Domov ReceptyBabičkine recepty Kačacie stehná s červenou kapustou

Kačacie stehná s červenou kapustou

Autor: Veronika Čopíková
Kačacie stehná s knedľou a červenou kapustou

Dnešné jesenné počasie si vyslovene pýta šálku horúceho čaju a začítanie sa do tradičných receptov od babičky. Sú plné pokladov - medzi sladkými receptami nachádzam vianočnú orechovú tortu, marhuľové guľky zo zemiakového cesta a recept na pečenú kačku. Priateľova mamina ju pripravuje každý rok pre celú rodinu, s lokšami a domácou červenou kapustou. Jedlo je výborné a ja sa cítim doslova ako keby som sedela na kráľovskom dvore a hodovala. K tomu všetkému mi chýba len čaša vína a živá hudba. :) Ak by ste si trochu tejto noblesy a hodov chceli priniesť aj na vlastný nedeľný stôl, pripravila som si pre vás recept na kačacie stehná s červenou kapustou. Servírovať ich môžete buď s lokšami alebo knedľou - parenou či bavorskou. Ingrediencie bez problémov nakúpite v Kauflande, v ktorom majú širokú ponuku čerstvých surovín. Výborné na tomto recepte je to, že mäso je plné chutí a pritom ho nemusíte konfitovať vo veľkom množstve tuku. Skrátka jednoduchšia verzia pre všetkých lenivých kuchárov. Nech vám chutí!

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 4 kačacie stehná
  • 700 g nakrájanej červenej kapusty
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 3 jablká
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 1 bavorská žemľová knedľa alebo 12 zemiakových lokší
  • 1 PL trstinového cukru
  • 2 PL jablčného octu
  • soľ a čierne korenie
  • mletý cesnak
  • mletý tymian
  • bobkový list
  • rasca
  • panenský olivový olej
  • plátok masla

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Kačacie stehná s lokšami a červenou kapustou

1 Stehná rozmrazíme, umyjeme a jemne osušíme kuchynskými utierkami. V miske zmiešame 1,5 ČL soli, 1,5 ČL čierneho korenia, 1 ČL mletého cesnaku a 1 ČL mletého tymianu. Stehná potrieme z obidvoch strán korením, preložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme na noc v chladničke.

„Tradičné jedlo, ktoré na prvý pohľad pôsobí zložito, no jeho prípravu si môžete uľahčiť viacerými zjednodušeniami. Napr. aj kúpou poctivej knedle, ktorou ušetríte nielen čas, ale i neporiadok v kuchyni.“

2 Na druhý deň stehná vyberieme a necháme chvíľku postáť na kuchynskej linke. Následne ich opečieme na panvici dochrumkava, stranou s kožou nadol. Stehná opekáme 20 až 25 minút, pri pečení pustia tuk a koža bude zlatohnedá. Potom ich preložíme na menší plech s kožou nahor a zalejeme tukom, ktorý pustili pri opekaní. Medzi ne poukladáme na plátky nakrájané jablko a pod každé stehno dáme vetvičku rozmarínu. Plech prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme 120 minút, celý čas prikryté.

3 Medzitým pripravíme dusenú červenú kapustu. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej (asi 2 PL) s plátkom masla. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme dosklovita. Pridáme cukor a cibuľu jemne skaramelizujeme. Potom pridáme nahrubo nastrúhané jablká a kapustu narezanú na tenké pásiky. Osolíme a okoreníme, pridáme lyžičku rasce a dva bobkové listy. Premiešame, podlejeme trochou vody a za občasného miešania prikryté dusíme, až kým kapusta nie je polomäkká. Ak je to potrebné, priebežne dolievame vodu. Keď je kapusta hotová, stiahneme ju zo sporáka a pridáme jablčný ocot. Podľa chuti dokoreníme. Kačacie stehno servírujeme s dusenou červenou kapustou a knedľami zohriatymi na pare alebo so zemiakovými lokšami, ktoré nasucho opečieme na panvici a pomastíme s trochou masla. Ako vám najviac chutí, my máme radi obidve verzie. :)

Tipy na prípravu:

  • kačacie mäso je najlepšie okoreniť zmesou viacerých mletých korení, koreniacu zmes votrieť do mäsa z oboch strán a nechať odležať v chladničke celú noc.
  • aby boli kačacie stehná výborné, nemusíte ich konfitovať vo veľkom množstve kačacieho tuku a piecť niekoľko hodín. Postačí, ak ich opečiete na panvici stranou s kožou nadol. Stehná pustia pri pečení tuk, ktorý použijete pri pečení v rúre.
  • dusenú červenú kapustu môžete ozvláštniť pridaním nastrúhaného jablka a rôznych korení. Jablčný ocot pridávajte až na záver, nie počas dusenia kapusty.
Kačacie stehná s lokšami a červenou kapustou

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

5 komentárov

Tomas 2.12.2021 - 19:22
Ahoj, super recept, plánujem vyskúšať, mal by som otázku ohľadom odležania mäska v chladničke. Má byť nádoba prikrytá alebo nie ? Ďakujem :)
Reaguj
JANKA 17.10.2021 - 17:42
Veľmi dobrý recept, ďakujem(e), zverejnili ste ho presne v tom čase, kedy som rozmýšľala, že by som vyskúšala spraviť kačku, tak som neváhala :) ja som deň predtým soľ, čierne korenie, cesnak a tymián ešte navyše rozmiešala v olivovom oleji a pridala aj med a sójovú omáčku (videla som ich v iných marinádach na nete, tak som doplnila) a tak potrela na kačacinu :) stehná mali po upečení vďaka rozmarínu a tymiánu bylinkový nádych, veľmi nám chutili :) a ja síce nie som milovník kapusty, čiže tú som spravila v polovičnej dávke len pre priateľa, ale on ju chváli :D čiže za nás 5 hviezdičiek :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.10.2021 - 22:11

Ahoj Janka, ďakujem za super spätnú väzbu k receptu na kačacie stehná :) Som veľmi rada, že sa podarili a chutili vám a priateľovi aj dusená červená kapusta :) Pridanie medu a sójovej omáčky je výborný nápad! :)

Reaguj
Iva 11.10.2021 - 14:10
Za nás musím zhodnotiť, že lepšia kačacinka a kapustička ako podľa tohoto receptu sa mi ešte nepodarila. Určite zostávam pri tomto recepte. Pochutili sme si ako od šéfkuchára.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.10.2021 - 22:33

Jeeeej Iva to som veľmi rada, že sa recept vydaril a pochutili ste si :)

Reaguj
Top