Pravé talianske tiramisu. Aké vlastne je? Tiramisu je jednoduchý taliansky dezert, ktorý nevyniká krásou, ale pre kávomilcov a milovníkov jemných chutí je ako stvorený. Treba len prekonať strach zo surových vajíčok (preto odporúčam kúpiť kvalitné - z dobrého a overeného zdroja) a môžete sa pustiť do radostnej prípravy rýchleho dezertu. Ak nemáte veľa času, tiramisu z mascarpone si môžete spraviť aj do pohárikov. Radosť a chuť spočíva vo vzájomnom prepojení vrstiev - kávových piškót, krému z mascarpone a kakaovej posýpky. A koláč z mascarpone je hotový!
Ingrediencie
na formu veľkosti 17 x 27 cm
Piškótová vrstva
- 400 g piškót savoiardi (ladyfinger/dlhé piškóty)
- 200 ml espressa
- 100 ml mandľového likéru (amaretto alebo môžete použiť kávový likér kahlúa)
Krém z mascarpone
- 4 dôveryhodné žĺtka (vajíčka z voľného chovu alebo bio)
- 100 g práškového cukru
- 750 g mascarpone
- 2 dôveryhodné bielka
Na ozdobu a zavŕšenie chutí
- kakao
Ahoj, ďakujem za recept, tiramisu bolo vynikajúce, dokonca bolo vyžiadané ako budúca narodeninová torta.
Alena
Prvý raz som ho urobila s malou dušičkou. Pre dvoch statných chlapov. A nielenže vychválili do nebies, ale odvtedy si ho už sami niekoľkokrát vypýtali.
Mariana
Milá Veronika, tvoje tiramisu dostalo niekolko veľkých pochvál, preto recept ukladám.
Elena

Pravé talianske tiramisu z mascarpone - ako na to?
Tento slávny taliansky dezert pozostáva z vrstiev piškót nasiaknutých espressom a likérom, krému z mascarpone, cukru a vajec a jemného poprašku kakaa - tzv. kakaového prachu. :) Vynikajúco sa hodí na nedeľné popoludnie, keď máte po rodinnom obede chuť na nejakú mlsku. Pripravený ho máte do 30 minút a potom už len nedočkavo čakáte, kým sa všetky chute v chladničke prepoja. Chladiť ho treba minimálne 4 hodiny, takže ho odporúčam pripraviť po raňajkách alebo obede, aby ste sa vyhli stepovaniu v kuchyni.
Čokoládová torta s malinami
Slávnostná, chutná, skladá sa zo samých mojich obľúbencov a dokonca je aj bez múky!
Piškótová vrstva
Do pohára dáme 3 ČL kvalitnej kávy, ktorú zalejeme horúcou vodou. Ak použijeme instantnú kávu, môžeme kávu zaliať rovno do misky. V prípade, že použijeme čerstvo mletú kávu, scedíme zrniečka cez sitko a následne espresso prelejeme do misky. Miska by mala byť tak veľká, aby sa nám v nej dobre namáčali piškóty. K espressu v miske pridáme likér a premiešame. A teraz už len do kávovo-likérovej, úžasne voňajúcej zmesi, namáčame piškóty z obidvoch strán (podržíme z každej strany asi sekundu) a ukladáme vedľa seba do misky.

Krém z mascarpone
V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme mascarpone a ručne s metličkou premiešame. V druhej miske vyšľaháme bielka do snehu, ktoré po lyžiciach pridávame do krému a vždy jemne premiešame. Keď minieme všetok sneh, máme krém hotový! 1/2 krému navrstvíme na piškóty vo forme a pridáme ďalšiu vrstvu piškót. Navrch dáme jemnú vrstvu krému, urovnáme a pustíme sa do vytvárania kopčekov, ktoré dodajú nášmu tiramisu punc luxusného dezertu.
Do vrecúška na zdobenie si dáme zvyšok krému (odporúčam predtým dať zvyšok krému na hodinu do chladničky, aby sa vám lepšie vytvárali kopčeky) a pustíme sa do zdobenia! Špičku môžete zvoliť takú, ktorá sa vám páči, ja som použila okrúhlu. Hotové tiramisu odložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny, aby sa nám všetky chute prepojili. Pred podávaním posypeme jemnou vrstvou kakaa. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.
29 komentárov
Zienky neskusali ste to prosim niektora v okruhlej forme ??neviem si predstavit na aku velkost by stacil tento pomer ingredienci .. Za akukolvek radu dakuujem 😉
Tiramisu so slovenskou ZALIEVANOU kavou? A vraj prave talianske? ojojooooj
Milá Petra, v postupe je uvedené toto: „do pohára dáme 3 ČL kvalitnej kávy, ktorú zalejeme horúcou vodou. Ak použijeme instantnú kávu, môžeme kávu zaliať rovno do misky. V prípade, že použijeme čerstvo mletú kávu, scedíme zrniečka cez sitko a následne espresso prelejeme do misky.“ Každý má teda na výber podľa toho, čo má doma :) Ja si väčšinou pripravím kávu vo french presse alebo v koťogu a je výborná :) Želám pekný deň.
Mnamkove tiramisu . Ďakujem za tento skvelý recept. Použila som amaretto a je to lahôdka
Super, veľmi sa teším, že tiramisu chutilo :)
Konečne niečo autenticke, originálny recept, až na ten likér podľa mojich zdrojov v dedine kde vzniklo tiramisu.
Ale aj tak klobúk dole ;)
Mimochodom že vraj to vymyslela tehotná žena ktorá potrebovala silu z kávy a zároveň niečo sladké 😃
Ahoj Ján, ďakujem pekne za pochvalu :) Likér som dala taký, ktorý sa dá u nás v pohode zohnať, pričom ja mám aj domáci priamo od babičky, ale Baileys mi inak v tiramisu chutí najviac :D A čo hovoria zdroje na likér? Rada recept obohatím o ďalšie poznatky :) Inak toto je super, nedivila by som sa, ak by to bolo tak :)
Robila som tiramisu prvýkrát v živote a netušila som, že to bude tak božské. 😊 Naozaj skvelý recept, budem robiť často. 😊😊😊
Saška ďakujeeem :) Veľmi sa teším, že sa ti tiramisu vydarilo a chutilo ti tak, že ho budeš robiť často :)
Tento recept zbožňujem aj keď som si ho upravila , takže už nemám pravé tiramisu, nakoľko nemám rada likéry v hocijakých koláčoch a dezertoch tak tento krok vynechávam a na spodok pridávam maliny :)
Manuela ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že ti chutí! A akýkoľvek koláčik si treba vždy upraviť podľa toho, čo máš rada, ono z toho nakoniec vyjde väčšinou veľká dobrota, takže sa netreba obávať toho, že potom niečo už nebude to pravé, skôr to bude to pravé pre teba :))
Tiramisu som robila prvýkrát, to som si len tak náhodne vybrala tento recept a neľutujem!
Trošku som si to upravila a dala tam tuzemský rum a vanilkovú arómu :) Ozaj perfektné, mám pocit, že to zjem celé.
Ahoj Monika, teším sa, že si si pre svoje prvé tiramisu vybrala práve môj recept :) Úpravy sú povolené, treba prispôsobiť vlastným chutiam a stavu špajze :) Teším sa veľmi, že ti chutilo a pri tomto tiramisu mám problém nezjesť ho sama aj ja :D
Milá Veronika,tvoje tiramisu dostalo niekolko veľkých pochvál,preto recept ukladám a zajtra pri príležitosti Jozefovských menín urobím.Potom sa ozvem.
Ahoj Elena, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa recept chystáš vyskúšať :) Ako dopadlo „pečenie“? :)
Dobrý deň . Tiramisu vyzerá úžasne . Môžem sa však opýtať? Rozmery formy sú uvedené správne? Lebo tá forma na obrázku sa mi zdá väčšia ako 17×27 😀 Ďakujem
Ahoj Barbora, už sme si spolu písali aj cez Instagram, ale predsa len aj keď trochu neskôr, odpoviem ti aj sem :) Rozmery formy sú uvedené správne, asi sme fotili veľmi zblízka, keď tak pôsobí :D Ale vychádza to tak akurát, pokojne ale uber a prispôsob si množstvo podľa veľkosti formy :) Držím palce, nech sa vydarí a chutí!
Tiramisu som urobila bolo vyyborne mam aj foto na fb
Ahoj Marta, veľmi sa teším, že sa ti tiramisu vydarilo :) Fotka vyzerá super! Ďakujem že si mi dala vedieť a prajem ti krásny zvyšok víkendu :)
Ahoj, Veronika :) si asi prvá blogerka, ktorej píšem recenziu na koláč/dezert. A to preto, že sa mi ešte nestalo, aby som bola taká nadšená aj pochválená ako pri tvojich receptoch. A toto tiramisu? Prvý raz som ho urobila s malou dušičkou. Pre dvoch statných chlapov. A nielenže vychválili do nebies, ale odvtedy si ho už sami niekoľkokrát vypýtali :) Ďakujem za to, čo robíš a ako robíš a že tak, ako opisuješ svoje výtvory, tak aj chutia ;) Pekný víkend.
Ahoj Mariana, ďakujem za tvoju neskutočne krásnu pochvalu! :) Veľmi sa teším, že si spokojná s mojimi receptami a dostávaš za ne pochvalu :)) Mám z toho fakt veľkú radosť a o to viac ma to motivuje tvoriť ďalšie recepty. Aj tebe pekný víkend a dúfam, že si tu opäť píšeme pri niektorom z ďalších receptov, ktoré vyskúšaš :)
Ahoj, ďakujem za recept, tiramisu bolo vynikajúce, dokonca bolo vyžiadané ako budúca narodeninová torta 😉 páči sa mi, že tu viem nájsť jednoduché aj náročnejšie recepty. Tak nech sa darí 😊
Ahoj Alenka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k tiramisu :) Veľmi sa teším, že vám chutilo a dokonca bolo vyžiadané ako budúca narodeninová torta! Skvelé :) A ďakujem, teším sa, že sa ti môj blog páči, receptíkov bude pribúdať, inšpirácie je neúrekom. Krásny deň ti prajem :)
Toto tiramisu je vynikajúce
Ahoj Zuzana, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu :) Veľmi sa teším, že vám tiramisu chutilo :) Pekný deň prajem.
Tiramisu som spoznala v Taliansku…v práci. Musím uznať že som tak skvelý zákusok s radosťou začala robievat aj na Slovensku. 😁🥰 Milujeme ho všetci. Syn najviac…🙃😍
Ahoj Janka, súhlasím, je to jeden z mojich najobľúbenejších zákuskov, veľká dobrota :)