Domov ReceptyDomáce recepty Špaldový domáci chlieb

Špaldový domáci chlieb

Autor: Veronika Čopíková
Špaldový domáci chlieb

Domáci chlieb servírovaný s maslom a soľou. Chlieb ma vo všetkých jeho podobách, návrate ku kváskovaniu a domácej výrobe všetkého možného od rožkov, francúzskych bagiet, sladké kváskové pečivo až po tradičný domáci chlieb s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou, doslova fascinuje. Dodnes si pamätám tie chvíle, keď som sa zopárkrát ocitla v dedinskej pekárni, s detskou zvedavosťou som nasávala vôňu chleba, obchádzala vrecia s múkou a nazerala do veľkých nádob, v ktorých kyslo cesto na chlieb. Potrebovala som si to  všetko pripomenúť, takže som si upiekla špaldový domáci chlieb. Taký môj, nie dokonalý ako z Yeme či francúzskej pekárne, ale môj. :) Aký je ten váš?

Ingrediencie

na 1 špaldový domáci chlieb

  • 250 g chlebovej špaldovej múky
  • 250 g hladkej špaldovej múky (celozrnnej)
  • 1 a 1/2 ČL soli
  • 1 PL slnečnicových semienok
  • 4 PL mletých vlašských orechov
  • 2 ČL rasce
  • 1 ČL feniklu
  • 330 ml vlažnej vody
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 ČL medu
Špaldový domáci chlieb

Špaldový chlieb - môj prvý a určite nie posledný :) 

Do väčšej misky dáme chlebovú a hladkú múku, pridáme soľ, semienka, pomleté orechy, rascu a fenikel a premiešame. Vo vlažnej vode prstami rozmrvíme droždie, pridáme med, premiešame a necháme postáť asi 10 minút. Potom kvások pridáme k suchým ingredienciám a dôkladne oboma rukami (alebo pomocou hnietiacich hákov na miesenie cesta) miesime cesto, kým sa neoddelí od misy. Ak je to potrebné pridáme ešte trochu múky alebo vlažnej vody. 

Cesnačka so zemiakmi

Najlepšie polievky sú väčšinou tie najjednoduchšie s prvkami tradície od našich babičiek. Táto cesnačka so zemiakmi sa skladá len z dvoch ingrediencií!

Vymiesené cesto na chlieb necháme kysnúť pod čistou utierkou alebo ho môžeme preložiť do múkou vysypanej ošatky, prikryť utierkou a na teplom mieste nechať len tak 1 hodinu. Potom z cesta vyformujeme bochník alebo tehličku (podľa toho, či budete piecť vo forme alebo len tak na plechu) a vložíme do papierom vyloženej formy alebo na plech. Chlieb necháme ešte chvíľku postáť pri izbovej teplote. Následne ho vložíme do rúry a pečieme pri 200 °C cca. 50 minút. Po vybratí chlebík pokvapkáme studenou vodou, aby nám kôrka veľmi nestvrdla. 

Špaldový domáci chlieb

Po vychladnutí podávame chlebík v tradičnom šate s maslom a soľou alebo s nejakou chutnou domácou nátierkou. Ja mám veľmi rada bryndzovú nátierku. :) Tento špaldový domáci chlieb je hutnejší a sýtejší, pretože obsahuje celozrnnú a chlebovú múku, takže 1 - 2 krajce chlebíka zasýtia. Nech vám chutí!

Špaldový domáci chlieb
Špaldový domáci chlieb

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 108 Priemer: 3.6]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

5 komentárov

Michaela 6.2.2020 - 8:38

Dobrý deň, dávali ste počas pečenia do rúry aj plech s vodou na odparovanie? V niekoľkých receptoch som to našla. CHlieb som ešte nepiekla, tak chcem, aby to všetko vyšlo :) Ďakujem za info.

Reaguj
Sima 15.11.2019 - 7:58

Potešil by ma určite aj nejaký recept na bagetky alebo rožky :) Prípadne aj na iné chlebíky :)
Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2019 - 21:29

Ahoj, posnažím sa, bagetky a rožky mám rada, takže ak bude čas, tak do konca roka :)

Reaguj
Sima 12.11.2019 - 10:25

Ahoj Veronika, chlebík sa vydaril, piekla som ho už viackrát. Je výborný :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 12.11.2019 - 18:51

Ahoj Sima, ďakujem za spätnú väzbu k chlebíku, veľmi sa teším, že sa vydaril a chutí ti :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box