Domov ReceptyBez laktózy Mramorová bábovka z treného cesta

Mramorová bábovka z treného cesta

Autor: Veronika Čopíková
Mramorová bábovka

Krása spočíva v maličkostiach. Niekedy nám ich hľadanie ide ťažšie, inokedy sa nám zase ponúkajú na každom kroku. Vôňa jesene vo vzduchu, šum padajúceho lístia, záhorácka pôda, ktorá vám doslova chrúpe pod nohami. Obklopený krásnymi maličkosťami je jednoduché byť šťastný alebo sa tak minimálne cítiť. :) K tomu kúsok sladkosti na jazyku a s úsmevom na perách môžete vykročiť do pracovného dňa. Ak sa k tomu pridá šálka horúceho čaju či kakaa a táto mramorová bábovka, o kúzelné ráno máte postarané.

Ingrediencie

  • 5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)
  • 120 g trstinového cukru
  • 100 ml vlažnej vody
  • šťava z 1 citróna
  • 120 ml olivového oleja
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 80 g mletých lieskových orechov
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 20 g kakaa
  • práškový cukor na posypanie

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Mramorová bábovka z treného cesta

V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny. K žĺtkovo-cukrovej pene pomaly pridávame vlažnú vodu, citrónovú šťavu a olej, ktoré na nízkych otáčkach zašľaháme do zmesi (pridávame postupne jednu za druhou, najprv zašľaháme vlažnú vodu, potom citrónovú šťavu a na záver olivový olej). Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mleté lieskové orechy, a ručne premiešame. V druhej miske vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh, ktorý stierkou po častiach jemne primiešame do cesta.

Mramorová bábovka

Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej polovice pridáme preosiate kakao. Cestá (svetlé a tmavé) striedavo vrstvíme do maslom vymastenej bábovkovej formy. Bábovku vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. a pečieme cca. 40 minút (či je bábovka upečená otestujeme špáradlom - keď je suché a je na ňom zachytených pár omrviniek z cesta, bábovka je hotová).

Po upečení vyberieme bábovku z rúry a po 10 minútach opatrne vyklopíme na mriežku. Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom, nakrájame  a pustíme sa do vychutnávania jednotlivých bábovkových vrstiev v kombinácii s rannou šálkou kávy a inšpirácie.

Pri tvorbe receptu som sa inšpirovala mramorovou bábovkou z novej LIDL kuchárky Tradičná a moderná kuchyňa.

Mramorová bábovka

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 40 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

martina 4.5.2019 - 13:03

fantasticka lahucka, nadýchaná,už je pridaná medzi moje naj recepty. Ps: ani nestihla vychladnuť a muž čo neje sladké už ju rezal a papal. namiesto lieskových orechov som dala obyčajné

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.5.2019 - 20:54

Ahoj Martina, ďakujem za nádhernú spätnú väzbu k mramorovej bábovke :) Veľmi sa teším, že chutila! Dúfam, že vám budú doma chutiť aj ďalšie moje recepty :)

Reaguj
Marta 12.10.2018 - 19:51

Receptík zaujímavý, len by som sa chcela spýtať, či sa dá bábovka upiecť aj z banánovej műky.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 16.10.2018 - 21:34

Ahoj Marta, veľmi pekne ďakujem :) S banánovou múkou nemám zatiaľ pečiacu skúsenosť, takže pravdupovediac neviem. Ale určite by som to skúsila, ak chceš bezlepkovú verziu, nahraď špaldovú múku banánovou a ponechaj mleté lieskové orechy. Akú konzistenciu má banánová múka? Už som ju zvažovala kúpiť, po tvojej otázke sa zastavím v niektorom obchode so zdravou výživou, aby som ju mohla otestovať :)

Reaguj
Ľudmila 9.10.2018 - 10:24

Ahoj Veronika, recept je zaujímavý ,zatiaľ sa nechystam piest,lebo som zaneprázdnená jesennými prácami,lebo pôjdeme na týždenný pobyt do Tatier už sa teším. Ďakujem za iné dobre recepty.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.10.2018 - 20:45

Ahoj Ľudmila, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) Veď on tu vždy bude a ak si raz nájdeš čas, môžeš ho vyskúšať :) Prajem ti krásny oddychový pobyt!

Reaguj
Zuzana 5.10.2018 - 11:08

Ahoj Veronika, ďakujem ti veľmi pekne za recept. Bábovku určite cez víkend vyskúšam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.10.2018 - 20:44

Ahoj Zuzka, rado sa stalo, baví ma deliť sa s vami o recepty a teším sa z toho, že ťa zaujala natoľko, že ju ideš vyskúšať :) Alebo si ju už vyskúšala? :)) Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo.

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box