Domov ReceptyBez lepku Famózny mrkvový koláčik s pomarančom

Famózny mrkvový koláčik s pomarančom

Autor: Veronika Čopíková

Minulý rok som si rozšírila cestovateľské obzory o návštevu Berlína. Kto nebol, odporúčam ísť! Berlín je úžasné mesto plné rozporuplných uličiek, turistov, cyklistických chodníkov, širokých chodníkov pre chodcov, malých kaviarničiek a krásneho prístupu k triedeniu odpadkov. A divili by ste sa, majú tam nižšie ceny potravín ako u nás! A dokonca sú kvalitnejšie, čo sa týka zloženia. Takže na nákupy už len tam! Škoda tej diaľky. A aby som sa dostala k hlavnému bodu, v jednej kaviarničke som si ku kávičke dala mrkvový koláč. Čo vám budem hovoriť, bola to láska na prvé zahryznutie. :D

 

Odvtedy som nosila v hlave predstavu upiecť niečo podobné a teraz môžem povedať, že sa mi to konečne podarilo. A dokonca chutí ešte lepšie ako berlínsky mrkvový koláč, takže nemusíte cestovať, pohodlne sa usalašte, pozrite si video, prečítajte moju krátku vsuvku a pustite sa do prípravy. Verím, že vám bude chutiť!

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 22 až 26 cm

Cesto

  • 4 vajíčka (bielka a žĺtka oddelene)
  • 100 g + 2 PL trstinového cukru
  • ½ ČL škorice
  • kôra z jedného bio pomaranča (pre vláčnejšie cesto môžete pridať aj 100 ml pomarančovej šťavy)
  • 200 g nastrúhanej mrkvy
  • 100 g mletých vlašských orechov (môžete nahradiť špaldovou celozrnnou múkou hladkou)
  • 200 g mandľovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Krém

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone izbovej teploty
  • 30 g práškového cukru
  • nastrúhaná mrkva a plátky pomaranča na ozdobu

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Mrkvový koláč

Ako si upiecť mrkvový koláč

V miske vyšľaháme 4 bielka so štipkou soli do snehu. Do tuhého snehu zašľaháme 2 polievkové lyžice cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtka, trstinový cukor, škoricu a kôru z pomaranča (môžete pridať aj pomarančovú šťavu). Pridáme nastrúhanú mrkvu a 1/3 snehu z bielkov a jemne vareškou alebo ručne metličkou premiešame, aby sa nám ingrediencie pekne spojili.

Jednoduchý banánový chlieb

Ak máte doma zrelé banány a neviete čo s nimi, tento recept bude pre vás záchranou :D

Na záver pridáme mandľovú múku, mleté vlašské orechy (alebo špaldovú múku), kypriaci prášok a zvyšok snehu a opäť jemne premiešame. Vylejeme do tortovej formy, ktorú sme si vymastili maslom a vysypali strúhaným kokosom a dáme piecť na 45 minút pri 160 °C (čas pečenia bude závisieť aj od veľkosti formy, ktorú ste si zvolili, preto radšej otestujte korpus špáradlom a prípadne pečte dlhšie).

Mrkvový koláč

Krém na mrkvový koláč

Pripravíme si ho jednoducho – v miske zmiešame mascarpone s práškovým cukrom, pridáme vyšľahanú smotanu na šľahanie a premiešame, kým nám nevznikne nadýchaný krém. Metličkou ho rozprestrieme na vychladnuté cesto a nožíkom jemne uhladíme. Koláč môžeme ozdobiť nastrúhanou mrkvou a plátkami pomaranča. Na 2 hodiny odložíme do chladničky, aby nám krém stuhol a potom už len vychutnávame!

Ak chcete byť informovaní o nových videoreceptoch, prihláste sa na Youtube odber.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 213 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

26 komentárov

Bea 24.9.2019 - 10:25

naozaj je výborný, podaril sa na 1* a všetci si pochvalovali

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:43

Super, veľmi sa teším, že sa podaril tak skvele a všetkým chutil :)

Reaguj
kristina 4.9.2019 - 20:19

do toho mrkvoveho kolaca nejde ziadny olej alebo maslo?:)
a spaldlova muka to bude asi aj 100g stacit co myslis

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 12:02

Ahoj Kristína, do tohto mrkvového koláča nejde ani olej ani maslo :) Stačí nastrúhaná mrkva a pomarančová šťava a to je tak akurát :) Mleté vlašské orechy môžeš nahradiť špaldovou múkou v rovnakom množstve, teda 100 g, ako píšeš :) Držím palce nech sa vydarí a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Jana Surovska 7.7.2019 - 17:50

Vynikajúci a hlavne jednoduchý koláčik! Všetky kolegine v práci si pýtali recept. Ja som ho dokonca urobila na plech a pridala aj čerstvé čučoriedky a korpus potrela džemom. Aj takto bol famózny!!😉 Ďakujem Veronika za skvelý recept!👍

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:00

Ahoj Janka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ti mrkvový koláč chutil a vydaril sa :) Výborné vylepšováky, ďakujem za ďalšie tipy ako koláčik obmeniť :P Pekný deň ti prajem Janka.

