Domov ReceptyČo na obed? Slaný koláč s mozzarellou

Slaný koláč s mozzarellou

Autor: Veronika Čopíková
Slaný koláč

V lete sa pulty na Miletičke prehýbajú zeleninou, takže môj jedálniček naberá na farebnosti. Keď som na trhu zbadala krásne cherry paradajky a bazalku voňajúcu široko-ďaleko, myseľ sa mi rozbehla na plné obrátky. A keďže sme sa len nedávno vrátili z našej cesty po Toskánsku, mojou prvou voľbou bola pizza. Chrumkavá, s ťahajúcim sa syrom a pukajúcimi šťavnatými paradajkami. Bohužiaľ mi však moja rúra vypovedala na poslednú chvíľu službu, preto som siahla po remoske. Remoska je známa skôr u staršej generácie, ale počula som, že na ňu nedajú dopustiť ani milovníci pečenia domáceho chleba.

Takže som zarobila cesto na pizzu, dokúpila ďalšie ingrediencie a pustila sa do testovania remosky. Výsledkom bol slaný koláč s mozzarellou, voňajúci bazalkou, s miestami hrubším cestom, keďže moje naťahovanie cesta nebolo úplne dokonalé :) Pizza v domácom prevedení má mnoho podôb. Od hrubého cesta, rôznych ingrediencií v zmysle "čo chladnička dala", po kečupové variácie a použitie leča. Žiadnu z týchto možností nezavrhujem, skúste však pri vytváraní tej vašej variácie staviť na kvalitné suroviny. Chlebová múka, paradajkový základ, mozzarella a čerstvá bazalka vám zabezpečia súhlasné pokyvkávanie stravníkov.

Ingrediencie

na 2 slané koláče s Ø 20 cm

Cesto na slaný koláč

  • 300 g hladkej chlebovej múky
  • 1 ČL instantného droždia
  • 180 ml teplej vody
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli

Paradajková omáčka

  • 1 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g lúpaných paradajok v konzerve
  • 1 ČL oregana
  • soľ a čierne korenie

Topping

  • mozzarella
  • parmezán
  • prosciutto šunka
  • cherry paradajky
  • čerstvé lístky bazalky

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Slaný koláč

Slaný koláč s mozzarellou a bazalkou - pečenie v remoske

Do väčšej misky dáme múku a droždie a dobre premiešame. Pridáme teplú vodu a olivový olej a pomocou mixéra s hákmi na hnetenie hnetieme na nízkych otáčkach 2 - 3 minúty, kým sa nám ingrediencie nespoja. Pridáme soľ a pokračujeme v hnetení, až sa nám cesto začne oddeľovať od stien misky a vznikne nám jedna gulička jemne lepkavého cesta. Trvá to cca. 5 až 7 minút. Ak je cesto príliš suché, pridáme lyžicu teplej vody, ak je naopak príliš lepkavé, pridáme lyžicu múky. Hotové cesto premiestnime do väčšej misky vymastenej olejom, dobre prikryjeme plastovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Slaný koláč

Paradajková omáčka

Kým nám cesto kysne, pripravíme si paradajkovú omáčku. Na strednej teplote v malom hrnci zohrejeme olivový olej. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a smažíme 2 - 3 minúty, až nám cesnak začne rozvoniavať po byte. Prilejeme paradajky z konzervy (aj so šťavou), okoreníme oreganom, soľou a čiernym korením a premiešame. Pri strednej teplote varíme 10 minút, pričom omáčku raz za čas premiešame. Necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú kuchynskú dosku a rozdelíme na polovicu. Druhú polovicu odložíme naspäť do misky a prikryjeme fóliou. Prvú polovicu chytíme do rúk a prstami naťahujeme cesto ku krajom. Okraje trochu nazberkáme, aby nám pri pečení nepretiekla šťava. Vytvarované cesto premiestnime na jemne naolejovaný papier na pečenie a vložíme ho do remosky.  Na cesto lyžicou natrieme paradajkový základ, poukladáme kúsky mozzarelly, prosciutto šunky, posypeme parmezánom a pridáme pár cherry paradajok a lístkov bazalky. Zakryjeme pokrievkou, zapojíme do zásuvky a zapneme. Pečieme cca. 30 minút, až kým slaný koláč nie je upečený.

Slaný koláč

Hotový slaný koláč vytiahneme z remosky a ešte teplý nakrájame a zjeme. Popri jedení prvého môžete dať piecť vaše druhé cesto. Po dojedení budete radi, že ste upiekli rovno dva slané koláče, keďže idú ako teplé rožky :)

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Remoska.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 39 Priemer: 4.3]

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Dominika 16.7.2019 - 14:51

Veronika zdravím vás, dal by sa koláčik upiecť aj bez remosky?

Ďakujem vopred za odpoveď

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 22:34

Ahoj Dominika, koláč sa dá upiecť aj bez remosky :) Piekla by som ho na 180 stupňov Celzia cca 30 minút .) Držím palce, nech sa vydarí, ak sa ho rozhodneš vyskúšať :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box