Domov ReceptyBez lepku Maková bábovka s citrónovou kôrou

Maková bábovka s citrónovou kôrou

Autor: Veronika Čopíková
Maková bábovka

V živote ženy sú chvíle, keď si jednoducho potrebuje do niečoho zahryznúť. A prinajlepšom do niečoho, na čom si nevyláme zuby a neohrozí svoju krvopotne vydobytú štíhlu líniu. Skrátka pochutná si bez výčitiek! :)  Na piedestál chutí vám tentoraz predostieram toto makovo-citrónové sladké potešenie, na ktorom si zaručene pochutíte. Tak šup sa oprášiť bábovkovú formu novým receptom! Táto maková bábovka s citrónovou kôrou je zatiaľ moja najobľúbenejšia bábovka, ktorú robievam pravidelne.

Ingrediencie

  • 4 vajcia (žĺtka a bielka oddelene)
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 ml repkového oleja (môžete nahradiť vlažným rozpusteným maslom – zdravšia alternatíva)
  • 100 ml mlieka (alebo cmaru)
  • 150 g mletých orechov (ja som skombinovala vlašské a lieskové orechy)
  • 50 g makovej múky (resp. mletého maku)
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 citrón v bio kvalite

Čokoládová poleva

  • horká čokoláda
  • škorica
  • kakao
  • maslo
  • plátky mandlí alebo kôra z 1 bio citróna na ozdobu

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

…vrelo túto zdravú maškrtu odporúčam. Je úplne úžasná, lahodná, chutná, … „lakocinka“, ktorá má už svoje miesto v mojich receptoch. ĎAKUJEM.

Katarína

Úžasná… vláčna, „mokrá“, konečne bábovka, ktorá sa počas jedenia nezadŕha v krku, super :)

Veronika

Úplne suprová bábovečka, akurát ja som pomenila pomer maku a orechov (150g maku a 50g orechov) a s masielkom…úžasná, ľahká, šťavnatá proste neodolateľná, jeden kúsok nestačí.

Andrea

Maková bábovka

Nadýchaná maková bábovka  – postup

V miske si vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme olej (alebo vlažné roztopené maslo), mlieko a premiešame. V druhej miske zmiešame spolu suché ingrediencie – mleté orechy, makovú múku (resp. mletý mak), kukuričný škrob a sódu bikarbónu. Suchú zmes vysypeme k tekutej a jemne miešame, kým nám nevznikne krásne vláčne cesto. V poslednej, tretej miske si vyšľaháme bielky so štipkou soli do snehu, ktorý následne po lyžiciach pridávame do cesta a zakaždým jemne premiešame.

Rýchla čerešňová bublanina

Na mojej trojdňovej dovolenke v Chorvátsku som sa zamilovala do čerešní!?

Z citróna ošúpeme kôru, nakrájame ju nadrobno a pridáme do nášho penového cesta. Vylejeme do formy na bábovku, ktorú sme si predtým vymastili maslom a vysypali múkou alebo strúhaným kokosom, a pečieme 35 minút pri 180 stupňoch Celzia. Po uplynutí času rúru vypneme a necháme makovú bábovku v pootvorenej rúre ešte približne 10 minút.

Maková bábovka

Po vychladnutí môžeme vyklopenú bábovku poliať čokoládovou polevou a posypať nasekanými kúskami mandlí alebo citrónovou kôrou. Polevu si pripravíme jednoducho: do hrnca si dáme roztopiť pár tabuliek horkej čokolády, pridáme kúsok masla, lyžičku kakaa a škorice a vymiešame do hladkej akurát tekutej konzistencie. Čokoládu topíme nad parou. Juchú, maková bábovka je hotová, môžeme ju servírovať s dobrou kávičkou alebo kakaukom.

Maková bábovka

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 165 Priemer: 4.2]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

44 komentárov

Marcela 21.9.2019 - 6:55

Mozem pouzit aj kokosovy olej?Som zacinajuca “cukrarka”a neviem este si prisposobit rexept tak,aby aj chutil a podaril sa :)dakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:45

Milá Marcela, samozrejme, repkový olej/maslo môžeš nahradiť kokosovým olejom v rovnakom pomere :) Držím palce, nech sa bábovka vydarí a chutí! :)

Reaguj
Jozefína 28.8.2019 - 9:46

Ďalší recept od Veroniky odskúšaný :) Bábovka bola výborná a hneď aj zjedená :D Všetkým chutila.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:23

Milá Jozefína, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu ku kokosovej bábovke :) Teším sa, že všetkým chutila a tak rýchlo sa zjedla :)

Reaguj
Lenka 20.8.2019 - 20:49

Ahoj Veronika, recept na makovú bábovku je úžasný – podobne ako veľa ostatných. Cesto som vyliala do tortovej formy, po upečení prerezala, natrela domácim černicovým džemom + krémom z mascarpone a vyšlahanej šľahačky (cukor podľa chuti), tento biely krém som natrela aj na vrch a boky torty – torta je taká úžasná, že si kolegovia – muži pýtajú recept!! :) Ďakujem za tento recept :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.8.2019 - 20:48

Ahoj Lenka, ďakujem krásne za spätnú väzbu, veľmi sa teším že tento, i ostatné recepty považuješ za úžasné :) Skvelé prevedenie do podoby torty, akurát som premýšľala, že by som sem mohla pridať aj makovú tortičku, tak môžem použiť moje bábovkové cesto ako základ na korpusy :) Ďakujem a teším sa, že si pýtajú recept dokonca muži!

Reaguj
Mirka 28.7.2019 - 17:59

Vynikajuca. Ale preco mi stale ostane polovica prilepena na forme? Uz som ju piekla viackrat a stale ten isty problem. Dnes som si dala este extra zalezat na vymastenie formy. Pouzivam formu znacky ktoru odporucate. Moze byt problem netradicny vzor formy…??

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.8.2019 - 20:47

Ahoj Mirka, teším sa, že ti bábovka chutí :) Veľmi záleží na forme, čím viac vzorov má, tým ťažšie ide bábovka z formy. Najlepšie je po vytiahnutí z rúry nechať ju tak 10 minút a potom opatrne uvoľniť z bokov a vnútra a vyklopiť. To by malo výrazne pomôcť :)

Reaguj
Maja 25.6.2019 - 18:31

Super bábovka, hoci som dala 100g orechov a 100g maku a namiesto kukuricneho ryzovy skrob a bez polevy, ale aj tak výborná. Ďakujem za super recept.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:08

Ahoj Maja, ďakujem krásne, kukuričný škrob je najlepšie nahradiť ryžovým alebo tapiokovým napríklad, ten ja využívam celkom často ako náhradu kukuričného :) Teším sa, že bábovka sa vydarila a chutila :)

Reaguj
Lucia 26.5.2019 - 10:29

Ahoj Veronika, chcem sa spýtať, je tam ten kukuričný škrob nutný? Prípadne, čo by som mohla použiť namiesto neho?Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 20:00

Ahoj Lucia, škrob trošku nadľahčí cesto, v tomto prípade ale nie je úplne nutný, keďže tam ide sneh z bielok, takže ho pokojne vynechaj :) Držím palce, nech sa bábovka vydarí!

Reaguj
Anna 30.4.2019 - 14:39

Kokos milujem úžasné

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.4.2019 - 18:28

ďakujem, teším sa Anna :)

Reaguj
Eva 8.3.2019 - 15:10

Neviem kde som urobila chybu lebo som sla presne presne podla receptu, ale vobec mi nenarastla tak ako Vam na foto 😯 Ale na chuti to neubralo bola uuuplne famooozna vynikajuca mnam👌👌👌👌a mala som co robit aby som ju nezjedla na posedenie celu 😂 kludne si viem to cesto predstavit aj na klasicky kolacovy plech a na vrch napriklad tvarohovy krem a cokolada 😆 Kedze mam celiakiu som vdacna za kazdy jeden netradicny recept bez muky takze DAKUJEM a budem skusat dalej 😊 pekny den nech sa dari ❤

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 20:37

Ahoj Evka, mohlo to byť formou, tá moja je menšia, takže bábovka mohla byť vo výsledku vyššia :) Ale hlavná je chuť, takže sa veľmi teším, že ti chutila a mala si ten istý problém ako ja – nezjesť ju na posedenie celú :D Cesto je skvelé aj ako koláč na plech a navrch s plnkou a lesným ovocím, takže nabudúce odporúčam skúsiť, ak budeš chcieť obmenu :) ďakujem pekne, budem pridávať viac receptov bez lepku, takže bude verím z čoho vyberať. Krásny deň aj tebe!

Reaguj
Mirka 1.3.2019 - 10:45

Robila som s maslom a s vlasskymi a lieskovymi orieskami. Po vyklopeni sa mi zdala najprv daka nedopecena – bola velmi jemna na dotyk. Este horucu som musela ochutnat. Bola vynikajuca, jemna, vobec nie sucha. Urcite nie nasla posledna. Dakujem :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 20:33

Ahoj Mirka, veľmi sa teším, že ti bábovka chutila a podarila sa :) A taktiež, že nie je posledná, u nás sa tiež pečie pravidelne a brávam ju aj do práce ako mňamkovú desiatu ku kávičke :) Krásny deň ti prajem a ďakujem, že si sa so mnou podelila o výsledné chute.

