Mandľové sušienky pečieme u nás doma každé Vianoce. Recept je už za tie roky miestami postrapkaný, umastený od zamúčených rúk a farba písma stráca svoju výraznosť. Tieto sušienky sme piekli po svojom, s jednou mandličkou uprostred, obyčajným cukrom a lacnejšou náhradou masla. Teraz som tento recept oživila, nahradila zdravšími ingredienciami a "oblepila" tromi mandličkami tak, ako sa na Bethmännchen (nemecké vianočné marcipánové guľky) patrí.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na cca. 40 mandľových sušienok
- 100 g pohánkovej múky
- 80 g mandľovej múky
- 70 g jemného trstinového cukru
- 150 g masla
- 3 žĺtky
- 100 g marcipánu (odporúčam marcipán značky Rapunzel, ktorý sa skladá len z 2 ingrediencií - medu a mandlí)
- 1 bielok na potretie
- 100 g celých lúpaných mandlí
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Bezlepkové mandľové sušienky alias Bethmännchen
1 Najprv si do misky nastrúhame marcipán. Pridáme pohánkovú a mandľovú múku, cukor, na kocky nakrájané maslo, žĺtky a rukami spracujeme na cesto. Hotové cesto vyformujeme do gule a v prikrytej miske alebo vo fólii necháme odležať v chlade 30 minút. Po uplynutí času našu guľu rozvaľkáme rukou na dlhší plát, ktorý rozkrájame na 40 kúskov (každý by mal mať cca. 10 g) a z každého kúsku vytvarujeme guľôčku.
Sušienky z ovsených vločiek
Vyskúšajte tieto jednoduché sušienky z ovsených vločiek a mandľovej múky.
2 Guľôčky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným bielkom a ozdobíme 3 polovičkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 15 minút. Dávame pozor, aby nám guľôčky zospodu neprihoreli, ja dávam na dno rúry ešte jeden plech, aby som ich predtým uchránila. :) Po upečení vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Následne poukladáme do krabičky a odložíme na chladnejšie miesto, aby nám vydržali až do Vianoc (cca. 10 dní). Nech vám chutí!
Budem veľmi rada, ak tieto mandľové sušienky vyskúšate a dáte mi vedieť, ako vám chutili. Ešte viac sa poteším aj sprievodnej dokumentácii, teda fotkám vašich výtvorov. Sušienky sú jednoduché a vďaka mandľovej múke, marcipánu (mňam!) a kúskoch mandlí navrchu potešia každého mandloveníka. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
5 komentárov
Mandlove susienky – chutovo skvele! Len teda sa mi roztiahli a nezostali v tvare gulky. Neviem ako pridat fotku. Zeby menej masla pouzit? Skusim este raz. Dakujem za originalny a zaujimavy recept.
Daniela ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že mandľové sušienky ti chutili :) Pokiaľ ide o tvar, je možné že menej masla by pomohlo, menila si niektoré ingrediencie?
Myslím, že miesto masla by bolo lepšie použiť mlieko. V žiadnom inom recepte na Bethmännchen sa nepoužíva maslo. Tiež som to s ním spravila, cesto vychladila a roztiekli sa. Takže nabudúce robím bez masla, alebo len trošku.
Dobrý, mohla by som múku úplne nahradiť mletymi mandľam? Ďakujem ☺
Ahoj Barbara, samozrejme, ak nemáš mandľovú múku môžeš ju nahradiť mletými mandľami :) Pekný večer ti prajem. Veronika