Ak ste aj vy milovníčkou/om jesenných hruškových koláčov, tento koláčik by ste rozhodne mali vyskúšať. Tentokrát som pečené hrušky spojila s čokoládovou lávou a bez najmenších pochýb môžem povedať, že hruškám čokoláda pristane. Ak ste už niekedy skúšali moje lávové koláčiky alebo čokoládový koláč s olivovým olejom, tento recept bude pre vás jeho nasledovníkom, lebo na dobrých základoch treba stavať, aby sme sa mohli púšťať do ďalšieho experimentovania. :) Pre mňa je tento lávový koláč s pečenými hruškami objavom tohtoročnej sezóny a aj keď nám už mrázik farbí listy zimnými farbami, vyťahujem z mrazničky posledné zásoby vanilkovej zmrzliny a vychutnávam si božskú kombináciu šťavnatých hrušiek, tekutej čokolády s chrumkavým obalom a čerešničky na torte - zmrzliny, či kopčeka kyslej smotany. Navyše, ak použijete kvalitnú horkú čokoládu bez obsahu laktózy, lávový koláč bude bez laktózy a lepku, takže si ho bude môcť dopriať takmer každý. :) Nech vám chutí!
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na formu s Ø 24 cm
- 200 g horkej čokolády (70 % kakaa)
- 110 ml panenského olivového oleja
- 120 g trstinového cukru
- 50 g bezlepkovej zmesi na pečenie K-free (môžete nahradiť mletými orechmi)
- 5 vajec
- 5 hrušiek
- práškový cukor na posypanie
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Lávový koláč s domácimi pečenými hruškami
1 Najprv si vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu. Odporúčam použiť horkú čokoládu s podielom kakaa 70 %, prípadne vyšším, ak však použijete horkú čokoládu s menším podielom kakaa, znížte množstvo použitého cukru, aby koláč nebol príliš sladký. Keď je čokoláda roztopená, pomaly k nej prišľaháme panenský olivový olej a polovicu cukru. Následne stiahneme hrniec s miskou zo sporáka a misku s čokoládou preložíme na utierku, aby trochu vychladla. Keď je čokoládová zmes vlažná, pridáme k nej bezlepkovú zmes na pečenie K-free (príp. mleté orechy) a žĺtka a pomocou stierky/metličky celú zmes ručne premiešame.
Vyskúšajte aj:
2 V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli. Pri šľahaní pridávame po častiach druhú polovicu cukru a šľaháme, až sa nám na snehu začnú tvoriť špičky. Sneh po lyžiciach pridáme do čokoládového cesta a zakaždým jemne premiešame, aby sa nám z cesta nestratil vzduch. Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme predtým vymastili tukom a vysypali strúhaným kokosom. Hrušky dobre umyjeme a usušíme utierkou. Potom ich poukladáme do cesta stopkou nahor v približne rovnakých rozostupoch. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme cca 60 minút (dĺžku pečenia prispôsobte veľkosti vašej formy). Či je koláč upečený, otestujeme špáradlom, ale pozor, stred by mal zostať vláčny a tekutý ako láva. Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme jemnou vrstvou práškového cukru.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Pekný deň želám Marcelka, ďakujem krásne :) Juj to ma mrzí :( A keď ste skúšali špáradlom, či je upečený, ako vyzeral? Povrch koláčika by mal byť upečený, keď otestujete vnútro špáradlom, mali by vám na ňom zostať také vlhké čiastočky cesta.
Jeeeej ďakujem krásne! :)