Domov ReceptyBez lepku Mandľové sušienky – Bethmännchen

Mandľové sušienky – Bethmännchen

Autor: Veronika Čopíková
Mandľové sušienky - Bethmännchen

Mandľové sušienky pečieme u nás doma každé Vianoce. Recept je už za tie roky miestami postrapkaný, umastený od zamúčených rúk a farba písma stráca svoju výraznosť. Tieto sušienky sme piekli po svojom, s jednou mandličkou uprostred, obyčajným cukrom a lacnejšou náhradou masla. Teraz som tento recept oživila, nahradila zdravšími ingredienciami a "oblepila" tromi mandličkami tak, ako sa na Bethmännchen (nemecké vianočné marcipánové guľky) patrí.

Ingrediencie

na cca. 40 mandľových sušienok

  • 100 g pohánkovej múky
  • 80 g mandľovej múky
  • 70 g jemného trstinového cukru
  • 150 g masla
  • 3 žĺtky
  • 100 g marcipánu (odporúčam marcipán značky Rapunzel, ktorý sa skladá len z 2 ingrediencií - medu a mandlí)
  • 1 bielok na potretie
  • 100 g celých lúpaných mandlí

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Mandľové sušienky - Bethmännchen

Bezlepkové mandľové sušienky alias Bethmännchen

Najprv si do misky nastrúhame marcipán. Pridáme pohánkovú a mandľovú múku, cukor, na kocky nakrájané maslo, žĺtky a rukami spracujeme na cesto. Hotové cesto vyformujeme do gule a v prikrytej miske alebo vo fólii necháme odležať v chlade 30 minút. Po uplynutí času našu guľu rozvaľkáme rukou na dlhší plát, ktorý rozkrájame na 40 kúskov (každý by mal mať cca. 10 g) a z každého kúsku vytvarujeme guľôčku.

Sušienky z ovsených vločiek

Vyskúšajte tieto jednoduché sušienky z ovsených vločiek a mandľovej múky.

Guľôčky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným bielkom a ozdobíme 3 polovičkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 15 minút. Dávame pozor, aby nám guľôčky zospodu neprihoreli, ja dávam na dno rúry ešte jeden plech, aby som ich predtým uchránila. :) Po upečení vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Následne poukladáme do krabičky a odložíme na chladnejšie miesto, aby nám vydržali až do Vianoc (cca. 10 dní). Nech vám chutí!

Mandľové sušienky - Bethmännchen

Budem veľmi rada, ak tieto mandľové sušienky vyskúšate a dáte mi vedieť, ako vám chutili. Ešte viac sa poteším aj sprievodnej dokumentácii, teda fotkám vašich výtvorov. Sušienky sú jednoduché a vďaka mandľovej múke, marcipánu (mňam!) a kúskoch mandlí navrchu potešia každého mandloveníka. :)

Mandľové sušienky - Bethmännchen

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Daniela 22.12.2018 - 17:56

Mandlove susienky – chutovo skvele! Len teda sa mi roztiahli a nezostali v tvare gulky. Neviem ako pridat fotku. Zeby menej masla pouzit? Skusim este raz. Dakujem za originalny a zaujimavy recept.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:28

Daniela ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že mandľové sušienky ti chutili :) Pokiaľ ide o tvar, je možné že menej masla by pomohlo, menila si niektoré ingrediencie?

Reaguj
Barbara 28.3.2018 - 20:50

Dobrý, mohla by som múku úplne nahradiť mletymi mandľam? Ďakujem ☺

Reaguj
Veronika
Veronika 28.3.2018 - 21:26

Ahoj Barbara, samozrejme, ak nemáš mandľovú múku môžeš ju nahradiť mletými mandľami :) Pekný večer ti prajem. Veronika

Reaguj
Top