Domov ReceptyBabičkine recepty Babičkine dolky

Babičkine dolky

Autor: Veronika Čopíková
Dolky

Dolky sú jeden z receptov, ktorý nájdete aj v mojej pripravovanej tretej kuchárskej knižke. Dodnes si pamätám na ich chuť a keď sa mi dostali do rúk všetky recepty od priateľovej babičky (niektoré písané na stroji, iné rukou a plné zápiskov), neváhala som a pustila sa do skúšania. Tento recept na dolky bez kysnutia bol jeden z mojich najobľúbenejších a vždy som sa tešila, keď sme mali na obed práve nadýchané dolky s tvarohom, hrozienkami, vanilkou a rumom. Priateľova babička mala okrem zlatých rúk aj zásobu historiek, domáci vaječný likér a kopec skvelých knižiek uložených v československom nábytku, ktorý som pri každej návšteve obdivovala. A tak sa teším, že sa s tebou môžem podeliť o recept na dolky, ktorý chutí presne tak, ako si pamätáme z návštev u babičky. Výborne sa k nemu hodí hrudkovitý tvaroh s hrozienkami, grécky jogurt s vanilkou a vrstva domáceho džemu. K tomu nejaké ovocie a môžeme sa pustiť do servírovania. :-)

Vyskúšaj aj moje ďalšie inšpirácie na nedeľné raňajky - francúzske palacinky s pomarančovou omáčkou, jablkové lievance s ovsenými vločkami, jemné palacinky s tvarohom, škoricové osie hniezda alebo jednoduchý banánový chlieb.

Ingrediencie

na cca 20 doliek

  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 4 vajcia
  • 270 g kyslej (pochúťkovej) smotany
  • 4 PL rumu
  • 20 g trstinového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • štipka soli

Na upečené dolky dáme

  • džem
  • hrudkovitý tvaroh
  • kyslá (pochúťková) smotana
  • hrsť hrozienok + rum
  • vanilkový cukor
  • grécky jogurt
  • čerstvé ovocie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Dolky

Babičkine klasické dolky bez kysnutia alias nadýchané lievance

1Do stredne veľkej misky preosejeme hladkú múku. Pridáme jedlú sódu, 4 žĺtky, kyslú smotanu, rum, trstinový a vanilkový cukor a metličkou dobre premiešame. V druhej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Sneh pridáme po častiach do zmesi a jemne premiešame stierkou. Hotové cesto dávkujeme naberačkou na panvicu a dolky opekáme z oboch strán do zlatista.

2

Ja som piekla dolky v 2 rôznych panviciach - na hliníkovej panvici s nepriľnavým povrchom (na panvicu som v tomto prípade pridávala trochu tuku, aby sa dolky upiekli do zlatista) a na nerezovej panvici z viacvrstvovej ocele. Aby sa dolky podarili, nerezovú panvicu je v prvom rade potrebné dobre zohriať - ak sa nám zdá zohriata, vyprskneme na ňu prstami pár kvapiek vody, tie by mali na panvici začať tancovať. Vtedy pridáme do panvice 1 PL repkového oleja a panvicou párkrát zakrúžime. Chvíľku ju ďalej zohrievame, cca do minúty. Olej vytrieme kuchynskou papierovou utierkou a na panvicu naberačkou dávkujeme cesto.

Opekáme z oboch strán do zlatista bez pridávania tuku. Osobne mi viac chutili dolky pripravené v nerezovej panvici, mali jemnejšiu konzistenciu a aj na druhý deň boli mäkké a nadýchané. Najlepšie však chutia hneď po upečení. :-)

Čo dáme na upečené dolky?

3

My máme radi 2 kombinácie - prvou je hrudkovitý tvaroh zmiešaný s trochou kyslej smotany, vanilkovým cukrom a hrozienkami namočenými v rume (rum môžeš nahradiť aj ovocnou šťavou alebo vodou). Pred vrstvou tvarohu s hrozienkami, natriem dolky domácim džemom - my máme v zásobe väčšinou marhuľový a jahodový, ale určite môžeš vyskúšať aj moje verzie menej tradičných, ale o to chutnejších džemov - hruškový džem s rozmarínom, čučoriedkový džem s levanduľou a lahodný citrusový džem. Druhou kombináciou je nahradenie tvarohu gréckym jogurtom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Na záver ozdobíme dolky čerstvým ovocím.

Moje tipy

  • Výborné dolky aj na druhý deň: dolky vytiahni z chladničky a nechaj chvíľku postáť na kuchynskej linke. Následne ich poukladaj vedľa seba na plech a vlož ich do rúry. Rúru daj vyhrievať na 90 °C. Keď ti rúra zapípa, že je vyhriata na danú teplotu, vypni ju a môžeš sa pustiť do servírovania.
Dolky

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Alena 12.3.2024 - 17:35
Milujem recepty, pri ktorých mi už pri čítaní tečú slinky. 😋 Potom zistím, že mám všetky suroviny doma, mám čas, tak hor sa do pečenia. Tieto dolky sú dokonalé! Vyskúšala som veľa receptov na lievance, aj z kvasníc, ale tieto sú lepšie a jednoduchšie, zaraďujem ich do nášho domáceho menu. 😁👍 Recept je výborný, tak ako všetky, čo som doteraz od Vás vyskúšala, teším sa na ďalšiu knihu.
Reaguj
Lubomír 28.2.2024 - 20:30
Veronika ahoj. Recept som ešte nevyskúšal, pretože som ho teraz dočítal😂. Ani chvilku nepochybujem, že bude skvelý (ako vlastne všetky Tvoje recepty). Mám len jednu otázočku. Nerezovou panvicou z viacvrstvovej ocele si myslela panvicu od Fabiniho ? Dakujem za odpoveď. Maj sa fajn. LH
Reaguj