Dnešné jesenné počasie si vyslovene pýta šálku horúceho čaju a začítanie sa do tradičných receptov od babičky. Sú plné pokladov - medzi sladkými receptami nachádzam vianočnú orechovú tortu, marhuľové guľky zo zemiakového cesta a recept na pečenú kačku. Priateľova mamina ju pripravuje každý rok pre celú rodinu, s lokšami a domácou červenou kapustou. Jedlo je výborné a ja sa cítim doslova ako keby som sedela na kráľovskom dvore a hodovala. K tomu všetkému mi chýba len čaša vína a živá hudba. :) Ak by ste si trochu tejto noblesy a hodov chceli priniesť aj na vlastný nedeľný stôl, pripravila som si pre vás recept na kačacie stehná s červenou kapustou. Servírovať ich môžete buď s lokšami alebo knedľou - parenou či bavorskou. Ingrediencie bez problémov nakúpite v Kauflande, v ktorom majú širokú ponuku čerstvých surovín. Výborné na tomto recepte je to, že mäso je plné chutí a pritom ho nemusíte konfitovať vo veľkom množstve tuku. Skrátka jednoduchšia verzia pre všetkých lenivých kuchárov. Nech vám chutí!
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 4 kačacie stehná
- 700 g nakrájanej červenej kapusty
- 1 veľká červená cibuľa
- 3 jablká
- 4 vetvičky rozmarínu
- 1 bavorská žemľová knedľa alebo 12 zemiakových lokší
- 1 PL trstinového cukru
- 2 PL jablčného octu
- soľ a čierne korenie
- mletý cesnak
- mletý tymian
- bobkový list
- rasca
- panenský olivový olej
- plátok masla
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
1 Stehná rozmrazíme, umyjeme a jemne osušíme kuchynskými utierkami. V miske zmiešame 1,5 ČL soli, 1,5 ČL čierneho korenia, 1 ČL mletého cesnaku a 1 ČL mletého tymianu. Stehná potrieme z obidvoch strán korením, preložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme na noc v chladničke.
„Tradičné jedlo, ktoré na prvý pohľad pôsobí zložito, no jeho prípravu si môžete uľahčiť viacerými zjednodušeniami. Napr. aj kúpou poctivej knedle, ktorou ušetríte nielen čas, ale i neporiadok v kuchyni.“
2 Na druhý deň stehná vyberieme a necháme chvíľku postáť na kuchynskej linke. Následne ich opečieme na panvici dochrumkava, stranou s kožou nadol. Stehná opekáme 20 až 25 minút, pri pečení pustia tuk a koža bude zlatohnedá. Potom ich preložíme na menší plech s kožou nahor a zalejeme tukom, ktorý pustili pri opekaní. Medzi ne poukladáme na plátky nakrájané jablko a pod každé stehno dáme vetvičku rozmarínu. Plech prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme 120 minút, celý čas prikryté.
Vyskúšaj aj:
3 Medzitým pripravíme dusenú červenú kapustu. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej (asi 2 PL) s plátkom masla. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme dosklovita. Pridáme cukor a cibuľu jemne skaramelizujeme. Potom pridáme nahrubo nastrúhané jablká a kapustu narezanú na tenké pásiky. Osolíme a okoreníme, pridáme lyžičku rasce a dva bobkové listy. Premiešame, podlejeme trochou vody a za občasného miešania prikryté dusíme, až kým kapusta nie je polomäkká. Ak je to potrebné, priebežne dolievame vodu. Keď je kapusta hotová, stiahneme ju zo sporáka a pridáme jablčný ocot. Podľa chuti dokoreníme. Kačacie stehno servírujeme s dusenou červenou kapustou a knedľami zohriatymi na pare alebo so zemiakovými lokšami, ktoré nasucho opečieme na panvici a pomastíme s trochou masla. Ako vám najviac chutí, my máme radi obidve verzie. :)
Tipy na prípravu:
- kačacie mäso je najlepšie okoreniť zmesou viacerých mletých korení, koreniacu zmes votrieť do mäsa z oboch strán a nechať odležať v chladničke celú noc.
- aby boli kačacie stehná výborné, nemusíte ich konfitovať vo veľkom množstve kačacieho tuku a piecť niekoľko hodín. Postačí, ak ich opečiete na panvici stranou s kožou nadol. Stehná pustia pri pečení tuk, ktorý použijete pri pečení v rúre.
- dusenú červenú kapustu môžete ozvláštniť pridaním nastrúhaného jablka a rôznych korení. Jablčný ocot pridávajte až na záver, nie počas dusenia kapusty.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Ahoj Tomáš, ďakujem pekne :) Nádobu prikryjeme a tak dáme do chladničky :) Budem sa tešiť, ak recept vyskúšaš a dúfam, že ti bude výsledok chutiť rovnako, ako nám :)
Ahoj Janka, ďakujem za super spätnú väzbu k receptu na kačacie stehná :) Som veľmi rada, že sa podarili a chutili vám a priateľovi aj dusená červená kapusta :) Pridanie medu a sójovej omáčky je výborný nápad! :)
Jeeeej Iva to som veľmi rada, že sa recept vydaril a pochutili ste si :)