Domov ReceptyBez laktózy Popraskance (crinkles)

Popraskance (crinkles)

Autor: Veronika Čopíková
Popraskance

Pomaličky odpočítavam dni do Vianoc. V mysli zdobím stromček, zvŕtam sa v kuchyni a balím jednu krabičku cukrového za druhou. Kupované darčeky nahrádzam stretnutiami - chvíle strávené spolu pečením, varením vianočného punču, či len tak sedením pod dekou a pozeraním vianočných filmov. Znamenajú viac a pamätajú sa dlhšie. Pomyselne uzatváram moju vianočnú kapitolu pečenia receptom, ktorý som pre vás piekla ešte minulý rok. :) Cez víkend som sa pustila do jednoduchšej verzie, ideálnej k šálke kávy či horúcej čokolády a spravila som 2 verzie popraskancov - snehovo biele a magicky farebné.

Rozdiel v nich je len jeden - raz ich obalíte v práškovom cukre a raz v cukre zmiešanom so sušeným lesným ovocím. Farebný cukor mám z Mikori.sk - krásny a chuťovo zaujímavý je malinový cukor a cukor s lesným ovocím - obidva vám popraskance zafarbia úplne prírodne do ružova či fialova. S touto verziou tak rozžiarite vašu ponuku vianočného suchého pečiva.

Ingrediencie

na 30 sušienok

  • 60 g kakaa
  • 120 g bezlepkovej múky Schär MIX B (môžete použiť aj inú múku napr. pšeničnú hladkú, špaldovú či mandľovú)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/3 ČL soli
  • 90 - 100 g kokosového cukru
  • 55 g kokosového oleja
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilky

Na obalenie

  • práškový cukor
  • v prípade farebnej verzie malinový cukor alebo cukor s lesným ovocím

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Čokoládové popraskance

Popraskance (crinkles) na vychutnávanie k vianočným filmom

V strednej miske zmiešame kakao, múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske vyšľaháme cukor s rozpusteným kokosovým olejom (môžete ho nahradiť aj rozpusteným maslom izbovej teploty) a následne po jednom pridáme vajce a za každým zašľaháme. Pridáme vanilku a suché ingrediencie z prvej misky a ručne premiešame, aby sa suché a mokré ingrediencie dobre prepojili. Vznikne nám cesto hutnejšej konzistencie, čo je dobre. :) Misku s cestom obalíme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny prípadne na hodinu do mrazničky.

Z kúskov cesta potom formujeme guľky, ktoré obalíme v práškovom cukre (prípadne ak sa vám podarí kúpiť malinový cukor či cukor s lesného ovocia tak v ňom) a v primeraných odstupoch ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prvú dávku guliek vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 až 11 minút pri 170 °C. Zvyšné cesto je najlepšie nechať vždy v chladničke, aby sa vám s ním dobre pracovalo a nelepilo sa vám na dlane. Po spotrebovaní celého cesta by ste mali získať približne 30 popraskancov, závisí to od veľkosti guliek, ktoré budete robiť. :) Popraskance sú také akurát, nie veľmi sladké, takže úplne ideálne k šálke horúcej čokolády, s ktorou sa dokonale dopĺňajú. Nech vám chutí!

Čokoládové popraskance
Čokoládové popraskance
Čokoládové popraskance

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Schär.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

30 komentárov

Zuzana 19.12.2021 - 20:18
Uuuplne dokonalé 💞💞
Reaguj
Martina 19.12.2021 - 18:48

Ahojte, skúsila som a podľa mňa chutné. Môžem sa ale opýtať akú konzistenciu by presne malo mať vnútro? Zdá sa mi že tie moje majú lepkavé vnútro a obal viac chrumkavý.

