Domov ReceptyČo na obed? Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Autor: Veronika Čopíková
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Tvarovanie týchto guliek je doslova meditačným cvičením. :) Ste tu a teraz, tvoríte niečo vlastnoručne a vo výsledku rozvoniate celý dom nezameniteľnou arómou pečeného mäsa, cibuľky a korenín. K tomu bublajúca paradajková omáčka, čerstvo uvarené špagety a pohár vína a zrazu sa cítite ako na dovolenke. Za posledné týždne som tieto mäsové guľky v paradajkovej omáčke robila asi päťkrát, niekedy si ich dáme s cestovinami a inokedy iba s čerstvým chrumkavým chlebíkom. Sú neskutočne dobré a ich výhodou je aj to, že si časť guliek môžete zamraziť na inokedy. :) Budem sa tešiť, ak ich vyskúšate.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 300 g špagiet

25 guliek

  • 250 g bravčovej krkovičky
  • 50 g cibule
  • 15 g horčice s medom
  • 15 g parmezánu
  • 15 g strúhanky
  • 1 menšie vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ ČL provensalského korenia
  • soľ a čierne korenie

Paradajková omáčka

  • 500 g paradajok
  • 500 g paradajkového pretlaku
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL trstinového cukru
  • panenský olivový olej
  • plátok masla
  • provensalské korenie
  • soľ a čierne korenie

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Šťavnaté mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Do misy vložíme čerstvo zomletú bravčovú krkovičku. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, horčicu, najemno nastrúhaný parmezán, strúhanku, vajce a prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením. Zmes dôkladne premiešame a rukami vytvarujeme guľky, menšie ako pingpongové loptičky. Orestujeme ich na panvici pokvapkanej olivovým olejom. Guľky majú krehkejšiu konzistenciu, preto pri restovaní len jemne pokrúžime panvicou, prípadne ich orestujeme iba z dvoch strán, aby sa nerozpadli.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Medzitým pripravíme omáčku. Na panvici s vyššími okrajmi zohrejeme olivový olej s plátkom masla. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme dosklovita. Cibuľu posypeme cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Následne pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a na malé kocky nakrájané paradajky. Chvíľku povaríme, zalejeme pretlakom a premiešame. Omáčku ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením.

Do omáčky opatrne vložíme orestované mäsové guľky. Prikryjeme a varíme na miernom plameni 25 minút. Mäsové guľky v paradajkovej omáčke podávame so špagetami alebo s chrumkavým chlebom. Pred servírovaním posypeme trochou nastrúhaného parmezánu.

 

Tip: Guľky môžete pripraviť z dvojnásobnej dávky a druhú polovicu dať zamraziť. Stačí ich vytvarovať, poukladať na tácku a vložiť na 15 až 20 minút do mrazničky. Z tácky ich preložte do dobre uzatvárateľného vrecka a opätovne dajte do mrazničky.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Jana Kratka 15.1.2022 - 14:10
Uzasny recept dakujem🤗
Reaguj
Jana 19.12.2021 - 21:41

Perfektný recept. Mäso som vymenila za morčacie – to máme radšej – všetko ostatné som ponechala a bolo to vynikajúce.

Reaguj
Lucka 22.10.2021 - 13:16
Výborne, prvykrat v živote som robila mäsové guličky a naozaj vyšli skvelo! Pochutili sme si❤️
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 28.10.2021 - 21:56

Ahoj Lucka, super, to sa veľmi teším, že sa hneď na prvýkrát takto skvele podarili :) A hlavne, že ste si pochutili :)

Reaguj
SLAVKA 26.9.2021 - 9:58
Ďakujem za výborný recept, veľmi sme si pochutili :) Iba guľky som neopekala na panvici, ale dala som ich na 30 minút zapiecť do rúry pod alobalom, potom odkryté cca 5 minút aby chytili peknú farbu.
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:23

Slávka ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu, veľmi sa teším, že ste si doma pochutili :) A ďakujem za skvelý tip, zapekanie v rúre je výborný nápad, nabudúce vyskúšam aj ja :)

Reaguj
Lenka 15.9.2021 - 18:05
Wau,ani tento recept od Vas Veronika nesklamal. Cela moja rodinka si pochutnala. Vrelo odporucam!👌
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:22

Lenka ďakujem krásne, to som veľmi rada, že sa guľky podarili a pochutila si celá rodinka :) Ďakujem, že ho odporúčaš ďalej :)

Reaguj
Mariana 12.9.2021 - 10:22
Ahoj Veronika. Dakujem za recept. Všetkým veľmi chutilo. Muž vychválil guľky, že sú bomba! Dokonca aj dieťa ktoré ohŕňa nos na mäsom zjedlo 3 guľky. 😀
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:20

Ahoj Mariana, jeej to som veľmi rada, že sa ti guľky podarili a chutili :) Ooo tak to je pekný začiatok! :D

Reaguj
Anna 10.9.2021 - 19:17

Parádny recept.. určite vyskúšam. Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:19

Ahoj Anna, super, to sa teším a dúfam, že ti bude chutiť :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box