko dní preč,tam,kde nemám možnosť prístupu k internetu,tak si ju idem opísať a určite ju tam vyskúšam.Vďaka za novinku.
Mária
Ahoj Mária, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ťa recept na vajíčkovú pomazánku zaujal :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)
Vyzerá dobre, ale ja robím iba maslo a varené vajíčka, dám trocha horčice, soľ a korenie. Vyskúšam aj s novými ingredianciami môže to byť dobré.
Ahoj Emília, teším sa, že vajíčkovú pomazánku v trošku inom prevedení vyskúšaš :)
Ahoj, po prečítaní receptu na vajíčkovu pomazánku som sa rozhodla, že ju čo najskôr spravím pre mojich troch chlapov. Len čo zoženiem chren, ktorý je v pomazánke výborný nápad. Chren je u nás veľmi obľúbený. Len neviem, či bude lepší čerstvý chren, vykopany na roli, alebo kúpený vo fľaše. Co ty na to?
Zuzana
Ahoj Zuzka, teším sa, že ťa recept zaujal natoľko, že si sa ho rozhodla spraviť čo najskôr :) Ja mám chren veľmi rada, použila som kúpený vo fľaške, mám vždy zásobu v chladničke :D Čerstvý by mohol byť ešte lepší, len by som ubrala množstvo a pridávala postupne, nech neprerazí chuť vajíčok :) Toto je taká jemná verzia, ale treba si prispôsobiť :)
Ahoj Veronika, vajíčkovú pomazánku poznám, ale moja rodina ma radšej verziu bez chrenu. Namiesto masla dávam syrokrém a občas tam na rezančeky nakrájam šunkovu salámu. Tvoja verzia s chrenom a maslom nám chuti ako plnka do šunkovych roliek, ako rychle pohostenie pre návštevu. Je na prípravu jednoduchšia ako šľahačka s chrenom, čo je už trochu otrepaná klasika.
Ahoj Alenka, v tom je to čaro vajíčkovej pomazánky, že sa dá pripraviť na sto spôsobov a predsa je to stále ona :) Vidíš, ja som inak šunkové rolky nikdy nerobila ani doma sme nezvykli, až prvýkrát u priateľovej maminy. Pre mňa trochu nezvyk, ale zaujímavá chuť :)
Ahoj Veronika,
ďakujem za mail s receptom, ja robím tak isto vajíčkovú pomazánku ako Ty, len nedávam chren. Ja vajíčka miľujem, tak ju robím veľmi často. Vyskúšam aj s tým chrenom. Pekný večer Ibojka
Ahoj Ibojka, ja tiež ako ty! :) S chrenom je super, len si treba prispôsobiť množstvo, ak máš chren rada, kľudne pridaj viac, toto je tak akurát, všetko vynikne a nič nepreráža ostatné chute :)
Tento recept určite vyskúšam! Vyzerá veľmi jednoducho. Ja mám vajíčka veľmi rada tak už teraz sa teším :)
Ahoj Žofia, super, veľmi sa teším, že vajíčkovú pomazánku vyskúšaš :) Budem rada, ak dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)
Ahoj Veronika, vajíčkovú nátierku, ako by sa jej správne malo hovoriť😀, robím podobným spôsobom ako Ty, len namiesto plnotučnej horčice používam kremžskú, namiesto masla, tavený syr alebo nátierkové maslo. S chrénom som to ešte nerobila, tak to musím najbližšie vyskúšať😊
Ahoj Dana, ja viem, len keď mne tá pomazánka viac na jazyku šmakuje než nátierka :D Ja mám radšej plnotučnú, kremžská je zase výraznejšia chuťovo, prípadne je dobrá aj horčica s chrenom (cez víkend sa mi podarilo kúpiť domácu). Budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu, ako ti chutí s chrenom, ja mám rada tieto jednoduché verzie nátierok, ktoré človek s radosťou nájde ráno v chladničke :)