Domov ReceptyBez laktózy Krémová hrachová polievka

Krémová hrachová polievka

Autor: Veronika Čopíková
Kremová hrachová polievka

Hrachová polievka sa mi až donedávna spájala najmä s tou hráškovou. Krásne zelená, ozdobená strukmi hrášku a hráškami, ktoré z nich vykúkajú. Toľkokrát tu spomínam hrášok, až mi z toho začína trošku hráškovať. :) Keďže som však v piatok nenašla v obchode fazuľu, ktorú som mala v pláne použiť do polievky s dlhými rezancami (taká tá klasika, po ktorej sa mi zacnelo), siahla som po žltom hrachu. Bola to skôr voľba z núdze, ale keďže sa krémová hrachová polievka podarila na výbornú, rozhodla som sa s vami podeliť aj o tento jednoduchý recept. Stačí pár ingrediencií, povariť, rozmixovať a potom už len vychutnávať s volským okom alebo kockami opečeného chlebíka a hrsťou čerstvej petržlenovej vňate.

Ingrediencie

na 6 porcií

  • 250 g žltého (lúpaného) hrachu
  • 1 ČL bravčovej masti
  • 3 väčšie zemiaky
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1,5 l vody
  • 1 zeleninový bujón v BIO kvalite (resp. zmes korenia do polievky)
  • soľ
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • opečený chlieb

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Kremová hrachová polievka

Krémová hrachová polievka, ktorú si môžeš vziať aj do práce

V hrnci rozpustíme bravčovú masť. Pridáme hrach premytý cez sitko a pár minút pražíme. Kým sa hrach praží, ošúpeme zemiaky, mrkvu a petržlen a nakrájame ich na menšie kúsky. Zeleninu pridáme k hrachu, premiešame a zalejeme horúcou vodou alebo vývarom (ak nám zostal z nedeľňajšej polievky). Zakryjeme pokrievkou a varíme, až kým nám zemiaky nezmäknú (otestujeme vidličkou; trvá to cca. 30 - 40 minút).

Keď sú zemiaky i hrach mäkké, polievku okoreníme čiernym korením, osolíme a pridáme do nej bujón alebo polievkové korenie. Chvíľku povaríme, stiahneme zo sporáka a rozmixujeme tyčovým mixérom. Hrachová polievka má vďaka zemiakom krásne krémovú konzistenciu a vôbec ju nemusíte zahusťovať múkou. Polievku môžete podávať buď s krutónmi, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, alebo s volským okom. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

32 komentárov

Erika 2.6.2021 - 13:35
Najlepšia hrachová akú som kedy jedla.Navyše recept našiel môj syn a sám ju uvaril.Má neuveriteľne krásnu farbu a úžasnú chuť.Ďakujeme za recept ♥
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2021 - 21:04

Ďakujem za krásnu spätnú väzbu Erika :) Veľmi sa teším, že sa podarila a nielen dobre chutila, ale aj krásne vyzerala :) Pozdravujem :)

Reaguj
Marcela 23.5.2021 - 11:04
Polievka je veľmi rýchla a hlavne veľmi chutná
Reaguj
Katarina 16.10.2020 - 8:04
Mňam, akože moja prvá hrachivja, ale určite nie posledná. Veľmi fajn recept, rýchly, zrozumiteľný a polievočku vyyybirna 👌Dakujeme 😊
Reaguj
Julius 31.3.2020 - 14:34

Vynikajúca. Naozaj. Zvládol aj chlap ;)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 12:15

Jeeej, tak to sa veľmi teším, že chutila :) Nepochybujem o tom, že ju zvládne každé pohlavie, veď sme všetci veľmi šikovní, no nie? :)

Reaguj
Alena 26.3.2020 - 22:26

Robila som cesnacku.Bola fajn.Dala som do nej aj petrzlen vnatku povarit

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 12:13

Ahoj Alenka, teším sa, že cesnačka sa vydarila a chutila :) Pekný deň ti prajem.

Reaguj
Monika 26.11.2019 - 15:36

Akože je vyyyyborna. Fakt nemá chybu. 💓

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.11.2019 - 21:08

Ďakujem krásne Monika, veľmi sa teším, že ti hrachová polievka chutila :)

Reaguj
Veronika 29.10.2018 - 12:14

Ahoj Veronika, tento typ polievok nazývam v mojom kuchynskom žargóne „čo chladnička a špajza dali“. Keď treba spotrebovať pár kusov zeleniny, ci strukovín, šup s nimi do hrnca :-). Vždy majú inú chut, a to je na nich tak očarujúce :-). Zbytky vyvaru, ak sa podarí vsetko nezjesť, mrazim, presne pre takéto sup-sup polievocky, ktoré prijemne zahrejú a výborne zasýtia. Vďaka za Tvoj blog.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.10.2018 - 19:02

Ahoj Veronika, ďakujem za krásny komentár k polievočke :) Presne tak, treba čerpať z toho, čo chladnička a špajza dá a veru dajú sa vyčarovať všelijaké chutné polievočky z toho :) Ďakujem ti, teším sa, že si tu a páči sa ti môj blog :))

Reaguj
Andrea 23.10.2018 - 18:53

Ahoj Veronika,dakujem za receptik,ktory velmi potesil,dnes som robila polievocku hokaido,velmi vyborna,hraskovu zvyknem robit z mrazeneho hrasku a potom rozmixujem do hladka.