Reaguj
Veronika 26.2.2019 - 19:57

Úžasná… vláčna, „mokrá“, konečne bábovka, ktorá sa počas jedenia nezadŕha v krku, super :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 20:32

Jeej Veronika, ďakujem krásne za spätnú väzbu k makovej bábovke :) Veľmi sa teším, že ti chutila, my sa jej doma tiež nevieme dojesť :)

Reaguj
Andrea 25.2.2019 - 23:24

Uplne suprova babovecka🔝🔝👌👌 akurat ja som pomenila pomer maku a orechov(150gmaku a 50g orechov) a s masielkom…uuzasna,lahka,stavnata proste neodolatelna😜jeden kusok nestsci🙊🤗😉

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.2.2019 - 16:41

Ahoj Andrea, ďakujem krásne za úžasnú spätnú väzbu k bábovke :) Teším sa, že ti chutila a presne to platí aj v mojom prípade – jeden kúsok mi pri makovej bábovke nikdy nestačí :D Super si to pomenila, určite bola intenzívne maková, ja mám rada aj takú jemne orieškovú chuť, tak pridávam viac orechov :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Katarína 23.2.2019 - 19:18

…vrelo túto zdravú maškrtu odporúčam. Je úplne úžasná, lahodná, chutná, … „lakocinka“, ktorá má už svoje miesto v mojich receptoch. ĎAKUJEM

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:59

Ahoj Katka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k bábovke :) Veľmi sa teším, že ti chutila a získala si svoje miesto aj v tvojich receptoch :) Dúfam, že ti rovnako budú chutiť aj ďalšie vyskúšané recepty a želám ti krásny deň!

Reaguj
Petra 22.2.2019 - 11:36

Už som ju vyskúšala. I keď u nás nevyzerá ako bábovka, bo som nenašla formu. Tak je to koláč na plech aj s džemom a čokoládovou polevou. Chutí super a ešte sa aj kratšie piekol. Vďaka za recept. PS: nemala som škrob, len zemiakový tak som dala vanilkový puding a stále bolo cesto riedke, tak som pre istotu pridala i trochu múky.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:58

Ahoj Petra, teším sa, že si bábovku už aj vyskúšala a chutila ti :) Určite treba piecť kratšie, keď si cesto vyliala na plech, takže ešte si aj ušetríš čas :D Škrob sa dá nahradiť múkou alebo mletými orechmi, ak sa cesto zdá byť riedke, treba pridať trochu múky, dobre si spravila :) Krásny deň ti prajem a ďakujem za spätnú väzbu!

Reaguj
Anna 21.2.2019 - 12:21

Ahoj Veronika – bábovka vyzerá úžasne – mak milujem a teším sa na Tvoj každý recept. Želám veľa úspechov s Tvojim blogom a veľa skvelých receptov. Nech sa Ti darí

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:54

Ahoj Anna, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa ti bábovka páči a dúfam, že sa ti vydarí a bude chutiť, ak ju niekedy vyskúšaš :) Ďakujem za krásne želanie, budem sa snažiť, nech nám tu je spolu dobre a chutne :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Andrea 20.2.2019 - 22:53

Ahoj Veronika.Babovka vyzera skvelo a chutne.Určite ju vyskúšam,lebo my doma milujeme babovky. Prajem vela uspechov v tvojej praci.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:53

Ahoj Andrea, ďakujem krásne, teším sa, že ťa bábovka zaujala a chystáš sa ju vyskúšať :) Ja som tiež milovník báboviek, takže určite ich tu ešte zopár pribudne :) Ďakujem za želanie a prajem ti krásny deň!

Reaguj
MonikaFeckova 20.2.2019 - 20:08

Dobrý Večer p. VERONIKA ĎAKUJEM ZA RECEPTY KTORÉ POSIELATE UKLADÁM SI ICH NIEKTORÉ SA CYSTAM UROBIŤ NAPRÍKLAD BÁBOVKA MA ZAUJALA PRAJE NECH SA VÁM DARÍ NAĎALEJ Prinášat nové recepty

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:52

Ahoj Monika, teším sa, že si niektoré recepty ukladáš a chystáš sa ich vyskúšať :) Držím palce, nech sa ti bábovka vydarí a ďakujem za želanie, budem sa snažiť stále prichádzať s niečím novým a chutným :)

Reaguj
Jana 20.2.2019 - 19:09

Ahoj Veronika. Každý týždeň čakám na tvoj nový príspevok. Celá rodina sa tešíme z chutných výsledkov tvojich receptov. Ešte ani jeden recept má nesklamal. Už sa teším na víkend,kedy upečiem makovú bábovku. Prajem ti veľa šikovných a chutných nápadov pri tvorbe receptov.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:51

Ahoj Janka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom :) Teším sa, že sa ti doteraz všetky recepty vydarili a držím palce, nech sa bábovka vydarí a chutí! Krásny deň ti prajem a ďakujem za želanie, budem sa snažiť, nech tu nájdeš stále veľa chutnej inšpirácie :)

Reaguj
ibojka 20.2.2019 - 18:05

Ahoj Veronika, ďakujem za recept, mak milujem. Pýtaš sa čo by som chcela aby bolo medzi tvojimi receptami. Ja osobne mám rada rýchle a nepečené zákusky, keď mám chuť urobím niečo sladké aj večer. Preto rada mám rýchle a nepečené, ak vieš nejaký budem rada. Prajem Ti pekný večer a tvorivú myseľ

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:49

Ahoj Ibojka, super, teším sa teda, že som sa ti trafila do chute :) Ďakujem aj za tipy na recepty do knižky, nepečené a rýchle koláčiky sú super voľba, takže určite niečo vymyslím :) Prajem ti krásny deň!

Reaguj
Daniela 20.2.2019 - 16:29

Už sa teším. Vyskúšam v nedeľu.
Daniela

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:48

Ahoj Daniela, teším sa, že bábovku vyskúšaš a držím palce, nech sa vydarí! :)

Reaguj
Andrea 20.2.2019 - 11:40

Ahoj Veronika,
rada by som Ťa pozdravila a poďakovala Ti za krásny blog:) Môžem povedať, že som vyskúšala väčšinu Tvojich receptov. Nie všetky sa stretli s úspechom, to je ale v poriadku, veď nevyhovieme každej papuľke:)
Naposledy som robila Tvoje lávové koláče, ktoré som už robila zo trikrát a recept si žiadali posunúť ďalej:) Láka ma i Tvoja krásna bábovka, odrádza ma iba mak v recepte, lebo ja ho nemusím. No, ale keďže všetky recepty skúšam hlavne kvôli mojim najbližším (manželovi a 3 deťom), to nemusí byť prekážkou:)
Na záver by som ešte rada vyzdvihla krásne sprievodné fotografie, ktoré sú typické Tvojim rukopisom:)
Želám Ti naďalej veľa chuti, optimizmu pri tvorbe Tohto úžasného, chutného blogu:)
Teším sa na ďalšie recepty! Maj krásny deň!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:47

Ahoj Andrea, ďakujem ti krásne za nádherný komentár plný povzbudenia a motivácie :) Veľmi sa teším, že sa ti páčia moje fotky a taktiež aj recepty :) Recepty, ktoré sa nestretli s úspechom, vieme aj dôvod? :D Budem rada, ak mi dáš vedieť, nech viem, čo vylepšiť v receptoch, ak by niečo nesedelo alebo sa nevydarilo. Ale som veľmi rada, že lávové koláčiky chutili a robili sa už toľkokrát :) Ja som zase maková, takže túto makovú bábovku robievam pravidelne. Ak ťa odrádza mak, môžeš ho nahradiť klasickou múkou (pšeničnou hladkou/celozrnnou špaldovou) a verím, že bábovka síce nebude maková, ale veľmi chutná :) Prípadne skús aj verziu s makom – pre najbližších. Želám ti krásny deň a ešte raz ďakujem, že si si našla čas a napísala mi takú krásnu spätnú väzbu :)

Reaguj
Vilma 20.2.2019 - 11:35

Vyzera vyborne , urcite ju budem robit cez vikend. Miesto skrobu by som dala viac maku. Nebude to vadit ?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:40

Ahoj Vilma, ďakujem krásne, teším sa, že bábovku vyskúšaš :) Škrob môžeš nahradiť väčším množstvom mletých orechov, makovej múky alebo použiť klasickú špaldovú/pšeničnú múku :)

Reaguj
Kristina 20.2.2019 - 9:32

Tak tento recept určite vyskúšam :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 15:37

Ahoj Kristína, skvelé, teším sa, že ho vyskúšaš a budem rada, ak mi dáš potom vedieť, ako dopadlo pečenie :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box