Domov ReceptyBabičkine recepty Pečené buchty s lekvárom

Pečené buchty s lekvárom

Autor: Veronika Čopíková
Pečené buchty s lekvárom

Pečené buchty s lekvárom - jeden z receptov, ktorý si zvyknem upiecť vždy, keď sa mi zacnie za domovom. Stále si dokážem vybaviť tú vôňu, ktorá ma vítala po príchode zo školy.  Čerstvo upečené buchty plnené makom, čučoriedkový kysnutý koláč a domáca pizza. 3 plechy plné dobrôt, rozdelené medzi 8 ľudí, jednu veľkú rodinu. Dnes máme takmer každý svoju malú rodinu, vlastný domov, obľúbené jedlá. No mamine pečené buchty či čučoriedkový koláč budú vždy patriť medzi naše naj. U vás to je ako? :) Tentokrát som sa inšpirovala receptom na lekvárové buchty z knižky Domáci chlieb a iné dobroty, ktorá okrem receptov na chlieb ponúka aj sladké recepty a recepty z lístkového cesta.

Ingrediencie

Cesto na pečené buchty

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g celozrnnej (jemnej) špaldovej múky
  • 7 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
  • 1 vajíčko
  • 2 žĺtka
  • 300 ml vlažného mlieka (môžete použiť aj bezlaktózové alebo rastlinné)
  • 5 PL trstinového cukru
  • štipka soli
  • 60 g masla izbovej teploty

Sladká plnka

  • slivkový lekvár
  • malinový džem
  • osladený tvaroh s hrozienkami

Na plech a potretie buchtičiek

  • 1 PL masla
  • 1 vajíčko

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Pečené buchty s lekvárom

Špaldové kysnuté buchty - jednoduché a mäkkučké

Do väčšej misky v ktorej zvykneme robievať kysnuté cesto, si preosejeme hladkú a celozrnnú múku. Ak nemáte radi výraznejšiu chuť špaldy, nahraďte časť múky klasickou pšeničnou alebo neklasickou pohánkovou či ryžovou múkou. K preosiatej múke pridáme sušené droždie a dobre premiešame (ak použijete čerstvé droždie, je potrebné zarobiť si kvások z droždia, mlieka a cukru). Následne vyhĺbime uprostred múky jamku, do ktorej rozbijeme vajíčko a žĺtka. Pridáme mlieko, cukor a štipku soli a poriadne vymiesime ručne alebo strojom. Ja používam klasický mixér s hákmi na miesenie cesta (v tvare špirály).

Keď je cesto hotové, vo dvoch várkach doň zapracujeme maslo. Cesto by malo byť hladké a lesklé a nemalo by sa lepiť. V tomto momente prikryjeme misku s cestom utierkou a necháme cesto kysnúť 45 minút. Nakysnuté cesto opatrne preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na prst tenký obdĺžnik. Z obdĺžnika vykrojíme pomocou radielka alebo noža rovnaké štvorce. Do každého štvorca dáme za lyžičku sladkej náplne a následne každý štvorec rukami zavinieme (prstami spojíme konce, ktoré sú diagonálne oproti sebe a medzierky, ktoré nám následne vzniknú, uzatvoríme).

Pečené buchty s lekvárom

Buchtičky ukladáme vedľa seba na maslom vymastený plech tak, aby sme vyplnili celý plech. Keď poukladáme všetky, prikryjeme plech utierkou a necháme dokysnúť ďalších 30 minút. Nakysnuté buchtičky potrieme vyšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme do zlata 20 - 25 minút pri 180  °C. Upečené buchty naraz prevrátime z plechu a ručne ich oddelíme. Na záver môžeme buchty poprášiť snehovým závojom práškového trstinového cukru. :) Nech vám chutí!

Pečené buchty s lekvárom

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 39 Priemer: 4.1]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

niki 5.10.2019 - 13:01

práve robím tieto buchty, presne podľa receptu a po hodine mi ešte stále cesto nechce vykysnúť , dúfam, že vykysne

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:00

Ahoj Niki, to ma veľmi mrzí, ako to nakoniec dopadlo? Robila si kvások z čerstvého droždia, alebo zo sušeného?

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box