Domov ReceptyBezmäsité jedlá Špagety aglio olio e peperoncino

Špagety aglio olio e peperoncino

Autor: Veronika Čopíková
Špagety Aglio Olio

Keď píšem svoje krátke úvodníky k receptom, častokrát sa zamýšľam nad tým, čo napísať. Väčšinou píšem o jedle, o tom, čo vo mne evokuje, aké pocity pri ňom mám a ako nám chutilo. :) Inšpiráciu na dané jedlo pritom hľadám všade - v online i offline svete. Tentokrát som opäť (vďaka priateľovi) zablúdila do talianskej kuchyne. Mám ju čoraz radšej, pretože jedlá v nej sú jednoduché a kladú dôraz na kvalitu a čerstvosť ingrediencií. A tak som uvarila asi najjednoduchšie, najrýchlejšie a pritom najchutnejšie špagety aglio olio e peperoncino. Úžasný recept z max. 6 surovín (nutné sú ale iba tri: olivový olej, cesnak, špagety), po ktorom zostanú len prázdne taniere.

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 250 g špagiet
  • soľ
  • čierne korenie
  • 6 strúčikov cesnaku
  • peperoncini (ak nemáte, môžete použiť sušenú čili papričku)
  • petržlenová vňať
  • parmezán
  • 4-5 PL olivového oleja (na kvalitný olivový olej  by ste si nemali potrpieť iba pri týchto špagetách, ale pri každom jedle, ktoré tvorí jeho súčasť. Dôležité je sledovať označenie acidity na etiketách fliaš (povolená acidita pre olej extra virgine je max. 0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja), pôvod a výrobcu olivového oleja (nekupovať zmes z EÚ!) a kupovať panenský olivový olej (extra virgine), teda olej z prvého lisovania. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite. Tento olivový olej môžem odporúčiť, po jeho ochutnaní sa len ťažko vracia k inému :D).

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá Kuchárka

Recenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Špagety aglio olio, ako na to?

Veľký hrniec naplníme do viac ako polovice vodou a dáme variť. Keď začne voda vrieť, osolíme ju, premiešame a vhodíme do nej cestoviny. Za občasného miešania varíme špagety až kým nie sú al dente. Medzitým si očistíme strúčiky cesnaku, ktoré následne ostrým nožom nakrájame na tenké plátky, nadrobno nasekáme čili papričku (semienka z nej vyberieme a odložíme bokom, množstvo papričky závisí od toho, aká je silná, ja dávam asi 1/3 papričky, keďže neobľubujem príliš pálivé jedlá) a nasekáme petržlenovú vňať. 

Špagety aglio olio e peperoncino

Do panvice dáme olivový olej, plátky cesnaku a nasekanú čili papričku a na miernom plameni ohrejeme. Cesnak a papričku nesmažíme, iba pomaly ohrievame, aby olivový olej absorboval vôňu cesnaku a čili papričky. Keď sú špagety al dente, scedíme ich a prilejeme k nim našu omáčku. Premiešame a ak je to potrebné, pridáme ešte trochu olivového oleja. Na záver posypeme petržlenovou vňaťou, hoblinkami parmezánu a okoreníme štipkou čierneho korenia. Nech vám chutí!

Špagety Carbonara

Toto leto bude u nás rozvoniavať Taliansko a začneme hneď prvým, neskutočne chutným receptom, ktorým sú pravé špagety Carbonara.

