Doma sme ryby nikdy nejedávali. Ak sa nerátajú rybie prsty a chýbajúci vianočný kapor, tak môžem povedať, že moje znalosti rýb sú nulové. :D V priateľovej rodine je však niekoľko rybárov a tak je témou číslo 2 hneď po športe rybolov, druhy rýb a ich občasné jedenie. Celkom mi to učarovalo, takže som sa aj vzhľadom na blížiaci sa vianočný čas rozhodla pripraviť niekoľko receptov z rýb, ktoré máme radi. Prvým receptom je pečený losos na masle s domácimi hranolkami. Jednoduchosť sama a pritom obedová dobrota.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie na 2 porcie
Pečený losos
- 250 g filety z lososa
- 2 PL plnotučnej horčice
- 2 PL medu
- olivový olej
- 1 PL masla (alebo ghee - prepustené maslo)
- soľ
- citrón
Domáce hranolky
- 6 stredne veľkých zemiakov
- olivový olej
- korenie (soľ, čierne korenie, mletá červená paprika, rasca)
Pre "klasikov" čosi navyše
- čerstvý baby špenát
- domáci kečup
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Domáce hranolky bez vyprážania
1 Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu. Zatiaľ si očistíme zemiaky (ak máte mladé zemiačiky, nemusíte ich šúpať, stačí len umyť), premyjeme v studenej vode a nakrájame na hranolčeky. Keď začne voda vrieť, vložíme do nej zemiaky, premiešame a necháme vo vriacej vode 2 - 3 minúty. Následne scedíme, presypeme na plech, polejeme olivovým olejom a dobre okoreníme mletou červenou paprikou, rascou a čiernym korením. Vložíme do rúry vyhriatej na 225 °C a pečieme 30 - 40 minút dochrumkava. Po upečení osolíme a podávame s domácim kečupom. :)
Batáty plnené quinoou
Vynikajúca sladko-slaná kombinácia, ktorú máte pripravenú do hodinky aj s umytím riadov. :)
Pečený losos pripravený na panvici v chrumkavej medovej kruste
2 V hlbokom tanieri zmiešame horčicu, med a polievkovú lyžicu oleja. Pridáme trochu soli, čierne korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy. Vymiešame do marinády, v ktorej obalíme naše filety z lososa. Na panvici roztopíme maslo alebo ghee, pridáme lososa a na miernom až strednom plameni opečieme z každej strany 3 - 4 minúty dozlatista. Pečeného lososa na masle servírujeme na baby špenáte s chrumkavými hranolkami a domácim kečupom. Podávame čerstvé, ešte teplé a s kúskom citróna na ochutenie. :) Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
skvelý receptík, u nás to bola chutná večera, ktorú isto niekedy zopakujem :)
Bea ďakujem za skvelú spätnú väzbu, som veľmi rada, že vám chutilo a zopakujete si ju opätovne :)
Ďakujem za skvelý recept 😋 zemiaky už robím iba týmto spôsobom a lososa tiež. Moji chlapci to milujú ❤️
Jeeeej super, to sa veľmi teším Emília :)
Výborné, manželka chcela hneď ešte 😂 mali sme dvaja 460g
Ahoj Rišo, super, teším sa, že pečený losos chutil :)
Veľké mňaaaam… Aj tie zemiačky…. Nikdy sa mi tak super neupiekli…😊. A lososa už ináč ani robiť nebudem… konečne výborný recept..
Ďakujem krásne Erika :) Teším sa, že pečený losos sa ti vydaril spoločne so zemiakmi :) Tak dobrú chuť a krásne sviatky!