Domov ReceptyBabičkine recepty Makové šúľance ako od babičky

Makové šúľance ako od babičky

Autor: Veronika Čopíková
Makové šúľance

V týchto horúčavách zapínam rúru a sporák minimálne. Radšej otváram nenápadne v pravidelných intervaloch chladničku, s cieľom aspoň maličkého ochladenia sa. Ale keď dostanem chuť na nejaké jedlo, bez ohľadu na teplo sa púšťam do prípravy. Tiež to tak máte? :) Tentokrát padla jasná voľba na makové šúľance s maslom - jednoduché a pritom tak chutné jedlo ako od babičky. Nerobievam ich často, skôr tak jeden-dvakrát do roka, keď máme chuť na zemiakové cesto a makovo-maslovú posýpku. A dnes je ten deň - nazrite spolu so mnou do tradičnej slovenskej kuchyne, kde vám k dotvoreniu atmosféry chýba už len pohár oroseného mlieka. :)

Ingrediencie

na 4 porcie

Zemiakové cesto

  • 750 g zemiakov (alebo 600 g uvarených a bez šupky)
  • štipka soli
  • 2 žĺtky
  • 150 g hladkej pšeničnej múky

Posýpka

 

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Makové šúľance

Makové šúľance zo zemiakového cesta

Do hrnca dáme umyté zemiaky so šupkou, zalejeme vodou (tak aby prekryla zemiaky), pridáme trochu soli a dáme variť na strednom plameni. Varíme cca 30 minút, až kým zemiaky nie sú mäkké (otestujeme vidličkou). Vodu zo zemiakov zlejeme a necháme ich úplne vychladnúť. Následne zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nadrobno rovno na podložku, kde budeme miesiť cesto a robiť šúľance. Zemiaky musia byť úplne vychladnuté, takže určite ich nechajte po uvarení chladnúť aspoň 2 hodiny.

Makové šúľance

K nastrúhaným zemiakom pridáme žĺtka a múku a rukou vymiesime do zemiakového cesta. Múku pridávajte radšej postupne, najprv 100 g, potom 50 a ak bude treba, tak opäť prisypte trochu múky. Cesto by malo zostať trochu lepkavé, aby vo výsledku bolo stále zemiakové a nie múčne. Radšej teda menej múky a keď budete vytvárať z cesta valčeky, trochu ich obaľte v múke, aby sa vám lepšie tvarovali. Zemiakové cesto nakrájame na viacero častí, pričom z každej časti vytvarujeme valčeky. Každý valček nakrájame na menšie 2-3 cm kúsky, ktoré v dlaniach jemne vyvaľkáme. Ak sa vám kúsky cesta lepia, trošku ich obaľte v múke, ktorú máte na podložke.

Medzitým si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď voda začne vrieť, osolíme ju a premiešame. Do osolenej vriacej vody vsypeme šúľance a párkrát ich počas varenia premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Ak máte menší hrniec, môžete šúľance variť v tej istej vode na viackrát - ja som uvedenú dávku rozdelila na tri. Šúľance sú uvarené, keď vyplávajú na povrch. Ak máte naberačku s dierkami, použite ju pri vyberaní šúľancov a hneď dajte variť ďalšie.

V malom hrnci roztopíme maslo, ktoré vylejeme na šúľance a premiešame, aby sa šúľance dobre obalili. V mlynčeku pomelieme mak, ktorý vysypeme do misky a podľa chuti osladíme práškovým cukrom. Šúľance posypeme makom, premiešame a pustíme sa do vychutnávania dobroty ako od babičky. :)

Makové šúľance

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 59 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

20 komentárov

Marian 12.7.2019 - 14:19

Hladkú múku? nie celozrnnú?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 21:53

Ahoj Marián, ja som použila hladkú pšeničnú múku, mala som výbornú priamo z Talianska :) Môžeš použiť aj celozrnnú, toho množstva tam nie je až tak veľa, chuťovo ale budú trochu odlišnejšie :)

Reaguj
Ivan Karvaš 30.6.2019 - 12:50

Boli výborné.Trochu málo pre štyroch.Pouzili sme aj orechy vlašské pomleté.Chystam sa použiť polohrubú múku.Čo ty nato?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 21:49

Ahoj Ivan, ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že vám chutili :) My sme ich mali na dvakrát, jedli sme ich skôr ako dezert než hlavné jedlo, takže pre hladošov je to skôr porcia pre dvoch :) Polohrubá múka by mala byť tiež ok, niekto robieva šúľance len z hladkej múky, niekto z polohrubej a niekto ich kombinuje. Budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ktorá verzia ti chutila viac :)

