Domov ReceptyKoláče a zákusky Jednoduchý cuketový koláč s čokoládou

Jednoduchý cuketový koláč s čokoládou

Autor: Veronika Čopíková
Cuketový koláč

Na prvý pohľad prekvapujúca kombinácia perníkového korenia a cukety. Trošku netypická, ale o to zdravšia a chutnejšia verzia, ktorú dopĺňajú tóny najemno nasekaných orieškov a horkej čokolády. Opäť vydarené a na prvé ochutnanie zamilovanie sa... :) Pri prvom zahryznutí vás prekvapí neskutočná vláčnosť, ktorú koláču dodáva cuketa. V chuťových pohárikoch sa vám roztočí vôňa perníkového korenia, zázvoru a škorice. O 5 mesiacov tu máme Vianoce, tak prečo ich neprivítať už teraz - spravte si tento jednoduchý cuketový koláč s čokoládovou polevou a vychutnajte si prvé známky Vianoc!

Ingrediencie

na plech veľkosti 34 x 24 cm 

  • 30 g kokosovej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky (alebo pšeničnej)
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 120 g trstinového cukru
  • 3 PL kakaa
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL zázvoru
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL mletého klinčeka
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 700 g cukety
  • 170 g rozpusteného masla
  • 50 g horkej čokolády

Na ozdobu

  • rozpustená čokoláda
  • hrsť lieskových orechov (jemne nasekaných)

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Ďakujem za super recept, koláč sa podaril a veľmi nám chutil, najlepšia je jeho jednoduchá príprava a páčilo sa mi tiež, že nie je veľmi sladký.

Adela

Opäť jeden vynikajúci koláčik, ktorý som podľa tvojho receptu upiekla a vyšiel na výbornú hneď na prvý šup.

Jana

Koláč bol výborný, nestihla som ani fotiť, hneď sa zjedol.

Lucia

Cuketový koláč

Ako upiecť vláčny cuketový koláč

V prvej miske zmiešame suché ingrediencie – múky, kypriaci prášok, jedlú sódu a štipku soli. Následne pridáme cukor, kakao a jednotlivé korenia (škoricu, zázvor, klinček a perníkové korenie). V druhej miske ručne prešľaháme vajíčka s nastrúhanou cuketou (môžete ju nastrúhať na strúhadle na syr). Cuketu pridávame aj so šťavou, ktorú začne púšťať pri strúhaní. Prilejeme rozpustené vlažné maslo a premiešame. Tekutú zmes vylejeme do suchej a opäť miešame.

Makový koláč

Hrozia po ňom makové zuby ale myslím si, že pri tomto koláčiku stojí za to podstúpiť menšie riziko.

Na záver pridáme nasekanú horkú čokoládu, premiešame a vylejeme na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Pečieme pri teplote 160 °C približne 20 – 30 minút. Či je upečený, kontrolujeme pomocou špáradla. Ja vypínam rúru po 25 minútach a nechám ho ešte 10 minút dôjsť pri zostatkovej teplote. Dajte si pozor, aby ste cuketový koláč nepiekli dlho, môže stratiť na vláčnosti.

Cuketový koláč

Čokoládová poleva s orieškami

V hrnci si nad vodnou parou rozpustíme čokoládu. Čokoládovú polevu následne vylejeme na cuketový koláč buď lyžicou cik-cak alebo zalejeme celý koláč poriadnou dávkou čokolády. Posypeme jemne nasekanými orieškami a môžeme sa pustiť do krájania a vychutnávania. Nech vám chutí!

Ak cuketový koláč vyskúšate, nezabudnite sa o vaše dojmy a chuťové poháriky podeliť v komentári. Veľmi ma poteší aj fotka vášho koláčika a najlepšie aj prázdneho plechu. :D A ak máte nejaké ďalšie tipy na recepty, ktoré vám tu chýbajú, určite mi ich napíšte, rada sa pustím do ďalšieho koláčového dobrodružstva.

Cuketový koláč

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 106 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

23 komentárov

Andrea 22.9.2019 - 20:26

Výborný cuketovy koláč. Aj mužovi veľmi chutil . Ale vrch som potrela slivkovym lekvarom.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:43

Ďakujem krásne Andrea, veľmi sa teším, že koláčik chutil :) Slivkový lekvár navrch je skvelý nápad :)

Reaguj
Oľga 11.9.2019 - 12:52

Veronika, koláč je výborný nestihol ani vychladnúť a už ho nebolo

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:42

Oľga veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že cuketový koláč chutil a zjedol sa tak rýchlo :)

Reaguj
Adela 22.8.2019 - 16:47

Veronika, dakujem za super recept, kolac sa podaril a velmi nam chutil, najlepsia je jeho jednoducha priprava a pacilo sa mi tiez, ze nie je velmi sladky.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:30

Ahoj Adela, ďakujem pekne, teším sa, že sa cuketový koláč podaril a hlavne, že vám chutil :)

Reaguj
Jana 21.8.2019 - 22:08

Mila Veronika,
Opat jeden vynikajuci kolacik, ktory som podla Tvojho receptu upiekla a vysiel na vybornu hned na prvy sup.
Je to uzasne,ze sa mozem na Tvoje recepty spolahnut. Maloco ma sklame viac,ako ked peciem kolacik podla noveho receptu z webu a vyjde z toho nepodarok. U Tvojich receptov sa mi to este nikdy nestalo. Preto velka vdaka, ze s Tvojimi receptami je kucharsky uspech vzdy zaruceny!!!
Jana

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:28

Ahoj Janka, ďakujem krásne za pochvalu :) Veľmi sa teším, že to tak cítiš, že moje recepty sú pre teba spoľahlivé a máš s nimi zaručený kuchársky úspech :) O to viac ma baví pridávať ďalšie recepty, keď vidím, že ich skúšate a vychutnávate si potom kúsky jedlej radosti :) A som rada, že cuketový koláč vyšiel na prvý raz a chutilo!

Reaguj
Lucia 13.3.2018 - 16:28

Koláč bol výborný, nestihla som ani fotiť hneď sa zjedol ….. mňam

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 13.3.2018 - 20:03

Lucka veľmi sa teším, že koláčik chutil :) Ďakujem za spätnú väzbu :)

Reaguj
Katarína Ulická 25.9.2017 - 20:40

Fantasticky kolac..ako klasicky pernik ale stavnatejsi..mnam?

Reaguj
Veronika Čopíková 26.9.2017 - 21:20

ďakujem Katka :) presne si to vystihla a to všetko vďaka cukete :)

Reaguj
gabika 9.9.2017 - 12:58

takto vyzera, cuketa aj s jadierkami :D nabuduce bude pokus z tekvice,kedze na zahrade rastie golias 25kg + http://www.goo.gl/epgaWF dakujeeem :)

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 19:56

vyzerá supeeeeeeer :) ja dávam tiež aj jadierka, nevadia mi tam a treba zužitkovať všetko, čo nám príroda dala :)

Reaguj
gabika 9.9.2017 - 12:53

perfektny kolaaacik :) , dostala som velmi vela cukety od rodicov a nasla som prave Vas recept :) , len som ho trosku pomenila,dufam,ze sa nenahnevate, ja sa mozno az privelmi vyhybam cukru :D no skresala som co sa dalo,ubrala by som aj viac,ale muz by to uz asi nejdel, a tato verzia mu este chuti :)
30g vlociek
200 spaldovej muky
1 prasok do peciva
3 PL kakao dala som okopiste
80g hnedy cukor
1 Banan na mensie kusky nakrajany
prvykrat som dala 970g a tiez fajne, a teraz 1850g cukety ale viac nie lebo je uz kus pudingovy :D ale stale drzi tvar pekne sa da zjest
3 vajcia
1 cajova lyzicka skorica
1Cl pernikove korenie
1Cl zazvor – ja som od oka nastruhala zivy
stipka soli
50g coko na varenie mensie kusky do cesta
55g kokos

160 stupnov ale dlhsie sa pieklo 25min nestacilo, a ked vychladol tak 50g coko na varenie som postrasila povrchu :)

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 20:09

Gabika, veľmi sa teším, že si našla práve môj recept a aj si ho s tvojimi obmenami vyskúšala :) určite sa nehnevám, som skôr veľmi rada, že si ho upravila na svoju verziu, ja tiež takto robím takmer všetky recepty, že mením, kombinujem a skúšam a potom sa teším z výsledku :)

Reaguj
Evka Oravcová 16.8.2017 - 8:23

Prosím Vás kolko je 700g cukety na kusy?

Reaguj
Veronika Čopíková 20.8.2017 - 8:53

Ahoj Evka, 700 g cukety sú cca. 2-3 kusy cukety. Závisí od veľkosti cukety, keď zoberieš maličké, budeš ich potrebovať viac, keď veľké, stačia ti asi 2 až 3 kusy :)

Reaguj
Nika Bystrianska 15.8.2017 - 11:12

Mne tento kolacik bohuzial nevysiel :( Aj po takmer hodine pecenia bol nedopeceny-ako blato :( Nechapem co som urobila zle ?

Reaguj
Veronika Čopíková 15.8.2017 - 14:00

Ahoj Nika, mrzí ma, že koláčik ti nevyšiel. Neviem kde nastala chyba, resp. čo si urobila inak, keďže si písala, že si postupovala presne podľa receptu. Napadlo by ma pár vecí, ktoré mohli pôsobiť na nedopečenie koláčika :) Použila si dostatočne veľkú formu? Forma nesmie byť vysoká a úzka, ale skôr nízka a veľká, ako keď pečieš perník (v recepte uvádzam, v akej forme som cuketový koláč piekla ja). Forma má veľký vplyv na upečenie koláča, už som skúšala piecť vo forme na biskupský chlebík a dopadlo to presne tak, ako si písala :) Druhou vecou je použitie kokosovej múky. Kokosová múka má tú vlastnosť, že saje tekutiny, oveľa viac ako bežná múka, preto ak si nepoužila originál kokosovú múku, ale nejakú inú, tak sa dáva okolo 240 g bežnej múky (špaldovej, ražnej, pšeničnej, akejkoľvek). To sú dve veci, ktoré by ma napadli ako prvé, dodržala si ich? Budem rada ak mi dáš vedieť a dúfam, že spoločne na to prídeme, nech sa to už neopakuje :) Pekný deň ti prajem. Veronika

Reaguj
Nika Bystrianska 28.8.2017 - 18:12

Ja som to piekla v tortovej forme (priemer 25cm)Ta veru je tenka a vyssia. Muku som dala original kokosovu. Skusim to teda este raz v plechu ako pises ty a napisem ci sa podarilo :) Ak nie, problem bude asi v rure (co dufam ze nie kedze sme ju nedavno kupovali ?). :D Nika

Reaguj
Nika Bystrianska 28.8.2017 - 18:39

Ale musim podotknut ze zatial vsetko ostatne co som od teba robila mi vyslo a bolo skvele ;)

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 20:11

Ahoj Nika, veľmi sa teším, že všetko ostatné, čo si piekla mojich podľa receptov dopadlo skvele :) cuketový koláčik ma mrzí, tam to určite nebolo rúrou ale skôr formou. Takto bol koláčik vyšší a keďže to mám odskúšané viem, že nepomôže ani dlhšie pečenie, jednoducho sa nie a nie upiecť. Takže určite skús ešte raz, veľmi sa teším, že ťa to neodradilo, ale tentoraz klasicky do stredného plechu :)

Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box