Domov ReceptyBabičkine recepty Slivková nutela

Slivková nutela

Autor: Veronika Čopíková
Slivková nutela

Nutela ma sprevádza už odmalička. Či už tá pravá, ktorú si môžeš kedykoľvek kúpiť v obchode, alebo jej lacnejšie či drahšie variácie s rôznym podielom lieskových orechov, kakaa, cukru a rastlinného oleja. Kultová čokoládová nátierka z lieskových orieškov má svoje miesto v mnohých domácnostiach, u mňa však prevládajú 2 doma vyrobené verzie nutely - domáca nutela z lieskových orieškov a slivková nutela bez orechov, o ktorú sa s tebou chcem podeliť dnes. :-)

Slivková nutela je pre mňa výbornou čokoládovou nátierkou, ktorú si vieš jednoducho pripraviť doma. Skladá sa zo samých chutných ingrediencií - sliviek, trstinového cukru, kakaa, vanilky, horkej čokolády a voňavej škorice. Zužitkuješ v nej domáce slivky alebo slivky z trhu, ktorých kúpou podporíš samopestovateľov či predajcov prebytkov a navyše má skvelé využitie pre všetky domáce dobroty - či už to budú najjemnejšie palacinky, nadýchané lievance, chrumkavý domáci chlieb, alebo náplň do koláčikov. A ak si chceš zavariť do pohárikov ďalšie chutné letné dobroty, nakukni na moje recepty na zaváraniny.

Ingrediencie

  • 1,2 kg očistených sliviek bez kôstky
  • 250 g trstinového cukru
  • 60 g kakaa
  • 8 g vanilkového cukru
  • 130 g horkej čokolády
  • 1 ČL cejlónskej škorice

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Slivková nutela

Domáca nutela bez orechov - pochúťka zo sliviek

1Slivky dobre opláchneme, zbavíme kôstky a nakrájame na menšie kocky. Nakrájané slivky presypeme do hrnca, posypeme trstinovým cukrom a za občasného miešania varíme na miernom až strednom plameni cca 45 minút. Keď slivky zmäknú a pustia šťavu, pridáme kakao (výborné je raw, teda nepražené kakao) a vanilkový cukor a metličkou dobre premiešame, aby v zmesi nezostali hrudky kakaa. Varíme na miernom plameni 15 minút.

2Po uplynutí času pridáme do zmesi kocky horkej čokolády (odporúčam použiť horkú čokoládu s obsahom kakaovej sušiny 65 % a viac) a škorice. Dobre premiešame, ochutnáme a podľa potreby dosladíme cukrom, či dochutíme vanilkou a škoricou. Slivky sa počas varenia rozvaria tak, že v nutele zostanú len úplne drobné kúsky, nám to takto veľmi chutí. :-) Ak chceš mať úplne hladkú konzistenciu nátierky, nutelu rozmixuj tyčovým mixérom (ja používam tento tyčový mixér). Horúcu nutelu naplníme do zaváracích pohárikov a dobre uzatvoríme kovovým viečkom. Obrátime hore dnom, položíme na utierku a prikryjeme druhou utierkou. Necháme cez noc vychladnúť.

Tip

  • Slivková nutela je viac čokoládová nátierka, ak chceš dosiahnuť orieškovú chuť nutely, pridaj na konci prípravy lieskové orechy a nutelu rozmixuj. Lieskové orechy odporúčam krátko opiecť na panvici, rozvinie sa ich chuť a vôňa a slivková nutela získa orieškový nádych. Najlepšie je použiť lieskové orechy bez šupky, ak máš oriešky so šupkou, postupuj nasledovne - orechy vysyp na plech a daj piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 15 minút. Opražené orechy vytiahni z rúry a vysyp na utierku. Následne medzi prstami šúchaj orechy tak, aby z nich zliezla šupka (orechy zabalíme do utierky a pomedzi to šúchame prstami, aby sme sa nepopálili). Orechy pridáme k slivkovej nutele a rozmixujeme.
Slivková nutela

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Manuela 24.8.2023 - 20:58

Ahoj, práve som narazila na tento recept, a keďže nejaké recepty už od teba overené a samozrejme obľúbené mám, tak som sa rozhodla vyskúšať aj toto. Zaujímalo by ma, koľko pohárikov ti vyjde z tejto dávky? + necítiť tam tú škoricu veľmi? :)

prajem pekný deň

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.8.2023 - 11:08

Ahoj Manuela, teším sa, že už máš odo mňa nejaké vyskúšané a obľúbené recepty :) Z tejto dávky mi vyšli cca 4 zaváraninové poháre, myslím, že jeden mal objem okolo 200 ml :) Škorica je tam len tak jemne v pozadí, teraz som robila opäť nutelu a tentokrát som pridala namiesto škorice perníkové korenie, má to trošku vianočný nádych :) Ale korenie sa dá úplne vynechať, prípadne naopak sa s tým vyhrať a pridať napríklad aníz alebo klinček. Ale podstatné je tam to kakao a čokoláda, tie robia so slivkami divy :)

Reaguj
Michaela 24.8.2023 - 13:10
Prave som dovarila, uz taketo teple je to neskutocne dobre! Ked sa zmes vychladi, ako je najlepsie ju skladovat, mozem v chladnicke? a ako dlho asi vydrzi? Dakujem za odpoved Veronika! Misa
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.8.2023 - 11:05

Ahoj Miška, teším sa, že nutela ti chutí, aj u nás je teraz takmer na dennom poriadku jej vyjedanie :D Ja som ešte horúcu nutelu naplnila do vysterilizovaných pohárikov, zavrela a nechala takto prichytiť viečko. Skladujem ju v chladničke, otvorenú ju spotrebujeme tak do 2 týždňov. Prípadne ak chceš trvanlivosť ešte viac predĺžiť, tak môžeš nutelu sterilizovať – poháre vložíš do hlbokého hrnca s vlažnou vodou a pri miernej teplote zohrievaš. Následne môžeš teplotu trochu zvýšiť a keď začne voda vrieť, necháš ju minútu prevrieť a potom vypneš. Poháre s nutelou opatrne vytiahneš z hrnca, obrátiš hore dnom a položíš na utierku. Prikryješ druhou utierkou a necháš vychladnúť :)

Reaguj
Ria 24.8.2023 - 12:43
Tentoo recept sa mi velmi pozdáva a určite ho vyskúšam!!!!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.8.2023 - 11:01

Ahoj Ria, ďakujem krásne, budem sa veľmi tešiť a som zvedavá, ako ti bude chutiť :)

Reaguj