Ak ste aj vy milovníčkou/om jesenných hruškových koláčov, tento koláčik by ste rozhodne mali vyskúšať. Tentokrát som pečené hrušky spojila s čokoládovou lávou a bez najmenších pochýb môžem povedať, že hruškám čokoláda pristane. Ak ste už niekedy skúšali moje lávové koláčiky alebo čokoládový koláč s olivovým olejom, tento recept bude pre vás jeho nasledovníkom, lebo na dobrých základoch treba stavať, aby sme sa mohli púšťať do ďalšieho experimentovania. :) Pre mňa je tento lávový koláč s pečenými hruškami objavom tohtoročnej sezóny a aj keď nám už mrázik farbí listy zimnými farbami, vyťahujem z mrazničky posledné zásoby vanilkovej zmrzliny a vychutnávam si božskú kombináciu šťavnatých hrušiek, tekutej čokolády s chrumkavým obalom a čerešničky na torte - zmrzliny, či kopčeka kyslej smotany. Navyše, ak použijete kvalitnú horkú čokoládu bez obsahu laktózy, lávový koláč bude bez laktózy a lepku, takže si ho bude môcť dopriať takmer každý. :) Nech vám chutí!
Ingrediencie
na formu s Ø 24 cm
- 200 g horkej čokolády (70 % kakaa)
- 110 ml panenského olivového oleja
- 120 g trstinového cukru
- 50 g bezlepkovej zmesi na pečenie K-free (môžete nahradiť mletými orechmi)
- 5 vajec
- 5 hrušiek
- práškový cukor na posypanie

Lávový koláč s domácimi pečenými hruškami
Najprv si vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu. Odporúčam použiť horkú čokoládu s podielom kakaa 70 %, prípadne vyšším, ak však použijete horkú čokoládu s menším podielom kakaa, znížte množstvo použitého cukru, aby koláč nebol príliš sladký. Keď je čokoláda roztopená, pomaly k nej prišľaháme panenský olivový olej a polovicu cukru. Následne stiahneme hrniec s miskou zo sporáka a misku s čokoládou preložíme na utierku, aby trochu vychladla. Keď je čokoládová zmes vlažná, pridáme k nej bezlepkovú zmes na pečenie K-free (príp. mleté orechy) a žĺtka a pomocou stierky/metličky celú zmes ručne premiešame.
Vyskúšajte aj:
V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli. Pri šľahaní pridávame po častiach druhú polovicu cukru a šľaháme, až sa nám na snehu začnú tvoriť špičky. Sneh po lyžiciach pridáme do čokoládového cesta a zakaždým jemne premiešame, aby sa nám z cesta nestratil vzduch. Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme predtým vymastili tukom a vysypali strúhaným kokosom. Hrušky dobre umyjeme a usušíme utierkou. Potom ich poukladáme do cesta stopkou nahor v približne rovnakých rozostupoch. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme cca 60 minút (dĺžku pečenia prispôsobte veľkosti vašej formy). Či je koláč upečený, otestujeme špáradlom, ale pozor, stred by mal zostať vláčny a tekutý ako láva. Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme jemnou vrstvou práškového cukru.


Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.
3 komentáre
Jeeeej ďakujem krásne! :)