Reaguj
Ibojka 22.6.2019 - 14:41

Ahoj Veronika, ďakujem za recept, presne takto to robila moja stará mama, potom moja mamička sú fantastické. Ja keď som niektorý deň lenivá a mám chuť na niečo podobné, tak použijem hotové – no to sa nedá prirovnať k týmto “ našim “ a tiež jedávam s makom, ktorý milujem a aj so strúhankou, postup je ten istý. No Ty si šikovnica, určite nekupujem nič hotové. Prajem Ti pekný aj keď upršaný víkend Ibojka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 21:46

Ahoj Ibojka, ďakujem ti :) Šúľance sú výborné s makom aj so strúhankou, najlepšie domáce, ako hovoríš, chuť je úplne iná a aj ten pocit z prípravy tomu niečo dodáva :) Krásny deň ti prajem.

Reaguj
Marika 21.6.2019 - 23:02

Milá Veronika ja sa chystám robiť šúľance, tento Tvoj recept je taký istý ako mám ja, je to po mojej mamičke drahej, a my ho mame veľmi radi s makom a ja som vyskúšala k maku pridať aj slivkový lekvar ktorý som varila doma minulého roku, ale nie až tak veľmi na husto a spolu s makom je to veľmi dobré moje vnúčatá ale aj nám dospelým veľmi chutí, ale aj so strúhankou je to výborné

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:44

Ahoj Marika, tie recepty môžu byť veľmi totožné, predsa len šúľance sú tu s nami už desiatky rokov a ich obľúbenosť stále pretrváva :) Pridať slivkový lekvár do maku je skvelý nápad, slivky s makom sú úžasná kombinácia, takže ďakujem za tip a určite skúsim nabudúce :)

Reaguj
emilia 21.6.2019 - 6:50

Ahojte ozaj výborný recept ja zemiaky si varím večer a tiež sú ok.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:43

Ďakujem krásne Emília :) Najlepšie je variť zemiaky večer, nech stihnú vychladnúť. Ja som varila ráno a robila šúľance až poobede, takže stihli pekne vychladnúť a potom som už nedočkavo robila šúľance :D

Reaguj
Veronika 5.9.2019 - 11:47

Skvelý recept, ďakujem…Ja ich najviac ľúbim tak, ako ich robila moja maminka. Naslano. Opekaju sa na masti do chrumkava a potom sa posolia… neskutočne dobré 🙂

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 12:03

Ahoj Veronika, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu na makové šúľance :) Slaná kombinácia znie veľmi dobre, matne si ju detstva aj vybavujem, tiež sme ich opekali dochrumkava a potom jedli len tak :)

Reaguj
AlexBB 20.6.2019 - 21:09

Tak za tento recept veˇmi pekne ďakujem. Ja som poppyholic, keď nemám niečo makové aspoň raz za týzdeň, prejavujú sa u mňa abstinačné príznaky…. A mimochodom, mak mi pomohol s anémiu! Ak narazíte, doporučujem skúsiť biely mak.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:42

Fíha, to ja nemám, ale keď mamina robievala makovú plnku, vždy som ju chodila potajomky vyjedať :D Super, teším sa a biely mak som ešte neskúšala, ale videla som ho už v niekoľkých predajniach. Skúsim, ďakujem :)

Reaguj
Žofia 20.6.2019 - 15:14

Ja zbožňujem šúľance ale s čokoládou a k nim slivkové gule ♥

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:40

Mhmm šúľance s čokoládou som ešte nikdy nemala :O Ale znie to skvele, keďže čokoládu milujem :D Ďakujem za tip :)

Reaguj
Valéria 20.6.2019 - 14:29

Milujeme šúľance,…ale nie s makom, ale so strúhankou /opraženou/, mňammm. Ďakujeme za dobrý recept.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:39

Ďakujem Valéria, juuuj opražená strúhanka je tiež skvelá, my ju skôr zvykneme dávať na guľky, ale nabudúce spravím so šúľancami :) Ďakujem za inšpiráciu :))

Reaguj
Věra 20.6.2019 - 11:06

Veroniko, všechno s mákem miluji, a tyhle šulance určitě udělám😊děkuji, že jsi mi je připomněla

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.7.2019 - 19:37

Ahoj Věra, super, veľmi sa teším, že šúľance vyskúšaš :) Dúfam, že ti budú chutiť :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box