Tvarovanie týchto guliek je doslova meditačným cvičením. :) Ste tu a teraz, tvoríte niečo vlastnoručne a vo výsledku rozvoniate celý dom nezameniteľnou arómou pečeného mäsa, cibuľky a korenín. K tomu bublajúca paradajková omáčka, čerstvo uvarené špagety a pohár vína a zrazu sa cítite ako na dovolenke. Za posledné týždne som tieto mäsové guľky v paradajkovej omáčke robila asi päťkrát, niekedy si ich dáme s cestovinami a inokedy iba s čerstvým chrumkavým chlebíkom. Sú neskutočne dobré a ich výhodou je aj to, že si časť guliek môžete zamraziť na inokedy. :) Budem sa tešiť, ak ich vyskúšate.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 300 g špagiet
25 guliek
- 250 g bravčovej krkovičky
- 50 g cibule
- 15 g horčice s medom
- 15 g parmezánu
- 15 g strúhanky
- 1 menšie vajce
- 1 strúčik cesnaku
- ½ ČL provensalského korenia
- soľ a čierne korenie
Paradajková omáčka
- 500 g paradajok
- 500 g paradajkového pretlaku
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL trstinového cukru
- panenský olivový olej
- plátok masla
- provensalské korenie
- soľ a čierne korenie
Šťavnaté mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Do misy vložíme čerstvo zomletú bravčovú krkovičku. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, horčicu, najemno nastrúhaný parmezán, strúhanku, vajce a prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením. Zmes dôkladne premiešame a rukami vytvarujeme guľky, menšie ako pingpongové loptičky. Orestujeme ich na panvici pokvapkanej olivovým olejom. Guľky majú krehkejšiu konzistenciu, preto pri restovaní len jemne pokrúžime panvicou, prípadne ich orestujeme iba z dvoch strán, aby sa nerozpadli.

Medzitým pripravíme omáčku. Na panvici s vyššími okrajmi zohrejeme olivový olej s plátkom masla. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme dosklovita. Cibuľu posypeme cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Následne pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a na malé kocky nakrájané paradajky. Chvíľku povaríme, zalejeme pretlakom a premiešame. Omáčku ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením.
Vyskúšajte aj:
Do omáčky opatrne vložíme orestované mäsové guľky. Prikryjeme a varíme na miernom plameni 25 minút. Mäsové guľky v paradajkovej omáčke podávame so špagetami alebo s chrumkavým chlebom. Pred servírovaním posypeme trochou nastrúhaného parmezánu.
Tip: Guľky môžete pripraviť z dvojnásobnej dávky a druhú polovicu dať zamraziť. Stačí ich vytvarovať, poukladať na tácku a vložiť na 15 až 20 minút do mrazničky. Z tácky ich preložte do dobre uzatvárateľného vrecka a opätovne dajte do mrazničky.

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.
12 komentárov
Perfektný recept. Mäso som vymenila za morčacie – to máme radšej – všetko ostatné som ponechala a bolo to vynikajúce.
Ahoj Lucka, super, to sa veľmi teším, že sa hneď na prvýkrát takto skvele podarili :) A hlavne, že ste si pochutili :)
Slávka ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu, veľmi sa teším, že ste si doma pochutili :) A ďakujem za skvelý tip, zapekanie v rúre je výborný nápad, nabudúce vyskúšam aj ja :)
Lenka ďakujem krásne, to som veľmi rada, že sa guľky podarili a pochutila si celá rodinka :) Ďakujem, že ho odporúčaš ďalej :)
Ahoj Mariana, jeej to som veľmi rada, že sa ti guľky podarili a chutili :) Ooo tak to je pekný začiatok! :D
Parádny recept.. určite vyskúšam. Ďakujem
Ahoj Anna, super, to sa teším a dúfam, že ti bude chutiť :)