Domov ReceptyBabičkine recepty Tradičný jablkový koláč

Tradičný jablkový koláč

Autor: Veronika Čopíková
Jablkový koláč

Jeseň sa nám pomaly ale iste začína. Spadnuté lístie nám šuchoce pod nohami a hoci je obloha stále nebesky modrá a bez mráčika, vzduch je už chladnejší a ja sa častokrát musím vrátiť domov po zabudnutý sveter. :) Aby sme sa trošku ohriali, pripravila som si pre vás jeden z najlepších jesenných koláčikov. Tradičný jablkový koláč od mojej mamky pripravený zo šťavnatých domácich jabĺčok, trošku obúchaných vďaka gravitačnej sile Zeme, ale o to sladších a chutnejších, než si dokážete predstaviť. K tomu vlašské orechy z minulej sezóny, korenistá cejlónska škorica a hrnček horúceho čaju. Po prečítaní týchto riadkov sa mi začína jeseň vcelku páčiť. Čo vy a jeseň?

Ingrediencie

na plech veľkosti 29 x 29 cm

Cesto

  • 200 g špaldovej celozrnnej múky (môžete skombinovať hladkú a polohrubú)
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 vajcia (žĺtka a bielka oddelene)
  • 125 g masla
  • 60 g trstinového cukru

Plnka

  • 800 g očistených jabĺk
  • trstinový cukor
  • škorica

Chrumkavá posýpka

  • vlašské orechy

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Jablkový koláč

Tradičný jablkový koláč ako od maminky v zdravšej verzii

Najprv si pripravíme pracovnú dosku (klasickú drevenú alebo silikónovú podložku): do stredu nasypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom, uprostred si spravíme jamku do ktorej vyklepeme žĺtka (bielka si odložíme do malého pohárika na neskôr), pridáme plátky masla a trstinový cukor. Rukami spracujeme cesto do guličky - chvíľku to potrvá, takže to nevzdávajte! Podstatné je, aby mali všetky ingrediencie izbovú teplotu, rýchlejšie tak dôjde k ich prepojeniu a následnému spojeniu do cesta.

 

Ak máme cesto hotové, rozdelíme si ho na dve nerovnaké časti, menšiu guličku zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do mrazničky. Väčšiu časť cesta si vyvaľkáme a rozprestrieme na maslom vymastený plech. Ak sa vám cesto trhá, nezúfajte! Stačí, keď ho po častiach prenesiete na plech a rukami postláčate všetky kúsky dokopy. Na chuti mu to neuberie a pečenie je predsa o nevydarených úspechoch! 

Jablkový koláč

Plnku si pripravíme jednoducho: jablká zbavíme šupky a jadierok, premyjeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme cukor a škoricu podľa chuti a necháme chvíľu postáť, aby nám jabĺčka pustili šťavu. Následne prstami nanášame jablkovú zmes na cesto. V rukách ich vždy trošku vyžmýkame, aby šťava zostala v miske a nepreniesli sme ju na plech. Cesto by potom bolo premočené a koláčik by sa dobre neupiekol.

Cuketový koláč

Na prvý pohľad prekvapujúca kombinácia perníkového korenia a cukety. Trošku netypická, ale o to zdravšia a chutnejšia verzia. 

Ak máme všetky jabĺčka na plechu a v miske nám zostala len šťava, môžeme sa pustiť do prípravy vrchnej chrumkavej cesto-vrstvy. V miske si vyšľaháme 2 bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Do snehu postrúhame druhú časť cesta a zamiešame. Rozotrieme na jablkovú plnku a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C na 20 minút.

Jablkový koláč

Po 20 minútach posypeme nasekanými vlašskými orieškami a pečieme ešte 5-10 minút. Tento čas berte ako orientačný a radšej vždy otestujte pomocou špáradla, či je koláčik upečený predsa len, každá rúra je iná. Po upečení necháme vychladnúť a potom sa vrháme s detskou nedočkavosťou na jablkovo-orieškové potešenie! :)

 

V prípade, že máte doma viac jedákov, môžete spraviť koláčik na 1 veľký plech. Stačí, ak zdvojnásobíte všetky ingrediencie a dodržíte uvedený postup. Verím, že vám jablkový koláč bude chutiť!

Jablkový koláč
Jablkový koláč

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, Pridaj sa do klubu.

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 103 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

24 komentárov

Martina 9.4.2020 - 15:26

Je vyborny, prave som ho dopiekla.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.4.2020 - 17:36

ďakujem pekne Martina, teším sa, že chutilo :)

Reaguj
Ivana 9.2.2020 - 17:32

Koláčik sa vydaril, bol krehký, svieži, vynikajúci. Ďakujem pekne za skvelý tip. :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 14.4.2020 - 17:35

Ďakujem krásne Ivana za spätnú väzbu k jablkovému koláčiku :) Teším sa, že chutilo :)

Reaguj
Stanislava 26.10.2018 - 15:21

Tak som ho piekla minule, bol skvelý, ale na budúce určite potrebujem 2-násobnú dávku. A robila som ho trochu inak, orechy som najemno namlela a zamiešala do snehu

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 31.10.2018 - 18:53

Ahoj Stanislava, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že ti koláč chutil! :) Množstvo ingrediencií si treba prispôsobiť podľa veľkosti plechu, preto vždy uvádzam aj veľkosť plechu, na ktorom som piekla ja :) My sme len dvaja, nosievam koláčiky aj do práce či rodine, ale na veľký plech už nezvyknem piecť. Nápad s orechmi super, znie to veľmi dobre, nabudúce vyskúšam aj ja :)

Reaguj
Zuzana 23.10.2018 - 15:49

Ahoj Veronika,
chystám sa piecť tento tvoj koláčik, ale nemám špaldovú celozrnú múku. Prosím ťa, myslíš, že by som ju mohla nahradiť jemnou špaldovou spolu s obyčajnou hrubou alebo polohrubou? Prípadne aký pomer by mohol byť? Nechcem teraz kupovať celozrnú, lebo bojujem s moľami a nemám pre ňu bezpečné miesto :D

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 26.10.2018 - 14:28

Ahoj Zuzka, tak tomu úplne rozumiem :D Držím palce, nech sa ti ich podarí zbaviť :) Môžeš skombinovať napoly jemnú špaldovú s polohrubou, mal by z toho vyjsť chutný koláčik :))

Reaguj
Barbora 14.10.2018 - 17:51

Ahoj Veronika :)

Koláčik vyzerá super a určite ho rada vyskúšam.
Chcela by som sa spýtať, či nemáš typ čím by sa dalo nahradiť maslo? Manželovi zistili laktózovú intoleranciu a zatiaľ by mal vylúčiť úplne, ani tie bezlaktózové nepoužívať. Ďakujem :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 20:14

Ahoj Barbora :) Ďakujem pekne, teším sa, že sa ho chystáš vyskúšať. Hmm premýšľala som už aj nad bezlaktózovou verziou, ak by som mala vynechať maslo, skúsila by som ho zameniť za ghee prípadne za kokosový tuk :) Skús takto, čo povieš? Ale keď ho budem nabudúce piecť tak skúsim bezlaktózovú verziu a v prípade, že to bude ono, pridám sem aj túto, aby ste sa mohli inšpirovať :)

Reaguj
Jarka 14.10.2018 - 15:31

Ahoj Veronika.
Dnes som koláčik (v XL verzii) vyskúšala aj ja. Jablká som po nastrúhaní pokvapkala citrónovou šťavou z 1/2 citróna. Hoci nadbytočnú šťavu vyžmýkam, predsa len trošku sviežej kyslosti v jabĺčkach ostane.V košíku so staršími jablkami som mala aj tri hrušky, tak som k jablkám postrúhala aj tie. Koláčik je ozaj dobrý, nie príliš sladký. Zaraďujem ho do môjho receptára a ďakujem za nápad.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 20:10

Ahoj Jarka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptíku :) Teším sa, že ti chutil, snažila som sa, aby nebol príliš sladký a už si ho každý dosladil podľa jabĺk, keď ich miešal s cukrom. Predsa len, každý máme nejakú inú mieru sladenia. A ja sa snažím sladiť čo najmenej :) A veľmi pekne si ho vylepšila! Teším sa z toho :)

Reaguj
Ibojka 13.10.2018 - 15:20

Ahoj Veronika, ďakujem srdečne za recept, ja tiež podľa receptu mojej maminy pečiem taký jablčník, iba bez tej orechovej posýpky, ty si to vylepšila posípkou – výborne. Ja keď chcem rýchlovku, tak použijem lístkové cesto – to s tým papierom v rolke, dám jablká, orechy, hrozienka nemám rada v múčnikoch tak nikde ich nedávam, môžeš dať tvaroch atď. zrolujem ako štrúdlu a hotovo – rýchlovka a výborné. Teraz nebudem piecť nič, lebo sa pripravujem na svadbu – žení sa mi synovec. Srdečne Ťa pozdravujem a prajem krásny, slnečný a plný radosti tento víkend .

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 20:08

Ahoj Ibojka, ďakujem krásne za prianie aj tebe krásny víkend a hlavne krásnu svadbu! :) Ďakujem, orechová posýpka sa hodí k jabĺčkam, takže tak prirodzene som ju tam zakomponovala. A už si to aj žiadalo nejakú zmenu po toľkých rokoch jednej verzie :) Mňam rýchla štrúdľa znie skvele! Niekedy vyskúšam, keď na mňa príde mlsná.

Reaguj
Věra 13.10.2018 - 11:39

Ahoj Veronika, zajtra je na pláne koláč podľa Tvojho receptu, som si istá že bude skvelý tak ako všetko ostatné s Tvojim rukopisom.Určite budem piecť z dvojnásobnej dávky, a určite dám vedieť ako rýchlo zmizol )))))
Ďakujem a prajem krásny slniečkový jesenný deň.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 16.10.2018 - 21:52

Ahoj Věra, veľmi pekne ďakujem za krásny komentár :)) Dúfam, že sa koláč vydaril podľa tvojich chuťových očakávaní a naozaj zmizol tak rýchlo, ako hovoríš :D Aj tebe krásny deň!

Reaguj
stanislava 12.10.2018 - 20:21

urcite ho tento vikend vyskusam vyzera lakavo… a nie nepoznam ho 😊

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 16.10.2018 - 21:49

Ahoj Stanislava, teším sa, že ho vyskúšaš. :) Prípadne už si ho vyskúšala? Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Ľubica 12.10.2018 - 18:02

Ahoj, Veronika,
Ďakujem za recept. Ešte som ho nerobila, ale už dopredu viem, že bude výborný. Kúpila som domáce jabĺčka, tak cez víkend ho určite spravím. A určite dám ceylónsku škoricu. Asi skúsim jabĺčka neošúpať. Za všetkým, čo robíš, je veľká drina. Nech sa vám darí, držím palce a veľa chuti do ďalšej práce.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 12.10.2018 - 18:37

Ahoj Ľubica, veľmi pekne ďakujem! Teším sa, že za mojou/našou prácou je vidieť kus odmakanej roboty :)) Ak to prináša potešenie a inšpiráciu, tak sme najsamnajviac radi :) Super, že ho ideš vyskúšať, dúfam, že dopadne podľa tvojich chuťových očakávaní a vychutnáš si s ním naplno víkend :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Dagmar Bebkova 5.10.2018 - 20:24

Dakujem za super tip,ako vzdy😉Uz sa tesim na nedelu ked ho vyskusam

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.10.2018 - 20:58

Ahoj Dagmar, ako dopadlo pečenie? :)) Rado sa stalo, teším sa, že ťa zaujal recept a dúfam, že pečenie dopadlo podľa tvojich chuťových očakávaní :)

Reaguj
linda 20.11.2017 - 17:50

dakujem za tip na zdravu dobrotu.
kolacik sa podaril!
kolac som piekla z 2-nasobnej davky (masla som dala menej). cesto som vyvalkala na papieri na pecenie a potom som cely papier aj s cestom preniesla na plech. piekla som pri teplote 70 stupnov.

Reaguj
Veronika Čopíková 20.11.2017 - 19:45

Ahoj Linda, veľmi pekne ďakujem za tvoj komentár a spätnú väzbu :) teším sa, že koláčik sa ti podaril :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box