Domov ReceptyDomáce recepty Špaldové perníčky s čokoládovou polevou

Špaldové perníčky s čokoládovou polevou

Autor: Veronika Čopíková
Špaldové perníčky s čokoládovou polevou

Tento rok odvšadiaľ počúvam, aká krásna je táto jeseň. Farebná, hrejivá a dokonalá na výlety. S nástupom nového mesiaca však prišiel aj jesenný dážď, listy posiate kvapkami a naša túžba zostať ešte chvíľu zababušení pod dekou vychutnávajúc si napínavý príbeh z knihy, ďalšiu časť obľúbeného seriálu či príjemné rozhovory s našimi blízkymi. Ku všetkým týmto činnostiam zaručene patrí aj šálka horúceho čaju či kávy a domáce sušienky. Receptov na sušienky nájdeš na mojom blogu niekoľko, niektoré z nich už veľmi dobre poznáš, no určite ti odporúčam vyskúšať aj dnešný recept na špaldové perníčky s čokoládovou polevou. Voňajú perníkovým korením, sú mäkučké a v spojení s horkou čokoládovou polevou neodolateľne dobré. :-) 

Ingrediencie

na cca 60 perníkov

Cesto

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g ryžovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g medu
  • 100 g masla
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1/2 dlhého korenia (známe tiež ako Pippali - ľubovoľné)
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Čokoládová poleva

  • 200 g horkej čokolády (použila som horkú čokoládu Figaro s 43 % kakaa)
  • 1-2 ČL škorice
  • 1 ČL kokosového oleja
  • sušené jedlé kvety na ozdobu (ľubovoľné)

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Špaldové perníčky s čokoládovou polevou

V miske, ktorú používame na vodný kúpeľ odvážime jednotlivé ingrediencie - trstinový cukor, med, na kocky nakrájané maslo, perníkové korenie a štipku soli. Do zmesi nastrúhame dlhé korenie (nemusíte použiť, ak ho nemáte) a na strednom plameni necháme za občasného miešania rozpustiť. Trvá to asi 5 až 10 minút. Keď je zmes tekutá, odložíme ju bokom a necháme trochu vychladnúť. Následne do zmesi primiešame špaldovú a ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a dve vajcia. Cesto dobre vymiešame vareškou alebo lopatkou, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Vymiešané cesto preložíme na potravinársku fóliu, dobre zabalíme a odložíme na noc do chladničky.

Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky a necháme hodinu na kuchynskej linke. Z kúskov cesta následne vytvarujeme približne rovnaké guľôčky a poukladáme ich v rozostupoch na plech vyložený papierom na pečenie. Guľôčky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 10 minút. Perníčky za ten čas zozlatnú a budú pevné na dotyk. Po upečení ich necháme vychladnúť.

Špaldové perníčky s čokoládovou polevou

Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, primiešame do nej kokosový olej a škoricu. Perníčky ponoríme do horkej čokolády (polovicu alebo rovno celé), položíme na papier na pečenie a posypeme jedlými sušenými kvetmi. Kvety krásne dotvoria jesennú atmosféru, v ktorej si tieto perníky vychutnáme.

Špaldové perníčky s čokoládovou polevou

Recept vznikol v spolupráci so značkou Figaro.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

11 komentárov

Daniela 23.11.2021 - 13:22

Dobry den, je cesto vhodne aj na vykrajovanie?

Reaguj
Petra 15.11.2021 - 17:03
Dakujeme s detmi za uzasny recept, teraz sme dopiekli, a nestiham fukat ako miznu z plechu😊
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.11.2021 - 20:05

Milá Petra, veľmi pekne ďakujem, teším sa, že deťom perníčky chutia :) Toto je pre mňa najlepšia spätná väzba a motivácia tvoriť nové recepty :)

Reaguj
Anna 10.11.2021 - 16:13
Ak nemám ryžovú múku, čim ju mozem nahradit?
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 20:35

Pekný deň želám Anna, ak nemáš ryžovú múku môžeš ju nahradiť inou – odporúčam zvýšiť množstvo špaldovej múky o 50 g a použiť 50 g mletých orechov :) Prípadne môžeš použiť namiesto 100 g ryžovej múky 100 g špaldovej hladkej múky (nie celozrnnej).

Reaguj
Andrea 10.11.2021 - 11:07

Ahoj Veronika, opäť perfektný recept! Veľmi sa teším ako ho vyskúšam! Mám veľmi rada Tvoje recepty, z prvej knižky som vyskúšala takmer všetky, z Tvojej druhej som ešte nestihla:)
Veronika, vedela by si mi poradiť ako by som vedela perníčky upiecť aj v bezlepkovej verzii? Zvykneš uvádzať kombináciu pohánkovej a ryžovej múky, vieš mi poradiť pomer? Prípadne aj inú kombináciu? Pohánková múka robí múčnik trocha horkastejším.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 20:41

Ahoj Andrea, veľmi pekne ďakujem! :) Aj za krásnu spätnú väzbu k prvej knižke, to sa teším, že si vyskúšala už takmer všetky recepty, ktoré sa v nej nachádzajú :) V tomto prípade by som skombinovala 125 g ryžovej múky, 100 g gaštanovej múky a 75 g orieškovej múky (mandľovej, múky z lieskových orechov, atď.). Presne tento pomer však nemám vyskúšaný, ak by som ich však piekla nabudúce v čiste bezlepkovej verzii, skúsila by som namiešať múky v tomto pomere :) Veľa orieškovej múky by som nedávala, aby sa perníčky nelámali, základ by u mňa teda tvorila ryžová a gaštanová múka. Tebe sa najlepšie pečie s ktorými bezlepkovými múkami? :) Skúsim niečo vymyslieť, ak mi dáš vedieť :) Prípadne ich asi budem piecť opäť pred Vianocami, tak môžem práve bezlepkové namiešať a ak sa vydaria aj z hľadiska konzistencie, pridám do receptu aj bezlepkovú verziu, čo ty na to? :)

Reaguj
Evka 8.11.2021 - 6:37
Parádny recept 🤗 hneď by som to vyskúšala, lenže nemám ryžovú múku 😕 prosím vás dá sa niečím nahradiť ryžová múka? Alebo dať viac špaldovej?
Reaguj
Maria 10.11.2021 - 12:45

No presne toto riešim aj ja a som zvedavá na odpoveď,inak by som už vyskusala

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 20:44

Milá Mária, ak nemáte ryžovú múku, pokojne ju nahraďte v rovnakom pomere, teda 100 g inej múky – špaldovej hladkej alebo pšeničnej hladkej múky :) Prípadne môžete dať 50 g hladkej múky a pridať 50 g mletých orieškov :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 20:43

Milá Evka, ďakujem za hodnotenie receptu, veľmi ma to potešilo :) Ryžovú múku môžeš samozrejme nahradiť, napr. namiesto 100 g ryžovej múky môžeš pridať pšeničnú hladkú alebo špaldovú hladkú múku – 100 g :) Prípadne 50 g hladkej špaldovej múky a 50 g mletých orechov :) Držím palce, nech sa vydaria :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box