Domov ReceptyBez laktózy Popraskance (crinkles)

Popraskance (crinkles)

Autor: Veronika Čopíková
Popraskance

Pomaličky odpočítavam dni do Vianoc. V mysli zdobím stromček, zvŕtam sa v kuchyni a balím jednu krabičku cukrového za druhou. Kupované darčeky nahrádzam stretnutiami - chvíle strávené spolu pečením, varením vianočného punču, či len tak sedením pod dekou a pozeraním vianočných filmov. Znamenajú viac a pamätajú sa dlhšie. Pomyselne uzatváram moju vianočnú kapitolu pečenia receptom, ktorý som pre vás piekla ešte minulý rok. :) Cez víkend som sa pustila do jednoduchšej verzie, ideálnej k šálke kávy či horúcej čokolády a spravila som 2 verzie popraskancov - snehovo biele a magicky farebné.

Rozdiel v nich je len jeden - raz ich obalíte v práškovom cukre a raz v cukre zmiešanom so sušeným lesným ovocím. Farebný cukor mám z Mikori.sk - krásny a chuťovo zaujímavý je malinový cukor a cukor s lesným ovocím - obidva vám popraskance zafarbia úplne prírodne do ružova či fialova. S touto verziou tak rozžiarite vašu ponuku vianočného suchého pečiva.

Ingrediencie

na 30 sušienok

  • 60 g kakaa
  • 120 g bezlepkovej múky Schär MIX B (môžete použiť aj inú múku napr. pšeničnú hladkú, špaldovú či mandľovú)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/3 ČL soli
  • 90 - 100 g kokosového cukru
  • 55 g kokosového oleja
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilky

Na obalenie

  • práškový cukor
  • v prípade farebnej verzie malinový cukor alebo cukor s lesným ovocím

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Čokoládové popraskance

Popraskance (crinkles) na vychutnávanie k vianočným filmom

V strednej miske zmiešame kakao, múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske vyšľaháme cukor s rozpusteným kokosovým olejom (môžete ho nahradiť aj rozpusteným maslom izbovej teploty) a následne po jednom pridáme vajce a za každým zašľaháme. Pridáme vanilku a suché ingrediencie z prvej misky a ručne premiešame, aby sa suché a mokré ingrediencie dobre prepojili. Vznikne nám cesto hutnejšej konzistencie, čo je dobre. :) Misku s cestom obalíme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny prípadne na hodinu do mrazničky.

Z kúskov cesta potom formujeme guľky, ktoré obalíme v práškovom cukre (prípadne ak sa vám podarí kúpiť malinový cukor či cukor s lesného ovocia tak v ňom) a v primeraných odstupoch ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prvú dávku guliek vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 až 11 minút pri 170 °C. Zvyšné cesto je najlepšie nechať vždy v chladničke, aby sa vám s ním dobre pracovalo a nelepilo sa vám na dlane. Po spotrebovaní celého cesta by ste mali získať približne 30 popraskancov, závisí to od veľkosti guliek, ktoré budete robiť. :) Popraskance sú také akurát, nie veľmi sladké, takže úplne ideálne k šálke horúcej čokolády, s ktorou sa dokonale dopĺňajú. Nech vám chutí!

Čokoládové popraskance
Čokoládové popraskance
Čokoládové popraskance

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Schär.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 65 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

15 komentárov

Ľudmila 8.10.2019 - 21:41

Pozdravujem.. Uz som ich piekla zopár krát a sú úžasné.. Zjedli sa hneď po upečení. Len ma zaujíma, že ako dlho vydržia? Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:36

Ahoj Ľudmila, veľmi sa teším, že popraskance si už piekla viackrát a veľmi ti chutili :) Pri dobrom skladovaní podľa mňa aj 2 týždne až mesiac :)

Reaguj
Laura 25.12.2018 - 21:29

Oceňujem a zároveň ťa obdivujem ako to všetko stíhaš :) Tvorenie receptov, pečenie, písanie, fotenie…a mnoho ďalších blogerských aj neblogerských povinností. O týchto koláčikoch – popraskancoch som ešte nepočula, ale vyzerajú zaujímavo najmä kvôli tvojim fotkám a receptu :) Určite vyskúšam. Mimochodom skúšala som napiecť tie orechové sušienky podľa tvojho receptu a sú úplne famózne :) Už som ich stihla vyskúšať dvakrát. A to určite nebolo naposledy :D Dá sa povedať, že ma inšpirovali. Krásne sviatky, teším sa na ďalšie recepty. Nech sa darí :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:15

