Domov ReceptyBez laktózy Orechová torta

Orechová torta

Autor: Veronika Čopíková
Orechová torta

Dnešný recept by mali sprevádzať klaksóny a fanfáry, tak veľmi chutil všetkým, ktorí ho mali možnosť okúsiť v rámci testovania. :D Aj keď ja sama som si často najprísnejším kritikom pokiaľ ide o recepty, ktoré pridávam na blog, tentokrát môžem so zadosťučinením povedať, že táto orechová torta stojí za vyskúšanie. A za zjedenie. :) Mäkučké orechové korpusy, smotanovo-čokoládový krém, křupavá čoko poleva (máme pre to v našej ľubozvučnej slovenčine výstižnejší názov?) a jemne pražené lieskové orechy vo forme posýpky. Krásna na pohľad a pritom tak jednoduchá pokiaľ ide o ingrediencie a postup prípravy.

A do receptu som vám pridala aj tipy na prípravu orechovej torty bez lepku a laktózy, takže si na nej bude môcť pochutiť naozaj takmer každý. Ak by ste si chceli pripraviť orechovú tortu vo verzii bez laktózy, hľadajte v Kauflande ich fialovú radu produktov s označením K-free. Tak hor sa do pečenia!

Ingrediencie

na formu s Ø 20 cm

na 2 korpusy na tortu

  • 6 vajec
  • 120 g trstinového cukru
  • 140 ml panenského olivového oleja
  • 120 g mandľovej múky
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva (pre verziu bez lepku použite bezlepkový prášok do pečiva)
  • štipka soli
  • maslo na vymazanie formy (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)

Krém na orechovú tortu

  • 120 g mascarpone (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové mascarpone)
  • 80 g čerstvého krémového syra typu Philadelphia (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózový čerstvý krémový syr K-free)
  • 75 g horkej čokolády (pre bezlaktózovú verziu použite čokoládu bez obsahu laktózy)
  • 90 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
  • 2-3 PL trstinového cukru

Čokoládová poleva

  • 50 g horkej čokolády (pre bezlaktózovú verziu použite čokoládu bez obsahu laktózy)
  • 1 ČL kokosového oleja
  • 70 g lieskových orechov

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Orechová torta

Orechová torta, ktorá vás očarí svojou chuťou

1 V jednej miske vyšľaháme 3 bielky so štipkou soli do snehu. V druhej miske vyšľaháme 3 žĺtky s cukrom. K žĺtkovej zmesi pridáme 70 ml olivového oleja a zašľaháme. Následne do tejto zmesi pridáme 60 g mandľovej múky zmiešanej s 1 ČL prášku do pečiva a 60 g mletých vlašských orechov, časť snehu z bielkov a ručne metličkou premiešame, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili. Na záver po častiach pridáme zvyšok snehu a zakaždým jemne premiešame.

2 Okrúhlu formu vymažeme maslom a dno formy vyložíme papierom na pečenie. Nadýchané cesto vylejeme do pripravenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme cca 25 minút. Po uplynutí času otestujeme špáradlom, či je korpus upečený. Vytiahneme ho z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a následne tupým nožom uvoľníme okraje korpusu od formy. Korpus preklopíme na mriežku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť. Rovnakým spôsobom pripravíme druhý korpus.

3 Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na krém. Stiahneme ju zo sporáka, necháme trochu vychladnúť a potom k nej pridáme mascarpone a čerstvý krémový syr (obidve izbovej teploty). Prešľaháme mixérom, pridáme cukor a smotanu a na vysokých otáčkach zašľaháme do krému. Ak je to potrebné, krém ešte dosladíme.

4 Pustíme sa do vrstvenia. Na tortový podnos položíme korpus. Natrieme naň cca 1/3 krému a posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Pri kúpe odporúčam vyberať jemne pražené lieskové orechy, ak na ne nenatrafíte, lieskové orechy krátko opečte na panvici dochrumkava. Prikryjeme druhým korpusom a jemne pritlačíme. Vrch a boky torty natrieme krémom a tortu odložíme do chladničky. Ak vám zostane nejaký krém, odložte si ho bokom, poslúži vám na pretretie bokov torty po vybratí z chladničky

5 Po niekoľkých hodinách vyberieme tortu z chladničky a ak je to potrebné, boky ešte potrieme vrstvou krému, ktorou uhladíme drobné nedokonalosti. Na záver tortu polejeme čokoládovou polevou – čokoládou roztopenou vo vodnom kúpeli, ku ktorej sme pridali lyžičku kokosového oleja, a posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Nech vám chutí!

