Postupne dopĺňam kategóriu babičkine recepty o ďalšie a ďalšie recepty. Recepty plné radostných i boľavých spomienok, vôní, chutí a nostalgie. Niekedy mi to nedá a vnášam do nich trošku svojej hravej radosti a lá vyprázdňujem chladničku. Tentokrát som aj napriek veľkým horúčavám upiekla kysnuté koláče, do ktorých som zakomponovala aj lieskové oriešky a nátierku. Trošku som sa vyhrala aj s tvarovaním cesta a aj keď to nie je dokonalé, aspoň dokonalo chutia. :D
Ingrediencie
na plech veľkosti 20 x 30 cm
Kvások na kysnuté koláče
- 125 ml mlieka
- 10 g čerstvého droždia
- 1 ČL trstinového cukru
- troška múky na posypanie
Kysnuté cesto
- 125 g hladkej pšeničnej múky
- 125 g celozrnnej pšeničnej múky
- 1 vajce
- 1/2 ČL soli
- 35 g roztopeného vlažného masla
- 30 g trstinového cukru
Lieskovooriešková náplň
- lieskovooriešková nátierka (ja som použila orieškovú nátierku od Powerlogy, ktorá obsahuje len lieskové orechy (60 %), kokosový cukor, kakaové maslo, pravé kakao a morskú soľ - to všetko v BIO kvalite. Navyše chutí neskutočne, takže pár lyžíc išlo do koláča a pár do úst :D). Ak radi vyrábate všetko domáce, odporúčam použiť ako náplň domácu nutelu.
- nasekané lieskové orechy
Kvások na kysnuté koláče
1 Najprv si na sporáku v malom hrnci zohrejeme mlieko. Mlieko by malo byť teplé, ale nie horúce. Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a lyžičkou jemne premiešame. Posypeme troškou múky a na teplom mieste necháme vzísť kvások. Trvá to cca. 10 až 15 minút.
Cesto na kysnuté koláče
2 Do väčšej misky si preosejeme a odvážime múky, pridáme soľ a cukor a lyžicou alebo vareškou premiešame. Pridáme vajce, roztopené (už vlažné) maslo a kvások. Rukou vymiesime na krásne cesto (neviem prečo ho volám krásne a prečo píšem rukou namiesto moderných mixérov s hnietiacimi hákmi, ale ja proste a jednoducho milujem prácu s kysnutým cestom a baví ma to. Každému, kto si chce ušetriť prácu a ruku zababranú od cesta, odporúčam použiť hnietiace háky).
Domáca nutela
Čo obsahuje pravá Nutella? Táto domáca je v porovnaní s ňou niekoľkokrát zdravšia a môžete si ju ľahko vyrobiť aj doma!
3 Cesto by nemalo byť príliš lepivé ale ani tuhé, takže podľa potreby pridávame ďalšiu múku alebo vlažné mlieko. Ak ste s konzistenciou cesta spokojní, vymiesený bochníček podsypte troškou múky a nechajte v miske prikrytej čistou utierkou kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
4 Vykysnutý bochníček preložíme z misky na múkou vysypanú dosku alebo silikónovú podložku a valčekom vyvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát. Celý plát (vynecháme len asi 1 cm od okrajov) potrieme lieskovoorieškovou nátierkou alebo domácou nutelou a bohato zasypeme nasekanými lieskovými orieškami. Chytíme okraje cesta na pravej strane a preložíme ich na ľavú. Okraje teraz bruškami prstov pevne spojíme, aby nám náplň nevytekala.
5 A teraz sa pustíme do najťažšej, najlepkavejšej, ale zároveň druhej (prvou je jedenie) najradostnejšej časti. :) Cesto nakrájame na cca. 2 cm široké pláty. Tieto pláty prekrojíme ešte na polovicu a každý kúsok plátu zakrúcame, aby nám vznikol točený bochníček. Bochníčky ukladáme do maslom vymastenej formy vedľa seba (necháme menšie odstupy), prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút. Po uplynutí času vložíme do rúry a pečieme 20 minút pri 180 °C. Necháme chvíľku vychladnúť a pustíme sa do jedenia. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody