Tento rok odvšadiaľ počúvam, aká krásna je táto jeseň. Farebná, hrejivá a dokonalá na výlety. S nástupom nového mesiaca však prišiel aj jesenný dážď, listy posiate kvapkami a naša túžba zostať ešte chvíľu zababušení pod dekou vychutnávajúc si napínavý príbeh z knihy, ďalšiu časť obľúbeného seriálu či príjemné rozhovory s našimi blízkymi. Ku všetkým týmto činnostiam zaručene patrí aj šálka horúceho čaju či kávy a domáce sušienky.
Receptov na sušienky nájdeš na mojom blogu niekoľko, niektoré z nich už veľmi dobre poznáš, no určite ti odporúčam vyskúšať aj dnešný recept na špaldové perníčky s čokoládovou polevou. Voňajú perníkovým korením, sú mäkučké a v spojení s horkou čokoládovou polevou neodolateľne dobré. :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na koláče, môj obľúbený je už takmer zabudnutý pudingový koláč s kyslou smotanou, má šťavnaté piškótové cesto, vrstvu čokoládového pudingu a kyslej smotany s hoblinkami horkej čokolády.
Ingrediencie
na cca 60 perníkov
Cesto
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g ryžovej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g trstinového cukru
- 100 g medu
- 100 g masla
- 2 ČL perníkového korenia
- 1/2 dlhého korenia (známe tiež ako Pippali - ľubovoľné)
- 2 vajcia
- štipka soli
Čokoládová poleva
- 200 g horkej čokolády (použila som horkú čokoládu Figaro s 43 % kakaa)
- 1-2 ČL škorice
- 1 ČL kokosového oleja
- sušené jedlé kvety na ozdobu (ľubovoľné)
1 V miske, ktorú používame na vodný kúpeľ odvážime jednotlivé ingrediencie - trstinový cukor, med, na kocky nakrájané maslo, perníkové korenie a štipku soli. Do zmesi nastrúhame dlhé korenie (nemusíte použiť, ak ho nemáte) a na strednom plameni necháme za občasného miešania rozpustiť. Trvá to asi 5 až 10 minút. Keď je zmes tekutá, odložíme ju bokom a necháme trochu vychladnúť. Následne do zmesi primiešame špaldovú a ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a dve vajcia. Cesto dobre vymiešame vareškou alebo lopatkou, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Vymiešané cesto preložíme na potravinársku fóliu, dobre zabalíme a odložíme na noc do chladničky.
2 Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky a necháme hodinu na kuchynskej linke. Z kúskov cesta následne vytvarujeme približne rovnaké guľôčky a poukladáme ich v rozostupoch na plech vyložený papierom na pečenie. Guľôčky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 10 minút. Perníčky za ten čas zozlatnú a budú pevné na dotyk. Po upečení ich necháme vychladnúť.
3 Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, primiešame do nej kokosový olej a škoricu. Perníčky ponoríme do horkej čokolády (polovicu alebo rovno celé), položíme na papier na pečenie a posypeme jedlými sušenými kvetmi. Kvety krásne dotvoria jesennú atmosféru, v ktorej si tieto perníky vychutnáme.
Recept vznikol v spolupráci so značkou Figaro.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
18 komentárov
Ďakujem krásne Ria :)
Ďakujem krásne Helena, teším sa, že perníčky sa podarili a zmizli hneď v ten samý deň :) Mandľová múka je výborný nápad :)
Dobrý večer práve som dopiekla letničky no mne sa nevydarili , neviem kde nastala chýba, párnický mi popraskaki
Pekný večer želám, to ma mrzí :( Prosím postupovali ste presne podľa receptu alebo ste menili niektoré ingrediencie? Robili ste malé guľôčky z cesta? Ďakujem pekne za odpoveď, verím, že nájdeme odpoveď na to, čo upraviť, aby sa nabudúce podarili :)
Dobry den, je cesto vhodne aj na vykrajovanie?
Pekný deň želám Daniela, pravdupovediac ešte som ho neskúšala vykrajovať, ale mohlo by byť vhodné aj na vykrajovanie :)
Milá Petra, veľmi pekne ďakujem, teším sa, že deťom perníčky chutia :) Toto je pre mňa najlepšia spätná väzba a motivácia tvoriť nové recepty :)
Pekný deň želám Anna, ak nemáš ryžovú múku môžeš ju nahradiť inou – odporúčam zvýšiť množstvo špaldovej múky o 50 g a použiť 50 g mletých orechov :) Prípadne môžeš použiť namiesto 100 g ryžovej múky 100 g špaldovej hladkej múky (nie celozrnnej).
Ahoj Veronika, opäť perfektný recept! Veľmi sa teším ako ho vyskúšam! Mám veľmi rada Tvoje recepty, z prvej knižky som vyskúšala takmer všetky, z Tvojej druhej som ešte nestihla:)
Veronika, vedela by si mi poradiť ako by som vedela perníčky upiecť aj v bezlepkovej verzii? Zvykneš uvádzať kombináciu pohánkovej a ryžovej múky, vieš mi poradiť pomer? Prípadne aj inú kombináciu? Pohánková múka robí múčnik trocha horkastejším.
Ahoj Andrea, veľmi pekne ďakujem! :) Aj za krásnu spätnú väzbu k prvej knižke, to sa teším, že si vyskúšala už takmer všetky recepty, ktoré sa v nej nachádzajú :) V tomto prípade by som skombinovala 125 g ryžovej múky, 100 g gaštanovej múky a 75 g orieškovej múky (mandľovej, múky z lieskových orechov, atď.). Presne tento pomer však nemám vyskúšaný, ak by som ich však piekla nabudúce v čiste bezlepkovej verzii, skúsila by som namiešať múky v tomto pomere :) Veľa orieškovej múky by som nedávala, aby sa perníčky nelámali, základ by u mňa teda tvorila ryžová a gaštanová múka. Tebe sa najlepšie pečie s ktorými bezlepkovými múkami? :) Skúsim niečo vymyslieť, ak mi dáš vedieť :) Prípadne ich asi budem piecť opäť pred Vianocami, tak môžem práve bezlepkové namiešať a ak sa vydaria aj z hľadiska konzistencie, pridám do receptu aj bezlepkovú verziu, čo ty na to? :)
No presne toto riešim aj ja a som zvedavá na odpoveď,inak by som už vyskusala
Milá Mária, ak nemáte ryžovú múku, pokojne ju nahraďte v rovnakom pomere, teda 100 g inej múky – špaldovej hladkej alebo pšeničnej hladkej múky :) Prípadne môžete dať 50 g hladkej múky a pridať 50 g mletých orieškov :)
Milá Evka, ďakujem za hodnotenie receptu, veľmi ma to potešilo :) Ryžovú múku môžeš samozrejme nahradiť, napr. namiesto 100 g ryžovej múky môžeš pridať pšeničnú hladkú alebo špaldovú hladkú múku – 100 g :) Prípadne 50 g hladkej špaldovej múky a 50 g mletých orechov :) Držím palce, nech sa vydaria :)