Čo je to vlastne crumble? V prvom rade rýchla dobrota, ktorá ťa zasýti a zásobí množstvom energie, pretože obsahuje samé vymakané ingrediencie. :D Nejaké to ovocíčko (slivky, marhule, čerešne, jahody - vieš si ju spraviť na milión spôsobov), ovsené vločky, mandľové maslo, vlašské orechy a mandle, med, či ospevovaný kokosový olej. K tomu vanilkový podtón vo forme vanilkového sirupu (že som ho skôr neobjavila) a hneď je z vás hviezda kuchyne. Slivkové crumble na nedeľné raňajky skrátka musí byť!
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
Plnka
- 500 g sliviek bez kôstky
- 50 g medu
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL škorice
- 1 ČL vanilkového sirupu (alebo mletej vanilky)
Mrvenička
- 100 g ovsených vločiek (bezlepkáči môžu nahradiť pohánkovými, ryžovými či quinoa vločkami)
- 50 g mletých vlašských orechov
- 30 g mandlí
- 50 g medu
- 1,5 ČL škorice
- štipka soli
- 1 PL mandľového masla (používam mandľové maslo od Powerlogy, ktoré nedávno získalo aj zlatú hviezdu GREAT TASTE, takže jeho kvalitu potvrdila aj nezávislá porota odborníkov v Londýne, má super zloženie - 99 % tvoria BIO mandle zo Sicílie a 1 % morská soľ, čiže neobsahuje žiaden palmový olej a cukor)
- 4 PL kokosového oleja
- 2 PL mandľového mlieka
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Ako si spraviť slivkové crumble s mrveničkou
1 Slivky umyjeme pod studenou vodou, odkôstujeme a nakrájame na menšie mesiačiky. Následne ich zmiešame so všetkými ingredienciami na plnku, teda s kukuričným škrobom, medom, škoricou a vanilkovým sirupom a rukou rovnomerne rozmiestnime na okrúhly, maslom vymastený pekáč. V druhej miske zmiešame všetky ingrediencie na mrveničku a prstami premiesime ako pri mrveničke. Mrveničku roztrúsime po slivkách a prstami našuchoríme, aby sa nám upiekla pekne dochrumkava.
Rýchla čerešňová bublanina
Na mojej trojdňovej dovolenke v Chorvátsku som sa zamilovala!!! :D Nebudete tomu veriť, ale mali tam dokonalé čerešne.
2 Na záver posypeme nasekanými mandľami a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 170 stupňoch Celzia 30 - 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť 5 - 10 minút a potom už len servírujeme na tanieriky alebo ujedáme rovno z pekáča. :D Teplé slivkové crumble chutí najlepšie, takže ho odporúčam jesť vtedy a len vtedy, aby ste neprišli o úžasný chuťový zážitok. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Vyborny receptik! Zaradeny do oblubenych a uz ho robim asi 5x! Doporucujem vsetkymi desiatimi. Prave je v rure, mnam
Ahoj Lujza, super, to sa veľmi teším, že crumble chutilo :) A ďakujem krásne aj za odporúčanie ďalej :)