Reaguj
Marianna 19.12.2021 - 12:53
Výborne sú idem upiecť zase vcera manžel vsetko zjedol
Reaguj
Daniela 18.12.2021 - 18:10
Perfektny recept, tentokrat som ho pimpla tym,ze som dala pernikove korenie dnu a obalila ich v skoricovom cukre :)
Reaguj
Lenka 4.12.2021 - 12:26

dobrý deň. chcela by som sa informovať ohľadom vanilky v recepte. ako to je myslene? cukor, esencia, pasta,? ďakujem krásne

Reaguj
Sasa 6.1.2021 - 16:17

Výborné! Tento keksík je najobľúbenejší môjho syna. Ďakujem za recept.

Reaguj
Daniela 17.1.2022 - 16:00

Perfektný recept 😍pred vianocami som ho robila 2x, tak veľmi nám chutili a teraz sa chystám znovu, aby sme mali niečo mňamkové poobede ku kávičke

Reaguj
Miri 22.12.2020 - 0:05
32 skvelých mäkkých popraskancov na stole. Vďaka za recept! Jednoduchý a zvládnuteľný aj v obmedzených podmienkach internátu :D
Reaguj
Veronika 21.12.2020 - 12:36

pekny den, možem nahradiť kako aj čokoladou, resp. kolko g? dakujem!

Reaguj
Veronika 13.12.2020 - 12:56

Ahoj Veronika, prosím môžem kokosový cukor nahradiť trstinovym? Ďakujem! Veronika

Reaguj
Janka 8.3.2020 - 18:29

Ahoj Veronika, vcera so mala premieru popraskancov. Podarilo sa mi ich 24 podla tvojho tvojho receptu. Vsetkym privelmi chutilo. Takze nevydrzali ani den, nie mesiac ako pises v knihe 😀

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:15

Ahoj Janka, tak to mám veľkú radosť, že sa popraskance vydarili a chutili tak dobre, že ste ich zjedli v priebehu jedného dňa :) Je to super, tak už len dúfam, že rovnako dobre ti budú chutiť aj ostatné moje recepty :)

Reaguj
jana 13.12.2019 - 19:18

ahote,skusila som aj ja recept je fakt super. Obalovala som v klasickom praskovom cukre ako aj ovocnom. Ovocny cukor som si vyrobila sama z rozmixovaneho lyofilizovaneho ovocia ktore som zmiesala s praskovym cukrom. Takyto cukor dal popraskancom velmi dobru ovocnu chut a vonu.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 21:42

Ahoj Janka, ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu na popraskance :) Veľmi sa teším, že sa ti vydarili a tiež, že si skúsila aj ovocnú farebnú verziu :) Krásne si sa vynašla.

Reaguj
Ľudmila 8.10.2019 - 21:41

Pozdravujem.. Uz som ich piekla zopár krát a sú úžasné.. Zjedli sa hneď po upečení. Len ma zaujíma, že ako dlho vydržia? Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:36

Ahoj Ľudmila, veľmi sa teším, že popraskance si už piekla viackrát a veľmi ti chutili :) Pri dobrom skladovaní podľa mňa aj 2 týždne až mesiac :)

Reaguj
Laura 25.12.2018 - 21:29

Oceňujem a zároveň ťa obdivujem ako to všetko stíhaš :) Tvorenie receptov, pečenie, písanie, fotenie…a mnoho ďalších blogerských aj neblogerských povinností. O týchto koláčikoch – popraskancoch som ešte nepočula, ale vyzerajú zaujímavo najmä kvôli tvojim fotkám a receptu :) Určite vyskúšam. Mimochodom skúšala som napiecť tie orechové sušienky podľa tvojho receptu a sú úplne famózne :) Už som ich stihla vyskúšať dvakrát. A to určite nebolo naposledy :D Dá sa povedať, že ma inšpirovali. Krásne sviatky, teším sa na ďalšie recepty. Nech sa darí :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:15

