Krása spočíva v maličkostiach. Niekedy nám ich hľadanie ide ťažšie, inokedy sa nám zase ponúkajú na každom kroku. Vôňa jesene vo vzduchu, šum padajúceho lístia, záhorácka pôda, ktorá vám doslova chrúpe pod nohami. Obklopený krásnymi maličkosťami je jednoduché byť šťastný alebo sa tak minimálne cítiť. :) K tomu kúsok sladkosti na jazyku a s úsmevom na perách môžete vykročiť do pracovného dňa. Ak sa k tomu pridá šálka horúceho čaju či kakaa a táto mramorová bábovka, o kúzelné ráno máte postarané.
Ingrediencie
- 5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)
- 120 g trstinového cukru
- 100 ml vlažnej vody
- šťava z 1 citróna
- 120 ml olivového oleja
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 80 g mletých lieskových orechov
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 20 g kakaa
- práškový cukor na posypanie
Mramorová bábovka z treného cesta
V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny. K žĺtkovo-cukrovej pene pomaly pridávame vlažnú vodu, citrónovú šťavu a olej, ktoré na nízkych otáčkach zašľaháme do zmesi (pridávame postupne jednu za druhou, najprv zašľaháme vlažnú vodu, potom citrónovú šťavu a na záver olivový olej). Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mleté lieskové orechy, a ručne premiešame. V druhej miske vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh, ktorý stierkou po častiach jemne primiešame do cesta.

Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej polovice pridáme preosiate kakao. Cestá (svetlé a tmavé) striedavo vrstvíme do maslom vymastenej bábovkovej formy. Bábovku vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. a pečieme cca. 40 minút (či je bábovka upečená otestujeme špáradlom - keď je suché a je na ňom zachytených pár omrviniek z cesta, bábovka je hotová).
Citrónová bábovka bez mlieka
Táto verzia bábovky je tak rýchla, že ju do hodinky budete mať napečenú i zjedenú!
Po upečení vyberieme bábovku z rúry a po 10 minútach opatrne vyklopíme na mriežku. Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom, nakrájame a pustíme sa do vychutnávania jednotlivých bábovkových vrstiev v kombinácii s rannou šálkou kávy a inšpirácie.
Pri tvorbe receptu som sa inšpirovala mramorovou bábovkou z novej LIDL kuchárky Tradičná a moderná kuchyňa.

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam) a ak ho budeš robiť, nezabudni použiť na Instagrame #lenivakucharka a daj mi tak o sebe vedieť!
6 komentárov
Receptík zaujímavý, len by som sa chcela spýtať, či sa dá bábovka upiecť aj z banánovej műky.
Ahoj Marta, veľmi pekne ďakujem :) S banánovou múkou nemám zatiaľ pečiacu skúsenosť, takže pravdupovediac neviem. Ale určite by som to skúsila, ak chceš bezlepkovú verziu, nahraď špaldovú múku banánovou a ponechaj mleté lieskové orechy. Akú konzistenciu má banánová múka? Už som ju zvažovala kúpiť, po tvojej otázke sa zastavím v niektorom obchode so zdravou výživou, aby som ju mohla otestovať :)
Ahoj Veronika, recept je zaujímavý ,zatiaľ sa nechystam piest,lebo som zaneprázdnená jesennými prácami,lebo pôjdeme na týždenný pobyt do Tatier už sa teším. Ďakujem za iné dobre recepty.
Ahoj Ľudmila, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) Veď on tu vždy bude a ak si raz nájdeš čas, môžeš ho vyskúšať :) Prajem ti krásny oddychový pobyt!
Ahoj Veronika, ďakujem ti veľmi pekne za recept. Bábovku určite cez víkend vyskúšam.
Ahoj Zuzka, rado sa stalo, baví ma deliť sa s vami o recepty a teším sa z toho, že ťa zaujala natoľko, že ju ideš vyskúšať :) Alebo si ju už vyskúšala? :)) Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo.