Domov ReceptyBez laktózy Jednoduchá Hokkaido polievka

Jednoduchá Hokkaido polievka

Autor: Veronika Čopíková
Hokkaido tekvicová polievka

Dokonalá jesenná polievka je plná farieb, hrejivých korení a zásob od trhovníkov. Tieto aspekty spĺňa moja jednoduchá hokkaido polievka z pečenej hokkaido tekvice. Pečená tekvica má plnšiu chuť oproti varenej tekvici, ak ju raz vyskúšaš, rozdiel spoznáš hneď a inú už nebudeš chcieť. :-) Navyše hustotu a krémovosť polievky si môžeš upraviť množstvom použitého vývaru či horúcej vody, vďaka čomu môžeš hokkaido polievku servírovať aj ako prívarok s volským okom navrchu. :-) Hokkaido polievka je úžasne krémová, plná bežne dostupnej zeleniny a na prvý pohľad možno aj prekvapujúcich korení. Pridávaš do jesenných polievok muškátový orech či kurkumu? Do tejto hokkaido polievky sa hodia skvele!

Inak Hokkaido polievka je pomenovaná podľa japonského ostrova Hokkaido, odkiaľ pochádza. Jej originálny pôvod som sa snažila vystihnúť a zároveň mu vzdať úctu aj prostredníctvom videoreceptu, ktorý nájdeš nižšie. Som zvedavá, ako sa ti bude páčiť a budem sa tešiť, ak mi dáš vedieť v komentári. :-)

Vyskúšaj aj moje ďalšie jednoduché recepty na hrejivé a sýte polievky - fazuľovú polievku s rezancami, hríbovú polievku na kyslo, skvelú šošovicovú polievku, krémovú cuketovú polievku, hrachovú polievku z lúpaného žltého hrachu a moje dve variácie na cesnakovú polievku - receptu na babičkinu cesnačku, na ktorú budeš potrebovať v podstate len 2 ingrediencie a rýchlu cesnakovú polievku.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 1 hokkaido tekvica (nakrájaná na kocky vážila 700 g)
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 fialová cibuľa
  • 1 l zeleninového vývaru (alebo horúcej vody)
  • soľ a čierne korenie
  • kurkuma
  • muškátový orech
  • panenský olivový olej (ja mám veľmi rada tento panenský olivový olej od Powerlogy)

Na ozdobu a dochutenie

  • tekvicové semienka
  • tekvicový alebo panenský olivový olej

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Videorecept

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Čopíková (@lenivakucharka)

Ako pripraviť hokkaido polievku

1 Tekvicu hokkaido prerežeme napoly, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na kocky. Mrkvy, petržlen a cibuľu ošúpeme a nakrájame na menšie časti. Zeleninu dáme na plech, osolíme a polejeme trochou olivového oleja. Premiešame lyžicou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme približne 30 minút, kým zelenina nezmäkne.

Vyskúšaj aj tieto jesenné polievky

2Upečenú zeleninu dáme do hrnca, zalejeme teplým vývarom alebo horúcou vodou, premiešame a rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka (ja používam tento tyčový mixér a som veľmi spokojná). Ak je polievka príliš hustá, pridáme ešte trochu vývaru alebo vody. Pridáme soľ, čierne korenie, kurkumu (ja dávam 1/2 ČL) a trošku nastrúhaného muškátového orieška. Premiešame a dokoreníme podľa chuti. Polievku podávame s tekvicovými semienkami, ktoré opražíme na panvici nasucho, stačí len chvíľku. Pokvapkáme tekvicovým alebo olivovým olejom. Nech vám chutí!

Moje tipy

  • Hokkaido polievka chutí najlepšie s pridaním domáceho či kupovaného zeleninového vývaru. Ak však vývar nemáš, môžeš použiť aj horúcu vodu, pridaj však polievkové korenie a polievku dokoreň podľa vlastnej chuti.
  • Ak je polievka príliš hustá, zrieď ju teplým vývarom alebo horúcou vodou.
  • Z receptu na hokkaido polievku si môžeš spraviť aj vynikajúci tekvicový prívarok. Stačí pridať menej vývaru, aby bol prívarok hustejší. Prívarok odporúčam podávať s volským okom a skvele sa tam hodí aj trocha čerstvého syra cottage cheese.
  • Polievku môžeš zjemniť pridaním smotany na šľahanie.
  • Do polievky sa skvele hodí aj cesnak, ktorý môžeš pridať k zelenine na plech - netreba ho šúpať, stačí pridať tri neošúpané strúčiky cesnaku na plech a dať zapiecť spoločne so zeleninou do rúry. Následne ho dáme bokom, ošúpeme a pridáme do hrnca, v ktorom všetko rozmixujeme s vývarom alebo vodou.
Hokkaido Tekvicová polievka

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

33 komentárov

Alexandra 13.10.2023 - 11:06
Akurát idem opäť dnes robiť polievku práve podľa tvojho receptu a už sa neviem dočkať :D Milujem, že je to ľahký recept. Ja osobne ešte na vrch dávam v miske trošku nivy pre slanosť :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:31

Ahoj Alexandra, super, to sa veľmi teším! :-) Pridať nivu je super nápad, určite to niekedy vyskúšam :-)

Reaguj
Baška 23.7.2023 - 11:55
Keď som išla prvýkrát robiť tekvicovú polievku minulý týždeň,mala som obavy,pretože som nikdy tekvicovú polievku nejedla a teda som nevedela ako má naozaj chutiť,no niekedy je to aj na niečo dobré :D Potvrdilo sa mi to týmto receptom,malej pridám len krutóniky a partner povedal,že nech už inú a inak ani neskúšam robiť :D Ani nebudem,je jednoduchá,výborná a práve mu ďaľšiu zaváram na turnus ;)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.7.2023 - 18:42

