Je koniec júla, polovica leta je za nami a ja mám pocit, že som si toto leto veľmi neužila. Práve tento upršaný deň ma núti bilancovať nad životom a zamýšľať sa nad tým, kam sa chcem ďalej uberať. Piecť či analyzovať? Či nebodaj blogovať? :) To by bolo asi naj naj naj, len žiaľ si to vyžaduje aj najviac práce, sebazapierania a neustáleho hýbania sa vpred. Ale verím, že pokroky je vidieť a vy sem radi chodíte čerpať inšpiráciu, napiecť si, či dozvedieť sa čo je nové. A keďže som potrebovala do dnešného dňa pridať trošku farieb, uvarila som si túto rýchlu tekvicovú polievku. Hokkaido tekvicová polievka je jednoduchá, povzbudzujúca a veľmi chutná. Ak máte doma ešte zeleninový vývar a neviete kam s ním, šupnite ho sem. Recept nájdete aj v mojej kuchárskej knižke na strane 49.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 1 ks hokkaido tekvice (nakrájaná na kocky vážila 700 g)
- 2 menšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 petržlen
- 750 ml zeleninového vývaru
- soľ
- čierne korenie
- kurkuma
- olivový olej (ak by ste hľadali čo najkvalitnejší, môžem odporučiť extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite.)
Na ozdobu a dochutenie
- 100 ml smotany na šľahanie
- tekvicové semiačka
- petržlenová vňať
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Jednoduchý, rýchly recept, chutí výborne. Namiesto Hokaidó som dal podobnú tekvicu z našej záhradky.
Ľubomír
Hokkaido tekvicová polievka - postup
1 Táto tekvicová polievka je veľmi jednoduchá, preto si ju tak rada pripravujem. V podstate si len nachystáme všetku zeleninu, ktorú dáme zapiecť do rúry a potom všetko rozmixujeme s vývarom. Je vynikajúca teplá aj studená a skvele zasýti, takže sa v mojom polievkovom rebríčku umiestnila na prvých priečkach. :) Tak poďme na to!
2 Začneme tekvicou - prerežeme ju napoly, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na mesiačiky. Petržlen a mrkvy si ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu ošúpeme a prekrojíme napoly. A zostávajú len strúčiky cesnaku, ktoré si ošúpeme a pridáme k ostatnej zelenine. Takto pripravenú zeleninu dáme do pekáča alebo na plech, osolíme, polejeme troškou olivového oleja a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C 30 - 40 minút, kým nám zelenina nezmäkne.
Rýchla šošovicová polievka
Sýta, jednoduchá a rýchla, taká je šošovicová polievka, ktorú nájdete v tomto recepte.
3 Do polievkového hrnca dáme zohriať zeleninový vývar. Zohriaty vývar stiahneme zo sporáka, pridáme k nemu upečenú zeleninu a všetko spolu pekne rozmixujeme. Pridáme soľ, čierne korenie a kurkumu, premiešame a ochutnáme. V tejto fáze je potrebné dochutiť si tekvicovú polievku tak, ako ju máte radi, ja väčšinou korením priebežne počas ochutnávania a ak mám pocit, že tomu stále niečo chýba, tak pridávam ďalšie korenie. Okrem toho môžete tiež pridať trošku nastrúhaného muškátového orieška a citrónovú šťavu.
Ak sme s výsledkom spokojní, môžeme polievku nabrať do misiek a ozdobiť smotanou, tekvicovými semiačkami a lístkami petržlenovej vňate. Hokkaido tekvicová polievka je v tomto pomere krásne hustá a krémová, takže nepotrebuje žiadnu múku či škrob. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
28 komentárov
Pekný deň želám Zuzana :) Ak vývar nemáš, môžeš použiť vodu a bio bujón, sama to občas robievam, keď nemám poruke vývar :)
Jeeeej to by bolo aké super :) Ďakujem krásne :)
Ďakujem pekne, Katy, teším sa, že chutí a robievaš ju :)
Jeeej super, to sa veľmi teším, že tak chutí :) To je inak naj, keď si naše vlastné maminy pýtajú recept :D
Ďakujem krásne Katka :) Teším sa, že polievočka chutila a dokonca aj priateľovi, ktorý nemá rád tekvicové polievky :) Ďakujem za spätnú väzbu k receptom, teším sa, že si s nimi spokojná :)
Jeej, tak to sa veľmi teším! :) A ďakujem :)
Mnam..prave som ju dovarila, je fantasticka..dakujem krasne za receptik..
Ľubka
😷🤭🤗
Ahoj Ľubka, teším sa, že polievočka ti chutila :) Ja ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :)
Dobry Veronika,
moja 1. hokkaido polievka. Bola uzasna, dakujem moc.
Prajem vsetko dobre.
Dana Tibi
Ahoj Dana, teším sa, že sa podarila hneď na prvýkrát a hlavne, že chutila úžasne :) Pekný deň ti prajem a dúfam, že aj ďalšie recepty ti zachutia :)
Dobry den Veronika..
Mnaaam..prave som ju dovarila, je fantasticka..dakujem krasne za receptik..
Ľubka
😷🤭🤗
Pekný deň prajem Ľubka, teším sa, že polievočka sa vydarila a chutila :)
Veronika Tvoja hokkaido polievočka je vynikajúca. Varievala som len vo vode hokkaido – ale takto upečená a potom rozmixovaná je úžasná. Jednoduchý a veľmi rýchly recept. Ďakujem a veľa úspechov
Jeeej ďakujem krásne Anna :) Upečená zelenina má inú chuť a polievočke potom dodáva inú úroveň rozmanitosti :) Tak sa teším, že si ju vyskúšala a chutila ti :) A ďakujem za krásne prianie :)
Dobrý deň, dnes som robila hokaido polievocku – mňam. Výborná 👍 dakujem za recept
Pekný deň prajem Kristína, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že polievočka chutila :)
Zuzana
Ahoj,cesnacka veľmi chutila celej rodine ,vrelo doporučujem,rýchla a chutná
Ďakujem pekne Zuzana, som rada, že cesnačka chutila a odporúčaš ju ďalej :)
Výborná polievka
Ďakujem krásne, teším sa, že polievka chutila :)
Jednoduchý, rýchly recept, chutí výborne.
Namiesto Hokaidó som dal podobnú tekvicu z našej záhradky
Ahoj Ľubomír, ďakujem pekne. Teším sa, že ti polievka chutila a podarila sa :)