Domov ReceptyBez laktózy Chrumkavý domáci falafel pečený v rúre

Chrumkavý domáci falafel pečený v rúre

Autor: Veronika Čopíková
Falafel

Falafel je výborné vegetariánske jedlo, ktoré zachutí aj všetkým "mäsožravcom". :) Chrumkavý falafel si navyše jednoducho pripravíte aj doma, skladá sa zo zopár cenovo dostupných ingrediencií a výsledok je viac než chuťovo výborný! Pripraviť si ho viete v dvoch verziách, buď ho vyprážate v oleji alebo ho upečiete v rúre. Ja som skôr zástanca zdravšej verzie prípravy falafelu bez vyprážania, výsledok je trochu suchší, ale s o to väčšou radosťou si ho vychutnáte. :)

Falafel najlepšie chutí s domácim hummusom, pita chlebíkom a nakrájanou čerstvou zeleninou. My sme nedávno skúšali aj kombináciu s gréckym tzatziki a bolo to výborné! Svieže, ľahké a sýte, skrátka jedlo, ktoré odporúčam zaradiť medzi tipy na letný obed či večeru.

Ingrediencie

na cca 40 guľôčok 

  • 300 g sušeného cíceru
  • 1 veľká cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 6 PL panenského olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • 50 g hladkej špaldovej alebo pšeničnej múky (pre verziu bez lepku použite cícerovú múku)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (pre verziu bez lepku použite bezlepkový kypriaci prášok)
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť čerstvej mäty
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1/2 ČL čili korenia
  • čierne korenie

Podávame s

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Falafel

1

V prvom kroku namočíme cícer na 24 hodín do vody. Cícer presypeme do väčšej misky a zalejeme studenou vodou tak, aby nad cícerom bola aspoň 5 centimetrová vrstva vody. Po uplynutí 24 hodín cícer scedíme, prepláchneme a osušíme utierkou.

2

Do sekáčika/food procesora presypeme osušený cícer, na menšie kúsky nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku, pridáme panenský olivový olej, šťavu z polovice menšieho citróna, nasekanú petržlenovú vňať a mätu (vňať aj mätu pridajte za poriadnu hrsť), a jednotlivé korenia - trošku čierneho korenia, rascu, čili korenie a soľ. Celú zmes rozmixujeme do hladkej konzistencie, nie na nátierku, ale skôr konzistenciu pasty, aby sa ingrediencie dobre prepojili a vedeli ste z nich formovať guľôčky.

Tip

  •  ak nemáte výkonný food procesor/blender, v jednoduchom sekáčiku to pôjde trochu ťažšie, ale nie je to nemožné, sama som to skúsila. :) Len si to mixovanie rozdeľte na niekoľko častí, najprv rozmixujte 1/3 ingrediencií, podľa potreby mixovanie zastavte, zmes premiešajte a opäť mixujte, až kým nezískate konzistenciu pasty. Takto pokračujte, až kým nerozmixujete všetky pripravené ingrediencie.
Vyskúšaj aj tieto vegetariánske recepty

3

Zmes preložíme do väčšej misky, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a dobre premiešame kuchynskou stierkou. Misku prekryjeme potravinárskou fóliou a zmes na falafel vložíme do chladničky aspoň na 30 - 60 minút, prípadne na celú noc. Z odležaného cesta tvoríme pomocou rúk malé guľôčky, ktoré ukladáme vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie. Guľôčky by mali mať podobnú veľkosť, aby sa falafel upiekol rovnomerne.

4

Plech s falafel guľôčkami vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 20 minút dozlatista. Ak chcete dosiahnuť rovnomerný chrumkavý povrch, odporúčam na posledných 5 minút prepnúť program rúry na gril + vrchný ohrev. Falafel servírujeme s hummusom, pita chlebíkom a čerstvou zeleninou. Môžete ho podávať aj na placke, pridať tahini pastu, šalát a fermentovanú cibuľku. Môj osobný tip je aj podávanie s gréckym tzatziki, ktoré je svieže a studené, akurát na tieto letné horúčavy. :)

Falafel

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

marta 9.11.2023 - 7:49

Ja namočený cícer meliem na mlynčeku na mäso, vložím úplne husté sitko.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 7:24

Marta ďakujeme krásne za skvelý tip! :-)

Reaguj
Andrea 14.6.2023 - 9:26

Veronika keďže nemám food procesor nebolo by dobré pred mixovaním ten cícer trochu uvariť?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 14:58

Ahoj Andrea, cícer netreba pred mixovaním variť, stačí ho namočiť do vody na tých 24 hodín, odporúča sa aspoň 8 hodín, ak by si sa chcela pustiť do prípravy skôr :) A ja som ho robila aj v sekáčiku, takom tom úplne klasickom, len si treba to mixovanie rozdeliť na časti – čiže pridať vždy napr. jednu štvrtinu cíceru, ten dobre rozmixovať, ak je treba vypnúť, premiešať, opäť mixovať, až kým nemáš konzistenciu nátierky. Čiže v tomto je to trochu prácnejšie, ale rozmixovať v sekáčiku sa to dá v pohode :) Vo food procesore to ide rýchlejšie, ten je výkonnejší, ale všetko sa dá zvládnuť aj v sekáčiku :) Budem sa tešiť, ak falafel vyskúšaš a som zvedavá, čo naň povieš, my sa už chystáme na ďalší, keďže posledný zmizol do 3 dní :D

Reaguj