Orechová torta
Orechová torta

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Zuzana 8.5.2023 - 8:51
Ahoj Lenka a ine kucharky! Opäť vyborny recept, ďakujem. Nemala som vlašske orechy, tak som ich nahradila ovsenou bzlp mukou a tapiokovou mukou v ponere 2:1. Piekla som z celej davky a prekrajovala. Taka dobra torta sa mi nepodarila ani z lepkoveho cesta ? Tešim sa na dalsie recepty
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 21:13

Ahoj Zuzka, teším sa, že recept na orechovú tortu sa ti podaril a chutilo ti :) Výborný tip na bezlepkovú verziu s ovsenou a tapiokovou múkou, ďakujeme ti :)

Reaguj
Martina 25.11.2023 - 16:11

Dobrý deň. Mohu použiť i normálni mouku (psenicna, spaldova)? Dekuji :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 9:26

Pekný deň želám, Martina, mandľovú múku môžete nahradiť pšeničnou alebo špaldovou hladkou múkou, mleté oriešky by som ale ponechala, ak chcete mať orechovú tortu :-) Držím palce a budem rada, ak potom dáte vedieť, ako dopadlo pečenie :-)

Reaguj
Linda 22.4.2022 - 17:58
Veronika, tento recept ma očaril, čoskoro ho vyskúšam pre svoju maminu :). Chcem sa len spýtať, v čom je rozdiel, keď sa korpusy pečú na dvakrát ako keď sa upečie jeden a prereže napoly? Ďakujem za tvoju odpoveď.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 14:38

Ahoj Linda, teším sa, že ťa recept na orechovú tortu zaujal a chystáš sa ho vyskúšať pre svoju maminu :) Samozrejme môžeš upiecť iba jeden väčší korpus a ten prerezať napoly :) Ja pečiem radšej viacero, lebo sú vo výsledku krajšie a priznám sa, že častokrát režem nakrivo, tak takto sa toho vyvarujem :D

Reaguj
Monika Godavcova 9.3.2021 - 20:38

To musí byt super tortička orechová určite ju vyskusam ?Monika.
Ozaj Veronika zabudla som ti napisat že som ešte vyskúšala tvoju výbornú jednoduchú pizzu ,už som ju viackrát piekla a vsetkym u nad doma chutila!!!!?ahoj!Monika

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.3.2021 - 19:26

Ahoj Monika, budem sa tešiť a dúfam, že vám bude chutiť :) Oooo super, to som veľmi rada, že si domácu pizzu piekla už viackrát a všetkým doma chutila! :) Maj krásny deň.

Reaguj
Andrea Komlóši 9.3.2021 - 18:38
Velmi mam rada tvoj blog, uyasnz dizajn, aj recepty su uzasne. A je to take super, ze dostanem do mailu spravu, ze aha je tu dalsi receptik. :) Samozrejme tiez zahlasujem za tvoju knizku.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.3.2021 - 19:25

Milá Andrea, teším sa, že sa ti páči môj blog aj recepty v ňom :) Aj že ti robia radosť moje pravidelné e-maily :) Ďakujem krásne, cením si to :)

Reaguj
Andrea 9.3.2021 - 9:15

Ahoj Veronika!
Wau, tá tortička vyzerá úžasne! Opäť niečo nové od Teba, už sa teším na víkend, tortu určite upečiem. Tvoju knižku mám už tak dochytanú, ako sa vždy vraciam k Tvojim receptom v nej:)
P.S. A mimochodom, zahlasovala som za ňu v súťaži Panta Rhei! Držím palce!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.3.2021 - 19:24

Ahoj Andrea :) Ďakujem krásne, budem sa tešiť, keď ju vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť tak, ako nám :) Jeeej, to som veľmi rada, že sa knižka používa ostošesť :) To aby som rýchlo zamiesila cesto na druhú :D A ďakujeeeem, že si za mňa zahlasovala, vážim si to :)

Reaguj