Domov ReceptyBabičkine recepty Makové šúľance ako od babičky

Makové šúľance ako od babičky

Autor: Veronika Čopíková
Makové šúľance

V týchto horúčavách zapínam rúru a sporák minimálne. Radšej otváram nenápadne v pravidelných intervaloch chladničku, s cieľom aspoň maličkého ochladenia sa. Ale keď dostanem chuť na nejaké jedlo, bez ohľadu na teplo sa púšťam do prípravy. Tiež to tak máte? :) Tentokrát padla jasná voľba na makové šúľance s maslom - jednoduché a pritom tak chutné jedlo ako od babičky. Nerobievam ich často, skôr tak jeden-dvakrát do roka, keď máme chuť na zemiakové cesto a makovo-maslovú posýpku. A dnes je ten deň - nazrite spolu so mnou do tradičnej slovenskej kuchyne, kde vám k dotvoreniu atmosféry chýba už len pohár oroseného mlieka. :)

Zo zemiakového cesta si môžeš pripraviť ešte výborné marhuľové guľky, na tie mám recept od priateľovej babičky a sú neskutočne dobré. :-) A ak máš chuť na niečo ešte jednoduchšie, na mojom foodblogu nájdeš rovno 2 recepty na guľky z tvarohového cesta - tvarohové guľky so strúhankou a vanilkovým maslom a výborné slivkové gule s tvarohom.

Ingrediencie

na 4 porcie

Zemiakové cesto

  • 750 g zemiakov (alebo 600 g uvarených a bez šupky)
  • štipka soli
  • 2 žĺtky
  • 150 g hladkej pšeničnej múky

Posýpka

 

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Makové šúľance
Makové šúľance

Makové šúľance zo zemiakového cesta

1 Do hrnca dáme umyté zemiaky so šupkou, zalejeme vodou (tak aby prekryla zemiaky), pridáme trochu soli a dáme variť na strednom plameni. Varíme cca 30 minút, až kým zemiaky nie sú mäkké (otestujeme vidličkou). Vodu zo zemiakov zlejeme a necháme ich úplne vychladnúť. Následne zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nadrobno rovno na podložku, kde budeme miesiť cesto a robiť šúľance. Zemiaky musia byť úplne vychladnuté, takže určite ich nechajte po uvarení chladnúť aspoň 2 hodiny.

2 K nastrúhaným zemiakom pridáme žĺtka a múku a rukou vymiesime do zemiakového cesta. Múku pridávajte radšej postupne, najprv 100 g, potom 50 a ak bude treba, tak opäť prisypte trochu múky. Cesto by malo zostať trochu lepkavé, aby vo výsledku bolo stále zemiakové a nie múčne. Radšej teda menej múky a keď budete vytvárať z cesta valčeky, trochu ich obaľte v múke, aby sa vám lepšie tvarovali. Zemiakové cesto nakrájame na viacero častí, pričom z každej časti vytvarujeme valčeky. Každý valček nakrájame na menšie 2-3 cm kúsky, ktoré v dlaniach jemne vyvaľkáme. Ak sa vám kúsky cesta lepia, trošku ich obaľte v múke, ktorú máte na podložke.

3 Medzitým si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď voda začne vrieť, osolíme ju a premiešame. Do osolenej vriacej vody vsypeme šúľance a párkrát ich počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Ak máte menší hrniec, môžete šúľance variť v tej istej vode na viackrát - ja som uvedenú dávku rozdelila na tri. Šúľance sú uvarené, keď vyplávajú na povrch. Ak máte naberačku s dierkami, použite ju pri vyberaní šúľancov a hneď dajte variť ďalšie.

4 V malom hrnci roztopíme maslo, ktoré vylejeme na šúľance a premiešame, aby sa šúľance dobre obalili. V mlynčeku pomelieme mak, ktorý vysypeme do misky a podľa chuti osladíme práškovým cukrom. Šúľance posypeme makom, premiešame a pustíme sa do vychutnávania dobroty ako od babičky. :)

Makové šúľance

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

26 komentárov

Gabriela 17.11.2023 - 19:55
Zdravim. Vyborny recept, vsetkym velmi chutilo, uz je aj zapisany v domacej kucharskej knizke. Len tak dalej ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 7:44

Ďakujem krásne Gabriela, teším sa, že šúľance sa podarili a všetkým chutilo :-) A že recept je zapísaný do domácej kuchárskej knižky :-)

Reaguj
Peter 13.10.2022 - 22:07
Pozdravujem. Konečne recept na zemiakové cesto, do ktorého ide HLADKÁ MÚKA. Skoro všade predpisujú polohrubú múku. Ale hladká je lepšia. Cesto je jemnejšie, lepšie drží v kope. Aj na slivkové gule je dobré. Ak robíme zemiakové cesto na slivkové gule, je dobré pridať trochu krupice. Cesto potom neredne.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.10.2022 - 19:56

Ahoj Peter, super tak sa teším, že recept sa ti pozdáva :) Mám aj recept na marhuľové guľky zo zemiakového cesta, ide o recept priateľovej babičky, sem ide polohrubá múka: https://www.lenivakucharka.sk/marhulove-gulky-s-tvarohom/. Ale vyskúšam niekedy aj s hladkou :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Nikoleta 10.6.2022 - 10:49
Nádherne fotografie? ku každnému receptu, úplne majú atmosféru.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.10.2022 - 19:54

Jeeeej ďakujem krásne Nikoleta, vážim si to :)

Reaguj
Marian 12.7.2019 - 14:19

Hladkú múku? nie celozrnnú?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 21:53

Ahoj Marián, ja som použila hladkú pšeničnú múku, mala som výbornú priamo z Talianska :) Môžeš použiť aj celozrnnú, toho množstva tam nie je až tak veľa, chuťovo ale budú trochu odlišnejšie :)

Reaguj
Ivan Karvaš 30.6.2019 - 12:50

Boli výborné.Trochu málo pre štyroch.Pouzili sme aj orechy vlašské pomleté.Chystam sa použiť polohrubú múku.Čo ty nato?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 21:49

Ahoj Ivan, ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že vám chutili :) My sme ich mali na dvakrát, jedli sme ich skôr ako dezert než hlavné jedlo, takže pre hladošov je to skôr porcia pre dvoch :) Polohrubá múka by mala byť tiež ok, niekto robieva šúľance len z hladkej múky, niekto z polohrubej a niekto ich kombinuje. Budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ktorá verzia ti chutila viac :)

Reaguj
Ibojka 22.6.2019 - 14:41

Ahoj Veronika, ďakujem za recept, presne takto to robila moja stará mama, potom moja mamička sú fantastické. Ja keď som niektorý deň lenivá a mám chuť na niečo podobné, tak použijem hotové – no to sa nedá prirovnať k týmto “ našim “ a tiež jedávam s makom, ktorý milujem a aj so strúhankou, postup je ten istý. No Ty si šikovnica, určite nekupujem nič hotové. Prajem Ti pekný aj keď upršaný víkend Ibojka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 21:46

Ahoj Ibojka, ďakujem ti :) Šúľance sú výborné s makom aj so strúhankou, najlepšie domáce, ako hovoríš, chuť je úplne iná a aj ten pocit z prípravy tomu niečo dodáva :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Marika 21.6.2019 - 23:02

Milá Veronika ja sa chystám robiť šúľance, tento Tvoj recept je taký istý ako mám ja, je to po mojej mamičke drahej, a my ho mame veľmi radi s makom a ja som vyskúšala k maku pridať aj slivkový lekvar ktorý som varila doma minulého roku, ale nie až tak veľmi na husto a spolu s makom je to veľmi dobré moje vnúčatá ale aj nám dospelým veľmi chutí, ale aj so strúhankou je to výborné

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:44

Ahoj Marika, tie recepty môžu byť veľmi totožné, predsa len šúľance sú tu s nami už desiatky rokov a ich obľúbenosť stále pretrváva :) Pridať slivkový lekvár do maku je skvelý nápad, slivky s makom sú úžasná kombinácia, takže ďakujem za tip a určite skúsim nabudúce :)

Reaguj
emilia 21.6.2019 - 6:50

Ahojte ozaj výborný recept ja zemiaky si varím večer a tiež sú ok.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:43

Ďakujem krásne Emília :) Najlepšie je variť zemiaky večer, nech stihnú vychladnúť. Ja som varila ráno a robila šúľance až poobede, takže stihli pekne vychladnúť a potom som už nedočkavo robila šúľance :D

Reaguj
Veronika 5.9.2019 - 11:47

Skvelý recept, ďakujem…Ja ich najviac ľúbim tak, ako ich robila moja maminka. Naslano. Opekaju sa na masti do chrumkava a potom sa posolia… neskutočne dobré ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 12:03

Ahoj Veronika, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu na makové šúľance :) Slaná kombinácia znie veľmi dobre, matne si ju detstva aj vybavujem, tiež sme ich opekali dochrumkava a potom jedli len tak :)

Reaguj
AlexBB 20.6.2019 - 21:09

Tak za tento recept veˇmi pekne ďakujem. Ja som poppyholic, keď nemám niečo makové aspoň raz za týzdeň, prejavujú sa u mňa abstinačné príznaky…. A mimochodom, mak mi pomohol s anémiu! Ak narazíte, doporučujem skúsiť biely mak.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:42

Fíha, to ja nemám, ale keď mamina robievala makovú plnku, vždy som ju chodila potajomky vyjedať :D Super, teším sa a biely mak som ešte neskúšala, ale videla som ho už v niekoľkých predajniach. Skúsim, ďakujem :)

Reaguj
Žofia 20.6.2019 - 15:14

Ja zbožňujem šúľance ale s čokoládou a k nim slivkové gule ♥

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:40

Mhmm šúľance s čokoládou som ešte nikdy nemala :O Ale znie to skvele, keďže čokoládu milujem :D Ďakujem za tip :)

Reaguj
Valéria 20.6.2019 - 14:29

Milujeme šúľance,…ale nie s makom, ale so strúhankou /opraženou/, mňammm. Ďakujeme za dobrý recept.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:39

Ďakujem Valéria, juuuj opražená strúhanka je tiež skvelá, my ju skôr zvykneme dávať na guľky, ale nabudúce spravím so šúľancami :) Ďakujem za inšpiráciu :))

Reaguj
Věra 20.6.2019 - 11:06

Veroniko, všechno s mákem miluji, a tyhle šulance určitě udělám?děkuji, že jsi mi je připomněla

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:37

Ahoj Věra, super, veľmi sa teším, že šúľance vyskúšaš :) Dúfam, že ti budú chutiť :)

Reaguj