Laura veľmi pekne ďakujem :)) So všetkým mi pomáha môj priateľ Peťo, je to naša spoločná tvorivá záľuba, takže sme veľmi radi, že vás baví a inšpiruje :) Teším sa, že popraskance vyskúšaš a som zvedavá, čo na ne povieš :) Ďakujem za spätnú väzbu k orechovým sušienkam, som rada, že chutili a budeš ich piecť opäť. Krásne sviatky aj tebe a šťastný nový rok :)

Reaguj
Zuzka 22.12.2018 - 14:21

dakujem za receptiky a prajem krasne sviatky

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:11

Zuzka ďakujem krásne za prianie a tiež tie prajem šťastné a veselé sviatky a nový rok :)

Reaguj
Dominika 20.12.2018 - 23:11

uzasne, mnamka skvela

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:10

Teším sa Dominika a ďakujem za krásnu spätnú väzbu :))

Reaguj
Marcela 10.11.2019 - 17:53

Chcem sa spýtať skladovať ich môžem v chladničke? Myslím do zajtrajšieho popoludnia syn odnáša na ochutnávku k svojim futb kolegom

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.11.2019 - 18:54

Ahoj Marcela, popraskance netreba skladovať v chladničke, stačí vo vzduchotesnej nádobe :) Takto vydržia min. týždeň až mesiac :)

Reaguj
Ľudmila 20.12.2018 - 22:54

Ahoj Veronika. Nebudem už piest. Mám už napečené. Piekla dom všetky zákusky iba na masle a cukor som používala iba Xytol. Nepoužila som žiadne plnky. Náhradu grilaziek som dala plnku / figi,ďatle, oriešky,sušené slivky. Sú úžasné.
Prajem Ti pekne a šťastné Vianoce.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:09

Ahoj Ľudmila, perfektné! Páči sa mi náhrada karamelu v grilážkach :) Niekedy vyskúšam. Prajem ti krásne sviatky a ďakujem, že si tu :)

Reaguj
Nina 20.12.2018 - 20:34

Ako prosím docielim že zostanú take popraskané a s tým cukrom? Ja som skusala biele kokosovo-pomarančové a ten cukor sa mi stratil ako som to dala do dozy a tým pádom aj to popraskané. No hrozne na výzor. Chuťovo ok ale to nemôžem dať na stôl 😁🤦🏻‍♀️ Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:08

Ahoj Nina, tvoje kokosovo-pomarančové popraskance znejú práveže super! Hneď by som si dala, keby som ich mala na stole bez ohľadu na výzor :D Ja obaľujem len v práškovom cukre a v prípade farebnej verzie v malinovom cukre a tá vrstva cukru mi zostane po upečení na popraskancoch. Nie je to hrubá vrstva, ale mne to takto stačí :) Niekto obaľuje popraskance pred pečením najprv v kryštálovom cukre a potom v práškovom, aby ten práškový zostal po upečení navrchu popraskancov. Treba skúsiť, možno bude výsledok krajší :) Krásne sviatky ti prajem!

Reaguj
Ibojka 19.12.2018 - 18:28

Ahoj Veronika, si veľmi šikovná a kreatína. Tvoj recept “ popraskancov „ma veľmi zaujal, určite to vyskúšam a urobím. Teraz momentálne sa liečim, užívam antibiotiká tak nerobím nič, lebo vieš, keď si chorá nič ťa nebaví. Dúfam, že do soboty mi to prejde a určite to vyskúšam. Sú krásne na vzhľad a určite budú famózne chuťovo. Prajem Ti krásne a pohodové prežitie Vianoc a všetko len to najlepšie a najkrajšie v celom roku 2019 Ibojka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:01

Ahoj Ibojka, v prvom rade ďakujem za krásnu spätnú väzbu k môjmu blogu a ku mne samotnej :) Teším sa, že ťa recept na popraskance zaujal a budem sa veľmi tešiť na to, až ho vyskúšaš :) Prajem ti skoré uzdravenie a tiež nádherné sviatky a šťastný nový rok :))

Reaguj
Top