Domov ReceptyDomáce recepty Jahodový koláč s posýpkou

Jahodový koláč s posýpkou

Autor: Veronika Čopíková
Jahodový koláč s posýpkou

Tohtoročnú jahodovú sezónu začínam receptom na jahodový koláč s posýpkou. Skladá sa z 3 vrstiev - tenučkého chrumkavého cesta, cukrových jahôd ochutených čerstvou šťavou z citróna a zdravšej posýpky s orieškami. Pre potešenie oka som koláč naplnila do foriem na tartaletky. Výhodou je, že nielen krajšie vyzerajú, ale jednoduchšie sa jedia a zároveň aj delia medzi členov rodiny :) Jednu ukrytú tartaletku si následne môžete zbaliť do práce alebo ňou potešiť niektorého z kolegov. Najlepšie chutia teplé a ešte lepšie v kombinácii s hustým bielym jogurtom alebo kopčekom zmrzliny.

Ingrediencie

na 6 tartaletiek

Cesto na tartaletky a posýpku

  • 110 g masla izbovej teploty
  • 50 g trstinového cukru
  • ½ ČL vanilky
  • 60 g mletých ovsených vločiek
  • 70 g špaldovej celozrnnej múky
  • štipka soli
  • ½ ČL cejlónskej škorice (výborná je táto od Powerlogy v BIO kvalite, s výraznou vôňou a jemnou textúrou)
  • hrsť nasekaných orieškov (ja som použila pekanové)

Jahodová náplň

  • 400 g jahôd
  • 1 PL šťavy z citróna
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Jahodový koláč s posýpkou

Koláč s posýpkou – jednoduchosť nášho detstva v zdravšej verzii

V miske vyšľaháme maslo, cukor a vanilku pri stredných otáčkach mixéra. Trvá to zhruba 3 - 5 minút. Pridáme mleté ovsené vločky, múku, škoricu a soľ a na nízkych otáčkach zašľaháme do maslovej zmesi. Vznikne nám lepkavejšie cesto, ktoré si rozdelíme na 2/3 a 1/3. 2/3 cesta použijeme na spodok formičiek a 1/3 cesta nám poslúži ako posýpka. Cesto na posýpku zmiešame s hrsťou nasekaných orieškov a odložíme do chladničky prípadne mrazničky.

Naše 2/3 cesta si rozdelíme na 6 častí, ktorými vyplníme spodok tartaletkových formičiek. Robíme to zľahka pomúčenými rukami, aby sa nám cesto nelepilo na ruky a dokázali sme s ním lepšie manipulovať. Snažíme sa dobre vystlať dno formičiek a trochou cesta vystlať aj boky formičiek (nie celé okraje, stačí 0,5 cm). Vystlané formičky odložíme na 15 minút do chladničky. Po uplynutí času ich poukladané na plechu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca. 15 minút pri 180 °C do zlatohneda. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Jahodový koláč s posýpkou

Jahodová náplň

V strednej miske zmiešame nakrájané jahody (umyté a odkvapkané), šťavu z citróna a cukor. Necháme 15 minút odpočívať. Následne pridáme škrob a premiešame. Jahodovú náplň rozdelíme rovnomerne na naše tartaletky. Navrch nastrúhame zvyšok (1/3) cesta, ktoré sme mali odložené v chladničke/mrazničke. Cesto môžeme rozdrobiť aj rukami tak, aby nám pokrylo čo najviac jahodovej náplne. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri 180 °C, až kým nám posýpka nezhnedne a jahody nezačnú bublať.

Jahodový koláč s posýpkou

Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a potom si rovno z formičiek vychutnávame jahodovo-chrumkavé potešenie. Ak si ich chcete dopriať servírované na tanierikoch, je lepšie nechať ich vychladnúť a uložiť do chladničky, aby tartaletka lepšie stuhla a nerozsýpala sa. Vrch tartaletky odporúčam ozdobiť bielym jogurtom alebo kopčekom zmrzliny, s ňou stúpa úroveň každého dezertu :)

Jahodový koláč s posýpkou

Môj tip

Ak by ste si tento koláč chceli pripraviť na plechu, stačí zdvojnásobiť množstvo ingrediencií. Dvojnásobné množstvo ingrediencií vám vystačí na plech veľkosti 20 x 20 cm. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 41 Priemer: 4.3]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box