Reaguj
Zuzana 15.5.2019 - 17:17

Ahoj Veronika, aj u nás zožal tento koláč veľký úspech. Najprv že, mami ty chceš fakt piecť mrkvový a potom, mami, je dosť dobrý a to je u nás top. Takže ďakujem.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 20:46

Zuzana ďakujem krásne za spätnú väzbu. Veľmi sa teším, že koláčik zožal úspech! :)

Reaguj
Martina 1.3.2019 - 14:02

Zdravím Veronika. Predvčerom som robila tento tvoj mrkvový koláč a musím povedať, že je úúúúžasný – vláčny, šťavnatý a nie moc sladký. Málokedy, keď upečiem niečo zdravé, to aj chutí. Ale tento koláč sme mali celá rodina na raňajky a aj manželovi aj deťom veľmi chutil. Ďakujem veľmi pekne a prajem ešte veľa inšpirácií :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:05

Ahoj Martina, veľmi pekne ďakujem za krásnu spätnú väzbu k mrkvovému koláčiku :) Strašne moc sa teším, že vám chutil a mali ste krásne rodinné raňajky :) Zdravších receptov tu nájdeš viacero, budem rada ak vyskúšaš niektoré ďalšie a dáš mi potom vedieť, ako dopadlo pečenie :) Krásny deň ti prajem a ešte raz ďakujem!

Reaguj
Darina 29.6.2019 - 16:03

Ahoj Veronika, urobila som dnes Strúhaný tvarohový koláč, aj s vnucikom, je výborný, trosku sa drobi, niekde som urobila chybu. Nemala som hrudkovity tvaroh, tak je nižší, obrázok je na instagrame.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 21:57

Ahoj Darina, ďakujem pekne za spätnú väzbu, teším sa, že ti koláčik chutil :) Ak sa trochu drobí, stačí ho dať na chvíľu do chladničky, trochu stuhne a nebude sa drobiť :)

Reaguj
Ľubica 1.3.2019 - 10:50

Ahoj Veronika, každý týždeň sa teším, s čím prídeš a ešte si nesklamala, ten koláč urobím cez víkend a už sa teším, ako si na ňom pochutná moja rodina.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:02

Ahoj Ľubica, veľmi pekne ďakujem, moc si ma potešila :) Dúfam, že sa vydarí a bude chutiť celej rodinke vrátane teba :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Dina 27.2.2019 - 22:42

Ďakujem za skvelý recept, určite vyskúšam….rada pečiem hlavne na nedeľu ku káve poobede…

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:01

Ahoj Dina, veľmi rado sa stalo, dúfam, že ti bude chutiť k nedeľňajšej kávičke :)

Reaguj
Laura 24.2.2019 - 21:14

Ani nevieš, akú radosť si mi teraz urobila :) V apríli som plánovala piecť nejaký mrkvový cake. Priznám sa, že som recept ešte nehľadala, ale už hľadať ani nebudem. Našla som :) Už sa neviem dočkať, ako tento famózne vyzerajúci koláčik vyskúšam. Fotky aj koláčik sa skutočne podarili. Nádherné :) A aby som predišla vzniku ďalšej kuchynskej katastrofy, čím by som mohla, prosím ťa, nahradiť mascarpone a mandľovú múku? A nebude vadiť, keď vynechám orechy? Vyskúšala som aj tvoj recept na čokoládovú penu, ale príliš sa mi nepodarila. Ale určite to nebola chyba receptu :) Keby som sa držala receptu, tak by mi sa mi to určite podarilo aj bez komplikácii. Moja chyba :D Viac sa môžeš dozvedieť v mojom novom článku :) Maj sa krásne a ďakujem za inšpiráciu :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.2.2019 - 16:53

Ahoj Laura, teším sa, že som ti mojim receptom na mrkvový koláč spravila radosť :) Ďakujem krásne za spätnú väzbu, som rada, že sa fotky aj koláč páčia a podnecujú k jeho upečeniu :) Krém môžeš spraviť tvoj obľúbený, či už z tvarohu a kyslej smotany, alebo z čoho robievaš, dá sa to pekne nakombinovať, prípadne krém úplne vynechať, nám chutí mrkvový koláčik aj takto jednoducho :) Pokiaľ ide o mandľovú múku a orechy, nakombinovať tento pomer (300 g) môžeš aj inak napr. ich nahradiť špaldovou celozrnnou hladkou múkou. Ale výsledná chuť bude iná – bez orieškovej chuti :) Pokiaľ ide o čokoládovú penu čítala som tvoj článok aj som ti naň reagovala :) Mrzí ma, že sa nevydarila ale možno na druhý pokus sa podarí. Držím palce a ďakujem!

