Domov ReceptyBez laktózy Minestrone polievka

Minestrone polievka

Autor: Veronika Čopíková
Minestrone

S jesenným počasím prichádza obdobie farebných a hrejivých polievok, ktoré dokonale zasýtia a potešia telo i dušu. Tieto aspekty spĺňa aj najnovší recept na taliansku zeleninovú polievku minestrone. Polievka minestrone je známa po celom svete, tak ako mnohé talianske recepty - počnúc lahodným kávovým tiramisu po rôzne recepty na cestoviny. Polievka skvele zasýti a zahreje, vďaka jedinečnej kombinácii jednotlivých ingrediencií - sezónnej zeleniny, byliniek, vývaru, strukovín a cestovín. A na záver nesmie chýbať pár hobliniek parmezánu. :-)

Minestrone je výbornou voľbou, ak potrebuješ spotrebovať viacero druhov zeleniny, nakoľko tu neexistuje presný recept, ktorého sa musíš držať a vzniká tu priestor na kreativitu každého lenivého kuchára. :-) Nižšie nájdeš môj základný recept na minestrone, určite však môžeš pridať aj hrášok, brokolicu, petržlen či ružičky karfiolu a rôzne druhy čerstvých byliniek.

Vyskúšaj aj niektoré z mojich ďalších receptov na hrejivé jesenné polievky - krémovú cuketovú polievku, jednoduchú fazuľovú polievku, hríbovú polievku na kyslo, exotickú mrkvovú polievku, či moju obľúbenú tekvicovú polievku z tekvice hokkaido.

Ingrediencie

na 4 - 6 porcií

  • 1 žltá cibuľa (cca 100 g)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy (cca 250 g)
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 150 g stonkového zeleru
  • 250 g cherry paradajok
  • 250 ml paradajkového pretlaku
  • 240 g uvarenej červenej fazule
  • 240 g uvarenej bielej fazule
  • 100 g sušených cestovín (napr. orzo alebo malé kolienka)
  • 2 PL panenského olivového oleja
  • 1 plátok masla
  • oregano
  • provensalské korenie
  • soľ a čierne korenie
  • 1,5 l zeleninového vývaru/horúcej vody
  • parmezán na posypanie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Minestrone

Talianska zeleninová polievka minestrone, ktorú môžeš obmieňať podľa chuti

1Najprv si pripravíme sezónnu zeleninu - cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, cuketu ošúpeme a nastrúhame najemno na strúhadle. Mrkvy a zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky a stonkový zeler a cherry paradajky nakrájame na menšie kúsky. Červenú a bielu fazuľu scedíme a necháme odkvapkať. Ja som použila už uvarenú fazuľu, ktorá sa dá kúpiť v obchode v konzerve alebo v plastových vreckách či skle, samozrejme môžeš použiť aj suchú fazuľu, len ju deň predtým namoč do vody a nechaj odstáť cez noc.

Vyskúšaj aj tieto recepty na polievky

2

V polievkovom hrnci zohrejeme olivový olej s maslom. Pridáme cibuľu, ktorú opečieme dosklovita. Následne pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, zemiaky a cesnak a 3 až 5 minút opekáme za pravidelného premiešavania. Prisypeme nakrájané paradajky a opekáme ešte 2 minúty. Opečenú zeleninu zalejeme paradajkovým pretlakom a vývarom (ak vývar nemáš, môžeš pridať horúcu vodu), pridáme nastrúhanú cuketu a vareškou premiešame. Polievku ochutíme provensalským korením (ja pridávam 1/2 ČL), oreganom (1/2 ČL), soľou a čiernym korením, prikryjeme a varíme na strednom plameni cca 30 minút. Zemiaky by mali byť uvarené, mrkva a zeler by mali zostať trochu chrumkavé.

3

Do polievky pridáme bielu a červenú fazuľu (ak použiješ suchú - neuvarenú fazuľu, pridaj ju do polievky spolu s pretlakom a vývarom) a sušené cestoviny. Polievku premiešame a varíme dovtedy, kým sa cestoviny neuvaria al dente („na hryz"). Minestrone ochutnáme a dochutíme korením podľa potreby. Servírujeme v miskách, posypané hoblinami parmezánu a podľa možností čerstvými bylinkami - výborne sa hodí bazalka a tymian. Buon appetito. :-)

Minestrone

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

7 komentárov

Daniela 30.1.2024 - 13:39

Výborná! Robila som minestronku prvýkrát a z milión receptov na nete som si po dobrej skúsenosti s inými receptami od teba vybrala tvoj. A som znova nadšená. Chutí presne tak, ako som si to pamätala z Talianska ☺️

Reaguj
Lila 28.10.2023 - 10:59
Dobry den,orzo je vynikajuce,kde ho prosim kupujete,neviem ho dostat tu na Slovensku.....z dovolenky z Talianska mi doniesli.dakujem za odpoved,Lila
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:53

Na Slovensku je ho veru problém zohnať, odporúčam pozrieť e-shopy, zvyknú ho tam niekedy mať :-) Ale teraz keď pozerám, tak je väčšinou všade nedostupné, tak Vám ani neviem žiaľ uviesť link :-(

Reaguj
Bea 2.10.2023 - 15:20
Skvelá sýta polievka, postupovala som podľa receptu, dochutila som si ju petržlenovou vňaťou a medvedím cesnakom. Všetkým chutila.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 19:33

Ďakujem krásne Bea, veľmi sa teším, že sa polievka podarila a všetkým chutila :) A petržlenová vňať aj medvedí cesnak sú super do tejto polievočky :)

Reaguj
Daniel 28.9.2023 - 8:57
Ahoj Veronika. Polievku minestrone som uvaril, ale som ju mierne pozmenil. Namiesto, resp. k fazuliam som pridal vopred namočenú rstku a cestovinu som zvolil široké rezance, ktoré som nalámal, zmenšil. Ďalej som postupoval podľa receptu. Nakoniec som polievku dochutil, posypal aj petržlenovou vňaťou pokrájanou na drobno. Polievočka je famózna.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 19:32

Ahoj Daniel, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na minestrone :) Veľmi sa teším, že ti chutila a pridať hŕstku je výborný nápad! :) A široké rezance sa tiež super hodia tak ako aj petržlenová vňať, tú je v polievke milujem :)

Reaguj