Budem rada, ak špagety aglio olio vyskúšate a podelíte sa so mnou v komentári o vaše dojmy. Ja som ich chuť objavila len nedávno, ale odvtedy si ich robím vždy, keď moja chladnička zíva prázdnotou a potrebujem si rýchlo uvariť niečo pod zub. Ich chuť je famózna a pritom sú tak jednoduché. Tak smelo do rýchlo-varenia. :) 

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Eva 24.5.2020 - 13:20

Špagety Aglio olio vynikajúce, ďakujem za recept 😉👍

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 21:22

Ďakujem krásne Eva, veľmi sa teším, že sa špagety vydarili a chutili :)

Reaguj
eva 29.5.2019 - 14:30

Výborný recept 👏
ležim doma s chorobou a hovorim si, co si len dam na obed,v tom si spomeniem na tento recept,ktory som minule u vas letmo zaregistrovala a utkveli mi z neho hlavne slová najrýchlejšie,najjednoduchšie,najlepšie..😁
pozriem do špajzi a tam ingrediencie od našich z talianskej Ischie,k tomu Vaše krásne foto a lákavý popis,no nebolo mi viac treba. celé to nezabralo viac ako 10 minút a bolo to fantastické! pekný deň

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 19:54

Ahoj Eva, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že ti špagety chutili a moje fotky a popis ťa navnadili na vyskúšanie :) Prajem ti skoré uzdravenie a budem rada, ak vyskúšaš ďalšie moje recepty. Krásny deň!

Reaguj
Martina 15.12.2018 - 18:11

Mna by zaujimalo, ze ci ludia tie dlhe uvodniky k receptom vibec citaju (vseobecne myslim). Lebo ja vzdy rolujem a citam len recept.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 17:22

Ahoj Martina, tiež by ma to zaujímalo :) Ale priznám sa, že ma baví písať moje úvodníky a niektorí z vás ich čítajú, lebo mi píšu v mailoch, že je to krásne čítanie :) Takže to beriem tak, že recept + moje slová + fotky = celkový pocit z receptu, ale je samozrejme na každom jednom z vás, čo si z neho vyberie :) Prajem ti krásny večer a ďakujem za tvoj komentár :)

Reaguj
Rastislav 18.10.2018 - 23:37

Dnes sme mali vase spagety a napriek zamysleniu,co tam ,,len,, ide chutili vyborne.Chlapci mi povedali,ze mozem urobit aj v sobotu take iste.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 18:20

Ahoj Rastislav, veru, je to jednoduchý recept a naozaj sa dá spraviť z minima ingrediencií :) Tie pridané dotvárajú chuť, ale aj z úplného základu, ak máš kvalitné ingrediencie, ti bude naozaj chutiť :) Teším sa, že vám chutili a že recept nemal iba premiéru ale bude sa robiť znova :)

Reaguj
Laurey 21.8.2017 - 13:31

Vyzerá to naozaj chutne. Máš veľmi dobré recepty a krásny blog. Často ma inšpiruješ k tvorbe vlastných receptov. Bola by som rada keby si sa pozrela na môj blog.
Ďakujem
https://laureysworldkitchen.blogspot.sk

Reaguj
Veronika Čopíková 22.8.2017 - 9:08

Ahoj, ďakujem pekne za pochvalu :) Teším sa, že ťa inšpirujem k tvorbe vlastných receptov :) Pozrela som sa naň aj na tvoj ďalší o knižkách :) Si šikovná, len vytrvaj v tvorbe toho, čo ťa baví a napĺňa, výsledky sa časom dostavia a hlavné je, aby si to robila pre seba a páčilo sa to tebe :)

Reaguj
Laurey 18.11.2017 - 17:26

Prepáč, že odpovedám až tak neskoro. Veľmi si ma potešila, že sa ti môj blog páči. Odvtedy čo mám blog som oveľa šťastnejšia. Veľmi ma to baví a určite budem pokračovať aj naďalej. Nie vždy to bude ľahké ale ja verím tm čo robím. :) Ďakujem za peknú spätnú väzbu. Aj naďalej si pre mňa inšpiráciou. :))

Reaguj
Veronika Čopíková 19.11.2017 - 11:01

rado sa stalo :) je skvelé, že ti to robí radosť a si šťastnejšia, takým činnostiam sa treba venovať čo najviac :) a svet je hneď krajší, keď sa podporujeme navzájom a vidíme, že to má zmysel :) krásny zvyšok víkendu ti prajem!

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box