Domov ReceptyČo na obed? Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Autor: Veronika Čopíková
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Tvarovanie týchto guliek je doslova meditačným cvičením. :) Ste tu a teraz, tvoríte niečo vlastnoručne a vo výsledku rozvoniate celý dom nezameniteľnou arómou pečeného mäsa, cibuľky a korenín. K tomu bublajúca paradajková omáčka, čerstvo uvarené špagety a pohár vína a zrazu sa cítite ako na dovolenke. Za posledné týždne som tieto mäsové guľky v paradajkovej omáčke robila asi päťkrát, niekedy si ich dáme s cestovinami a inokedy iba s čerstvým chrumkavým chlebíkom. Sú neskutočne dobré a ich výhodou je aj to, že si časť guliek môžete zamraziť na inokedy. :) Budem sa tešiť, ak ich vyskúšate.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 300 g špagiet

25 guliek

  • 250 g bravčovej krkovičky
  • 50 g cibule
  • 15 g horčice s medom
  • 15 g parmezánu
  • 15 g strúhanky
  • 1 menšie vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ ČL provensalského korenia
  • soľ a čierne korenie

Paradajková omáčka

  • 500 g paradajok
  • 500 g paradajkového pretlaku
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL trstinového cukru
  • panenský olivový olej
  • plátok masla
  • provensalské korenie
  • soľ a čierne korenie

Predpredaj pokračovania knižného bestselleru, obsahuje 3 výhody Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ VÝHODY

Šťavnaté mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Do misy vložíme čerstvo zomletú bravčovú krkovičku. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, horčicu, najemno nastrúhaný parmezán, strúhanku, vajce a prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením. Zmes dôkladne premiešame a rukami vytvarujeme guľky, menšie ako pingpongové loptičky. Orestujeme ich na panvici pokvapkanej olivovým olejom. Guľky majú krehkejšiu konzistenciu, preto pri restovaní len jemne pokrúžime panvicou, prípadne ich orestujeme iba z dvoch strán, aby sa nerozpadli.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Medzitým pripravíme omáčku. Na panvici s vyššími okrajmi zohrejeme olivový olej s plátkom masla. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme dosklovita. Cibuľu posypeme cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Následne pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a na malé kocky nakrájané paradajky. Chvíľku povaríme, zalejeme pretlakom a premiešame. Omáčku ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením.

Do omáčky opatrne vložíme orestované mäsové guľky. Prikryjeme a varíme na miernom plameni 25 minút. Mäsové guľky v paradajkovej omáčke podávame so špagetami alebo s chrumkavým chlebom. Pred servírovaním posypeme trochou nastrúhaného parmezánu.

 

Tip: Guľky môžete pripraviť z dvojnásobnej dávky a druhú polovicu dať zamraziť. Stačí ich vytvarovať, poukladať na tácku a vložiť na 15 až 20 minút do mrazničky. Z tácky ich preložte do dobre uzatvárateľného vrecka a opätovne dajte do mrazničky.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

SLAVKA 26.9.2021 - 9:58
Ďakujem za výborný recept, veľmi sme si pochutili :) Iba guľky som neopekala na panvici, ale dala som ich na 30 minút zapiecť do rúry pod alobalom, potom odkryté cca 5 minút aby chytili peknú farbu.
Reaguj
Lenka 15.9.2021 - 18:05
Wau,ani tento recept od Vas Veronika nesklamal. Cela moja rodinka si pochutnala. Vrelo odporucam!👌
Reaguj
Mariana 12.9.2021 - 10:22
Ahoj Veronika. Dakujem za recept. Všetkým veľmi chutilo. Muž vychválil guľky, že sú bomba! Dokonca aj dieťa ktoré ohŕňa nos na mäsom zjedlo 3 guľky. 😀
Reaguj
Anna 10.9.2021 - 19:17

Parádny recept.. určite vyskúšam. Ďakujem

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box