Domov ReceptyBez laktózy Orechová torta

Orechová torta

Autor: Veronika Čopíková
Orechová torta

Dnešný recept by mali sprevádzať klaksóny a fanfáry, tak veľmi chutil všetkým, ktorí ho mali možnosť okúsiť v rámci testovania. :D Aj keď ja sama som si často najprísnejším kritikom pokiaľ ide o recepty, ktoré pridávam na blog, tentokrát môžem so zadosťučinením povedať, že táto orechová torta stojí za vyskúšanie. A za zjedenie. :) Mäkučké orechové korpusy, smotanovo-čokoládový krém, křupavá čoko poleva (máme pre to v našej ľubozvučnej slovenčine výstižnejší názov?) a jemne pražené lieskové orechy vo forme posýpky. Krásna na pohľad a pritom tak jednoduchá pokiaľ ide o ingrediencie a postup prípravy. A do receptu som vám pridala aj tipy na prípravu orechovej torty bez lepku a laktózy, takže si na nej bude môcť pochutiť naozaj takmer každý. Ak by ste si chceli pripraviť orechovú tortu vo verzii bez laktózy, hľadajte v Kauflande ich fialovú radu produktov s označením K-free. Tak hor sa do pečenia!

Ingrediencie

na formu s Ø 20 cm

na 2 korpusy na tortu

  • 6 vajec
  • 120 g trstinového cukru
  • 140 ml panenského olivového oleja
  • 120 g mandľovej múky
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva (pre verziu bez lepku použite bezlepkový prášok do pečiva)
  • štipka soli
  • maslo na vymazanie formy (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)

Krém na orechovú tortu

  • 120 g mascarpone (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové mascarpone)
  • 80 g čerstvého krémového syra typu Philadelphia (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózový čerstvý krémový syr K-free)
  • 75 g horkej čokolády (pre bezlaktózovú verziu použite čokoládu bez obsahu laktózy)
  • 90 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
  • 2-3 PL trstinového cukru

Čokoládová poleva

  • 50 g horkej čokolády (pre bezlaktózovú verziu použite čokoládu bez obsahu laktózy)
  • 1 ČL kokosového oleja
  • 70 g lieskových orechov

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá kuchárka

RecenzieKniha roka 2020 - Panta Rhei Awards

PREZRIEŤ KNIHU

Orechová torta

Orechová torta, ktorá vás očarí svojou chuťou

V jednej miske vyšľaháme 3 bielky so štipkou soli do snehu. V druhej miske vyšľaháme 3 žĺtky s cukrom. K žĺtkovej zmesi pridáme 70 ml olivového oleja a zašľaháme. Následne do tejto zmesi pridáme 60 g mandľovej múky zmiešanej s 1 ČL prášku do pečiva a 60 g mletých vlašských orechov, časť snehu z bielkov a ručne metličkou premiešame, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili. Na záver po častiach pridáme zvyšok snehu a zakaždým jemne premiešame.

Okrúhlu formu vymažeme maslom a dno formy vyložíme papierom na pečenie. Nadýchané cesto vylejeme do pripravenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme cca 25 minút. Po uplynutí času otestujeme špáradlom, či je korpus upečený. Vytiahneme ho z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a následne tupým nožom uvoľníme okraje korpusu od formy. Korpus preklopíme na mriežku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť. Rovnakým spôsobom pripravíme druhý korpus.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na krém. Stiahneme ju zo sporáka, necháme trochu vychladnúť a potom k nej pridáme mascarpone a čerstvý krémový syr (obidve izbovej teploty). Prešľaháme mixérom, pridáme cukor a smotanu a na vysokých otáčkach zašľaháme do krému. Ak je to potrebné, krém ešte dosladíme.

Pustíme sa do vrstvenia. Na tortový podnos položíme korpus. Natrieme naň cca 1/3 krému a posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Pri kúpe odporúčam vyberať jemne pražené lieskové orechy, ak na ne nenatrafíte, lieskové orechy krátko opečte na panvici dochrumkava. Prikryjeme druhým korpusom a jemne pritlačíme. Vrch a boky torty natrieme krémom a tortu odložíme do chladničky. Ak vám zostane nejaký krém, odložte si ho bokom, poslúži vám na pretretie bokov torty po vybratí z chladničky

Orechová torta

Po niekoľkých hodinách vyberieme tortu z chladničky a ak je to potrebné, boky ešte potrieme vrstvou krému, ktorou uhladíme drobné nedokonalosti. Na záver tortu polejeme čokoládovou polevou – čokoládou roztopenou vo vodnom kúpeli, ku ktorej sme pridali lyžičku kokosového oleja, a posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Nech vám chutí!

Orechová torta

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Monika Godavcova 9.3.2021 - 20:38

To musí byt super tortička orechová určite ju vyskusam 😀Monika.
Ozaj Veronika zabudla som ti napisat že som ešte vyskúšala tvoju výbornú jednoduchú pizzu ,už som ju viackrát piekla a vsetkym u nad doma chutila!!!!😀ahoj!Monika

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.3.2021 - 19:26

Ahoj Monika, budem sa tešiť a dúfam, že vám bude chutiť :) Oooo super, to som veľmi rada, že si domácu pizzu piekla už viackrát a všetkým doma chutila! :) Maj krásny deň.

Reaguj
Andrea Komlóši 9.3.2021 - 18:38
Velmi mam rada tvoj blog, uyasnz dizajn, aj recepty su uzasne. A je to take super, ze dostanem do mailu spravu, ze aha je tu dalsi receptik. :) Samozrejme tiez zahlasujem za tvoju knizku.
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.3.2021 - 19:25

Milá Andrea, teším sa, že sa ti páči môj blog aj recepty v ňom :) Aj že ti robia radosť moje pravidelné e-maily :) Ďakujem krásne, cením si to :)

Reaguj
Andrea 9.3.2021 - 9:15

Ahoj Veronika!
Wau, tá tortička vyzerá úžasne! Opäť niečo nové od Teba, už sa teším na víkend, tortu určite upečiem. Tvoju knižku mám už tak dochytanú, ako sa vždy vraciam k Tvojim receptom v nej:)
P.S. A mimochodom, zahlasovala som za ňu v súťaži Panta Rhei! Držím palce!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.3.2021 - 19:24

Ahoj Andrea :) Ďakujem krásne, budem sa tešiť, keď ju vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť tak, ako nám :) Jeeej, to som veľmi rada, že sa knižka používa ostošesť :) To aby som rýchlo zamiesila cesto na druhú :D A ďakujeeeem, že si za mňa zahlasovala, vážim si to :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box