Domov ReceptyKoláče a zákusky Jednoduchý cuketový koláč s čokoládou

Jednoduchý cuketový koláč s čokoládou

Autor: Veronika Čopíková
Cuketový koláč

Na prvý pohľad prekvapujúca kombinácia perníkového korenia a cukety. Trošku netypická, ale o to zdravšia a chutnejšia verzia, ktorú dopĺňajú tóny najemno nasekaných orieškov a horkej čokolády. Opäť vydarené a na prvé ochutnanie zamilovanie sa... :) Pri prvom zahryznutí vás prekvapí neskutočná vláčnosť, ktorú koláču dodáva cuketa. V chuťových pohárikoch sa vám roztočí vôňa perníkového korenia, zázvoru a škorice. O 5 mesiacov tu máme Vianoce, tak prečo ich neprivítať už teraz - spravte si tento jednoduchý cuketový koláč s čokoládovou polevou a vychutnajte si prvé známky Vianoc!

Ak chceš naplno zužitkovať všetko ovocie, ktoré nám prináša leto, vyskúšaj aj môj ríbezľový koláč s tvarohom a snehovou pokrývkou.

Ingrediencie

na plech veľkosti 34 x 24 cm

  • 30 g kokosovej múky (môžeš nahradiť klasickou múkou - ražnou, pšeničnou alebo špaldovou v množstve 200 g)
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky (alebo pšeničnej)
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 120 g trstinového cukru
  • 3 PL kakaa
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL zázvoru
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL mletého klinčeka
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 700 g cukety
  • 170 g rozpusteného masla
  • 50 g horkej čokolády

Na ozdobu

  • rozpustená čokoláda
  • hrsť lieskových orechov (jemne nasekaných)

Lenivá kuchárka 3 - Nezabudnuteľné recepty od babičky

Ďakujem za super recept, koláč sa podaril a veľmi nám chutil, najlepšia je jeho jednoduchá príprava a páčilo sa mi tiež, že nie je veľmi sladký.

Adela

Opäť jeden vynikajúci koláčik, ktorý som podľa tvojho receptu upiekla a vyšiel na výbornú hneď na prvý šup.

Jana

Koláč bol výborný, nestihla som ani fotiť, hneď sa zjedol.

Lucia

Cuketový koláč

Ako upiecť vláčny cuketový koláč

1 V prvej miske zmiešame suché ingrediencie – múky, kypriaci prášok, jedlú sódu a štipku soli. Následne pridáme cukor, kakao a jednotlivé korenia (škoricu, zázvor, klinček a perníkové korenie). V druhej miske ručne prešľaháme vajíčka s nastrúhanou cuketou (môžete ju nastrúhať na strúhadle na syr). Cuketu pridávame aj so šťavou, ktorú začne púšťať pri strúhaní. Prilejeme rozpustené vlažné maslo a premiešame. Tekutú zmes vylejeme do suchej a opäť miešame.

Makový koláč

Hrozia po ňom makové zuby ale myslím si, že pri tomto koláčiku stojí za to podstúpiť menšie riziko.

2 Na záver pridáme nasekanú horkú čokoládu, premiešame a vylejeme na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Pečieme pri teplote 160 °C približne 20 – 30 minút. Či je upečený, kontrolujeme pomocou špáradla. Ja vypínam rúru po 25 minútach a nechám ho ešte 10 minút dôjsť pri zostatkovej teplote. Dajte si pozor, aby ste cuketový koláč nepiekli dlho, môže stratiť na vláčnosti.

Čokoládová poleva s orieškami

3 V hrnci si nad vodnou parou rozpustíme čokoládu. Čokoládovú polevu následne vylejeme na cuketový koláč buď lyžicou cik-cak alebo zalejeme celý koláč poriadnou dávkou čokolády. Posypeme jemne nasekanými orieškami a môžeme sa pustiť do krájania a vychutnávania. Nech vám chutí!

4 Ak cuketový koláč vyskúšate, nezabudnite sa o vaše dojmy a chuťové poháriky podeliť v komentári. Veľmi ma poteší aj fotka vášho koláčika a najlepšie aj prázdneho plechu. :D A ak máte nejaké ďalšie tipy na recepty, ktoré vám tu chýbajú, určite mi ich napíšte, rada sa pustím do ďalšieho koláčového dobrodružstva.

