Horúca čokoláda je dokonalý hrejivý nápoj na jesenné sychravé dni a celú zimu, keď trávime viac času vnútri pri dobrej knižke či filme. Táto horúca čokoláda sa skladá len z 5 ingrediencií, hotová je do pár minút a väčšinu surovín na jej prípravu, ak nie rovno všetky, máš určite doma. Sprav si sladký čas pre seba, oddýchni si a načerpaj sily do nového dňa pri šálke horúcej čokolády s perníkovým korením a korenistou škoricou. Či bude ďalší deň daždivý, sychravý, alebo plný mlák, so spomienkou na včerajšiu horúcu čokoládu doň vykročíš s úsmevom na perách. :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty, ktoré sa dokonale hodia na oddychový večer pri sviečkach či vianočných svetielkach - výborne ťa zahreje môj vianočný punč, či šálka domáceho pečeného čaju. Ak máš doma návštevu, ponúkni ju domácim vaječným likérom a k pohosteniu pridaj nejaké sušienky - mäkučké čokoládové crinkles, špaldové perníčky, zázvorové sušienky s čokoládovou náplňou alebo čokoládové cookies.
Ingrediencie
na 2 porcie
- 200 ml mlieka
- 50 g horkej čokolády (s obsahom kakaa 70 % a viac)
- 1 ČL kakaa
- 1/2 ČL cejlónskej škorice
- 1/2 ČL perníkového korenia
- smotana na šľahanie + cukor (ľubovoľné)
Domáca horúca čokoláda z 5 ingrediencií
1 Najprv si v malom hrnci zohrejeme mlieko. Keď je horúce, pridáme k nemu kakao, škoricu a perníkové korenie a celú zmes dobre premiešame. Pár minút povaríme. Pridáme nalámané kúsky čokolády a miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Horúcu čokoládu odstavíme zo sporáka a prelejeme do šálok. Pred podávaním ju posypeme troškou škorice. Ak chceš dodať horúcej čokoláde ešte trochu dávky hriešnosti, môžeš pridať navrch kopček vyšľahanej smotany s cukrom a až následne posypať troškou škorice.
Moje tipy
- horúcu čokoládu si môžeš pripraviť v rozličných variáciách, napríklad použitím horkej pomarančovej čokolády či čokolády s mätou jej pridáš nový rozmer chutí
- pri príprave horúcej čokolády sa môžeš vyhrať aj s koreniami, pridať trošku klinčekov, badiánu či čerstvej pomarančovej kôry z bio pomaranča
- ak si chceš pripraviť horúcu čokoládu v bezlaktózovej verzii, nahraď klasické mlieko bezlaktózovým, prípadne použi rastlinný nápoj - kokosový alebo orieškový. Pri kúpe horkej čokolády si pozorne prečítaj zloženie, nemala by obsahovať žiadne stopy mlieka. Vynechaj šľahačku alebo ju nahraď bezlaktózovou verziou.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Nádherná úvodná fotografia ??
Ďakujem krásne Zuzka :)
Ďakujem krásne Simonka :) Teším sa, že výsledok chutil a dúfam, že ste si ju spravili aj tento rok :) A výborné tipy na vylepšenie, nalámanie keksíkov speculatius sa mi veľmi páči :)
Ďakujem krásne Janka a pozdravujem do Humenného :) Dúfam, že dcére s manželom i tebe čokoláda chutila a mali ste pekný spoločný čas :)
Ďakujem krásne Janka, určite sa oplatí vyskúšať a variť pravidelne len čo začne upršané či snehové počasie :)
Vynikajúce na toto sychravé počasie, hneď sme si s dcérou urobili:-)
Teším sa Erika, že ste si s dcérou pochutili v sychravom jesennom počasí :)