Domov ReceptyKoláče a zákusky Špaldová hrnčeková bábovka

Špaldová hrnčeková bábovka

Autor: Veronika Čopíková
Špaldová hrnčeková bábovka

Bábovka. Moja prvá skončila v koši. Dodnes si pamätám ako sme sa spolu s mojou staršou sestrou rozhodli upiecť našej mamke ako narodeninové prekvapenie niečo sladké. Odbehli sme k susede a tá nám dala recept na bábovku, ktorú upiekla svojej mame. Doteraz neviem, čia to bola vina, či sme poplietli mililitre s litrami my dve alebo boli zle uvedené v recepte (kiežby!), výsledok však dopadol nad očakávania. Bábovka vytiekla z formy, "jemne" zašpinila rúru a my sme si namiesto chvály zlízli pokarhanie. Také bolo naše prvé dobrodružné pečenie, jedno z mnohých, ktoré viedlo ku katastrofe. :D Táto špaldová hrnčeková bábovka sa našťastie vydarila a okrem plného drezu riadu sa nemám na čo sťažovať (zišiel by sa ďalší pár rúk). Spolu s hrnčekom poctivého mlieka vytvára prázdninovú atmosféru, ku ktorej sa maličkými krokmi blížime každým dňom. Tak hor sa piecť a užívať leto!

Ingrediencie

1 hrnček = 250 ml

  • 5 vajíčok (žĺtka a bielka oddelene)
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru (100 g)
  • 1 hrnček rozpusteného masla (200 g)
  • 3/4 hrnčeka vlažného mlieka (200 ml)
  • 1,5 hrnčeka špaldovej múky (200 g) - môžete skombinovať hladkú a celozrnnú hladkú múku
  • 2 ČL jedlej sódy

Mramorový efekt bábovky

  • 1 PL kakaa

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Špaldová hrnčeková bábovka

Špaldová hrnčeková bábovka ako od babičky

V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny. Pridáme rozpustené vlažné maslo a zašľaháme ho do žĺtkovej zmesi. V druhej miske zmiešame múku so sódou a spolu s mliekom pridáme k vyšľahaným žĺtkam. Ručne premiešame metličkou, aby sa nám ingrediencie pekne prepojili. V poslednej miske si vyšľaháme bielka na tuhý sneh a následne ho po lyžiciach jemne vmiešame do cesta. 

Špaldová hrnčeková bábovka

Tip na mramorový efekt bábovky

Cesto si rozdelíme na dve nerovnaké časti. Do menšej časti cesta jemne primiešame lyžicu kakaa. Svetlé cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy (ja používam maslo a kokos) a navrch nalejeme tmavé kakaové cesto. Vidličkou cesto vo forme trošku premiešame, aby sa nám zmiešala svetlá a tmavá farba cesta.

Máková bábovka

V živote ženy sú chvíle, keď si jednoducho potrebuje do niečoho sladkého zahryznúť :D

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170 °C 50 minút. Po uplynutí času rúru vypneme a bábovku necháme dopiecť pri zvyškovej teplote ešte 10 minút. Potom pootvoríme dvierka na rúre a necháme bábovku vychladnúť. Po cca. 15 minútach bábovku vyklopíme z formy. Podávame s hrnčekom poctivého mlieka a dobrým filmom. :) Nech vám chutí!

Špaldová hrnčeková bábovka

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 128 Priemer: 3.6]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box