Cuketový koláč
Cuketový koláč

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

50 komentárov

Eva 22.10.2023 - 16:33
Koláčik sa vydaril. Chcela by som sa opýtať či je možné cuketu nahradiť jablkami a ak áno v akom množstve? Ďakujem
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:42

Super Evka, teším sa, že cuketový koláčik sa vydaril :-) Vo verzii s jablkami som ho ešte nerobila, ak by som sa do toho púšťala, tak nahradím cuketu jablkami v rovnakom množstve, ale bol by to experiment :-)

Reaguj
Janka 17.8.2023 - 9:48
Vyzerá veľmi chutne. Akurát som rozmýšľala, že by som niečo mala upiecť, takže už je rozhodnuté. :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 28.8.2023 - 12:15

Ďakujem krásne Janka, budem sa tešiť na výsledok a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Marcela 16.8.2023 - 14:23

Prosím nahradiť maslo olejom môžem ? Ak áno koľko ml?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.8.2023 - 16:12

Ahoj Marcelka, áno, môžeš nahradiť maslo olejom, dala by som ho však menej, tak 130 ml :) Držím palce, nech sa vydarí a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Katka 16.8.2023 - 10:36

jeej … ja robievam podobný cuketový perník, nie v takej zdravej verzii ale je neskutočne dobrý, rýchly, s málo ingredienciami zmiešanými len v jednej nádobe :D , všetci ho máme veľmi radi, presne pre to, že šťavnatý a vláčny :)
určite vyskúšam aj túto o kúsok zdravšiu verziu :) Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.8.2023 - 16:08

Ahoj Katka, super, to som rada, že robievaš podobný, aj mne sa na ňom páči to, že je ultra jednoduchý na prípravu a vo výsledku šťavnatý a vláčny a ešte má aj človek menej výčitiek, keď si ho dopraje viackrát počas dňa :D Budem sa tešiť, ak vyskúšaš aj môj recept a som zvedavá, ako ti bude chutiť :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Monika 30.8.2022 - 19:24
Koláč je dokonalý, mňam ?pekla jsem na 170 a pak přidala na 180,cca 40 minut na horkovzduch.Diky za boží recept ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 12:39

Ďakujem krásne Monika, teším sa, že koláčik sa podaril a chutil :)

Reaguj
ibojka 15.7.2022 - 11:54
Ahoj Veronika, veľmi pekne Ti ďakujem za recept, ja cukety nepestujem, ale ma zásobuje môj sused, tak teraz akurát mám jednu doma, tak určite vyskúšam tvoj recept. Veľmi pekne ti ďakujem a dúfam, že sa mi podarí tak ako tebe. Prajem ti pekný slnečný deň a aj víkend...... Ibojka
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 12:40

Ahoj Ibojka, teším sa, že recept vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo :) Krásny deň ti želám :)

Reaguj
Barbora 11.7.2022 - 15:39
Dnes som ho piekla, a kedze som este nerobila ganache polevu a chcela som ju vyskusat, naliala som ju nan. Teraz mam pocit, ze je to cokoladovy kolac :D Ale odhryzla som si aj kusok spod polevy, je naozaj stavnaty a nie presladeny :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.7.2022 - 20:06

Ahoj Barborka, to sa veľmi teším, že chutilo :) Ja v prípade tohto koláčika uprednostňujem čistú čoko polevu a len tak cik-cak pokvapkať čokoládou a posypať pár orieškami :) Ale dá sa skúsiť aj verzia s lekvárom, tá bude tiež super podľa mňa aj komentárov nižšie :)

Reaguj
Monika 7.7.2022 - 18:12
Skúšala som ho prvýkrát a musím povedať že je chuťovo úžasný ? tak isto aj cuketove placky ?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.7.2022 - 20:04

Jeeej, tak to sa veľmi teším Monika :) Super, že sa vydaril tak cuketový perník ako i cuketové placky :)

Reaguj
Peter 8.9.2020 - 15:06
Výborný, šťavnatý perník :-) ak sa ešte na vrch pridá lekvár tak úplne TOP.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.7.2022 - 20:03

Ďakujem krásne Peter, som veľmi rada, že sa cuketový perník vydaril a chutil :) A tiež za výborný tip, lekvár sa tam skvele hodí :)

Reaguj
Vlasta Kupčíková 2.9.2020 - 21:52
Ahoj Veronika. Keďže na obrázku nevidieť štruktúru tohto koláčika, tak netuším, ako to má byť správne, ale myslím, že mne sa nepodaril. Podľa mňa je 160 °C málo a 20 - 30 minút pečenia je tiež málo, lebo zapichnutá špajla mi signalizovala, že koláč nie je upečený. Piekla som ho ďalších 25 minút tak, že som pridávala po 5 minútach a kontrolovala šapjlou upečenosť a zvyšovala som teplotu postupne až na 200°C. Takže nakoniec sa piekol spolu 55 minút za postupného zvyšovania teploty po 200 °C. Výsledok však mal pudingovú konzistenciu a chutný teda vôbec nebol. Určite Ste to piekli pri 160°C 20 - 30 minút? A akú konzistenciu má mať? Má to byť pudingové?
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.7.2022 - 20:02

Ahoj Vlasta, tak to ma veľmi mrzí :( Chystám sa cuketový koláčik piecť budúci týždeň znova, tak ak bude priestor, určite ho nafotím aj tak, aby bolo čo najlepšie vidieť jeho štruktúru :) V akom plechu ste ho prosím piekli? Lebo podľa veľkosti je potrebné prispôsobiť čas pečenia. Ja pečiem v danom plechu cca 25 minút a ešte 10 minút ho nechávam v rúre pri zostatkovej teplote dôjsť. Zámer je, aby nebol vysušený, ale zostal vláčny, taký jemne lepkavý, nie drobivý. Vláčnosť mu dodáva práve použitá cuketa. Problém môže nastať aj v tom, ak cuketa pustí príliš veľa šťavy. Prípadne ak sa zmenili niektoré suroviny či ich pomer a aj typ rúry, niektorá pečie viac a iná menej, takže tam treba teplotu zvýšiť o cca 10 až 15 stupňov.

Reaguj
Vlasta 14.7.2022 - 14:05

Dodržala som postup, len 30 g kokosovej múky som vynechala, lebo som nemala, a nahradila klasickým strúhaným kokosom, ale to by nemalo vadiť, myslím si. Aj plech som mala približne taký veľký. Rúra je elektrická, ale neviem ako je to s teplotou, očakávam, že keď nastavím 160°C, tak tam toľko je. Odvtedy som ho už neskúšala . nemala som odvahu. Stále „špekulujem“ nad tou teplotou, myslím si, že 160°C je málo. Lovím v hlave, či vôbec niečo pečiem pri tak nízkej teplote a nič mi nenapadá, ak by som to ešte raz skúsila, tak by som to piekla pri 180°C 35 minút cca. Ak to idete piecť ešte raz, potešilo by ma, ak by Ste mi dali vedieť, či ozaj to bolo pri tých 160°C a 25 minút. Ďakujem za odpoveď.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 12:44

Pekný deň želám Vlasta :) Juj tak v tomto bude problém – 30 g kokosovej múky nie je toľko, čo strúhaný kokos. Kokosová múka saje viac tekutín, ak ste ju teda nahradili strúhaným kokosom, výsledkom je, že ste mali v koláčiku málo suchých ingrediencií. Ak by ste chceli nahradiť kokosovú múku, namiesto 30 g kokosovej múky by ste mali použiť cca 200 g inej múky :) V teplote to teda v tomto prípade nebolo.

Reaguj
Vlasta 2.1.2023 - 12:50

ok, ďakujem krásne za odpoveď, skúsim, dám vedieť :)

Anna 23.3.2020 - 13:51

Ahoj Veronika,

vdaka za dobrý tip na zdravsi kolacik :-) vyskusala som kombinovat s jablkami, kedze som nemala tolko cukety a namiesto masla som dala olej, vysiel super …u nas s marhulovym dzemom a kokosom navrchu :-) manzel neveril, ze je tam cuketa :-))) zjedli sme rychlo :-) je super vlacny, davala som pozor na vysusenie, cize dosiel vo vypnutej rure :-) vdaka ti :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 11:11

