Domov ReceptyDomáce recepty Výborná vajíčková pomazánka

Výborná vajíčková pomazánka

Autor: Veronika Čopíková
Vajíčková pomazánka

Cez víkendy si rada doprajem bohaté raňajky. Väčšina z nich zahŕňa vajíčka - na sladko i na slano, pričom poslednú dobu mám najradšej vajíčkovú pomazánku. Asi to bude tým, že sa blížia sviatky a ja pri zemiakovom šaláte najradšej krájam nadrobno práve vajíčka - popri krájaní z nich ujedám a nakoniec musíme dať variť novú várku. :D Vajíčková pomazánka je taká klasika, jednoduchá a rýchla na prípravu a pritom neskutočne dobrá. Stačí naozaj pár kvalitných ingrediencií a chutné raňajky sú na stole. Ja som ju tentokrát podávala s pastrami, hrachovými výhonkami a celozrnným sendvičom. Bola to pochúťka, tak určite neváhajte skúšať nové kombinácie. Tento a ďalšie chutné recepty nájdete aj v mojej kuchárskej knižke.

Ingrediencie

  • 170 g masla
  • 6 vajec
  • 1/2 menšej červenej cibule
  • 2 ČL plnotučnej horčice
  • 1 ČL chrenu (zo sklíčka - môžete vynechať)
  • soľ
  • čierne korenie
  • nakladané uhorky

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Naozaj najlepšia pomazánka, nič viac nič menej netreba a s domácimi vajíčkami sa jej neviem dojesť.

Eva

Výborná nátierka! Inak super nápad pridať aj chren, som dala trošku viac, ako je uvedené v recepte a oplatilo sa, chutila úplne skvele :)

Mirka

Dnes som robila túto vajíčkovú pomazánku prvý krát, a môžem povedať, je výborná, jemná, mňam a ďakujem za recept.

Danka

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka rýchlo a jednoducho

Maslo vytiahneme z chladničky, nakrájame na menšie kocky a vložíme do misky. Do menšieho hrnca dáme vajíčka, zalejeme ich vodou a dáme variť. Najprv ich varíme na strednom plameni a keď začnú vrieť, znížime teplotu a varíme cca 15 minút. Následne z vajíčok zlejeme horúcu vodu, zalejeme ich studenou, vylejeme a necháme trochu vychladnúť. Ešte teplé vajíčka ošúpeme (takto sa mne lúpu ľahko a krásne ide škrupinka dole) a opláchneme. Pozdĺžne prekrojíme, žĺtka dáme do misky k maslu a bielka nasekáme nadrobno. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, horčicu a chren (nebojte sa ho, v tomto pomere je úplne jemný). Premiešame, osolíme, okoreníme a ochutnáme. Ak je to potrebné, ešte dochutíme soľou a čiernym korením.

Jednoduchá rybacia pomazánka

Je z tuniaka a bez majonézy. Stačí vám zopár ingrediencií a 10 minút vášho času (za predpokladu, že v chladničke máte uvarené vajíčko).

Na záver pridáme 4 až 5 menších nakladaných uhoriek, ktoré si nakrájame nadrobno. Jemne vmiešame do pomazánky. Vajíčkovú pomazánku natrieme v hrubšej vrstve na sendvič alebo kus chlebíka a navrch dáme zopár hrachových výhonkov, kúsky pastrami a zakryjeme druhou časťou sendviča alebo chlebíkom, ktorý sme jemne potreli vajíčkovou pomazánkou. Recept je na základnú pomazánku, kombinovať ju už môžete podľa vlastnej chuti - výborná je s nasekanou jarnou cibuľkou či pažítkou. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

31 komentárov

Vladimír 5.11.2020 - 7:14

Nič v zlom. Ale keď už uverejňujete recepty, tak píšte o NÁTIERKE a nie o POMAZÁNKE.

Reaguj
Monika 17.9.2021 - 10:50

Prečo?

Reaguj
Zuzana 30.12.2021 - 13:04

V slovenčine je spisovný výraz nátierka. Odvodzuje sa od slova natierať a označuje zmes z viacerých druhov potravín určenú na natieranie chleba alebo pečiva.

