Domov ReceptyBez lepku Jednoduché tekvicové rizoto s tymianom

Jednoduché tekvicové rizoto s tymianom

Autor: Veronika Čopíková
Tekvicové rizoto

Dnešný recept na tekvicové rizoto som pripravovala so slúchadlami v ušiach, tancujúc po kuchyni a vychutnávajúc si každú etapu prípravy. A tých krokov síce nie je veľa, nakoľko je rizoto pomerne jednoduché jedlo, o to viac človek spomalí pri miešaní vareškou a dolievaní jednotlivých tekutých ingrediencií. A keď na záver do rizota primiešate maslo a parmezán, kúsoček ochutnáte a necháte si rozplynúť na jazyku krémovosť a zároveň jemnú chrumkavosť rizota, uvidíte, že to stojí za varenie doma!

Budem sa tešiť, ak môj recept na tekvicové rizoto vyskúšate a dáte mi vedieť, ktoré vám zatiaľ chutilo najviac. Na blogu nájdete aj hubové, cviklové či paradajkové a čochvíľa pribudne aj cuketové. Nech vám chutí!

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 1 menšia tekvica hokkaido (cca 600 g nakrájanej tekvice)
  • 2 šalotky
  • 300 g ryže arborio
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • 1 liter vývaru/vody
  • 3 plátky masla
  • 100 g parmezánu
  • panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • sušený tymian
  • muškátový orech
  • hrsť čerstvého tymianu
  • 1 balenie mozzarelly/burraty

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Tekvicové rizoto

1

Tekvicu umyjeme, prerežeme napoly a vydlabeme stred so semiačkami (výborne to ide lyžičkou). Očistenú tekvicu nakrájame na malé kocky, časť tekvice môžete nakrájať na mesiačiky, ktoré použijete na ozdobu rizota. Nakrájanú tekvicu preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a jemne osolíme. Premiešame lyžicou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme 20 -25 minút, kým nám tekvica nezmäkne.

2

V menšom hrnci zohrejeme kurací alebo zeleninový vývar. Ak vývar nemáte poruke, použite pokojne čistú zohriatu vodu, ktorú osolíte lyžičkou soli a jemne premiešate. Viem, že v tomto zvádzam trochu boj so zástancami vývaru v rizote, ale keďže som Lenivá kuchárka a nie vždy mám doma domáci vývar, už veľakrát som rizoto robila s horúcou osolenou vodou a rozdiel nie je badateľný, takže bez obáv zvoľte vodu. :) Dôležitejšie je však pridávať do rizota horúcu vodu či vývar, teda mali by mať podobnú teplotu ako ryža, vďaka čomu sa nezastaví proces varenia a rizoto bude presne také, aké ho chceme mať.

3

Kým sa vývar/voda zohrieva, v hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nasekané šalotky a opečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu arborio a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve oleja. Krátko opekáme, následne prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty, kým sa víno neodparí.

4

Následne teplotu znížime (ja v tomto kroku znižujem teplotu z 5 na 4 na indukčnej varnej doske) a pridáme prvú naberačku teplého vývaru alebo vody. Pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame ďalší vývar/vodu a zakaždým premiešavame, kým sa voda nevstrebe a ryža sa neuvarí al dente. Keď je ryža takmer hotová, pridáme upečené kocky tekvice (ak ste piekli aj mesiačiky tekvice na ozdobu tie si odložte bokom) a dobre premiešame. Tekvica dodá rizotu krásnu oranžovú farbu, preto toto rizoto rada robievam najmä v daždivé dni. :) Celý proces varenia trvá cca 25 minút.

5

Rizoto stiahneme zo sporáka, pridáme k nemu plátky masla, nastrúhaný parmezán a ochutíme ho troškou nastrúhaného muškátového orecha a sušeným tymianom. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Jemne premiešame a ihneď servírujeme. Navrch každého rizota môžete pridať pár mesiačikov upečenej tekvice a zopár lístkov tymianu. Mozzarella či burrata sa výborné hodí na tekvicové rizoto - stačí ju prstami "natrhať" na menšie kúsky. Želám vám dobrú chuť!

Tip na krémové tekvicové rizoto aj na druhý deň!

  • ak by ste nestihli zjesť celé rizoto na posedenie, môžete ho po vychladnutí odložiť do chladničky. Na druhý deň ho zohrejte na panvici s plátkami masla, maslo dodá rizotu krémovosť a bude chutiť takmer ako práve uvarené.
Tekvicové rizoto

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Iveta 17.11.2023 - 13:11
Úžasné ako vždy ????❤️
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 7:40

Jeeej ďakujem krásne Iveta, teším sa, že rizoto sa podarilo a chutilo :-)

Reaguj
Ida Gálová 16.11.2023 - 18:01
Skvelé!!!
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 7:37

Ďakujem krásne Ida, teším sa, že rizoto sa podarilo a chutilo :-)

Reaguj
Veronika 11.11.2023 - 12:28
Veronika, keď mám čas a chuť navariť niečo "s dušou" a nie len prežívať na "rýchlovkách" cez pracovný týždeň, idem na Tvoj blog a ešte ma nikdy nesklamal... rizoto vyšlo fakt brutálne, cítim sa ako chef ? ďakujem, že prinášaš taký kvalitný kontent ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 7:37

Milá Veronika, ďakujem za tvoje krásne slová, veľmi ma potešili :-) Som rada, že rizoto sa ti podarilo a že vnímaš moje recepty a tvorbu ako pozitívnu a kvalitnú :-) Krásny deň ti želám a neváhaj kedykoľvek napísať, ak sa budeš potrebovať poradiť :-)

Reaguj
Lucia 26.9.2023 - 13:55
Vynikajuce!!! Originál na jeseň :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 20:32

Ďakujem krásne Lucia, teším sa, že rizoto sa vydarilo a chutilo :)

Reaguj
Jana 8.6.2023 - 7:21
Milujem vaše recepty a veľmi sa mi páči dizajn vašich kníh a jedál. Ste úžasná, šikovná mladá žena a ja vám želám veľa úspechov !
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 16:30

Jeeeej ďakujem krásne Janka! :) Veľmi ma to potešilo a zahrialo na srdci, ale taktiež motivovalo viac tvoriť, nech je tu stále kopec jedlých inšpirácií :)

Reaguj
Lenka 7.6.2023 - 12:56
Rizoto sa vydarilo a velmi nam chutilo. Vdaka za recept.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 16:29

Ďakujem krásne Lenka za spätnú väzbu k receptu na tekvicové rizoto :) Veľmi sa teším, že sa vydarilo a chutilo :)

Reaguj