Laura veľmi pekne ďakujem :)) So všetkým mi pomáha môj priateľ Peťo, je to naša spoločná tvorivá záľuba, takže sme veľmi radi, že vás baví a inšpiruje :) Teším sa, že popraskance vyskúšaš a som zvedavá, čo na ne povieš :) Ďakujem za spätnú väzbu k orechovým sušienkam, som rada, že chutili a budeš ich piecť opäť. Krásne sviatky aj tebe a šťastný nový rok :)

Reaguj
Zuzka 22.12.2018 - 14:21

dakujem za receptiky a prajem krasne sviatky

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:11

Zuzka ďakujem krásne za prianie a tiež tie prajem šťastné a veselé sviatky a nový rok :)

Reaguj
Dominika 20.12.2018 - 23:11

uzasne, mnamka skvela

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:10

Teším sa Dominika a ďakujem za krásnu spätnú väzbu :))

Reaguj
Marcela 10.11.2019 - 17:53

Chcem sa spýtať skladovať ich môžem v chladničke? Myslím do zajtrajšieho popoludnia syn odnáša na ochutnávku k svojim futb kolegom

Reaguj
Ľudmila 20.12.2018 - 22:54

Ahoj Veronika. Nebudem už piest. Mám už napečené. Piekla dom všetky zákusky iba na masle a cukor som používala iba Xytol. Nepoužila som žiadne plnky. Náhradu grilaziek som dala plnku / figi,ďatle, oriešky,sušené slivky. Sú úžasné.
Prajem Ti pekne a šťastné Vianoce.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:09

Ahoj Ľudmila, perfektné! Páči sa mi náhrada karamelu v grilážkach :) Niekedy vyskúšam. Prajem ti krásne sviatky a ďakujem, že si tu :)

Reaguj
Nina 20.12.2018 - 20:34

Ako prosím docielim že zostanú take popraskané a s tým cukrom? Ja som skusala biele kokosovo-pomarančové a ten cukor sa mi stratil ako som to dala do dozy a tým pádom aj to popraskané. No hrozne na výzor. Chuťovo ok ale to nemôžem dať na stôl 😁🤦🏻‍♀️ Dakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:08

Ahoj Nina, tvoje kokosovo-pomarančové popraskance znejú práveže super! Hneď by som si dala, keby som ich mala na stole bez ohľadu na výzor :D Ja obaľujem len v práškovom cukre a v prípade farebnej verzie v malinovom cukre a tá vrstva cukru mi zostane po upečení na popraskancoch. Nie je to hrubá vrstva, ale mne to takto stačí :) Niekto obaľuje popraskance pred pečením najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom, aby ten práškový zostal po upečení navrchu popraskancov. Treba skúsiť, možno bude výsledok krajší :) Krásne sviatky ti prajem!

Reaguj
Ibojka 19.12.2018 - 18:28

Ahoj Veronika, si veľmi šikovná a kreatína. Tvoj recept “ popraskancov „ma veľmi zaujal, určite to vyskúšam a urobím. Teraz momentálne sa liečim, užívam antibiotiká tak nerobím nič, lebo vieš, keď si chorá nič ťa nebaví. Dúfam, že do soboty mi to prejde a určite to vyskúšam. Sú krásne na vzhľad a určite budú famózne chuťovo. Prajem Ti krásne a pohodové prežitie Vianoc a všetko len to najlepšie a najkrajšie v celom roku 2019 Ibojka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:01

Ahoj Ibojka, v prvom rade ďakujem za krásnu spätnú väzbu k môjmu blogu a ku mne samotnej :) Teším sa, že ťa recept na popraskance zaujal a budem sa veľmi tešiť na to, až ho vyskúšaš :) Prajem ti skoré uzdravenie a tiež nádherné sviatky a šťastný nový rok :))

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box