Reaguj
Veronika
Veronika 26.10.2018 - 14:26

Ahoj Andrea, teším sa, že ťa recept potešil :) Hokkaido je mňamková a hrášková taktiež! :)

Reaguj
Ibojka 23.10.2018 - 18:44

Ahoj Veronika, ďakujem za recept, potešil ma tým, že robím takú istú hrachovú, len ja mám rada cesnak, tak dávam hodne cesnaku a dávam krupóny – guličky z Lídla sú veľmi dobré a rýchlovka, na vrch petržl. vňať, alebo naseká pažítku. Prajem Ti pekný , pohodový večer.

Reaguj
Veronika
Veronika 26.10.2018 - 14:25

Ahoj Ibojka, ďakujem za krásny komentár k receptu :) Teším sa, že robíš podobnú polievku a ešte ju aj vylepšuješ o cesnak a bylinky :) Aj tebe krásny deň!

Reaguj
Nikol 18.10.2018 - 22:09

Je vyborna ! :)

Reaguj
Veronika
Veronika 20.10.2018 - 18:16

Ahoj Nikol, ďakujem, že si mi dala vedieť, veľmi sa teším! :)

Reaguj
Jozef 11.1.2020 - 11:35

Práve to skúšam variť.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.1.2020 - 17:44

A ako to nakoniec dopadlo Jozef? :)

Reaguj
Slavka 18.10.2018 - 10:01

Ahoj Veronika, varím rada krémové polievky – hokaido, skúšala som tvoju mrkvovú – výborná, cícerovú, brokolicovú a táto hrachová tiež vyzerá na chutné papanie. Ďakujem za recept, behom týždňa určite príde vhod. Pekný deň všetkým :)

Reaguj
Veronika
Veronika 20.10.2018 - 18:16

Ahoj Slávka, aj tebe krásny deň! Teším sa, že ti mrkvová polievka chutila, ja sa chystám na budúci týždeň na brokolicovú :) Tak dúfam, že ti hrachová polievka bude chutiť.

Reaguj
Martina Laimeche 17.10.2018 - 21:34

Dobry vecer dneska som prvý krát uverila Vašu polievku výborná že neostalo nič. I ked som do polievky nedala čierne korenie muž si donútil feferonkami a ku polovičke som utiekla pita chlieb

Reaguj
Veronika
Veronika 20.10.2018 - 18:15

Ahoj Martina, veľmi sa teším, že si polievku vyskúšala a neostala z nej ani troška :) Wau s feferónkami to muselo mať říz :D A pita chlieb znie skvelo, ja ho mám strašne rada!

Reaguj
Ján 16.1.2020 - 13:57

Môj prvý polievkový pokus, polievka bola fajn, riadne hustá. Trošku mi vadila taká horkastá chuť možno z petržlenu. Určite to skúsim ešte raz, no použijem možno kúsok cesnaku namiesto petržlenu a použijem menej zeleniny aby bola polievka redšia. Navrch maslo s hriankou.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 12:12

Ahoj Ján, ďakujem pekne za spätnú väzbu k hrachovej polievočke :) Polievka je hustejšia, stačí ju však zriediť horúcou vodou, aby si dosiahol hustotu, ktorá ti vyhovuje :) Petržlen môže spôsobiť, že je polievka horkejšia, môžeš ho pokojne vynechať a nahradiť cesnakom prípadne inou zeleninou. Maslo s hriankou je výborný nápad :)

Reaguj
Ema 17.10.2018 - 21:10

Dobrý deň Veronika, poznám hrachovú polievku zo suchého hrachu a má ju rada celá moja rodina, avšak bez zeleniny s cesnakom a majoránkou a ešte každému do prostriedku taniera pre jemnejšiu chuť aj ozdobu lyžička bieleho jogurtu 🙂

Reaguj
Veronika
Veronika 20.10.2018 - 18:13

Ahoj Ema, kľudne mi tykaj :) Teším sa, že hrachová polievka je taká známa u nás, už si druhá čo spomína verziu s cesnakom a majoránkou, vyskúšam niekedy :) Aj tá lyžička jogurtu navrch znie skvele :)

Reaguj
Maja 17.10.2018 - 18:09

Poznám aj robím hrachovku polievku ale bez zeleniny.len uvarim hrach a rozmixujeme dám majoranku a cesnak.mnam.j

Reaguj
Veronika
Veronika 20.10.2018 - 18:11

Ahoj Maja, teším sa, že ju poznáš a varievaš vo vlastnej verzii :) Ja som si vymyslela tú svoju a keďže mám rada čo najviac zeleniny v polievke, pridala som aj tú :) Budem rada, ak ju niekedy vyskúšaš, ak budeš mať chuť skúsiť inú verziu :)

Reaguj
Martina 17.10.2018 - 15:49

Dobrý deň, hrách pred tým nemusím namočiť?

Reaguj
Veronika
Veronika 20.10.2018 - 18:08

Ahoj Martina, ja som mala lúpaný žltý hrach a ten sa nemusí pred varením namočiť :) nelúpaný hrach namočiť treba :)

Reaguj
Top