Domov ReceptyBez lepku Zelená špargľa s prosciuttom

Zelená špargľa s prosciuttom

Autor: Veronika Čopíková
Špargľa s prosciuttom

Začala nám sezóna špargle, takže trikrát juchú! Prečo až toľko? Lebo je jemná, lahodná a superzdravá. Obsahuje vitamíny (C, B, A a E), kyselinu listovú a tiež minerály ako draslík, železo, zinok, vápnik a fosfor. Mnohým z nás znejú recepty zo špargle ako jedna veľká neznáma, preto som sa vám rozhodla prostredníctvom série niekoľkých receptov ukázať, že príprava špargle je jednoduchá a rýchla a výsledok neskutočný. Začneme mojím obľúbeným receptom, ktorým je zelená špargľa s prosciuttom.

Čo budeme potrebovať?

4 porcie

  • 500 g zelenej špargle
  • 100 g šunky prosciutto
  • 100 g kvalitného plátkového syra (alebo strúhaného parmezánu)
  • soľ
  • cesnakové korenie
  • 2 PL olivového oleja (pri určovaní kvality oleja je dôležité sledovať označenie acidity na etiketách fliaš (povolená acidita pre olej extra virgine je max. 0,8, pričom čím nižšia kyslosť, teda acidita, tým lepšie je spracovanie a kvalita oleja), pôvod a výrobcu olivového oleja (nekupovať zmes z EÚ!) a kupovať panenský olivový olej (extra virgine), teda olej z prvého lisovania. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite).

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Zelená špargľa s prosciuttom

Ako si pripraviť rýchly, chutný a pritom luxusný obed

Špargľu poriadne umyjeme pod studenou vodou, aby sme ju zbavili kúskov hliny a prípadných nečistôt. Následne odrežeme z každého špargľového výhonku spodnú drevnatú časť (alebo môžete špargľu chytiť dvoma prstami a jemne ju zlomiť - mala by sa prelomiť v oblasti, kde končí mäkká časť a začína tvrdá resp. drevnatá).

 

Teraz už len "zviažeme" 3 až 5 kúskov špargle plátkovým syrom a obalíme šunkou prosciutto (plátkový syr môžete vynechať a obaliť špargľu len v šunke a navrch posypať hoblinkami parmezánu). Obalené kúsky špargle naukladáme na plech pekne vedľa seba a posypeme soľou a cesnakovým korením. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C 10 - 15 minút, kým špargľa nie je mäkká a chrumkavá zároveň.

Zelená špargľa s prosciuttom

Tip na vylepšenie

Hotovú špargľu môžeme podávať s reďkovkovým šalátom, ryžou  či pečenými zemiačikmi. Alebo len tak chrumkať k dobrému filmu či seriálu. Zelená špargľa s prosciuttom predstavuje ideálnu rýchlu a pritom neskutočne chutnú večeru alebo obed, ktorý vám určite odporúčam vyskúšať! Nezabudnite, že sezóna špargle začína od polovice apríla a trvá do konca júna.

Ako vybrať tú správnu?

Najchutnejšia zelená špargľa má špičky výhonkov uzavreté a pri pokuse ohnúť ju by sa mala skôr zlomiť, ako nechať tvarovať. A čím je tenšia, tým je aj jemnejšia, a samozrejme aj chutnejšia a sladšia. Takže pri nákupe zbystrite pozornosť a vyberte si tú pravú, gurmánsku. :) Nech vám chutí!

 

Budem rada, ak recept vyskúšate a napíšete mi, ako sa vám vydaril, prípadne sa podelíte aj s fotkou vášho výtvoru. Ak máte vlastné podobné recepty, kde tvorí kľúčovú ingredienciu špargľa, nezabudnite sa o ne podeliť v komentároch pod receptom. Už sa teším na ich skúšanie! 

Zelená špargľa s prosciuttom

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 83 Priemer: 3.7]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Patrícia 31.8.2019 - 12:35

Ahoj Veronika, chcela by som sa opýtať, či máš aj nejaký recept na reďkovkový šalát, ktorý sa k tomuto hodí? :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:49

Ahoj Patrícia, na blogu nemám zatiaľ recept na reďkovkový šalát, ale ak by bol skúsila by som kombináciu reďkoviek, šalátu, jarnej cibuľky/pažítky, olivového oleja, octu a korenia :)

Reaguj
Janka 5.5.2019 - 19:40

Ďakujem Veronika, parmezan doma nebol, tak som to skusila s cedarom. oblizovala som tanier …. také dobre to bolo =)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.5.2019 - 19:11

Ahoj Janka, veľmi sa teším, že ti špargľa s prosciuttom chutila :) Tiež to tak robím po dobrom jedle, pekne do poslednej omrvinky :D

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box