Ahoj Baška, veľmi sa teším, že sa ti polievočka vydarila a chutila všetkým doma :) A presne ako píšeš, niekedy je dobré niečo vyskúšať a prvýkrát zistiť, ako ti chutí a rozhodnúť sa podľa toho, či je to TO PRAVÉ :)

Reaguj
Zuzana 26.11.2022 - 8:36
Mňa by zaujímalo ako to máte s tým vývarom...ja totiž doma vývar nemám. Keď varím vývar tak ho zjeme ? tak čím ho môžem nahradiť v tejto polievke? Iba voda? Alebo môžem aj bio bujón?( Kupujem v zdravom obchode) ďakujem
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 12:38

Pekný deň želám Zuzana :) Ak vývar nemáš, môžeš použiť vodu a bio bujón, sama to občas robievam, keď nemám poruke vývar :)

Reaguj
Sim 10.3.2024 - 13:16

Ja napríklad zeleninu vyvarim práve na zeleninový vývar, okorenim, pridám bylinky, rozmixujem a potom pridám tekvicu, ktorú orestujem len predtým/pečiem/uvarím

Reaguj
Miloš 4.4.2022 - 12:29
Dal by som aj 6 hviezdičiek, keby to šlo :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 12:37

Jeeeej to by bolo aké super :) Ďakujem krásne :)

Reaguj
Katy 15.5.2021 - 14:21
Robievam ju, je vynikajúca...
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 12:37

Ďakujem pekne, Katy, teším sa, že chutí a robievaš ju :)

Reaguj
Mayka 9.11.2020 - 20:11
Toto je najlepšia tekvicová polievka... ❤️ Aj moja mamina si pýtala recept, keď ju dojedla ??. Ak tekvicová polievka, tak len táto. ? Už tri roky. ??
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 12:37

Jeeej super, to sa veľmi teším, že tak chutí :) To je inak naj, keď si naše vlastné maminy pýtajú recept :D

Reaguj
Katka 4.11.2020 - 23:28
Úplne najlepšia tekvicová polievka akú som kedy jedla. Nebíčko v papuľke. ? Dokonca priateľ, čo nemá rád tekvicové polievky, povedal, že je skvelá a naložil si aj dvakrát. ❤️❤️❤️ Veronika tvoje recepty sú úžasné. ???
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 12:36

Ďakujem krásne Katka :) Teším sa, že polievočka chutila a dokonca aj priateľovi, ktorý nemá rád tekvicové polievky :) Ďakujem za spätnú väzbu k receptom, teším sa, že si s nimi spokojná :)

Reaguj
Denisa 25.10.2020 - 20:25
Varím už len túto variantu polievočky a vždy sme ňou uchvátení, je výborná.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 21:30

Jeej, tak to sa veľmi teším! :) A ďakujem :)

Reaguj
Ľubka 20.3.2020 - 11:16

Mnam..prave som ju dovarila, je fantasticka..dakujem krasne za receptik..
Ľubka
???

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 15:54

Ahoj Ľubka, teším sa, že polievočka ti chutila :) Ja ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :)

Reaguj
DANA 9.11.2019 - 18:15

Dobry Veronika,

moja 1. hokkaido polievka. Bola uzasna, dakujem moc.
Prajem vsetko dobre.
Dana Tibi

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.11.2019 - 16:50

Ahoj Dana, teším sa, že sa podarila hneď na prvýkrát a hlavne, že chutila úžasne :) Pekný deň ti prajem a dúfam, že aj ďalšie recepty ti zachutia :)

Reaguj
Ľubka 20.3.2020 - 11:17

Dobry den Veronika..
Mnaaam..prave som ju dovarila, je fantasticka..dakujem krasne za receptik..
Ľubka
???

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:50

Pekný deň prajem Ľubka, teším sa, že polievočka sa vydarila a chutila :)

Reaguj
Anna 13.10.2019 - 12:18

Veronika Tvoja hokkaido polievočka je vynikajúca. Varievala som len vo vode hokkaido – ale takto upečená a potom rozmixovaná je úžasná. Jednoduchý a veľmi rýchly recept. Ďakujem a veľa úspechov

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:58

Jeeej ďakujem krásne Anna :) Upečená zelenina má inú chuť a polievočke potom dodáva inú úroveň rozmanitosti :) Tak sa teším, že si ju vyskúšala a chutila ti :) A ďakujem za krásne prianie :)

Reaguj
Kristína 30.10.2019 - 22:10

Dobrý deň, dnes som robila hokaido polievocku – mňam. Výborná ? dakujem za recept

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:59

Pekný deň prajem Kristína, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že polievočka chutila :)

Reaguj
Zuzana Krasnecová 21.9.2019 - 9:18

Zuzana
Ahoj,cesnacka veľmi chutila celej rodine ,vrelo doporučujem,rýchla a chutná

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:57

Ďakujem pekne Zuzana, som rada, že cesnačka chutila a odporúčaš ju ďalej :)

Reaguj
Denisa 12.9.2019 - 17:37

Výborná polievka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:56

Ďakujem krásne, teším sa, že polievka chutila :)

Reaguj
Ľubomír 30.10.2018 - 17:45

Jednoduchý, rýchly recept, chutí výborne.
Namiesto Hokaidó som dal podobnú tekvicu z našej záhradky

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.10.2018 - 19:03

Ahoj Ľubomír, ďakujem pekne. Teším sa, že ti polievka chutila a podarila sa :)

Reaguj