Dolky sú jeden z receptov, ktorý nájdete aj v mojej pripravovanej tretej kuchárskej knižke. Dodnes si pamätám na ich chuť a keď sa mi dostali do rúk všetky recepty od priateľovej babičky (niektoré písané na stroji, iné rukou a plné zápiskov), neváhala som a pustila sa do skúšania. Tento recept na dolky bez kysnutia bol jeden z mojich najobľúbenejších a vždy som sa tešila, keď sme mali na obed práve nadýchané dolky s tvarohom, hrozienkami, vanilkou a rumom. Priateľova babička mala okrem zlatých rúk aj zásobu historiek, domáci vaječný likér a kopec skvelých knižiek uložených v československom nábytku, ktorý som pri každej návšteve obdivovala. A tak sa teším, že sa s tebou môžem podeliť o recept na dolky, ktorý chutí presne tak, ako si pamätáme z návštev u babičky. Výborne sa k nemu hodí hrudkovitý tvaroh s hrozienkami, grécky jogurt s vanilkou a vrstva domáceho džemu. K tomu nejaké ovocie a môžeme sa pustiť do servírovania. :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie inšpirácie na nedeľné raňajky - francúzske palacinky s pomarančovou omáčkou, jablkové lievance s ovsenými vločkami, jemné palacinky s tvarohom, škoricové osie hniezda alebo jednoduchý banánový chlieb.
Ingrediencie
na cca 20 doliek
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 4 vajcia
- 270 g kyslej (pochúťkovej) smotany
- 4 PL rumu
- 20 g trstinového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 1/2 ČL jedlej sódy
- štipka soli
Na upečené dolky dáme
- džem
- hrudkovitý tvaroh
- kyslá (pochúťková) smotana
- hrsť hrozienok + rum
- vanilkový cukor
- grécky jogurt
- čerstvé ovocie
Babičkine klasické dolky bez kysnutia alias nadýchané lievance
1Do stredne veľkej misky preosejeme hladkú múku. Pridáme jedlú sódu, 4 žĺtky, kyslú smotanu, rum, trstinový a vanilkový cukor a metličkou dobre premiešame. V druhej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Sneh pridáme po častiach do zmesi a jemne premiešame stierkou. Hotové cesto dávkujeme naberačkou na panvicu a dolky opekáme z oboch strán do zlatista.
2
Ja som piekla dolky v 2 rôznych panviciach - na hliníkovej panvici s nepriľnavým povrchom (na panvicu som v tomto prípade pridávala trochu tuku, aby sa dolky upiekli do zlatista) a na nerezovej panvici z viacvrstvovej ocele. Aby sa dolky podarili, nerezovú panvicu je v prvom rade potrebné dobre zohriať - ak sa nám zdá zohriata, vyprskneme na ňu prstami pár kvapiek vody, tie by mali na panvici začať tancovať. Vtedy pridáme do panvice 1 PL repkového oleja a panvicou párkrát zakrúžime. Chvíľku ju ďalej zohrievame, cca do minúty. Olej vytrieme kuchynskou papierovou utierkou a na panvicu naberačkou dávkujeme cesto.
Opekáme z oboch strán do zlatista bez pridávania tuku. Osobne mi viac chutili dolky pripravené v nerezovej panvici, mali jemnejšiu konzistenciu a aj na druhý deň boli mäkké a nadýchané. Najlepšie však chutia hneď po upečení. :-)
Čo dáme na upečené dolky?
3
My máme radi 2 kombinácie - prvou je hrudkovitý tvaroh zmiešaný s trochou kyslej smotany, vanilkovým cukrom a hrozienkami namočenými v rume (rum môžeš nahradiť aj ovocnou šťavou alebo vodou). Pred vrstvou tvarohu s hrozienkami, natriem dolky domácim džemom - my máme v zásobe väčšinou marhuľový a jahodový, ale určite môžeš vyskúšať aj moje verzie menej tradičných, ale o to chutnejších džemov - hruškový džem s rozmarínom, čučoriedkový džem s levanduľou a lahodný citrusový džem. Druhou kombináciou je nahradenie tvarohu gréckym jogurtom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Na záver ozdobíme dolky čerstvým ovocím.
Moje tipy
- Výborné dolky aj na druhý deň: dolky vytiahni z chladničky a nechaj chvíľku postáť na kuchynskej linke. Následne ich poukladaj vedľa seba na plech a vlož ich do rúry. Rúru daj vyhrievať na 90 °C. Keď ti rúra zapípa, že je vyhriata na danú teplotu, vypni ju a môžeš sa pustiť do servírovania.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre