Domov ReceptyBabičkine recepty Domáce dukátové buchtičky

Domáce dukátové buchtičky

Autor: Veronika Čopíková
Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom sú dobrota, ktorú poznáme všetci z detstva či liet strávených u babičky. My sme ich jedávali doma s vanilkovým pudingom, odkedy som však vyskúšala domáci vanilkový krém zo žĺtkov, mlieka a smotany v spojení s mletou vanilkou alebo vanilkovým luskom, recept na dukátové buchtičky pre mňa nabral doslova nebeský rozmer. :-) Kysnuté buchtičky sú mäkučké ako obláčik, s cestom sa výborne pracuje a nezašpiníš pri ňom ani kuchynskú dosku či silikónovú podložku - z cesta stačí odoberať kúsky a v dlaniach vyformovať guľôčku. A vanilkový krém je chuťovo famózny! Skvelý je aj na studeno, má jednoduchú prípravu a žĺtky v spojení s vanilkou mu dodávajú výbornú chuť.

Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty z kysnutého cesta - škoricové osie hniezda, pečené buchty s lekvárom, maslovú briošku, čokoládovú babku s orieškami alebo tradičný kysnutý koláč so slivkami.

Ingrediencie

na plech 34 x 23 cm

Kvások

  • 150 ml mlieka
  • 10 g trstinového cukru
  • 21 g čerstvého droždia

Cesto

  • 350 g hladkej pšeničnej múky
  • 30 g trstinového cukru
  • 25 ml repkového oleja
  • 3 žĺtky
  • štipka soli
  • 20 g masla na potretie

Vanilkový krém

  • 150 ml mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 30 g trstinového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 3 žĺtky
  • 1/2 ČL mletej vanilky

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?


Dukátové buchtičky

Postup

Kysnuté cesto na dukátové buchtičky

1Začneme kváskom – v malom hrnci zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné až jemne teplé. Pridáme cukor, prstami rozdrobíme droždie, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a premiešame. Pridáme žĺtky, cukor, olej a kvások a ručným mixérom s hákmi na miesenie cesta alebo v kuchynskom robote miesime na nízkych otáčkach, až sa cesto začne odliepať od stien.

2

Cesto preložíme do väčšej čistej misy, ktorú prstami jemne naolejujeme (stačí dno a boky do tretiny misy), dobre prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 40 minút. Z vykysnutého cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré v dlaniach formujeme do guličiek. Guličky cesta ukladáme na plech potretý maslom vedľa seba. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút. Následne guličky potrieme navrchu aj po bokoch roztopeným maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 minút do zlatista.

Vyskúšaj aj slané recepty z kysnutého cesta

Perfektný vanilkový krém na dukátové buchtičky

3

Pred servírovaním pripravíme vanilkový krém – do malého hrnca vyklepneme žĺtky, pridáme cukor a škrob a metličkou ručne prešľaháme. Prilejeme mlieko a smotanu, opäť premiešame a na miernom plameni (ja varím vanilkový krém na stupni 4 z celkového počtu 9) za stáleho miešania metličkou zohrievame. Keď krém začne hustnúť, stiahneme ho z plameňa a pridáme mletú vanilku alebo zrniečka z vanilkového lusku.

Moje tipy

  • pri príprave kysnutého cesta vyberieme všetky ingrediencie z chladničky aspoň 30 minút dopredu
  • recept je na 6 porcií dukátových buchtičiek, vanilkový krém vyjde na 2 – 4 porcie
  • ak chceš na začiatok vyskúšať len recept na dukátové buchtičky, odporúčam pri varení vanilkového pudingu zvoliť vanilkový pudingový prášok, ktorý má v zložení pravú mletú vanilku. Určite sa však neboj vyskúšať aj domáci vanilkový krém, je naozaj lahodný :-)
Dukátové buchtičky

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.