Domov ReceptyBabičkine recepty Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

Autor: Veronika Čopíková
Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

Postupne dopĺňam kategóriu babičkine recepty o ďalšie a ďalšie recepty. Recepty plné radostných i boľavých spomienok, vôní, chutí  a nostalgie. Niekedy mi to nedá a vnášam do nich trošku svojej hravej radosti a lá vyprázdňujem chladničku. Tentokrát som aj napriek veľkým horúčavám upiekla kysnuté koláče, do ktorých som zakomponovala aj lieskové oriešky a nátierku. Trošku som sa vyhrala aj s tvarovaním cesta a aj keď to nie je dokonalé, aspoň dokonalo chutia. :D

Ingrediencie

na plech veľkosti 20 x 30 cm

Kvások na kysnuté koláče

  • 125 ml mlieka
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 ČL trstinového cukru
  • troška múky na posypanie

Kysnuté cesto

  • 125 g hladkej pšeničnej múky
  • 125 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL soli
  • 35 g roztopeného vlažného masla
  • 30 g trstinového cukru

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Lieskovooriešková náplň

  • lieskovooriešková nátierka (ja som použila nátierku Power Nougat, ktorá obsahuje len lieskové orechy (72 %), kokosový cukor, kakaové maslo, pravé kakao a morskú soľ - to všetko v BIO kvalite. Navyše chutí neskutočne, takže pár lyžíc išlo do koláča a pár do úst :D). Ak radi vyrábate všetko domáce, odporúčam použiť ako náplň domácu nutelu.
  • nasekané lieskové orechy
Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

Kvások na kysnuté koláče

Najprv si na sporáku v malom hrnci zohrejeme mlieko. Mlieko by malo byť teplé, ale nie horúce. Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a lyžičkou jemne premiešame. Posypeme troškou múky a na teplom mieste necháme vzísť kvások. Trvá to cca. 10 až 15 minút. 

Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

Cesto na kysnuté koláče

Do väčšej misky si preosejeme a odvážime múky, pridáme soľ a cukor a lyžicou alebo vareškou premiešame. Pridáme vajce, roztopené (už vlažné) maslo a kvások. Rukou vymiesime na krásne cesto (neviem prečo ho volám krásne a prečo píšem rukou namiesto moderných mixérov s hnietiacimi hákmi, ale ja proste a jednoducho milujem prácu s kysnutým cestom a baví ma to. Každému, kto si chce ušetriť prácu a ruku zababranú od cesta, odporúčam použiť hnietiace háky).

Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

Cesto by nemalo byť príliš lepivé ale ani tuhé, takže podľa potreby pridávame ďalšiu múku alebo vlažné mlieko. Ak ste s konzistenciou cesta spokojní, vymiesený bochníček podsypte troškou múky a nechajte v miske prikrytej čistou utierkou kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. 

Domáca nutela

Čo obsahuje pravá Nutella? Táto domáca je v porovnaní s ňou niekoľkokrát zdravšia a môžete si ju ľahko vyrobiť aj doma!

Vykysnutý bochníček preložíme z misky na múkou vysypanú dosku alebo silikónovú podložku a valčekom vyvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát. Celý plát (vynecháme len asi 1 cm od okrajov) potrieme lieskovoorieškovou nátierkou alebo domácou nutelou a bohato zasypeme nasekanými lieskovými orieškami. Chytíme okraje cesta na pravej strane a preložíme ich na ľavú. Okraje teraz bruškami prstov pevne spojíme, aby nám náplň nevytekala. 

Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

A teraz sa pustíme do najťažšej, najlepkavejšej, ale zároveň druhej (prvou je jedenie) najradostnejšej časti. :) Cesto nakrájame na cca. 2 cm široké pláty. Tieto pláty prekrojíme ešte na polovicu a každý kúsok plátu zakrúcame, aby nám vznikol točený bochníček. Bochníčky ukladáme do maslom vymastenej formy vedľa seba (necháme menšie odstupy), prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút. Po uplynutí času vložíme do rúry a pečieme 20 minút pri 180 °C. Necháme chvíľku vychladnúť a pustíme sa do jedenia. Nech vám chutí!

Kysnuté koláče s lieskovými orieškami

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 12 Priemer: 4.7]

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box