Domov ReceptyBabičkine recepty Kačacie stehná s červenou kapustou

Kačacie stehná s červenou kapustou

Autor: Veronika Čopíková
Kačacie stehná s knedľou a červenou kapustou

Dnešné jesenné počasie si vyslovene pýta šálku horúceho čaju a začítanie sa do tradičných receptov od babičky. Sú plné pokladov - medzi sladkými receptami nachádzam vianočnú orechovú tortu, marhuľové guľky zo zemiakového cesta a recept na pečenú kačku. Priateľova mamina ju pripravuje každý rok pre celú rodinu, s lokšami a domácou červenou kapustou. Jedlo je výborné a ja sa cítim doslova ako keby som sedela na kráľovskom dvore a hodovala. K tomu všetkému mi chýba len čaša vína a živá hudba. :) Ak by ste si trochu tejto noblesy a hodov chceli priniesť aj na vlastný nedeľný stôl, pripravila som si pre vás recept na kačacie stehná s červenou kapustou. Servírovať ich môžete buď s lokšami alebo knedľou - parenou či bavorskou. Ingrediencie bez problémov nakúpite v Kauflande, v ktorom majú širokú ponuku čerstvých surovín. Výborné na tomto recepte je to, že mäso je plné chutí a pritom ho nemusíte konfitovať vo veľkom množstve tuku. Skrátka jednoduchšia verzia pre všetkých lenivých kuchárov. Nech vám chutí!

„Tradičné jedlo, ktoré na prvý pohľad pôsobí zložito, no jeho prípravu si môžete uľahčiť viacerými zjednodušeniami. Napr. aj kúpou poctivej knedle, ktorou ušetríte nielen čas, ale i neporiadok v kuchyni.“

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 4 kačacie stehná
  • 700 g nakrájanej červenej kapusty
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 3 jablká
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 1 bavorská žemľová knedľa alebo 12 zemiakových lokší
  • 1 PL trstinového cukru
  • 2 PL jablčného octu
  • soľ a čierne korenie
  • mletý cesnak
  • mletý tymian
  • bobkový list
  • rasca
  • panenský olivový olej
  • plátok masla

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Kačacie stehná s lokšami a červenou kapustou

Stehná rozmrazíme, umyjeme a jemne osušíme kuchynskými utierkami. V miske zmiešame 1,5 ČL soli, 1,5 ČL čierneho korenia, 1 ČL mletého cesnaku a 1 ČL mletého tymianu. Stehná potrieme z obidvoch strán korením, preložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme na noc v chladničke.

Na druhý deň stehná vyberieme a necháme chvíľku postáť na kuchynskej linke. Následne ich opečieme na panvici dochrumkava, stranou s kožou nadol. Stehná opekáme 20 až 25 minút, pri pečení pustia tuk a koža bude zlatohnedá. Potom ich preložíme na menší plech s kožou nahor a zalejeme tukom, ktorý pustili pri opekaní. Medzi ne poukladáme na plátky nakrájané jablko a pod každé stehno dáme vetvičku rozmarínu. Plech prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme 120 minút, celý čas prikryté.

Medzitým pripravíme dusenú červenú kapustu. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej (asi 2 PL) s plátkom masla. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme dosklovita. Pridáme cukor a cibuľu jemne skaramelizujeme. Potom pridáme nahrubo nastrúhané jablká a kapustu narezanú na tenké pásiky. Osolíme a okoreníme, pridáme lyžičku rasce a dva bobkové listy. Premiešame, podlejeme trochou vody a za občasného miešania prikryté dusíme, až kým kapusta nie je polomäkká. Ak je to potrebné, priebežne dolievame vodu. Keď je kapusta hotová, stiahneme ju zo sporáka a pridáme jablčný ocot. Podľa chuti dokoreníme. Kačacie stehno servírujeme s dusenou červenou kapustou a knedľami zohriatymi na pare alebo so zemiakovými lokšami, ktoré nasucho opečieme na panvici a pomastíme s trochou masla. Ako vám najviac chutí, my máme radi obidve verzie. :)

Tipy na prípravu:

  • Kačacie mäso je najlepšie okoreniť zmesou viacerých mletých korení, koreniacu zmes votrieť do mäsa z oboch strán a nechať odležať v chladničke celú noc.
  • Aby boli kačacie stehná výborné, nemusíte ich konfitovať vo veľkom množstve kačacieho tuku a piecť niekoľko hodín. Postačí, ak ich opečiete na panvici stranou s kožou nadol. Stehná pustia pri pečení tuk, ktorý použijete pri pečení v rúre.
  • Dusenú červenú kapustu môžete ozvláštniť pridaním nastrúhaného jablka a rôznych korení. Jablčný ocot pridávajte až na záver, nie počas dusenia kapusty.
Kačacie stehná s lokšami a červenou kapustou

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

JANKA 17.10.2021 - 17:42
Veľmi dobrý recept, ďakujem(e), zverejnili ste ho presne v tom čase, kedy som rozmýšľala, že by som vyskúšala spraviť kačku, tak som neváhala :) ja som deň predtým soľ, čierne korenie, cesnak a tymián ešte navyše rozmiešala v olivovom oleji a pridala aj med a sójovú omáčku (videla som ich v iných marinádach na nete, tak som doplnila) a tak potrela na kačacinu :) stehná mali po upečení vďaka rozmarínu a tymiánu bylinkový nádych, veľmi nám chutili :) a ja síce nie som milovník kapusty, čiže tú som spravila v polovičnej dávke len pre priateľa, ale on ju chváli :D čiže za nás 5 hviezdičiek :)
Reaguj
Iva 11.10.2021 - 14:10
Za nás musím zhodnotiť, že lepšia kačacinka a kapustička ako podľa tohoto receptu sa mi ešte nepodarila. Určite zostávam pri tomto recepte. Pochutili sme si ako od šéfkuchára.
Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box