Reaguj
Majka 21.1.2019 - 14:48

Ahoj Veronika, ja som piekla včera na svoje narodeniny, vtedy som tento recept nenašla :-). Do toho včerajšieho recp išlo 150 g múky, a teda, ja som samozrejme dala CZ špaldovú, potom orechy 100 g a mrkva 200… atd. chutil fajn, ale cetso bolo take tazke a ubite, čím mysliš, že to mohlo byť? Žeby tou CZ múkou? Do rcp išli tri vajíčka…. Ja som si myslela, že je to veľa mrkvy apreto je to také ťažké… ale aj ty máš v recepte toľlko… ďakujem vopred za odpoveď :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.1.2019 - 10:08

Ahoj Majka, dodatočne ti prajem všetko najlepšie k narodeninám, hlavne zdravie a čas vyplnený krásnymi chvíľami a s ľuďmi, ktorých máš rada :) Recept znie veľmi podobne, mohlo by to byť práve tou celozrnnou múkou a tiež veľkosťou vajíčok. Práve bielka spravia celkom dosť v rámci štruktúry cesta, aby bolo ľahšie a „nadýchanejšie“ :)

Reaguj
Zuzana 29.6.2018 - 14:52

Ahoj, Veronika dala by sa mandlova múka nahradiť klasickou psenicnou múkou (hladká,polohrubá)?
či utekať do obchodu pre mandľovú😀😀

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 2.7.2018 - 20:46

Ahoj Zuzana, mandľová múka dodáva korpusu super orieškovú chuť :) S pšeničnou bude chutiť inak, ale kľudne môžeš použiť. Skôr polohrubú :)

Reaguj
Silvia 29.1.2018 - 8:32

Mrkvový koláč robievam s polohr.múkou a navyše ešte pomarančovú štavu. Chcela som skúsiť bezlepkový variant… Hneď po upečení je koláč fajn ale na druhý deň sa rozpadáva.Neviem čo som spravila zle, ale išla som presne podľa receptu. Vôbec nie je kompaktný.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 29.1.2018 - 20:43

Ahoj Silvia, veľmi pekne ďakujem za tvoju spätnú väzbu. Mrzí ma, že koláčik nedopadol podľa tvojich predstáv, zatiaľ som naň mala len pozitívne odozvy. :) Koláčik sa mohol rozpadávať z viacerých dôvodov, keďže ako taký ho ovplyvňuje viacero faktorov od toho, ako pečie rúra, po množstvo tuku, ktoré sa uvoľní z vlašských orechov a prípadne aj mletých mandlí, šťavy, ktorú ti pustí mrkva pri strúhaní…:) Každopádne mrzí ma to a dúfam, že ťa to neodradí od ďalšieho pečenia. Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Marika V. 18.11.2017 - 12:30

Perfektný recept, vrelo odporúčam! Stále som chcela skúsiť upiecť mrkvový koláčik a s týmto receptom sa skvelo podaril. Určite sa ale držte receptu a neupravujte ho ako ja, keď som ho skúšala druhýkrát. Nemala som až 200 g mandľovej múky, dala som 100 g mletých mandlí, 150 g vlašských orechov a 50 g kokosovej múčky (keď sa používa na vysypanie formy, prišlo mi to ako dobrý nápad). Nerobte to ale, lebo cesto nie je zďaleka také jemné a ľahké ako po prvýkrát.

Reaguj
Veronika Čopíková 19.11.2017 - 11:09

Ahoj Marika, veľmi sa teším, že recept ti chutil a odporúčaš ho :) Strúhaný kokos používam na vysypanie kvôli tomu, že je bezlepkový a chutí mi to viac, ako keď sa na koláčik prilepí polohrubá múka :D Experimentovať občas treba, niekedy to môže dopadnúť ešte lepšie, ale mandle sú chuťovo jemnejšie ako vlašské orechy, takže v prípade iného pomeru je cesto chuťovo iné a nie také ľahké a jemné ako v prípade dodržania receptu :) ďakujem ti krásne za tvoju spätnú väzbu. Veronika

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box