Pripravila mu chlieb s tvarohovou nátierkou. Hostia chválili pestrý výber zeleninových nátierok.

Slovo pomazánka sa k nám dostalo z českého jazyka. V slovenčine síce existuje sloveso pomazať, znamená však ušpiniť (napr. oblečenie) alebo v súvislosti s cirkevnými obradmi vysvätiť (napr. za kňaza).
Asi tak to p. Vladimír myslel, len nemal snahu vysvetliť 🙂. Bloger nie je slovenčinár, netreba to brať tak vážne, ide o papanicu 😉. Vajíčková je mňam.

Reaguj
Michaela 25.3.2020 - 22:14

Odporucam,mame ju zaradenu v jedalnicku min 2 krat do mesiaca.Vyborna chut a este v fany den uz nie je.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 13:21

Ďakujem pekne za odporúčanie Michaela, veľmi sa teším, že vajíčková pomazánka chutí a robievate si ju pravidelne :)

Reaguj
k 2.9.2019 - 15:06

Sympatická a šikovná Veronika,len tak ďalej mám radosť,že také mladé žieňa je tak šikovné,kočky berte si príklad

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:52

Ahoj, veľmi pekne ďakujem! :) Teším sa, že sa ti môj blog páči a verím, že všetci, ktorí sa sem chodia inšpirovať, sú tiež veľmi šikovní, vo varení, či v iných oblastiach :)

Reaguj
Danka 4.8.2019 - 17:17

Dnes som robila túto vajíčkovú pomazánku prvý krát, a môžem povedať,je výborná,jemná,mňam a ďakujem za recept.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.8.2019 - 20:57

Ďakujem krásne Danka, teším sa, že si ju vyskúšala a chutila ti :)

Reaguj
Eva Trautenbergerová 5.6.2019 - 22:14

Naozaj najlepšia pomazánka, nič viac nič menej netreba a s domácimi vajíčkami sa jej neviem dojest 😉

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 19.6.2019 - 21:40

Ahoj Eva, ďakujem za skvelú spätnú väzbu, veľmi sa teším, že ti vajíčková pomazánka chutila :) S domácimi vajíčkami je najlepšia, presne ako píšeš :))

Reaguj
Mirka 1.5.2019 - 11:58

Výborná nátierka! Inak super nápad pridať aj chren, som dala trošku viac, ako je uvedené v recepte a oplatilo sa, chutila úplne skvele :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 1.5.2019 - 20:15

Ahoj Mirka, ďakujem za spätnú väzbu k receptu, veľmi sa teším, že ti vajíčková pomazánka chutila :)

Reaguj
Mon 26.4.2019 - 20:10

Dnes som skusala tuto vajickovu pomazanku a je naozaj vynikajuca,aj manzelovi velmi chutila. :) Dakujem za recept. :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:44

Ahoj, super, veľmi sa teším, že vám chutila :) Dúfam, že budú aj ostatné :)

Reaguj
Iva 26.4.2019 - 18:03

Ahoj Veronika,
recept vyzerá naozaj skvele, určite vyskúšam.
Jinak já dělám po velkonocích ze zbylých vajec s česnekem, tu milujeme :-)
na hrubém struhadle nastrouhám vejce, osolím, opepřím, přidám prolisovaný česnek a domácí majonézu, vím, majonéza, ale aspoň domácí.
Iva
Iva

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:44

Ahoj Iva, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) A ďakujem aj za super tip na slanú dobrotu, ja mám veľmi rada cesnak, takže niekedy skúsim :D Krásny deň ti prajem :)

Reaguj
Mária 25.4.2019 - 15:50

Tak s takouto vajíčkovou pomazanou som sa ešte nestretla. Vypadá suprovo.Odchádzam na niekoľko dní preč,tam,kde nemám možnosť prístupu k internetu,tak si ju idem opísať a určite ju tam vyskúšam.Vďaka za novinku.
Mária

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:43

Ahoj Mária, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ťa recept na vajíčkovú pomazánku zaujal :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Emília 25.4.2019 - 7:27

Vyzerá dobre, ale ja robím iba maslo a varené vajíčka, dám trocha horčice, soľ a korenie. Vyskúšam aj s novými ingredianciami môže to byť dobré.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:41

Ahoj Emília, teším sa, že vajíčkovú pomazánku v trošku inom prevedení vyskúšaš :)

Reaguj
Zuzana 24.4.2019 - 22:24

Ahoj, po prečítaní receptu na vajíčkovu pomazánku som sa rozhodla, že ju čo najskôr spravím pre mojich troch chlapov. Len čo zoženiem chren, ktorý je v pomazánke výborný nápad. Chren je u nás veľmi obľúbený. Len neviem, či bude lepší čerstvý chren, vykopany na roli, alebo kúpený vo fľaše. Co ty na to?
Zuzana

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:40

Ahoj Zuzka, teším sa, že ťa recept zaujal natoľko, že si sa ho rozhodla spraviť čo najskôr :) Ja mám chren veľmi rada, použila som kúpený vo fľaške, mám vždy zásobu v chladničke :D Čerstvý by mohol byť ešte lepší, len by som ubrala množstvo a pridávala postupne, nech neprerazí chuť vajíčok :) Toto je taká jemná verzia, ale treba si prispôsobiť :)

Reaguj
Alena 24.4.2019 - 20:41

Ahoj Veronika, vajíčkovú pomazánku poznám, ale moja rodina ma radšej verziu bez chrenu. Namiesto masla dávam syrokrém a občas tam na rezančeky nakrájam šunkovu salámu. Tvoja verzia s chrenom a maslom nám chuti ako plnka do šunkovych roliek, ako rychle pohostenie pre návštevu. Je na prípravu jednoduchšia ako šľahačka s chrenom, čo je už trochu otrepaná klasika.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:37

Ahoj Alenka, v tom je to čaro vajíčkovej pomazánky, že sa dá pripraviť na sto spôsobov a predsa je to stále ona :) Vidíš, ja som inak šunkové rolky nikdy nerobila ani doma sme nezvykli, až prvýkrát u priateľovej maminy. Pre mňa trochu nezvyk, ale zaujímavá chuť :)

Reaguj
ibojka 24.4.2019 - 20:03

Ahoj Veronika,
ďakujem za mail s receptom, ja robím tak isto vajíčkovú pomazánku ako Ty, len nedávam chren. Ja vajíčka miľujem, tak ju robím veľmi často. Vyskúšam aj s tým chrenom. Pekný večer Ibojka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:35

Ahoj Ibojka, ja tiež ako ty! :) S chrenom je super, len si treba prispôsobiť množstvo, ak máš chren rada, kľudne pridaj viac, toto je tak akurát, všetko vynikne a nič nepreráža ostatné chute :)

Reaguj
Žofia 24.4.2019 - 13:23

Tento recept určite vyskúšam! Vyzerá veľmi jednoducho. Ja mám vajíčka veľmi rada tak už teraz sa teším :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.4.2019 - 17:46

Ahoj Žofia, super, veľmi sa teším, že vajíčkovú pomazánku vyskúšaš :) Budem rada, ak dáš potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Dana Kollegova 24.4.2019 - 23:21

Ahoj Veronika, vajíčkovú nátierku, ako by sa jej správne malo hovoriť😀, robím podobným spôsobom ako Ty, len namiesto plnotučnej horčice používam kremžskú, namiesto masla, tavený syr alebo nátierkové maslo. S chrénom som to ešte nerobila, tak to musím najbližšie vyskúšať😊

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:33

Ahoj Dana, ja viem, len keď mne tá pomazánka viac na jazyku šmakuje než nátierka :D Ja mám radšej plnotučnú, kremžská je zase výraznejšia chuťovo, prípadne je dobrá aj horčica s chrenom (cez víkend sa mi podarilo kúpiť domácu). Budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu, ako ti chutí s chrenom, ja mám rada tieto jednoduché verzie nátierok, ktoré človek s radosťou nájde ráno v chladničke :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box