Aké druhy pečiva ste si už upiekli vo vlastnej kuchyni? U mňa je počet receptov, ktoré chcem vyskúšať a ochutnať, ešte stále nekonečne dlhý. Od croissantov, ktoré sa vám medzi prstami prelomia a po zahryznutí ucítite jednotlivé vrstvy cesta, ktoré ste prekladali a prekladali..., po zemiakový chlieb s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou a nesmiem zabudnúť na panettone - taliansky vianočný chlieb, ktorý tieto Vianoce u mňa už určite bude. :) Ale aby sa mi ten zoznam pomaly skracoval a ja som si vyskúšala niečo z mojich predsavzatí, upiekla som briošku. Táto maslová brioška je vytvorená podľa receptu Shiran, autorky blogu Pretty Simple Sweet.
Ingrediencie
na formu veľkosti 24 x 13 cm
- 250 g múky (ja som skombinovala 100 g hladkej pšeničnej a 150 g celozrnnej špaldovej hladkej múky)
- 35 g trstinového cukru
- 1,5 ČL instantného droždia
- 1/2 ČL soli
- 2 veľké vajcia
- 60 ml vlažného mlieka
- 115 g masla izbovej teploty nakrájaného na kocky
Na potretie
- 1 vajíčko
- 1 PL vody
- mandľové lupienky na posypanie
Jednoduchá maslová brioška, s ktorou vyčarujete kúsok Francúzska
1 V stredne veľkej miske si odvážime múky a cukor, pridáme instantné droždie a soľ a metličkou premiešame. K suchým ingredienciám pridáme vajcia a vlažné mlieko a rukou vymiešame na cesto. V tomto bode môžete použiť buď kuchynský robot s hákmi na hnetenie alebo stolný mixér opäť s hákmi na hnetenie (výber je na vás a vašej kuchynskej výbave, ja používam väčšinou stolný mixér s metličkami v tvare špirály alebo ho vymiesim rukou, keďže rada cítim, ako sa ingrediencie postupne menia na krásne cesto). Tento proces trvá cca. 4 až 5 minút.
Špaldový domáci chlieb
Domáci chlieb servírovaný s maslom a soľou.
2 A teraz prichádza na rad trošku náročnejšia časť, ktorú si však vychutnáte pri pozeraní seriálu alebo ranného Telerána. Do cesta pridávame postupne kocky masla a rukou ho zapracujeme, až kým nám úplne nesplynie s cestom a stane sa jeho neoddeliteľnou súčasťou. :) V tejto časti si opäť môžete pomôcť mixérom alebo robotom. Keď zapracujeme všetko maslo, pokračujeme v miesení cesta ešte cca. 10 minút, až sa nám cesto začne oddeľovať od stien misky. Misku s cestom zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky na noc alebo na polovicu dňa.
3 Dno a boky formy na briošku vymastíme maslom. Cesto vytiahneme z chladničky a nožom rozdelíme na 8 rovnako veľkých častí. Následne z každej časti cesta vyformujeme guľku a položíme ju do formy. Vždy vkladáme 2 guľky vedľa seba, čiže nám vzniknú 2 rady zložené zo 4 guliek. Formu obalíme potravinárskou fóliou a cesto necháme na teplom mieste vzrásť na takmer dvojnásobnú veľkosť cca. 1 až 2 hodiny (čím teplejšia bude miestnosť, tým rýchlejšie bude cesto rásť).
4 Najlepšie 20 minút pred samotným pečením briošky, vyhrejeme rúru na 180 °C. V malom pohári vidličkou rozšľaháme vajíčko s vodou a touto zmesou potrieme briošku pred pečením (stačí tenká vrstva, zostane vám veľa vajíčka, ktoré môžete využiť v rannej praženici). Posypeme mandľovými plátkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 30 až 35 minút, povrch briošky bude mať zlatistú farbu a po otestovaní špáradlom vám na ňom nezostane ani kúsok cesta. Po upečení vytiahneme briošku z rúry a necháme vychladnúť. Krájame ju až po úplnom vychladnutí a servírujeme s džemom alebo orechovým maslom a kolieskami banánov. Je to výborná kombinácia. :) Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
18 komentárov
Vyzerá fantasticky, určite vyskúšam ale skúsim nahradiť droždie kváskom :)
Máte skvelé recepty :)
Ďakujem krásne Iveta, veľmi sa teším, že sa ti maslová brioška páči a vyskúšaš ju v kváskovom prevedení :) A ďakujem za spätnú väzbu k mojim receptom, veľmi ma to potešilo :)
Práve odskúšaná a myslím si, že aj vydarená ?
Strašne rada mám Vaše recepty ☺️
Už som ich vyskúšala viac a akurat sa pracuje na škoricových hniezdach ?
Ahoj Katka, teším sa, že si recept na maslovú briošku vyskúšala a vydarila sa :) A ďakujem krásne za spätnú väzbu, som veľmi rada, že máš vyskúšaných viacero mojich receptov a púšťaš sa do ďalších :) Prajem ti krásny deň a veľa chutných vydarených receptov!
Brioška vyzera velmi dobre asi vyskúšam. Všetko dobré a vela úspechov v Novom roku.
Ahoj Andrea, ďakujem krásne, teším sa, že ju vyskúšaš :) Ďakujem za prianie aj ja ti prajem všetko dobré v novom roku :)
Ahoj Veronika, ďakujem za podnetné rady pri pečení. Briožka vyzerá úžasne a určite ju skúsim. Prajem Ti veľa úspechov a držím palce, aby sa Ti kniha čo najskôr podarila napísať. Maja
Ahoj Majka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že briošku vyskúšaš :) Budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu, ako dopadlo pečenie a ďakujem, že mi držíš palce, budem sa snažiť, nech je knižka plná toho najlepšieho a najchutnejšieho, čo sa mi podarí zachytiť fotoaparátom :)
Veronika ta brioska vyzera super, ale nevies mi dat typ ako piect z bezlepkovej muky, vacsinou to cesto ostane velmi nizke, nevie tak vykysnut, dakujem Olga
Ahoj Oľga, ďakujem krásne, teším sa, že sa ti brioška páči :) S bezlepkovou múkou je to pri kysnutí cesta veľmi zložité, ja som to zatiaľ ešte netestovala, nakoľko ma dosť odrádza práve to, že bez lepku mi cesto nevykysne. Takže volím radšej prípravu iných bezlepkových receptov, kde nie je potrebné kysnutie. Ale možno vo verzii, ak by si skúsila briošku s bezlepkovými múkami, ale s bezlepkovým kváskom, tak by ti to mohlo vykysnúť. Určite nie tak, ako v prípade klasických lepkových múk, ale lepšie než inokedy.
Dobrý deň Veronika,
cez víkend vyskúšam recept na briošku ,len použijem môj kvások miesto droždia, dám vedieť aký bude výsledok
Dobrý den Marika, ja by som tiez chcela vyskusat s kvaskom, budete davat tiez 1 a pol lyzicky ako v pripade suš. drozdia? A Veronika, prosím v prípade, že suš. droždie nahradím čerstvým, je to jedna mala kocka – 30-40 g? Veľká vďaka.
Ahoj Lucia, ak nahradíš sušené droždie čerstvým, použila by som max. polovicu kocky čerstvého droždia, teda tých 21 g (jedna kocka máva 42 g) :) Držím palce, nech sa brioška vydarí, či už zvolíš kváskovú verziu alebo verziu s droždím :)
Ahoj Marika, super, veľmi sa teším a som zvedavá na výsledok :) Ja o tom kváskovaní stále len premýšľam, ale už sa do toho budem musieť pustiť :)
Ahoj, da sa prosim nahradit susene drozdie cerstvym? Susene momentalne nemam doma. Ak ano v akom mnozstve? Dakujem.
Ahoj Michaela, sušené droždie môžeš nahradiť čerstvým, ja by som dala 15 g čerstvého droždia. Treba si ale potom klasicky zarobiť kvások a ten pridať do cesta. Držím palce, nech sa vydarí! :)
Ahoj Veronika. Vyzera velmi chutne. Urcite vyskusam. Dakujem za recept
Ahoj Denisa, ďakujem, veľmi sa teším, že briošku vyskúšaš :) Budem sa tešiť na spätnú väzbu a prajem ti krásny deň :)