Ahoj Anna, ďakujem za krásnu spätnú väzbu, veľmi ma potešilo, že sa koláčik vydaril a bol super vláčny plus manžel ani neveril, že je tam ukrytá cuketa :) Pekne si to skombinovala, ďakujem za inšpiráciu, nabudúce skúsim aj ja takto :)

Reaguj
Andrea 22.9.2019 - 20:26

Výborný cuketovy koláč. Aj mužovi veľmi chutil . Ale vrch som potrela slivkovym lekvarom.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:43

Ďakujem krásne Andrea, veľmi sa teším, že koláčik chutil :) Slivkový lekvár navrch je skvelý nápad :)

Reaguj
Oľga 11.9.2019 - 12:52

Veronika, koláč je výborný nestihol ani vychladnúť a už ho nebolo

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:42

Oľga veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že cuketový koláč chutil a zjedol sa tak rýchlo :)

Reaguj
Adela 22.8.2019 - 16:47

Veronika, dakujem za super recept, kolac sa podaril a velmi nam chutil, najlepsia je jeho jednoducha priprava a pacilo sa mi tiez, ze nie je velmi sladky.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:30

Ahoj Adela, ďakujem pekne, teším sa, že sa cuketový koláč podaril a hlavne, že vám chutil :)

Reaguj
Magiana 16.11.2019 - 19:38

Ďakujem za recept. Pečiem ho opakovane, a to som prototyp lenivej kuchárky. Trochu som ho obmenila, namiesto masla som šupla avokádo a rýchlo miešala, aby deti nevideli…no lahoda, zjedli až za ušami sa oblizovali mysliac si, že majú koláč z bielej múky :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.11.2019 - 21:22

Ahoj :) Veľmi sa teším, že cuketový koláč sa u vás doma pečie tak často :) Avokádo znie ako skvelý nápad a som rada, že deťom chutilo!

Reaguj
Jana 21.8.2019 - 22:08

Mila Veronika,
Opat jeden vynikajuci kolacik, ktory som podla Tvojho receptu upiekla a vysiel na vybornu hned na prvy sup.
Je to uzasne,ze sa mozem na Tvoje recepty spolahnut. Maloco ma sklame viac,ako ked peciem kolacik podla noveho receptu z webu a vyjde z toho nepodarok. U Tvojich receptov sa mi to este nikdy nestalo. Preto velka vdaka, ze s Tvojimi receptami je kucharsky uspech vzdy zaruceny!!!
Jana

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:28

Ahoj Janka, ďakujem krásne za pochvalu :) Veľmi sa teším, že to tak cítiš, že moje recepty sú pre teba spoľahlivé a máš s nimi zaručený kuchársky úspech :) O to viac ma baví pridávať ďalšie recepty, keď vidím, že ich skúšate a vychutnávate si potom kúsky jedlej radosti :) A som rada, že cuketový koláč vyšiel na prvý raz a chutilo!

Reaguj
Lucia 13.3.2018 - 16:28

Koláč bol výborný, nestihla som ani fotiť hneď sa zjedol ….. mňam

Reaguj
Veronika
Veronika 13.3.2018 - 20:03

Lucka veľmi sa teším, že koláčik chutil :) Ďakujem za spätnú väzbu :)

Reaguj
Katarína Ulická 25.9.2017 - 20:40

Fantasticky kolac..ako klasicky pernik ale stavnatejsi..mnam?

Reaguj
Veronika Čopíková 26.9.2017 - 21:20

ďakujem Katka :) presne si to vystihla a to všetko vďaka cukete :)

Reaguj
gabika 9.9.2017 - 12:58

takto vyzera, cuketa aj s jadierkami :D nabuduce bude pokus z tekvice,kedze na zahrade rastie golias 25kg + http://www.goo.gl/epgaWF dakujeeem :)

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 19:56

vyzerá supeeeeeeer :) ja dávam tiež aj jadierka, nevadia mi tam a treba zužitkovať všetko, čo nám príroda dala :)

Reaguj
gabika 9.9.2017 - 12:53

perfektny kolaaacik :) , dostala som velmi vela cukety od rodicov a nasla som prave Vas recept :) , len som ho trosku pomenila,dufam,ze sa nenahnevate, ja sa mozno az privelmi vyhybam cukru :D no skresala som co sa dalo,ubrala by som aj viac,ale muz by to uz asi nejdel, a tato verzia mu este chuti :)
30g vlociek
200 spaldovej muky
1 prasok do peciva
3 PL kakao dala som okopiste
80g hnedy cukor
1 Banan na mensie kusky nakrajany
prvykrat som dala 970g a tiez fajne, a teraz 1850g cukety ale viac nie lebo je uz kus pudingovy :D ale stale drzi tvar pekne sa da zjest
3 vajcia
1 cajova lyzicka skorica
1Cl pernikove korenie
1Cl zazvor – ja som od oka nastruhala zivy
stipka soli
50g coko na varenie mensie kusky do cesta
55g kokos

160 stupnov ale dlhsie sa pieklo 25min nestacilo, a ked vychladol tak 50g coko na varenie som postrasila povrchu :)

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 20:09

Gabika, veľmi sa teším, že si našla práve môj recept a aj si ho s tvojimi obmenami vyskúšala :) určite sa nehnevám, som skôr veľmi rada, že si ho upravila na svoju verziu, ja tiež takto robím takmer všetky recepty, že mením, kombinujem a skúšam a potom sa teším z výsledku :)

Reaguj
Evka Oravcová 16.8.2017 - 8:23

Prosím Vás kolko je 700g cukety na kusy?

Reaguj
Veronika Čopíková 20.8.2017 - 8:53

Ahoj Evka, 700 g cukety sú cca. 2-3 kusy cukety. Závisí od veľkosti cukety, keď zoberieš maličké, budeš ich potrebovať viac, keď veľké, stačia ti asi 2 až 3 kusy :)

Reaguj
Nika Bystrianska 15.8.2017 - 11:12

Mne tento kolacik bohuzial nevysiel :( Aj po takmer hodine pecenia bol nedopeceny-ako blato :( Nechapem co som urobila zle ?

Reaguj
Veronika Čopíková 15.8.2017 - 14:00

Ahoj Nika, mrzí ma, že koláčik ti nevyšiel. Neviem kde nastala chyba, resp. čo si urobila inak, keďže si písala, že si postupovala presne podľa receptu. Napadlo by ma pár vecí, ktoré mohli pôsobiť na nedopečenie koláčika :) Použila si dostatočne veľkú formu? Forma nesmie byť vysoká a úzka, ale skôr nízka a veľká, ako keď pečieš perník (v recepte uvádzam, v akej forme som cuketový koláč piekla ja). Forma má veľký vplyv na upečenie koláča, už som skúšala piecť vo forme na biskupský chlebík a dopadlo to presne tak, ako si písala :) Druhou vecou je použitie kokosovej múky. Kokosová múka má tú vlastnosť, že saje tekutiny, oveľa viac ako bežná múka, preto ak si nepoužila originál kokosovú múku, ale nejakú inú, tak sa dáva okolo 240 g bežnej múky (špaldovej, ražnej, pšeničnej, akejkoľvek). To sú dve veci, ktoré by ma napadli ako prvé, dodržala si ich? Budem rada ak mi dáš vedieť a dúfam, že spoločne na to prídeme, nech sa to už neopakuje :) Pekný deň ti prajem. Veronika

Reaguj
Nika Bystrianska 28.8.2017 - 18:12

Ja som to piekla v tortovej forme (priemer 25cm)Ta veru je tenka a vyssia. Muku som dala original kokosovu. Skusim to teda este raz v plechu ako pises ty a napisem ci sa podarilo :) Ak nie, problem bude asi v rure (co dufam ze nie kedze sme ju nedavno kupovali ?). :D Nika

Reaguj
Nika Bystrianska 28.8.2017 - 18:39

Ale musim podotknut ze zatial vsetko ostatne co som od teba robila mi vyslo a bolo skvele ;)

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 20:11

Ahoj Nika, veľmi sa teším, že všetko ostatné, čo si piekla mojich podľa receptov dopadlo skvele :) cuketový koláčik ma mrzí, tam to určite nebolo rúrou ale skôr formou. Takto bol koláčik vyšší a keďže to mám odskúšané viem, že nepomôže ani dlhšie pečenie, jednoducho sa nie a nie upiecť. Takže určite skús ešte raz, veľmi sa teším, že ťa to neodradilo, ale tentoraz klasicky do stredného plechu :)