Vanilková Panna cotta patrí medzi moje najobľúbenejšie dezerty. Na počudovanie som ochutnala svoju prvú a pritom neskutočne chutnú panna cottu v malej pizzerii na strednom Slovensku. Bola tak dobrá, že som po zjedení prvej hneď zatúžila po druhej a potom som o nej len hovorila a hovorila, kým sme tam nešli znova. :D Dostala sa mi skrátka pod kožu, takže bolo len otázkou času, kým sa pustím do výroby vlastnej, aby som si ju mohla dopriať kedykoľvek mi napadne.
Tá chuťovo najlepšia panna cotta musí spĺňať tri dôležité podmienky - správnu mieru trasľavosti, akurátnej sladkosti a mieru smotanovosti. V prípade, že sa vám podarí správne odhadnúť množstvo ingrediencií a postup prípravy, získate za odmenu luxusný a pritom neskutočne jednoduchý dezert. Budete skrátka za hviezdu, na ktorú sa budú spievať ódy.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 125 ml mlieka
- 1 a 1/4 ČL práškovej želatíny
- 250 ml smotany na šľahanie
- 25 g trstinového cukru
- štipka soli
- 1 vanilkový lusk
- 125 g kyslej smotany
Na ozdobu a chuť
- čučoriedky
- maliny
- mäta
- oriešky
Ako si spraviť Panna Cottu
1 Do menšieho hrnca nalejeme vlažné mlieko, pridáme želatínu, premiešame a necháme 5 až 10 minút napučať. Následne dáme hrniec s mliekom a želatínou na sporák a za stáleho miešania zohrejeme, aby sa nám želatína dobre rozpustila (mlieko nám nesmie zovrieť, malo by byť iba teplé). Do teplého mlieka pridáme štipku soli, cukor, smotanu na šľahanie a zrniečka z jedného vanilkového lusku. Miešame, kým nám vanilkou rozvoniavajúca panna cotta nezačne vrieť.
2 Keď nám panna cotta začne vrieť, stiahneme ju zo sporáka. Do druhej misky dáme kyslú smotanu a postupne k nej prilievame horúcu panna cottu. Po celý čas ručne metličkou premiešavame, aby sa nám všetky ingrediencie pekne prepojili. V tejto fáze môžete panna cottu preliať do pripravených pohárikov a odložiť do chladničky najlepšie na celú noc. Ak chcete mať panna cottu krásne bielu, môžete ju pri prelievaní do pohárikov precediť cez sitko, aby ste v nej nemali zrniečka z vanilkového lusku. Zrnká vám inak padnú na dno pohárika a dodajú panna cotte nádych luxusu (ak ich dáte do pohárov na šampanské :) ). Pred podávaním ozdobíme panna cottu ovocím, mätou a orieškami, ja som použila pistácie. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Dobrý deň, výborný recept, len neviem prečo sa mi v pohári oddelili dve vrstvy. Spodná zakalena a vrch panna cotta ??. Ďakujem.
Pekný deň želám Janka, ďakujem, teším sa, že chutí :) Ako sa vám oddelili dve vrstvy? Mne sa stáva len to občas, že zrniečka vanilkového lusku sa usadia na spodku pohára, inak mám ale vrstvu úplne rovnomernú.
Ahoj, chcela by som vyskúšať panna cottu, no mám iba plátkovú želatínu. Nevieš mi poradiť koľko plátkov by som na tvoje množstvo mala dať? Ďakujem
Ahoj Miška, na obale plátkovej želatíny by malo byť napísané buď niečo v zmysle koľko plátkov želatíny nahrádza g práškovej želatíny, alebo na aké množstvo je určený 1 plátok želatíny. A podľa toho by som sa riadila :)
Ahoj Veronika, akú používaš želatínu prosím Ťa? Na tej mojej je napísané, že nesmie v žiadnom prípade prejsť varom a už sa mi stalo, že nestuhla. Tebe to takto funguje aj keď tú zmes prevaríš?
Ahoj Mirka, používam klasickú želatínu dostupnú v obchodoch :) Je to prášková želatína a myslím, že Dr. Oetker :) Funguje to dobre, zatiaľ mi vždy pekne stuhla :)
Môjho muža najobľúbenejší dezert. Ďakujeeeeeme je fantasticky, ľahký a nachvilu nas prenesie do luxusnej reštaurácie. ❤️
Janka ďakujem krásne, veľmi sa teším, že panna cotta sa vydarila a chutila :) A ak vás na chvíľku preniesla do luxusnej reštaurácie, tak splnila nielen svoj chutný účel, ale priniesla aj čosi navyše :)