Domov ReceptyDomáce recepty Domáce tiramisu s mascarpone

Domáce tiramisu s mascarpone

Autor: Veronika Čopíková
Domáce tiramisu s mascarpone

Radosť a chuť tohto dezertu pre mňa spočíva vo vzájomnom prepojení vrstiev – kávových piškót, nadýchaného krému z mascarpone, žĺtok a smotany a snehového poprašku kakaovej posýpky. Jednoduchý taliansky dezert ako stvorený pre kávomilcov a milovníkov jemných chutí. Domáce tiramisu s mascarpone som tentokrát pripravila z jemne pasterizovaných žĺtok, vynechala som bielky a pridala štipku soli pre zvýraznenie sladkej chuti. A nezabudnuteľný dezert, ktorý si doprajeme ako sladkú bodku v talianskej reštaurácii, si odteraz vieme pripraviť už aj doma. :-)

Na mojom blogu nájdete aj ďalšie verzie tiramisu, jednoduché banánové tiramisu poháre, rýchle tiramisu bez vajec, či pravé talianske tiramisu. Výborné sú všetky štyri verzie, závisí len od času, ktorý si na prípravu vyhradíte. Toto tiramisu odporúčam odležať 24 hodín, vtedy chutí najsamnajlepšie!

Ingrediencie

  • 4 žĺtky
  • 100 g trstinového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 175 ml espressa
  • 80 ml likéru amaretto
  • 250 g dlhých piškót
  • kakao
  • štipka soli

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Domáce tiramisu s mascarpone

1

V miske vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru a štipkou soli. Misku s vyšľahanou zmesou položíme na hrniec s horúcou vodou a vo vodnom kúpeli za pravidelného miešania (cca 10 – 15 minút) zmes zohrejeme na teplotu 75 °C. Odporúčam si na tento účel zadovážiť kuchynský teplomer, využijete ho napríklad aj pri príprave domáceho vaječného likéru bez salka alebo šťavnatého hovädzieho steaku. Zohriatu zmes stiahneme zo sporáka, necháme trochu vychladnúť a následne k nej pridáme studené mascarpone. Metličkou jemne premiešame. V samostatnej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie s druhou polovicou cukru. Vyšľahanú šľahačku postupne pridáme do krému.

2

V hlbokom tanieri zmiešame espresso s likérom. Do zmesi namáčame piškóty z obidvoch strán – z každej strany asi 1 sekundu, a ukladáme vedľa seba do formy. Na piškóty navrstvíme polovicu krému, pridáme vrstvu piškót a zakončíme ďalšou vrstvou krému. Formu zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky na 24 hodín. Pred podávaním môžete ozdobiť tiramisu kopčekmi šľahačky, ktoré vytvoríte pomocou vrecúška na zdobenie a zvolenej cukrárskej špičky. Na záver posypeme kakaom a pustíme sa do vychutnávania.

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Zuzana 31.5.2023 - 16:49
Rovnaký recept, iba bez smotany, originál od starej Talianky, robím už vyše 20 rokov a chuti vždy všetkým, aj nekávičkárom?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 16:36

Zuzka aj kombinácia bez smotany je určite super, nabudúce vyskúšam :) A veru, toto je dezert pre obidve skupiny, skrátka mňamka, ktorej človek neodolá :D

Reaguj