Domov ReceptyBez laktózy Krémová hrachová polievka

Krémová hrachová polievka

Autor: Veronika Čopíková
Kremová hrachová polievka

Hrachová polievka sa mi až donedávna spájala najmä s tou hráškovou. Krásne zelená, ozdobená strukmi hrášku a hráškami, ktoré z nich vykúkajú. Toľkokrát tu spomínam hrášok, až mi z toho začína trošku hráškovať. :) Keďže som však v piatok nenašla v obchode fazuľu, ktorú som mala v pláne použiť do polievky s dlhými rezancami (taká tá klasika, po ktorej sa mi zacnelo), siahla som po žltom hrachu. Bola to skôr voľba z núdze, ale keďže sa krémová hrachová polievka podarila na výbornú, rozhodla som sa s vami podeliť aj o tento jednoduchý recept. Stačí pár ingrediencií, povariť, rozmixovať a potom už len vychutnávať s volským okom alebo kockami opečeného chlebíka a hrsťou čerstvej petržlenovej vňate. Pri stolovaní som použila japonskú keramiku z chefshop.sk.

Ingrediencie

na 6 porcií

  • 250 g žltého (lúpaného) hrachu
  • 1 ČL bravčovej masti
  • 3 väčšie zemiaky
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1,5 l vody
  • 1 zeleninový bujón v BIO kvalite (resp. zmes korenia do polievky)
  • soľ
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • opečený chlieb

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Kremová hrachová polievka

Krémová hrachová polievka, ktorú si môžeš vziať aj do práce

V hrnci rozpustíme bravčovú masť. Pridáme hrach premytý cez sitko a pár minút pražíme. Kým sa hrach praží, ošúpeme zemiaky, mrkvu a petržlen a nakrájame ich na menšie kúsky. Zeleninu pridáme k hrachu, premiešame a zalejeme horúcou vodou alebo vývarom (ak nám zostal z nedeľňajšej polievky). Zakryjeme pokrievkou a varíme, až kým nám zemiaky nezmäknú (otestujeme vidličkou; trvá to cca. 30 - 40 minút).

Keď sú zemiaky i hrach mäkké, polievku okoreníme čiernym korením, osolíme a pridáme do nej bujón alebo polievkové korenie. Chvíľku povaríme, stiahneme zo sporáka a rozmixujeme tyčovým mixérom. Hrachová polievka má vďaka zemiakom krásne krémovú konzistenciu a vôbec ju nemusíte zahusťovať múkou. Polievku môžete podávať buď s krutónmi, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, alebo s volským okom. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 146 Priemer: 3.7]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

20 komentárov

Monika 26.11.2019 - 15:36

Akože je vyyyyborna. Fakt nemá chybu. 💓

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.11.2019 - 21:08

Ďakujem krásne Monika, veľmi sa teším, že ti hrachová polievka chutila :)

Reaguj
Veronika 29.10.2018 - 12:14

Ahoj Veronika, tento typ polievok nazývam v mojom kuchynskom žargóne „čo chladnička a špajza dali“. Keď treba spotrebovať pár kusov zeleniny, ci strukovín, šup s nimi do hrnca :-). Vždy majú inú chut, a to je na nich tak očarujúce :-). Zbytky vyvaru, ak sa podarí vsetko nezjesť, mrazim, presne pre takéto sup-sup polievocky, ktoré prijemne zahrejú a výborne zasýtia. Vďaka za Tvoj blog.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 31.10.2018 - 19:02

Ahoj Veronika, ďakujem za krásny komentár k polievočke :) Presne tak, treba čerpať z toho, čo chladnička a špajza dá a veru dajú sa vyčarovať všelijaké chutné polievočky z toho :) Ďakujem ti, teším sa, že si tu a páči sa ti môj blog :))

Reaguj
Andrea 23.10.2018 - 18:53

Ahoj Veronika,dakujem za receptik,ktory velmi potesil,dnes som robila polievocku hokaido,velmi vyborna,hraskovu zvyknem robit z mrazeneho hrasku a potom rozmixujem do hladka.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 26.10.2018 - 14:26

Ahoj Andrea, teším sa, že ťa recept potešil :) Hokkaido je mňamková a hrášková taktiež! :)

Reaguj
Ibojka 23.10.2018 - 18:44

Ahoj Veronika, ďakujem za recept, potešil ma tým, že robím takú istú hrachovú, len ja mám rada cesnak, tak dávam hodne cesnaku a dávam krupóny – guličky z Lídla sú veľmi dobré a rýchlovka, na vrch petržl. vňať, alebo naseká pažítku. Prajem Ti pekný , pohodový večer.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 26.10.2018 - 14:25

Ahoj Ibojka, ďakujem za krásny komentár k receptu :) Teším sa, že robíš podobnú polievku a ešte ju aj vylepšuješ o cesnak a bylinky :) Aj tebe krásny deň!

Reaguj
Nikol 18.10.2018 - 22:09

Je vyborna ! :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 18:16

Ahoj Nikol, ďakujem, že si mi dala vedieť, veľmi sa teším! :)

Reaguj
Slavka 18.10.2018 - 10:01

Ahoj Veronika, varím rada krémové polievky – hokaido, skúšala som tvoju mrkvovú – výborná, cícerovú, brokolicovú a táto hrachová tiež vyzerá na chutné papanie. Ďakujem za recept, behom týždňa určite príde vhod. Pekný deň všetkým :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 18:16

Ahoj Slávka, aj tebe krásny deň! Teším sa, že ti mrkvová polievka chutila, ja sa chystám na budúci týždeň na brokolicovú :) Tak dúfam, že ti hrachová polievka bude chutiť.

Reaguj
Martina Laimeche 17.10.2018 - 21:34

Dobry vecer dneska som prvý krát uverila Vašu polievku výborná že neostalo nič. I ked som do polievky nedala čierne korenie muž si donútil feferonkami a ku polovičke som utiekla pita chlieb

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 18:15

Ahoj Martina, veľmi sa teším, že si polievku vyskúšala a neostala z nej ani troška :) Wau s feferónkami to muselo mať říz :D A pita chlieb znie skvelo, ja ho mám strašne rada!

Reaguj
Ema 17.10.2018 - 21:10

Dobrý deň Veronika, poznám hrachovú polievku zo suchého hrachu a má ju rada celá moja rodina, avšak bez zeleniny s cesnakom a majoránkou a ešte každému do prostriedku taniera pre jemnejšiu chuť aj ozdobu lyžička bieleho jogurtu 🙂

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 18:13

Ahoj Ema, kľudne mi tykaj :) Teším sa, že hrachová polievka je taká známa u nás, už si druhá čo spomína verziu s cesnakom a majoránkou, vyskúšam niekedy :) Aj tá lyžička jogurtu navrch znie skvele :)

Reaguj
Maja 17.10.2018 - 18:09

Poznám aj robím hrachovku polievku ale bez zeleniny.len uvarim hrach a rozmixujeme dám majoranku a cesnak.mnam.j

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 18:11

Ahoj Maja, teším sa, že ju poznáš a varievaš vo vlastnej verzii :) Ja som si vymyslela tú svoju a keďže mám rada čo najviac zeleniny v polievke, pridala som aj tú :) Budem rada, ak ju niekedy vyskúšaš, ak budeš mať chuť skúsiť inú verziu :)

Reaguj
Martina 17.10.2018 - 15:49

Dobrý deň, hrách pred tým nemusím namočiť?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 18:08

Ahoj Martina, ja som mala lúpaný žltý hrach a ten sa nemusí pred varením namočiť :) nelúpaný hrach namočiť treba :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box